Inlägg

Inlägg som AplAy har skrivit i forumet
Av AplAy
Skrivet av twit:

Då du bor i Norrland, med låg befolkningstäthet och få strategiska mål är du knappast under något akut hot. Vettigare då att investera i färdigheter som du har nytta av vid en mer långdragen kris. Baka barkbröd, odla kålrötter, första förband och sådana nyttigheter.

Vad jag sett hittills är civilbefolkningen mer under akuta hot än "strategiska mål" i nuvarande pågående krig...

Hursomhelst trodde jag först barkbröd var ett skämt! Men tydligen inte, får fråga farsan hur man "bakar" sådant.

Av AplAy
Skrivet av twit:

På vilket sätt skulle du klara dig bättre ute i skogen än hemmavid om Sverige eller vår närhet skulle bli utsatt för ett anfall med kärnvapen?

Sant! Sakfrågan om att överleva kärnvapenanfall så verkar det enligt Cornucopica (jag kan aldrig stava rätt) vara som så att taktiska kärnvapen är rätt lokala med väldigt snabb avtagande kärnavfall. Så sådana verkar endast spränga snabbt på en liten plats. Vet ej dock hur det är med "de största" spetsarna. De kanske sprider ut mer så det blir rätt meningslöst att bo ute i skogen?

EDIT: Jag vet att det hela är troligen lite eller mycket som detta:

https://pbs.twimg.com/media/FRN0pZZXMAIXzOd?format=jpg&name=larg...

Av AplAy

Bör man börja "doompreppa" nu på allvar?

Jag ber om ursäkt på förhand igen inför moderatorerna! Se tråden som något som lever - extremt osmakligt uttryckt - lika länge som en genomsnittlig rysk soldat just nu, typ en dag eller två på sin höjd.

För cirka en timme sedan idag svensk tid så dök detta upp www.UALiveMap.com som aggregerar nyhetsflöden relaterade till det pågående kriget (ja, jag vet att det är "propagandauttalanden"):

https://www.bildtagg.se/file/o0bx08zt44o7xusbbbsl8cw

I dessa Telegram som jag översatte från ryska till engelska så verkar det påstås att om det skulle bli Tredje Världskrig så verkar Putinregimen ändå inte vilja göra det till ett kärnvapenkrig. Sistnämnda var förvånande för de hade väl skramlat om kärnvapentriaden för någon månad sedan?

Frågan är om detta är återigen bara massa tomma hot igen på grund av allt stöd Ukraina fått de senaste veckorna och de ville dampa lite över faktumet att deras enda bästa vän är Nalle Puh-regimen? Eller bör man på allvar börja fundera på fler saker än bara vatten? Typ sovsäck för att bo i skog, vedeldat kök, solpaneler, med mera? Går det ens att t.ex. ha solpaneler som ger tillräckligt med ström för att driva en frys utomhus?

Jag ställer denna fråga som en fråga om "doomprepping". Svaren är rätt entydiga: ja, nej, eller vet ej, på om man skall doompreppa på allvar nu eller ej.

Av AplAy
Skrivet av Pamudas:

Vad är det för onödiga påhopp? Alla kanske inte är insatta i det som pågår mellan Johnny Depp och Amber Heard?

För att ge lite kontext:
Johnny Depp påstår alltså att Amber Heard har kastat en flaska eller dylikt som då träffat Johnnys finger och därmed bokstavligt talat kapat fingertoppen.

Om jag inte misstar mig så skall det ha varit länge pågående misshandel (fysiskt och/eller psykiskt) i förhållandet och hamnade på den allmänna tapeten allra först 2021. Men det verkar vara just nu som det har blivit av till denna O.J.-Simpson liknande rättegång.

Möjligen kan pandemin ha varit vad som fördröjde det hela vilket är rätt absurt. Förstår inte jänkarnas besatthet av att göra TV-shower av allt som drabbar allra högsta eliten och som om vi "icke-eliter" skall tycka synd om den ena eller andra som har enorma ekonomiska resurser att inte ens ha hamnat i sitsen de befinner i sig nu.

