Inlägg

Inlägg som Casgar har skrivit i forumet
Av Casgar
Skrivet av Sanazin:

En uppgradering till Passat GTE '19. Har på över en månad inte förbrukat någon bensin då vi har laddare i garaget.

https://i.imgur.com/J1tGr1a.jpg
https://i.imgur.com/JNEozzB.jpg
https://i.imgur.com/ui9FgHs.jpg

Har inte riktigt tänkt på det när jag provkört en elbil, men visst kan man se energiförbrukningen? Med dagens elpriser känns det som att den borde vara ganska billig att köra.

Gillar färgen också. Du råkar inte veta vad den kallas?

Av Casgar
Skrivet av Full:

Måste säga att jag är OTROLIGT förvånad över många svar. Detta är trots allt ett forum för riktiga NÖRDAR och ändå snackar folk om att de tycker batteritiderna i dagens telefoner är jättedåliga?!

Det är ju för fan en extremt liten dator som är mycket snabbare än datorerna för 20 år sedan, trots att de datorerna var 100 gånger större, och batteriet i telefonerna är ju jättesmå så att ni inte ska tycka telefonen blir "för" tjock?! Era krav på tekniken är ju pinsamma.

Jag är MER än nöjd ifall min telefon klarar en hel vardag. Nu när jag sitter hemma isolerad med misstänkt corona så används den ju betydligt flitigare dock, så nu laddas den väl iallafall 2 gånger per dygn, varav laddning nr2 inte ens brukar vara en full laddning.

Och detta gäller en iPhone 8.

Själv så tycker jag att ny teknik som är tydligt sämre på vissa praktiska punkter än gammal teknik inte är ett tillräckligt bra steg i rätt riktning. Varför vara nöjd med att något blir sämre? Visst, dagens mobiler är rätt så kraftiga datorer, men jag förstår inte varför batteritiden inte har förbättrats nästan alls de senaste typ 10 åren, trots att batterierna verkar få större och större kapacitet. Skärmar blir större, pixeltätheten högre, processorkraften snabbare, men ändå så är det ytterst marginell skillnad på användarupplevelsen mot min 6 år gamla Sony Z3 Compact, som för övrigt fortfarande inte har några problem att klara 3 dagar på en laddning med sparsam användning (internet någon timme om dagen, Messenger-snack lite då och då och ~5-10 samtal) medans jobbmobilen (Samsung S8) hinner ladda ur helt på samma tid när den inte ens används. För mig känns det som att specifikationerna blir värre och värre men användarupplevelsen står stilla, förutom möjligen med kameran.

Nu är jag ganska säker att jag inte är genomsnittsanvändaren då jag använder telefonen ganska sparsamt, men för mig så är nästan batteritiden den viktigaste punkten, speciellt eftersom jag väldigt sällan byter mobil (har haft 2 mobiler de senaste 13 åren). Och för att klaga lite mer, jag skulle gärna se att det fanns lite fler telefoner på marknaden med 4,5-5,0" skärm och med en baksida av plast. Jag behöver ingen stor skärm för att se på film och spela på och föredrar hållbarhet före utseende då telefonen ändå ligger i fickan 98% av tiden.

Känner att jag låter lite som en gammal gubbe, men för att svara på grundfrågan; allt över 3 dagar klassar jag som bra, allt under blir jag bara besviken på.

Av Casgar

Lite oros-pirr i magen, men i överlag så känns det ganska bra med tanke på omständigheterna.

Kändes rätt så surrealistiskt när hela kontoret bestod av människor som höll på att flytta och ta med sig sina kontorssaker hem i slutet på förra veckan.

Själv är jag ganska mycket ute i fält på dagarna så jag har väl inte så värst mycket direktkontakt med människor förutom de närmaste 6-7 kollegorna. Det har ändå blivit en påverkan då vi fr.o.m. idag ska utgå från 3 olika ställen istället för att alla ska samlas på samma ställe på morgonen. Möten m.m. sker numera även nästan uteslutande via Skype.

Skulle det bli att man måste vara hemma mer så har jag ändå en del mekande i garaget att göra, och en hel del spel som jag påbörjat men aldrig avslutat.

Sen för er som känner er oroliga av att läsa nyheter så skulle jag nog också föreslå att dra ner på det till viss del. Det är säkert lättare sagt än gjort, men jag anser att om man inte har kontroll över någonting så finns det ingen vits att oroa sig över det heller.

Av Casgar
Skrivet av scienta:

Kör du med nån cache-inställning aktiverad?

Inte vad jag kan komma ihåg. Grundinställningarna.

Av Casgar
Skrivet av scienta:

Några tips/trix eller så som man absolut ska tänka på?

Inga direkta då allt fungerade första försöket för mig. Möjligen att du bör överväga vilken policy du ska använda på Mergerfs när den ska skriva data till poolen. Finns en hel del olika alternativ beroende på hur du vill att datan ska distribueras över alla diskar. https://github.com/trapexit/mergerfs#policy-descriptions

Av Casgar
Skrivet av scienta:

@Casgar: För att gräva upp en gammal tråd:

Kör du fortfarande denna kombo? Om så, är du fortfarande nöjd?

