Inlägg

Inlägg som AplAy har skrivit i forumet
Av AplAy
Skrivet av BergEr:

Om dina barn redan är vuxna med jobb så växte de upp under ett helt annat samhälle (speciellt internet, youtube kom väl när de var 5-10 år redan?) och du kan inte direkt jämföra med dagens eller vad tråden handlar om. Fan kolla bara vad som hänt med Discovery/History channel osv. När jag var liten var det fullt med innehåll för att lära sig saker. Nu är det mest reality TV.

Eller kolla på spel idag, nästan alla innehåller köp i spelet.

T.ex Youtube idag, den delen barn verkar hamna på är helt sjukt. Det är ju inte så att en fyraåring själv går igenom allt från Mark Rober, Smarter every day, Veritasium osv.

Här har du en video som beskriver det men är från fyra år sen och det verkar vara värre idag. https://www.youtube.com/watch?v=v9EKV2nSU8w

Elsagate var ju också stort https://en.wikipedia.org/wiki/Elsagate

Utan ordentlig kontroll hamnar barn och ser timme efter timme av material som enbart är till för att få dig att stanna och se mer. Ingen möjlighet till att lära sig språk eller något för ofta används inte riktiga språk i videos och även det fanns subs så flesta under 5 inte direkt läsa sånt.

Det är inte som internet när jag växte upp 90/00, där hade en 0-5åring aldrig tagit sig någonstans. Du som förälder kunde sätta barnet framför ett spel som var gjort för att lära sig saker och det hade inte kommit något annat innehåll.

Någon som säger att det fungerade bra för X och då tänker på en person som idag är över tio år tänker då på ett helt annat internet och har nog inte alls insyn i läget idag.

Jag tror att vi tänker mer eller mindre åt liknande håll kring skärmtid idag vs skärmtid förr:
- Dagens "passiva underhållning" (YouTube, m.fl.) är till för att hålla dig kvar så länge som det går eftersom det finns annonsering eller ytterligare insamling av data att vinna på det. Samtidigt så finns det också illasinnade aktörer ute på "marknaden för passiv underhållning" som mer sällan nu sållas bort till skillnad från redaktionell passiv underhållning såsom "vanlig TV".

- Dagens "interaktiva underhållning" (alla former av spel) är till för att hålla dig kvar så länge du spenderar så mycket pengar som möjligt (MTX, Paywalls, DLCs, mm). Tidigare fokuserade spel på att underhålla en, idag fokuserar de flesta spel på att bara underhålla en ett tag så att man blir sugen på nästa spel istället (1... 2... 3... NY TRAILER FRÅN VALFRI SPELUTVECKLARE!) eller man köper skins för att man är avis på alla andras skins. Dagens "min farsa har större bil än din farsa" har blivit "mina skins kostar mer än dina skins, tönt".

- Dagens "sociala medier" (jag jämför med Cutestonline.com, Snyggast.se, Lunarstorm.se, och funplanet.com) är till för att hålla dig kvar så länge som möjligt - "engagerad" - och vad som håller dig kvar lättast är ilska (polariserande ämnen), avundsjuka (människor som visar upp vad du inte har, t.ex. 99% av Instagram), och detta i kombination av med enorm variation tills att dina "favoritämnen till ilska/avundsjuka" har hittats (t.ex. TikTok-algoritmen).

- Tillgången till allt från en och samma plats i form av appar, sociala medier där folk kan länka dig vadsomhelst, och du lär dig tidigt att du kan "googla fram vadsomhelst" om så behövs. Förr i tiden så var det Altavista, Alltheweb, och övriga sökmotorer och dessutom var spelen på den tiden mer underhållande under längre tid istället för att man hela tiden tabbade ur och kollade på Lunarstorm.se eller dylikt.

- Förmågan att kunna jämföra sig med helt fullständigt OVERKLIGA liv på grund av sociala medier såsom Facebook, Instagram och TikTok. Observera att en 10-åring knappast lär ha samma självinsikt baserat på flera års livserfarenhet i livet att förstå från botten av sin hjärna att, "Det som visas på sociala medier är inte verkligheten. Det är en förvrängd bild av verkligheten för att många människor vill ha bekräftelse, andra är avundsjuka, och resten ger dem bekräftelsen för de önskar själva innerst inne att de kunde leva samma overkliga framhävda liv". Någon får gärna berätta för mig vilken genomsnittlig 10-åring idag som har den självinsikten för att inte råka jämföra sig med alla så kallade "influencers"!

