Inlägg

Inlägg som Casgar har skrivit i forumet
Av Casgar

För att få ett litet hum om vilka mängder energi som det handlar om, här är en grov överslagsräkning vilken förbrukning av stenkol som krävs ifall man skulle ersätta alla Sveriges reaktorer med kolkraftverk.

Installerad effekt kärnkraft 2021: 6912 MW el
Verkningsgrad koleldat kondenskraftverk: ~45%
Energivärde stenkol (optimalt): 27 MJ/kg
Densitet stenkol (optimalt): 1 500 kg/m3

20 MJ = 0.0056 MWh
1 MJ = 0.000278 MWh
6 912 MW el / 45% = 15 360 MW termisk effekt
15 360 MW under en timme ger 15 360 MWh, eller 5 525 180 MJ
5 525 180 MJ / 27 MJ/kg = 204 636 kg
204 636 kg / 1 500 kg/m3 = 136 m3

Jag räknar om.

Installerad effekt kärnkraft 2021: 6912 MW el
Verkningsgrad koleldat kondenskraftverk: ~45%
Energivärde stenkol: ~9 kWh/kg = 9 MWh/ton
Densitet stenkol (optimalt): 1 500 kg/m3

6 912 MW el / 45% = 15 360 MW termisk effekt
15 360 MW under en timme ger 15 360 MWh
15 360 MWh / 9 MWh/ton = 1706 ton
1706 ton / 1,5 ton/m3 = 1137 m3

Minst 200 1700 ton eller 136 1100 m3 kol PER TIMME!
El olympisk bassäng med kol skulle inte ens räcka ett dygn 3 timmar, och det är under förutsättningen att kolet är av högsta kvalité.

Av Casgar

Ett litet tillägg gällande MSR-reaktorer (Gen IV, där kärnbränslet är löst i smält salt) är att de kan verka med högre drifttemperaturer och samtidigt lägre tryck på primärkretsen än dagens reaktorer. Samtidigt så kan man använda en sekundärkrets med betydligt högre temperaturer och tryck för att driva en ångturbin, med betydligt högre verkningsgrad som följd jämfört med dagens kärnkraftverk. 33% till 45%.

Eftersom verken dessutom är säkrare vore det även en bra idé att placera dem i närheten av storstäderna för att kunna utnyttja spillvärmen (som annars bara kyls bort i havet) till fjärrvärmeproduktion. Total verkningsgrad skulle då hamna över 90%, vilket är ett ganska stort hopp från 33%.

Av Casgar

Väldigt bra tråd om ett ämne som intresserar mig. Har inte läst igenom allt, men tänkte dela med mig av lite tankar i alla fall.

Min syn på Sveriges produktion av el i stort är väl som många andra här, att det inte finns någon riktigt bra ersättare för kärnkraften idag.

Solenergi skulle jag tycka vore bättre att satsa på i breddgrader med mer sol än här uppe i norr. Om jag ska vara lite utopiskt så tycker jag det vore bra ifall man investerade i solceller i t.ex. Afrika och producerade vätgas med elen för att försöka ersätta den fossila användningen i fordon. Då stimuleras relativt fattiga ekonomier samtidigt som man löser problemet med fossila bränslen utan att för delen belasta och tvinga fram extra investeringskostnader på befintliga elnät mer än i dagsläget.

Vindkraft är ett bra komplement, men den ersätter inte kärnkraften eftersom den som sagt är väldigt väderberoende och ostabil medans kärnkraften är motsatsen. Dessutom så är det inte kärnkraftsel man trycker bort med mer vindkraft, det är vattenkraften, reglerkraften, som ersätts. Det behöver inte i sig vara något dåligt då man sparar på vattnet i magasinen och har därigenom mer marginaler ifall en kall vinter inträffar, eller att ett kärnkraftverk eller två måste stoppas.

Mer vindkraft leder däremot till mindre stabilt elnät eftersom den stora svängmassan i kärnkraftverkens ångturbiner skapar en naturlig tröghet i systemet och köper mer tid för reglerkraften att hinna med. Plockas den massan bort måste vi ha en större effektreserv som går att starta snabbt (snabbare än i dagsläget) för att inte riskera att stora delar av landet släcks ner ifall frekvensen på elnätet blir för låg (effektbrist). Vilken typ av stabil elproduktion är de mest snabbstartade? Dieselgeneratorer, gasturbiner och oljekraftverk!