Uppfattade jag korrekt, går det att lägga till diskar som redan har data på sig (har googlat lite på detta, med dålig framgång)?

Vad kör du för strategi med scrub/sync/check osv.?

Jag har planer på att gå över till snapRAID, samt lägga på någon typ av skriv-cache på SSD, något du kollat på? Jag fick fram lite olika alternativ när jag sökte på saken.

Jag kört fortfarande denna kombo, men jag har inte pillat något alls sedan jag skrev senaste inlägget. D.v.s. jag har inte ställt in någon automatisk scrub/sync. I dagsläget så gör jag det bara när jag börjar känna att det var länge sedan, eller när jag har fört över många filer till servern. Jag hade tidigare dock en script som scrubbade och syncade automatiskt (typ ~2016), men eftersom intresset har glidit iväg till andra saker så har jag inte orkat bry mig efter att jag formaterade om senast. Servern har för övrigt tuffat på problemfritt de senaste 3+ åren.

Det är inga problem att lägga till fler hårddiskar oavsett om de har data eller ej. Kräver bara några minuter med att redigera några rader i /etc/fstab och /etc/snapraid om jag minns rätt.

Gällande SSD-cache så är det inget jag har läst på något djupare om eftersom jag inte såg något direkt behov av det för min egen del.

Av Casgar
Skrivet av medbor:

Kan fortfarande komma grus i en sån skarv, då knäcks skärmen ganska lätt

Då behövs det i alla fall något utöver vanligt användning för att den ska gå sönder, till skillnad från Razr t.ex.

Av Casgar

Jag vet inte, men skulle det vara hela världen ifall en vikbar telefon hade ett ~3mm gångjärn mellan 2 separata skärmar?

Av Casgar
Skrivet av HappyPie:

Ibland kan kommunen lägga in fluorescerande, grönt självlysande ämne, för att finna ev. vattenläckor.
Vissa fall om jag minns rätt så har visst medel används i högre doser av misstag av reningsverket men minns inte vad effekten blev från det.

Pyranin. Ämnet i sig är ofarligt, men ifall dricksvattnet blir grönt så är det nog mer troligt att en fjärrvärmecentral i närheten är trasig och läcker över till dricksvattnet. Det är praxis att använda pyranin i fjärrvärmenät.

Om högre doser har använts i ett reningsverk så skulle jag nog gissa att närmaste vattendrag såg ut som de radioaktiva bassängerna i Half Life.

Hur som, om inte röken luktar annat än vattenånga så är det förmodligen inget annat än vattenånga.

Av Casgar

Har skal för tillfället, men endast av den anledningen att jag råkade tappa min telefon i asfalten så att hela baksidan av glas blev krackelerad. Risk för att skära sig på telefonen utan skal. Tidigare så hade den fått en spricka på baksidan då den föll ur fickan ner i ett betonggolv... när jag redan satt på golvet. -.-

Varför göra telefoner som är estetiskt snygga när man ändå ska täcka över dem med ett skal? Helst skulle jag vilja ha en telefon som är lagom stor så att man kan göra det mesta med en hand utan bekymmer (varenda telefon är ju stora som dasslock numera), och både framsidan och baksidan av plast så att de inte spricker för minsta lilla. Då skulle i alla fall ett skärmskydd vara acceptabelt för mig eftersom man bara behöver byta skärmskyddet istället för hela skärmen ifall luren åker i golvet, vilket den kommer att göra förr eller senare.

/bitter

Av Casgar
Skrivet av xxargs:

där håller jag inte med om

COP = Coefficient of performance - en kvot på hur mycket nyttig värme eller kyla man får på önskad plats av en viss mängd insatt energi - och är alltså olika om sidan som anses nyttig blir kall eller varm...

.....

Om du med "insatt energi" menar den energi som tillförs till motorn/generatorn så köper jag det. COP är däremot fortfarande inte samma sak som verkningsgrad, vilket var den huvudsakliga poängen jag försökte göra.

Av Casgar
Skrivet av xxargs:

Det där med COP handlar också om från vilken punkt man mäter - är det vid elmätaren så, ja, 1 kWh in ger 3 kWh värme ut för COP 3 - sätter man mätpunkten i hur mycket värme reaktorstaven avger i ett kärnkraftverk där 3 delar in i värme ger 1 del ut i elström, och resten spolas ut i Östersjön, distrubitionsförluster till brukaren etc. så lär man knappast komma över COP 1 räknat från ax till limpa.

Känner att jag vill förtydliga lite här. COP är en mätning på hur mycket värmeenergi som genereras per tillförd elenergi. Detta är inte det samma som verkningsgrad då den tillförda värmeenergin inte är medräknad i värmepumpens COP. Det betyder att även om COP-värdet på en värmepump är högre än 1,0 så är verkningsgrad inte över 100%. Äpplen med päron.