- Det är precis som du säger i slutändan: det går INTE att jämföra hur det kommer att gå för dagens 10-åringar om 10 år (eller dagens 2-4-åringar om 10 år) jämfört med hur det gick för oss födda tidiga sena 80-talet eller mycket tidiga 90-talet. Helt andra teknologiska förutsättningar. Dagens framtagna "underhållningsteknologi" har optimerats för att göra oss BEROENDE, på både gott (aldrig bli uttråkad) och ont (kanske man skall lära sig att vara uttråkad inte är världens undergång?).

Jag spekulerar: barn som haft skärmar som barnvakter - på gott eller ont - kommer uppvisa sämre kreativitets- och fantasiförmåga med fysiska objekt, större tekniskt intresse (förhoppningsvis?), och möjligen en riktig skärrad självbild på grund av att deras jämförelse är med photoshoppade iscensatta Instagram-foton publicerade som om "Det här är mitt liv 24/7/365".

Tänk på alla äldre som redan mer eller mindre blivit "telefonzombies" och tänk då hur större sådan andel det lär komma när alla 10-åringar och yngre vuxit upp med skärmar mer eller mindre dygnet runt framför sig... Kurvan för djup depression tycker jag är en klar indikator på att sättet lång skärmtid används idag kontra förr inte verkar vara så optimal. Och det är lätt att säga, "Använd skärmen rätt då, duh!". Hade vi varit lika duktiga själva om vår första sociala mediesajt på vår tid var dagens Facebook må tro? 🤔

Av AplAy
Skrivet av Sweex:

Jag går nu Programmering 1 på Komvux för att komma in på en YH-utbildning i höst.
Språket är Python 3 endast.

Just nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra för slutuppgift och behöver lite input och guide i rätt riktning.

Är det jag tänker mig overkill? Nedan är kraven, där den första är krav och andra mervärde.
https://nextcloud.donotblink.space/apps/files_sharing/publicpreview/d8Hxxb2WFJfGXGS?x=2561&y=861&a=true&file=Huvudkrav%2520Slutuppgift.JPG&scalingup=0
https://nextcloud.donotblink.space/apps/files_sharing/publicpreview/bCcH3CnPHFdsFy2?x=2561&y=861&a=true&file=merv%25C3%25A4rden%2520slutuppgift.JPG&scalingup=0

Min tanke just nu är detta;

Ett program för att hålla koll på ens hobby i form av ekonomi och plats, i detta fall samlarbilar.
Första gången man startar programmet möts man av frågorna budget och hur mycket plats man har. I efterkommande starter läser programmet textfilerna som dessa skapade och om det är något där i läses detta in utan frågan ställs till användaren.

Man får sen en meny där man kan köpa och sälja bilar, kolla över ens samling, beräkna värdet av ens samling, sätta in mer pengar samt nolla programmet.

Köpa; En bilannons genereras med data från listor av olika märken och modeller, årtal och miltal slumpas inom intervall. Pris genereras baserat på tex märke och årtal inom ett visst intervall. Gärna ej helt slumpat, tips på lösning?
Detta ska sen sparas i någon fil och priset tas bort från ens saldo. Ej tillåta en skapa fler filer/rader än vad man skriv in att man har plats för.

Sälja; Läsa in ens samling och generera pris baserat på något, väljer man sälja läggs summan till i ens saldo.

Lista ens samling på något snyggt sätt.
Skriva ut värdet i samband med det.

Fylla på saldo är ganska självförklarande.

Dold text

Lagerplats tänker jag att man +1 eller -1 till variabeln som håller detta, och ej låta gå över/under visst värde, vid varje köp eller sälj.

Men jag skulle behövs tips på hur jag ska läsa in samlingen och sen välja en bilarna, plocka ut den datan ur filen och ta bort den från listan? Om jag sparar köpta bilar i en txt-fil eller kanske json som kommit upp på mina googlingar, delar jag upp varje bil i den som programmet kan hantera?
Är det bättre och skapa en ny fil för varje bil som köps kanske?