Att vindkraft subventioneras leder också till att priset för kärnkraftproduktion går upp, vilket leder till ännu mindre incitament för elbolagen att driva kärnkraften vidare. Man bränner sitt skepp i båda ändarna.

I dagsläget låter det även som att stor del av bilflottan ska ersättas med elbilar. Vad händer med elförbrukningen då? Dagtid kommer den att öka, och nattetid kommer den nog att öka ännu mer då många bilar står på laddning. Att jämna ut effektskillnaden mellan dag och natt är en bra sak, men höjs lägsta nivån under ett givet dygn året om så behöver vi mer baskraft, inte mindre.

Som jag ser det så leder allt detta till att vi får större behov av effektreserver av huvudsakligen fossila bränslen samtidigt som vi behöver bygga ut överföringskapaciteten från norr och mot resten av kontinenten. En sak som jag har reflekterat över under den här Corona-krisen är att när "the shit hits the fan" så är det kanske inte helt optimalt att göra sig ännu mer beroende av grannländer, grannländer som har en större andel fossil elproduktion än Sverige. Speciellt när vi i dagsläget dessutom är i stort sett självförsörjande.

Argumentet att vi producerar mer energi än vad vi förbrukar, och att vi därför också kan ta bort kärnkraften köper jag inte heller. Det är effekttopparna på enskilda dagar som är farliga, inte vad slutsumman blir efter årsslutet.

"Men vi köper ju in smutsig el från Tyskland och Polen?"
Och vad beror det på?
https://www.nyteknik.se/digitalisering/nedlagda-kraftverk-hot...
https://www.nyteknik.se/energi/kallt-och-vindstilla-nu-starta...
Importen sker huvudsakligen under vintertid, då vi dessutom exporterar samma mängd och mer till Finland. Om vi dessutom producerar överskott av el med låga CO2-utsläpp måste det väl betyda att vi borde kunna trycka bort smutsigare el nere på kontinenten? Speciellt med tanke på att Tyskland har sagt att de ska avveckla kärnkraften helt. Dessutom så importerar vi el från Danmark av en faktor 4 eller större jämfört med Tyskland och Polen tillsammans.

"Fast dansk el är väl miljövänlig?"
Danmarks elproduktion består av en större andel fossilt än Sveriges. 2017 Producerade Sverige 137 TWh el, varav drygt 1% eller 1,5 TWh kom från fossila bränslen. Danmark producerade samma år 28 TWh varav över 25% eller 7,3 TWh kom från fossila bränslen. Största mängden import skedde under vinterhalvåret då samma mängd eller mer även där exporterades till Finland.

https://www.ekonomifakta.se/fakta/energi/energibalans-interna...
http://www.energimyndigheten.se/statistik/energilaget/

Vintertid har vi inte överskott. Däremot har vi flaskhalsar i stamnätet som begränsar överföringskapaciteten, långa överföringssträckor från norr med stora förluster som följd samt ett grannland på andra sidan Bottenviken som har underskott, åtminstone tills deras nya kärnreaktor kommer igång.

Av Casgar
Skrivet av Zirgo:

PS
Dem dansar bättre en jag

Skrivet av mrqaffe:

Spännande, undrar om de är synkade eller om de är filmade separat och hopklippta, imponerande ändå om de klarar de rörelserna.

Lite sen, men i originalet så matchar rörelserna musiken mycket bättre.

Av Casgar
Skrivet av Chmat76:

Var det inte nyligen de hade en serie artiklar om regeringens beslut att DH inte är kultur? Det är väl ändå ytterst politiska artiklar om något som faktiskt påverkar vårat dagliga levende ganska lite? Att de sedan går in och HÅRT reglerar vad folk får/inte får säga är bedrövligt.

Nu gäller det här inte specifikt artikeln du hänvisar till, och det svarar inte på politikdiskussioners vara eller icke vara.