Jag kan empatisera med vanliga människor som hamnat i kniviga sitsar i livet. Men icke människor som har enorma sociala och ekonomiska resurser att kunna ta sig ur skiten eller undvika det från första början. Det gäller Depp, Spears, eller övriga "kändisar". Ingen är övermänniska, men vissa har bannemig mycket bättre förutsättningar än andra per Livets Första Lag (#1 - Livet är orättvist innan du ens föds eftersom du varken väljer dina gener, födelseplats eller födelsetid).

Lustigt också att allmänna samhällsproblem först tas på allvar i det där landet först när det drabbat eliten... Visst, bättre att det sker förr än senare, men tänk då på allt som fortfarande inte tagits på allvar för att ingen elit har drabbats ännu av det...

Har ej mer att säga om saken.

Av AplAy
Skrivet av medbor:

Tydligen har inte alla telefoner trots allt

Tydligen vill inte alla göra allt på telefoner trots allt

Av AplAy

Bra jobbat Frankrike. Inget gnäll från mig tillsvidare!

Av AplAy
Skrivet av BMac:

Vari bestod denna "elektromagnetiska" attacken? Jag kan inte se annat än att de försökte störa ut sändningarna och där kan jag förstå om man kan fixa detta med lite ändrad kod.
En emp exempelvis lär ingen kod i världen ensamt kunna skydda mot.

De försökte skjuta upp en EMP Grenade: https://battlefield.fandom.com/wiki/EMP_Grenade

Av AplAy

Fråga mig inte hur jag fick tag på kodraden som ändrades men:

executeFunction66IfRuskiesAttack = 0;

Ändrades till:

executeFunction66IfRuskiesAttack = 1;

Av AplAy
Skrivet av mrqaffe:

Du kan ju även besöka ett apotek idag och skaffa Revaxör och nått att plugga igen örat med och prova att "antivaxa" örat.

Fast jag läste ju att nån skrev att läkare i viss inte skulle rekommendera "självmedicinering" ifall man inte kan säkerställa först vad det är. Möjligen kan tanken vara att man ska undvika "alternativ medicin".

Men jag kan prova. Tänker mig denna? https://www.apotekhjartat.se/produkt/revaxor-oronspray-med-sk... Den finns nere på apoteket hjärtat vid min mataffär (de har integrerat apotek i mataffären)

Hur många doseringar/puffringar kör man då per behandlingstillfälle? Dvs., för hur många doseringar räcker 10 ml?

Av AplAy
Skrivet av SuperNova:

Man kan få jättekonstigt lock för örat och "huvudet" (känns typ som det) om man stressat och är utarbetad. Vet detta av egen erfarenhet. Det försvinner när man vilat upp sig.

Vaxpropp ger också dom symptomen. Tops trycker in vaxet längre in och till slut nuddat vaxet trummhinnan. Bara att gå till VC och spola örat.

Ja, jag VET hur det känns att råka nudda trumhinnan med en tops! Ont gör det!

Kan man köpa en öronkamera och nyttja gratis? Har bara en USB-kamera men för dåligt upplöst.

För i sådana fall skulle min morsa som är sjuksköterska kunna kolla och spola, hähä!

Men just nu i skrivande stund är det fantastiskt: -50 dB volym med L40-balansering från Center (alltså sänker volymen på högersida för att matcha vänsterörats volymuppfattning) på extern ljudkort så är det som om allt är som vanligt. Men när jag tar av mig mina öppna on-ear studiohörlurar så lär verkligheten komma tillbaka och visa hur Ljudbalansen egentligen är!

Av AplAy
Skrivet av nu1mlock:

Ring VC så fort dom öppnar på måndag. Det är vanligt att tiderna är slut en timme efter öppning.

Skrivet av warp64:

Sluta använda bomullspinnar i öronen, det är inte det dom är till för; det är mer troligt att du trycker in vax längre in än att du får ut allt.

Använd istället Revaxör eller liknande om du har återkommande problem med att vax inte kommer ut av sig själv.

Du har gått med detta en tid nu men det är dags att sluta prokrastinera. Boka tid hos VC så att de kan ta en titt.

Ja, om Du kan frilansa som läkare kan du komma förbi nu! Annars får jag vänta tills måndag helt enkelt!

Av AplAy
Skrivet av sher!kan:

Om jag har fått lock på ena örat eller båda, så funkar det aldrig att tryckutjämna det för mig, för det lägger sig bara som ett lock på locket eller hur man ska säga så jag gör aldrig så. Jag får helt enkelt bara vänta tills det släpper, eller hålla på med käken så det släpper. Men atyt tryckutjämna lock gör det alltid värre och ibland har det varit lock på locket i någon dag..