Jag länkar det jag lämnat in innan nedan på Replit så slipper ni hämta hem några mysko filer

https://replit.com/@Sweex95/HelaBilhallen
https://replit.com/@Sweex95/Bilhallen

OBS: Ej kodare själv men kan delvis "tänka i pseudokod". Om .JSON tillämpas som "databas" så kan väl dynamiska arrays[i] nyttjas?

Sedan tänker jag att du vill lösa en funktion/problem i taget (OBS: Pseudokod-tänk, riktiga kodare får gärna inflika när jag tänkt fel i hur det kan appliceras till just Python eller rent allmänt kodande):
1. Funktion/initiering att rita upp en menydel (copy+paste för att rita resterande menydelar sedan när första funkar)

2. Funktion/initiering att läsa in ett fält i en .JSON-fil (sen läsa alla fält som en array[i] i samma .JSON-fil?), sen loopa denna funktion att läsa .JSON-filer som en array[i] och arrays i arrays[i.j]? Kanske bara en funktion behövs då som loopar inuti en loop? Typ InitialReading.forEach(JSON-fil) then forEach(JSON-fält)? Fungerar det ens? Riktiga kodare får inflika! Eller så kan den loopa igenom numrering av bilar: 1 {Bildata}, 2 {Bildata}, osv?

För modulärt tänk: 3. Funktioner som gör en sak med dynamiska variabler med fasta datatyper och som finns i separata filer som sedan #include <function.h> (jag vet inte vad koden för Python är där: import file.py?)

4. Funktion för att skriva till ett fält i en JSON-fil, sen hur man kan göra array[i] för en given JSON-fil och sen alla JSON-filer? Blir det kanske liknande loop inuti loop? Denna används för att skriva förändringar man gör i sin samling eller när man lägger till nya?`Kanske en fil då med tre funktioner: ändra i nuvarande samling, lägga till ny till samling, ta bort befintlig från samling? Eller separata filer här för enskild funktion?

5. Funktion för beräkning, separat fil: läser in relevanta JSON-fält (kostnad? värde?) och sedan gör simpel mattefunktion för att beräkna dess faktiska värde? Funktion i enskild fil som kan ta emot sifferargument och returnerar resultatet av mattefunktionens beräkning av det mottagna sifferargumentet?

6. Funktion för randNum() som anropas när ny bil skapas för att generera slumpvisa intervaller för Milage och Cost?

Om JSON används så kan väl varje bil vara varje numrering så fungerar även det med arrays[i]? Typ så här:

1 { "CarModel" = "KEKW BMW", "CarModelYear" = "69", "CarModelCost" = 0, "CarModelMilage" = 0, "MoreNeededVariablesHere" = "StringOrNumber"; }, 2 { "OSV" = "OSV"; };

Förhoppningsvis har jag gett lite "tankar" att utgå ifrån, men riktiga kodare får som sagt var gärna inflika vart jag tänkt fel i samband med Python-kodning. Jag har ju inte löst uppgiften precis utan försökt brutit ned dess problem till mindre kodsnuttar att testa sig fram med.

GL HF!

Av AplAy

Spricker IT-bubblan "snart"?

Tolkningsfritt över mätbar definition för ordet "snart".

Jag såg nyss följande video från den halvsarkastiska kodaren Fireship:

I och med pågående samverkande händelser runtom i världen så vad tror du: Tror du att IT-bubblan kommer att spricka "snart"? Och vad i mer konkreta termer innebär det att den faktiskt "spricker"?

(FireFox hängde sig när jag klickade tillbaka på Synonymer.se i en helt annan flik med endast 5 flikar öppna så jag fick skriva om inlägget och korta ned det, men skrev om att massa IT-bolag sagt upp folk, tappat börsvärde, mm, - för det saknas fortfarande funktionen av tillfälligt sparande av utkast av "Nytt inlägg" på ett nätforum dedikerat till IT-teknik...)

Av AplAy

Det ser brunt ut det här ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Av AplAy

EDIT: Tyvärr så fungerar det fortfarande inte trots att det skall vara "beställt" och aktiverat från Företagsportalen. Får testa imorgon men borde väl vara en PÅ/AV-knapp för dem? Skall se om Samtalsspärren fungerar nu att komma in nu i mobilen eller om den gnäller.