Problemet som jag ser med ämnen som handlar om politik är att människor i stort har vissa åsikter som de ogärna vill förändra, kanske för att de anser sig ha en bättre förståelse, eller för att en förändring skulle rubba världsbilden för mycket och skulle skapa för många obekväma frågor. Oavsett så leder oenigheter kring dessa frågor oftare än andra ämnen till att vissa personer tar till sig oenigheter personligt, och blir därför känslomässiga, defensiva, passiv-aggresiva och antagonistiska varpå andra parten reagerar på samma sätt, även om deras initiala agerande inte var menat som en attack. Och så är hela cirkelns sluten och börjar därefter rulla nerför kullen och samtalstonen blir mer och mer bitsk och skapar oproportionerligt mycket modereringsarbete, inte p.g.a. VAD de säger utan p.g.a. HUR de säger det. Att det sedan är några få personer med liknande åsikter som nästan alltid är regelbrytarna kan såklart tolkas som att vissa åsikter regleras. Om det är någon som känner så så rekommenderar jag följande checklista som jag burkar försöka tänka på innan jag klickar på "Skicka meddelande"-knappen:

  1. Svara endast på det sakliga som diskuteras och ignorera otrevliga kommentarer (eller rapportera om de är riktigt otrevliga).

  2. Fundera på ifall inlägget är kopplat till tråden och ifall det bidrar till fortsatt diskussion.

  3. Formulera dig på ett sätt som minimerar risken för missförstånd. Plocka bort överflöd.

Gällande psykologin bakom mycket av dagens politiska (m.fl.) debatter så finns lite intressant kvällsläsning här: https://waitbutwhy.com/2019/08/story-of-us.html

Och i ett försöka att bidra med något som inte är helt off-topic; Intressant att det inte funnits något fackförbund tidigare. Har Google motarbetat det, eller bidragit med någon alternativ bonus ifall medarbetare låter bli att ansluta sig till facken, eller är det bara kulturen rent generellt?

Av Casgar
Skrivet av Yonie:

Nädå, men "hänne" börjar vid en viss gräns, och ovanför det är Norrland. Jag vet att det åtminstone är stadigt etablerat i Ångermanland. 👍

I Västerbottens inland har det övergått till "hänna". Kommer ihåg jag hörde på radio någon gång om en gubbe som stod i kassakön och räckte fram sin hand med ett kort och frågade den unga tjejen i kassan "Gäll' en hänna dänna?" till tjejens totala förrvirrning, varpå en kvinna längre bak i kön var tvungen att agera tolk.

Av Casgar
Skrivet av krushy:

Nämen, kul att se fler som kör äldre mustanger, bara att kämpa vidare 😁

"Köra" är väl kanske att ta i. Den har väl rullat kanske 100m sen jag köpte den, men inte för egen maskin.

Av Casgar
Skrivet av krushy:

Haha jadå, när allt detta med Corona släpper så man kan plocka in alla delar man behöver från USA igen så kommer den få minitubs, ny framvagn och 315 bakdäck 😁

Pass på, dollarn är låg för tillfället.

Ligger själv i startgroparna att beställa hem en massa grejer till min -69. Den är dock långt ifrån i lika bra skick och komplett som din. Inte den nyaste bilden (och kass som f**), men helt nytt golv och bredare innertrösklar är monterat sedan den togs, och plåten framför rutan är för tillfället lösplockad för att komma åt och laga rost runt A-stolpen och insuget till kupén.

https://i.imgur.com/emGpBYG.jpg

Av Casgar
Skrivet av krushy:

1964 1/2 Ford Mustang, med en 6.7 liters 408 stroker på 540hk och 730Nm vrid

Jag har en känsla av att du skulle behöva lite bredare sulor bak?

Av Casgar

Räckvidden är en fråga som är ganska intressant för en som bor i Norrland. Nu är det ändå flertalet bilar som börjar ha 30+ mil räckvidd på en laddning, vilket gör att elbilar inte bara är förvisade som stadsbilar. Jag har däremot funderat lite gällande det här med hybrider, vore det inte smartare och effektivare för hybrider att ha ren eldrift men med en liten 30hk förbränningsmotor som man aktiverar på långfärden och som står och puttrar på konstant varv och försöker hålla batteriladdningen på säg 70%?