Till en början gick det ej att tryckutjämna men sedan gick det, troligen för att det lättades på trycket så det gick att göra det helt enkelt. För mig brukar det gå att tryckutjämna de flesta gångerna jag upptäcker att det verkar vara lite lock om öronen pga. naturligt lufttryck i omgivningen.

Skrivet av Ragin Pig:

Är det en öroninflammation kan du behöva penicillin, har det inte blivit bra över helgen tycker jag du ringer vårdcentralen och ber att få prata med en sjuksköterska eller boka tid när dom öppnar på måndag - detta eftersom dom kan ge dig en akuttid. Då får någon kolla lite i örat och avgöra om det bara är en vaxpropp eller om det rör sig om någon inflammation eller så.

Glöm inte heller att man också alltid kan ringa 1177 för rådgivning

Japp, jag ringer på måndag och får kanske tid samma dag då för att kunna få reda på det kanske mest troliga: vaxpropp eller inflammation eller så är det nått annat att jag kanske får remiss till ANH-läkare som har rätt utredningsverktyg.

Av AplAy
Skrivet av ODDNAME:

Haft exakt samma känsla, diskantljud borta. Gick till läkare, de rekommenderar inte att man "självmedicinerar" om det är något värre än en vaxpropp, som de såg det var. Gick till apotek, köpte vaxlösare, 5 min senare, allt som vanligt

Så iväg till lokala VC så kikar de i örat på dig på 5 röda och konstaterar vad som är fel.

Är vaxpropp i princip omöjligt att få ut med vanliga bomullspinnar utan man behöver vaxlösare? Och VC är väl ej öppet på helger?

Nu på externt ljudkort med hörlurar kör jag -50.0dB volym med "Balance L40" från Center. Då låter det jämnt i ljudvolymen mellan mina öron just nu.

Av AplAy
Skrivet av mrqaffe:

Det är inte alls säkert att du kan boka tider till din vårdcentral via 1177 så besök vårdcentralens hemsida och kolla om och i så fall hur det går att boka tid online eller är du säker på att de är anslutna med tidbokning till 1177 ?

Hörselkåpor brukar innebära hörselskydd men du kanske inte menar att du har dem för att dämpa omgivningsljud utan bara som en vanlig hörlur ?

Vad jag förstår måste man boka tider via telefontid på vardagar hos min VC. Finns inget annat sätt. Verkar finnas online-läkare men kostar ju mer och kan inte utreda lika fysiskt då.

Det är vanliga on-ear hörlurar som jag nyttjar som "hörselkåpor" för att dämpa diskantljud (sånt dämpas lättast) så det låter jämnare mellan mina öron pga. nedsatt diskanthörsel i vänsterörat. För jag vill ju höra ljud men inte ojämnt mellan öronen.

Av AplAy

Skratta, men jag är lättroad: Jurassic World 3 i juni i år

Av AplAy
Skrivet av Videoapan:

Nu jobbar jag inte specifikt med öronproblem men har gjort det tidigare (alltså inte på Öron-näsa-hals men hälsocentral och handlagt sådana), och dessutom haft liknande problem några gånger som barn (lärt mig att inte försöka tryckutjämna för kraftigt vid förkylning den hårda vägen så att säga).

Tryckutjämning är egentligen ett felaktigt namn på att blåsa mot stängd mun och näsa, det är en tryckökning du utför. Det gör att luft kommer in via örontrumpeten till mellanörat och på så sätt relaxerar en inpressad trumhinna (exempelvis på grund av vattentryck på några meters djup). Om örontrumpeten eller slemhinnorna i anslutning till dess öppningar är svullna/täppta så kan du pressa in luft men den kommer inte ut av sig självt så lätt. Detta leder till ökad ansträngning och kan ge inflammation i första hand, det vill säga att du kan tryckutjämna dig till en inflammation. Infektion är mindre troligt att få så men inte omöjligt.

Det bästa mot detta är i akuta skedet nässpray (exempelvis Otrivin Comp el liknande) och möjligen slemhinneavsvällande som Rinexin (receptbelagd). I det långa loppet kan kortisonspray ge skydd om det är återkommande. Detta bör dock sättas in i samråd med någon läkare som kan göra uppföljningar.