EDIT2: Kommer inte ens i i "Samtalsspärr" för Halebop-simkortet eller "Call forwarding" för telenor-kortet MEN Halebop-kortet kommer in i Call Forwarding. Helt underbart! Nästan allt som har med att kunna RINGA på en TELEFON fungerar inte och går ej att lösa tekniskt talat. Bra jobbat människan!

EDIT3: Jag följde den här guiden: https://www.akayhelp.in/2020/11/fix-call-settings-error-netwo... och då kunde den otroligt nog läsa in alla inställningar för Samtalsspärr för Telenor-simkortet. Men fungerar ej ringa ännu. Fast nu blir det så att numret bara läggs på automatiskt direkt efter jag ringer. Hm.

EDIT4: Jag kan se inställningarna för Samtalsspärr/Call barring i Telenor-simkortet får felmeddelande om jag försöker justera något. Skräpmobil eller skräp-Telenor. Nåja, tillslut kanske det fixar sig!

Av AplAy

Tack för svaren! Det verkar vara så pinsamt att för just mitt abonnemang så hade detta ej beställts:

"Internationella samtal till EU/EES PLUS - 99.00 kr/mån" och detta gör man under Företagsportal och ej under "Mitt Telenor".

Nu skall det vara beställt så kanske fungerar tills imorgon.

Det lustiga i det hela innan var att jag ej kunde komma in (i Android-telefonen) i "Call Barring" / "Samtalsspärr" för simkortet utan då försökte den läsa data från "nätverket" och hela tiden misslyckades. Kanske relaterat?

Jag provade även simkortet i en annan Android och fick samma problem där så troligen 100% på abonnemangssidan som det hela låg på... Övriga i bolaget kunde ringa numret jag ej kunde ringa.

Av AplAy

(ANDROID) Kan ej ringa utomlands Telenor Företag

Tjo! Jag har en Xiaomi Mi 10T Android telefon med 2 simkort.

Ena simkort är vanligt Halebop Kontaktkort.

Andra simkortet är Telenor Företag som jag fått av bolag jag arbetar åt. Jag har varit inne och kollat på Telenor Företagsportalen där och ser att simkortet är aktivt och alla tjänster skall vara aktiverade.

Jag har även gått in i Settings -> "SIM cards & mobile networks" -> Telenor-simkortet -> och aktiverat Mobile Networks, Preferred Network Type (5G), Access Point Names (Telenor mms och Telenor Mobilsurf). Även aktiverat "Mobile data" och Telenor-kortet är satt som att sköta Mobile data (surfandet mm).

Trots detta så får jag hela tiden höra från båda simkort: "Numret du önskar att nå är inte tillgängligt".

Jag får bokstavligen talat magsjuka över att jag INTE hittar någon inställning i "Phone App" (inbyggda som följer med i telefonens OS) som låter en bestämma "Block/Allow Foreign Outgoing/Incoming" Calls.

Jag får också tillfällig damp på att en MOBILTELEFON saknar tydliga och lättsamma funktioner om att kunna RINGA och TA EMOT SAMTAL från utlandet om man så önskar?

Någon säger att man om startar om mobiltelefonen så kanske det fungerar? Konstigt nog så får jag inte mata in PIN-kod för Telenor-kortet utan endast för Halebop-kortet? Ska man behöva plocka ur simkortena och byta plats på dem? (Jag har dubbla simkort-platser).

Ursäkta frustrationen men jag HATAR smartphones för inte bannemig är de smarta när det svåraste på dem att göra är att kunna RINGA VART MAN VILL NÄR MAN VILL. Vilken ironi. Tack för hjälpen på förhand! ^_^

Jag har googlat om "telenor företag kan ej ringa utomlands" och den tipsar något om att slå på "Data Roaming" vilket jag gjort i den mån som det går i en kinesisk Android-telefon.

Av AplAy

Det finns en klassisk svensk meme för sådana här nyheter:

Av AplAy
Skrivet av Petterk:

Det är pollen och förkylningstider...

"Förkylningstider" är ju mer eller mindre året om.