Fördelarna som jag ser är:
1. Tekniskt enklare. Du behöver inte ha 2 olika drivlinor som ska försöka samarbeta, eller en förbränningsmotor som ska kallstarta i tid och otid.
2. Billigare. En mindre dieselgenerator som laddar mot ett batteri, och som man kan optimera kring ett fast varvtal borde dra mindre soppa och vara billigare att tillverka än en större förbränningsmotor med växellåda som ska fungera över ett brett varvtalsregister.

Tycker det är konstigt att ingen har försökt med ett sådant koncept, eller så har missat det helt.

Edit; Googlar man så finner man: https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20200204/d...
Eftermarknad, men ändå.

Av Casgar

YAY! Då kanske jag ska försöker hålla liv i min nuvarande Z3 Compact ett litet tag till. Inga av dagens telefoner verkar ju vara mindre än 6", och glasbaksida är som gjort för att gå sönder. Så länge inte batteritiden blir avsevärt sämre så ser det ut som en lockande mobil.

Av Casgar
Skrivet av Pettson88:

Sådana här system är väl också till en grad organiska, då de anpassar sig efter omständigheterna trots en förhållandevis snabb utveckling - jag vill inte påstå att exempelvis reklam och marknadsföring före Internets intågande som dominerande faktor i informationsflödet kändes särskilt organisk alla gånger. Däremot kan det kännas svårt att sätta fingret på exakt vad som i praktiken definierar ett organiskt eller artificiellt informationsflöde.

Jag hoppas jag inte misstolkade dig alltför mycket.

Jag vet inte hur mycket du skulle kunna misstolka då jag knappt vet själv vad jag ville ha sagt.

I grunden så är det nog mer försöken till att få mig att dela med mig av information som företag egentligen inte borde behöva. Sen så använder väl företag sin information olika. T.ex. anpassar Netflix sin plattform efter vad användarna vill ha för att kunna hålla sig relevant, medans Facebook skapar sin plattform för att "tvinga" användarna att vara kvar i form av att knyta flera andra tjänster till facebook-kontot. Google och Steam är liknande exempel. Visst, det ger ett mervärde genom att det är enkelt att använda då du har en massa funktioner under samma tak, men blir tjänsten för stor börjar man trampa i monopol-territorier och då tappar man kontrollen och det blir mer och mer företaget som bestämmer hur din användarupplevelse ska se ut. Det är företagen som ska anpassa sig efter användaren, men om företagen kan påverka användaren till att bete sig till företagets fördel så finns också mindre incitament till att faktiskt förbättra sig.

Filtreringen skapar polariseringar, men jag tror det är mer en olycklig bieffekt av huvudmålet att tjäna pengar på nya tekniker snarare än en aktivt medvetet beslut, i alla fall initialt. Ibland när man läser artiklar och forumtrådar så vill vissa få det att låta som en viss grupp eller klass bara är dumma egoister (milt formulerat) som vill sko sig på alla andra. Jag tror snarare att alla människor är dumma egoister, och med mer makt så ökar också egot.

/Fler spontana och osammanhängande tankar.

Av Casgar

Jag har väl haft några underhållande kvällar framför Youtube som följd av dess sökalgoritmer ibland, men principiellt så är jag väl emot all form av rekommendationer som inte kommer direkt från en annan människa. Jag har en tes (som bara är baserad på magkänsla) att alla former av system m.m. som vuxit fram organiskt alltid är stabilare och enklare än ett system som är konstgjort och påtvingat.

Grundtanken som Firefox försöker framföra gillar jag, men jag vet inte om jag tycker att lösningen för att motverka ett dåligt system är att skapa nya system ovanpå.

Av Casgar
Av Casgar
Skrivet av Stealhelm:

Som en person som alltid velat se bättre grafik har jag med åren kommit att inse vad det verkar ha för betydelse på spelen i sig. Jag ser mycket hellre att utvecklare spenderar tid på att skapa en bra spelupplevelse med väl etablerade spelmoment än raytracing stöd.

Min reaktion på trailern är generellt sett ljummen, delvis p.g.a. designen och delvis p.g.a. vad som visas rent spelmekaniskt.

  • Designmässigt ser det ut, som många andra säger, som ett spel som kom för flera år sedan, inte next gen.

  • Att det finns grafiska buggar i en demo är inget konstigt. Sen att de valt att visa en del av spelet i skymningsljus hjälper inte till att visa de eventuella grafiska förbättringarna.