Nedsatt hörsel kan vara sekretorisk otit, det vill säga vätska i mellanörat vilket går att se via otoskopi (kolla in på trumhinnan) på hälsocentralen. Det borde vara korrekt vårdnivå för detta men om inte de kan hjälpa är remiss till Öron-näsa-hals-mottagning nästa steg för det mesta. Hörseltest kan göras på hälsocentralen också.

Det du beskriver med lite lägre ljud och främst diskantljud i vänster öra låter som ett ledningshinder i form av vätska i mellanörat eller vaxpropp i hörselgången.

Tack så mycket för ditt matnyttiga svar!

Det jag funderat på rent fysiskt talat då är att öronvax och/eller vätska i mellanörat gör så att diskant ljud absorberas mer av ämnena vilket gör att den totala upplevda volymen blir då lägre eftersom mindre av diskantljudet når öronens "hörselnerver"? Lägre toner tenderar ju att penetrera det mesta så därför mer vanligt att diskant ljud upplevs lägre när det är vätska i mellanörat och/eller vax i hörselgången? (jag kanske bara yrar i nattmössan nu)

Hursomhelst kontaktar jag VC nu på måndag (går bara att ringa på vardagar för att boka tid) för jag upplever inte det som akut att åka in på sjukhuset om än smått irriterande. EDIT: Jag kan tillägga (och jag är medveten om att internetposter är aldrig medicinsk diagnostisering) att det knastrar i vänsterörat om jag gör klassiska tuggande rörelser med vänster sida av munnen och käken medan det inte blir så för höger öra med högra sidan av munnen.

Av AplAy
Skrivet av Herr Kantarell:

Du har fått vätska bakom trummhinnan, men du har ingen öroninflammation.

Varför får nån bättre lämpad svara på (läkare).

Jag har haft exakt detta. Vätska som gav nedsatt hörsel utan att jag fick öroninflammation. Tyvärr tog det någon månad innan det försvann. Jämfört med efter en riktig öroninflammation.

Kanske berodde på att jag drog in istället för att snyta ut.
Men har för mig att jag var väldigt förkyld innan med blockade bihålor m.m.

En unik bidragande faktor jag kan se med tanke på allt mitt undvikande av allmänheten de senaste två åren är att jag var hos ena päronet helgen innan och åkte hem med buss (30 minuters resa) men låter så oerhört osannolikt att jag skulle ha andats in nått som lett till besväret jag har just nu.

Vad jag vet är att jag har haft långa promenader med vanlig mössa över öronen samtidigt jag lyssnat med in-ear (fast inte med proppar, utan med kuddar) så kanske det bidragit med ökat öronvax? Å andra sidan har jag gjort detta i flera år utan att detta som skett nu har skett.

Hursomhelst, tack för din berättelse så har jag ett hum om hur lång tid det kan ungefär ta om det visar sig med undersökning nästa vecka att det var vätska bakom örat!

Av AplAy
Skrivet av Aka_The_Barf:

haft liknade problem innan en större hemma fest vi skulle ha så fick jag något konstigt lock för örat men efter jag knäppt bort det med klassiska käk rörelser så var ljudet mycket mindre, speciellt diskanten som du beskriver det. Skaffade revaxrör ett par dagar senare och det blev lite bättre, full hörsel återkom efter ett par veckor. Än idag är jag osäker på vad det var. precis som du så fanns det absolut ingen smärta, sjukdomskänsla eller feber.
Är du orolig ska du givetvis kolla upp detta. Googla inte för mycket bara då kommer du tro att livet är över för din del. man hittar oftast bara massor av hemskheter.

Haha, det har du helt rätt i: "All medicinsk googling leder bara till cancer!"

Jag skall fixa revaxrör. Är det denna? https://www.apotekhjartat.se/produkt/revaxor-oronspray-med-sk...

Då verkar man spruta in och låta verka ett tag för att sedan spola ut med ljummet vatten med hjälp av medföljd blåblåsa?

Av AplAy
Skrivet av Herr Kantarell:

Jättevanligt vid t.ex. öroninflammation. Ofta är det ju också det trycket som gör att det gör ont.