Jag är ej pollenallergiker som tur var för min egen del.

Och jag har aldrig haft liknande besvär i vänstetörat som följd av förkylning. Var ej förkyld under den där tiden för jag var på gymmet och löpte och lyfte skrot så då borde jag ha blivit ännu sämre om det faktiskt varit en förkylning.

Så i mitt fall troligen ej orsakat av förkylning och/eller pollen.

Säger inte att det inte kan orsakas av det dock... bara att i mitt fall var det högst troligt ej det.

Av AplAy
Skrivet av Kalasis:

Hur gick det med öronen?

I princip känns det som vanligt igen (typ lika bra högtonshörsel på båda öronen) trots att jag aldrig använde sprejen, men lär köra det någon gång ändå bara för att få ut potentiellt förhårdnat vax i öronen efter allt petande med tofsar de senaste åren.

Av AplAy

Har Bahnhof gjort fel eller jag räknat/tänkt fel?

Jag har gått från 100/100 -> 250/250 mellan 5:e april 2022 till 10:e april 2022 (då aktiverades det i princip enligt snabbare hastigheter testat på Bredbandskollen). Men så här har det gått till angående fakturering och så kallad "prisjustering":

2022-04-05: Jag beställer Bahnhof 250/250 via deras hemsida efter inloggning:

https://www.bildtagg.se/file/o01i0drdlznqx2e8zc06qdi

2022-04-08.1: Jag har få meddelande om att bredbandets nya hastighet aktiveras inom 3-5 arbetsdagar:

https://www.bildtagg.se/file/aeo6eb4db6iua7zyfpghifj

2022-04-08.2 Jag betalar in 149 SEK för 100/100 hastighet som enligt Bahnhofs inloggning säger att den då betalades in 2022-04-11:[Notera hur den avser 22:a maj 2022 till och med 21:a juni 2022]

https://www.bildtagg.se/file/7li6uu179l2sf5hq7gimbuh

2022-04-10: Nu har jag 250/250 i hastigheter efter uppmätningar på Bredbandskollen, i Steam Downloads, med mera.
2022-04-26: Nu får jag mejl om att det kommer öka i pris från 229 -> 249 SEK per månad för 250/250:

https://www.bildtagg.se/file/ma6wkcp83xmhut1z2t1v7kj3

2022-05-06 (idag då detta publicerades): så fick jag ny faktura där jag förstår nada om "192 SEK" och "14 SEK":

https://www.bildtagg.se/file/ry9r12enf845btpgm2415iv0

Är det tänkt att 14 SEK ska vara justeringen? Den verkar vara uppåt från 229 -> 249 SEK istället? Men saknas 6 SEK? Så jag fick 6 SEK rabatt?! OJ! Dvs., en prishöjning som nämndes bara några veckor efter min beställning via inloggning på mitt Bahnhofkundkonto.

Om jag betalade 149 SEK för 100/100 11:e april 2022 vilket var dagen efter jag redan fått 250/250 så fattar jag INTE hur jag kan få 192 SEK + 14 SEK + 249 SEK = 455 SEK som skall betalas denna månad? Det står ju att 149 SEK fakturan gäller 2022-05-22 t.o.m. 2022-06-21???

Eller hur kan jag ha räkna/tänkt fel som här? @Bahnhof

EDIT: Hur jag tänker är att "nytt pris" som började gälla 10:e april 2022 tar ej med redan 149 SEK inbetalt i beräkningarna. Den räknar som om "hur mycket dagar är kvar i april 2022 och hur mycket kostade 250/250 då?"

EDIT2: Här är ju grejen: 100/100 för april månad var ju tydligen REDAN betalt månaden innan (då senaste fakturan avsåg 2022-05-22 som jag fick inbetalad hos Bahnhof 2022-04-11). Eller hur kan jag ha tänkt fel? Eller kmr det kunna justeras nästa månad? Jag tror det är ett försök till att "hoppas på att kunden inte orkar hålla på".

EDIT3: Alla "Var har du i lön?"-tråden kan få sig ett gott skratt men 149 SEK motsvarar nästan 1% av min egen "månadslön".