  • Att designen är avskalad känner jag mig ganska ambivalent inför då detta kan vara något positivt också eftersom det med för mycket detaljer kan göra det svårt att urskilja fiender då de smälter ihop med omgivningen. Detta försämrar det spelmekaniska. Ljust och skuggor är viktigare än detaljer (till en viss gräns) enligt mig. Halo 2 Anniversary Multiplayer är ett ganska bra exempel på ett spel som ser väldigt snyggt ut men där fiender frekvent kan vara svåra att se.

  • Jag ingen större känsla för hur vapnen beter sig då han i princip skjuter alla fiender från samma avstånd med alla vapen. Svårighetsgraden verkar vara Easy vilket även gör att de dör som flugor av minsta lilla burst oavsett vapen.

  • Det känns också som att standardhastigheten man rör sig i är bland det långsammanste i något Halo-spel. Långsammare rörelser gynnar kompaktare myltiplayer-banor (vilket jag gissar de flesta som spelat Halo 3 saknat i Halo 4 och 5), men då sprint verkar finnas kvar, fast med en ytterst marginell hastighetsökning utöver standard, är jag orolig att tempot kommer sänkas för mycket och sprint bara kommer vara ett värdelöst irritationsmoment.
    Sprint-animationen är kanske bara just det, en animation när man rör sig framåt utan att använda vapnet. I am not convinced that Halo: Infinite 'has sprint'

  • Änterhaken gillar jag inte då det är ytterligare ett sätt att röra sig runt med (utöver sprint och climb), vilket kommer göra det ännu svårare att designa multiplayer-banor på ett balanserat och taktiskt sätt då det finns typ 15 olika sätt att närma sig en punkt ifrån. Kul i singleplayer, irriterande i multiplayer.
    Verkar fungera som pickup equipment i Halo 3. Något starkt negativt har ändrats till svagt positivt! Andra stycket i "A RING TO EXPLORE"

  • Warhogen (mitt favoritobjekt i Halo!) ser ut att bete sig ungefär som den har gjort mer eller mindre sedan Halo 2, förutom att den stabiliserar sig mitt i hoppet. ALDRIG att man landar sådär perfekt vid ett så stort hopp, speciellt när han svänger vänster just innan hoppet. Jag gissar att detta bara är i demon för att försöka hålla flytet i gamplayet.

Initiala första tankar efter 2 visningar, så allt kan ändras efter att jag låtit allt smälta in och läst runt lite.

Edit; Och dialogen i början känns krystad.

Av Casgar
Skrivet av MultiMan:

Aldrig spelat Halo, värt det nu i efterhand?

Nu är jag nog lite partiskt med >3500 multiplayer-matcher i Halo 3 på Xbox360, men skulle nog ändå våga säga att Halo 3 har bästa multiplayern av alla Halo-spel. Avskalad men ändå komplex. Finslipad men med en personlighet. Där du inte dör på en kvarts sekund såvida du inte blir utspelad.

Är du mest ute efter singleplayer skulle jag nog spela Halo 1 och 2 först. Alla kampanjer är enligt mig riktigt bra, men man tappar bakgrundshistorian om man börjar i slutet (Halo 1-3 är en egen historia med Reach som en prequel, 4+ påbörjar en annan).

Av Casgar
Skrivet av Jumpcut:

Dom har väl inga chefer?

Skrivet av SCORPIUS:

Bingo 👍

Citat:

Gabe Newell—Of all the people at this company who aren’t your boss, Gabe is the MOST not your boss, if you get what we’re saying.

Valve Handbook p55.

Ja, fast nej.

Av Casgar

Brukar sitta en spak på höger sida bakom armstödets fäste sett uppifrån. Om den finns där så dra i den för att frigöra låsmekanismen. Kan kräva att man gungar lite lätt efter att låset frigjorts.

Av Casgar

Vet inte om jag förstår frågan rätt, men är det inte bara att kopiera de aktuella filerna för bindings, macros, etc i mappen WTF\Accound\<Account1> till WTF\Accound\<Account2> ?

Edit; Efter en liten snabb googling så verkar keybindings numera sparas på servern istället för lokalt ser jag. :/

Av Casgar

It's been a while!