Irriterande ja. Man kan punktera trummhinnan. Annars så försvinner det med tiden. Tycker faktiskt att det går över snabbare vid "ren" öroninflammation, men har också haft det en gång utan större andra symptom. Så inget att oroa sig över.

Min stora fråga är: kan man ha öroninflammation utan att ens ha haft nån värk? För jag hade ingen värk innan jag fick det plötsliga locket som i sin tur utjämnades med smärta och sedan nedsatt hörsel som varat i cirka 3-4 dagar just nu.

Jag upplevde ingen öronvärk dagarna innan jag fick locket för vänsterörat. Och nu den nedsatta hörseln där.

Och jämförelsevis av nedsatt hörsel och smärta så fick jag nedsatt hörsel och smärta i vänsterörat för flera år sedan efter att jag varit ute på klubben och stått vid en högtalare och fått faktisk öronsmärta dagen efter. Denna smärta och nedsatta hörsel varade dock bara i 2 dagar, medan denna nedsatta hörsel ligger kvar än idag men utan någon värk, smärta eller ömhet.

Hursomhelst så hoppas jag självfallet på att det blir normalt redan på måndag eller åtminstone de kommande veckorna.

Av AplAy
Skrivet av Aka_The_Barf:

Revaxör kanske kan ändra något eller var det heter på apoteket eller motsvarande kanske kan fixa till det? Vid förkylning så brukar "trumpeten" svullna igen vilket gör det svårt eller omöjligt att tryckutjämna vilket ofta leder till lite smärta och knäppande ljud och temporärt hörselbortfall.

Är det ihållande eller att du är orolig eller får väldigt ont så får du nog gå till läkaren. Även vuxna kan få öroninflamationer även om det brukar vara lite ovanligare.

Det är det som är grejen: ingen värk, ingen ömhet (dock upplevd fyllnad/tryckkänsla), ingen feber (35,4 i armhålan för 10 minuter sedan) = ingen infektion/inflammation(?), och när jag tryckutjämner nu (har inget lock längre för öronen endast nedsatt hörsel i vänsterörat) så känner jag nån pytteliten minismärta i nån halvsekund precis där hakan sitter ihop med halsen nedanför vänsterörat men känner inget från örontrumpeten i vänsterörat (jag har haft vätska i örontrumpet för länge sedan så jag vet hur smärta där känns). Jag har små öron och vänsterörat brukar jag kunna få värk i då och då och i vissa fall tillfällig inflammation(?) pga. kvarstående värk i en eller två dagar. Men ingen värk, smärta eller ömhet just nu i vänsterörat förutom nedsatt hörsel.

Igår körde jag bomullstofsar och karva ur lite öronvax. Jag VET att man INTE skall använda det i öronen för sånt trycker egentligen in öronvax mer, men jag försöker inte trycka in utan snarare gräva utåt från örat men inte hela vägen in. Visst skulle det kunna vara öronvax. Men det får läkare undersöka med öronkamera.

Tydligen går det BARA att söka upp sjukvård på vardagar via telefon. Jag kan ej boka via nätet i Västernorrland när jag loggar in på minavårdkontakter på 1177. Visst skulle jag kunna åka till sjukhuset på akuten och sitta och vänta i 5 timmar innan jag kanske får hjälp (pga. triage - ej akut). Men jag tror jag väntar på måndag för jag verkar inte ha någon inflammation. Möjligen KAN det vara en ÖNH-tumör vilket inte kan ge ifrån sig "smärta"?

Nedsatt hörsel i vänsteröra trädde i kraft en-två dagar efter att jag lyckats med tryckutjämningen av det totala lock för vänsterörat i måndags eller tisdags (minns ej exakt dag). Nu när jag pratar för mig själv med bluetooth hörlurar på mig för att jämna ut ljudnivåerna så hör jag lika jämnt internt.

Tar jag av mig dem nu så känner jag liten fyllnad/tryckkänsla (men det är ej lock för) från vänsterörat och jag hör när jag skriver på tangentbordet att det låter mer i högeröra än vänsteröra. Skulle jag spela upp ljud på högtalarna på TV:n här så skulle jag höra mer i högeröra än vänster om jag inte tog mig på on-ear hörlurarna (använder dem som hörselkåpor då jag vill kunna höra ljud men jämnt mellan öronen).