Skrivet av xxargs:

(samma orsak varför elbilar inte blir bättre än fossilbränslebilar när man räkna energimängder in inmatad värme i början av processen (kraftverket) och vad som man får ut i slutändan på hjulaxeln när man rullar till jobbet)

Elbilar blir inte bättre än den tillverkade elen, sant. Men sett rent ur verkningsgradsperspektiv i Sverige så har elbilar högre total verkningsgrad än förbränningsmotorer. Om vi för enkelhetens skull antar att Sveriges elförbrukning är 50/50 vattenkraft/kärnkraft där vattenkraften har ~85% verkningsgrad och kärnkraften ~35% så blir den producerade elens verkningsgrad (0,85+0,35)/2=0,6. Och en elmotor har ~85% verkningsgrad, vilket ger en total verkningsgrad på 0,6*0,85=0,51, eller 51%. Det är ganska mycket högre än den genomsnittliga förbränningsmotorn. Denna siffra är dock lägre i större delen av världen.

Av Casgar

Som så många andra redan sagt, i7 2600k. Min rullar fortfarande på i huvuddatorn sedan 2011, men numera i lite snabbare 4,7GHz. Fortfarande skärmen som begränsningen med stor marginal (vilket nog ska lösas nu under mellandagarna).

Näst bästa köp skulle nog vara en Intel X25-M 80GB. Min första SSD och förmodligen den absolut största märkbara uppgraderingen jag någonsin gjort. Sitter numera i hemmaservern.

Av Casgar

Om vi bortser från det faktum att ett kylskåp har en alldeles för liten effekt för att klara av att värma ett hus borde inte vinsten bli samma som när man byter från direktverkande till värmepump, d.v.s värmepumpens COP-värde. Är värdet t.ex. 3,0 så får man ut 3 gånger mer värme för varje förbrukad kWh el. Eller missar jag något?

Av Casgar
Skrivet av Lakritstack:

Tack. Vad för kylare rekommenderar du till den?
Hur krångligt är det att överklocka?

https://www.inet.se/produkt/5322017/cooler-master-hyper-212-e...

En billig klassiker till kylare.

Sen gällande överklockning så är det inte speciellt svårt, men det är inte bara att trycka på 2 knappar och tro det ska fungera heller. Jag skulle avstå från att överklocka till att börja med. Processorn som folk föreslagit kommer räcka långt innan det finns något märkbart behov av högre hastigheter.

Av Casgar
Skrivet av Karre88:

Tack för ditt svar vilket bekräftar all research jag gjort kring detta, allt pekar på att PG279Q är en toppenskärm. Det enda jag läst som jag undrar över är vad det finns för garanti om skärmen har en/flera döda pixlar eller back-light bleed?

https://www.asus.com/me-en/support/Warranty/13/24/0/19/SqSPAY...

De följer ISO 13406-2, d.v.s. 3-5 döda pixlar för att ett utbyte ska vara acceptabelt (läs på mer om standarden för att få reda på en exakt förklaring).

Om skärmen faller under deras "Zero Bright Dot (ZBD) Warranty" så är gränserna något snävare än ISO-standarden.

Av Casgar

@Karre88: Av de du länkade skulle jag utan tvekan ha tagit Asus-skärmen av den enkla anledningen att den har en IPS-panel medans de övriga två har en TN panel. TN-paneler är klassade som de snabbaste panelerna sett till hur snabba pixlarna ändrar från ett läge till ett annat, men lider ganska mycket av dåliga betraktningsvinklar och färgskiftningar. IPS har något långsammare pixlar men mycket bättre och stabilare färger samt betraktningsvinklar.

https://www.sweclockers.com/test/21139-asus-rog-swift-pg279q-...

Input lag ligger enligt Sweclockers egna recension på ca 8 ms, vilket motsvarar 1 bildruta @ 120Hz, d.v.s. väldigt snabb.

I princip samma display fast med Freesync istället för G-sync finns också;
https://www.inet.se/produkt/2215719/asus-27-tuf-gaming-vg27aq...
Den är lite billigare och det finns även några skärmar i fyndhörnan med ett ännu lägre pris. Freesync ska numera även fungera med Nvidia-kort så länge de är ur 1000-serien eller nyare.

Av Casgar

Utan att ha någon vidare koll på de apparater du länkade så skulle jag ha tagit den största, även om Philips med ambilight nog kan vara ganska trevligt också. Ska du spela spel på den så skulle jag däremot försöka hitta recensioner som testar input lag på apparaten, alternativt dyka ner lite i mer specificerade forum som t.ex. https://www.avforums.com/

Av Casgar

Jag hade nog valt OLED, mestadels för att en hög kontrast är riktigt trevligt när man sitter i ett ljuskontrollerat rum. Med det sagt så har jag varit och tittat på lite TV-apparater nyligen (i en butikslokal, så långt ifrån bästa miljön) och måste ändå säga att Samsungs QLED faktiskt har riktigt bra bild för att vara en LCD-TV.

Av Casgar

Lutar åt en ny telefon. Min nuvarande börjar sjunga på sista versen.