Av AplAy

Nu j*vlar får @Bahnhof gärna förklara för mig:
- Jag betalade först 149 SEK föregående månad och sen en vecka därpå gick jag upp till 229 SEK/mån för 250/250 vilket sin tur "chockhöjdes" en vecka senare till 249 SEK/mån (fick mejl om det från Bahnhof).

Nu dunkade det nyligen in en faktura på 455 SEK och jag undrar hur det är "justerat" från föregående månad som... Själv ser jag bara 249 + 149 på något magiskt vis...

Jag blir så j*vla trött. Ska jag stå i kö i timmar för att dem skall fixa en teknikalitet.

EDIT: jag ser att det handlar om att hoppas på att jag inte skall "orka" försöka göra något åt saken. Men jag betalade redan för 149 SEK för 100/100 innan jag gick över till 250/250 och nu vill de justera för 250/250 för april månad och sedan lägga på förskottsbetalning för nästkommande månad juli?!

Nä, jag känner mig trampad på som privatperson precis som Telia trampar på småföretagare (annan lång historia).

https://www.bildtagg.se/file/1q8dxsxehq079m8d12dx6f

2022-04-05 beställde jag 250/250 mbit och jag betalade 149 SEK bredband (100/100) 2022-04-08 ser jag i Swedbank.
2022-04-08 får jag samma dag som jag pröjsa 149 SEK bredband 100/100 mejlinfo om att nu kmr mitt 250/250 aktiveras inom 3-5 arbetsdagar
2022-05-06 fick jag denna faktura (se bild ovan).

Berätta hur priset är "justerat" @Bahnhof? 🙃

Av AplAy
Skrivet av Ostbullen:

Tjenare, webpack krävs inte, utan det räcker att du kör npm run build, så får du en katalog vid namn build som du kan slänga upp på vilken normal webbserver som helst har du apache installerat lokalt så kan du prova det där först.

Skrivet av kachiem:

webpack är väl främst till för att kompilera kod, det går att sätta upp så man kan utveckla med "hot module reload" med webpack så man slipper starta om appen.

Om du nu håller på med en app byggd på create-react-app så använder den sig av webpack. Om du istället bara har en html fil med script tag till react så behöver du inte webpack skulle jag säga.

Väldigt vanligt i moderna webb appar att man använder sig av node och npm för att bygga sina projekt, leverera dom med en "build" genom webpack.

Det är i så fall den "builden" som du ska ladda upp på one.com

Tack för svaren.

En frontend-utvecklare jag pratat med påstår att: "Och gällande one.com, så har jag för mig att de inte stödjer react. Jag tror de är fokuserade på wordpress."

Och det var därför jag funderade över vad det skulle kunna ligga i det. Ja, one.com har en Wordpress Builder-del för den som vill snabbt och enkelt få fram något ur förberedda framtagna mallar. Antar att det är det snubben menar?

Men om man bara laddar upp egna filer så bör det väl inte vara så mycket som krävs att konfigurera på värdsidan (one.com) för att ReactJS skall fungera? Frontend-utvecklaren pratar även om NextJS och hur det skiljer sig från ReactJS (för jag frågade honom varför han valde det för frontend-utveckling och inte ReactJS):

"React är INGET RAMVERK. React är ett javascriptBIBLIOTEK som används vid utveckling av webbapplikationer. Next.js är ett RAMVERK som används för utveckling av websidor som använder react!

Next.js är populärt för att det stödjer server-side-rendering (Som <Backend-utvecklare> också pratade om och gillade), vilket innebär att saker som SEO (search engine optimisation) blir möjliga, vilket kan vara viktigt för publika sökbara webbsiter, som text BOLAG.se.

En annan fördel är också att man kan ladda in olika delar av sidan i taget, vilket gör att man kan visa något snabbare för användaren som besöker sidan, vilket skapar bättre användarupplevelse, istället för att man vanligtvis måste vänta på att "hela appen laddas" för att sedan visas för användaren."

Har frontend-utvecklaren hajat rätt då om Next.JS kontra ReactJS? Jag är relativt nybörjare inom webbkodningsvärlden så jag vet vilket är varför jag frågar stup i kvarten!

Av AplAy

One.com stödjer inte ReactJS?

Jag har sökt i One.com hjälpsupport och hjälpcentrum men hittar inget alls om huruvida ReactJS stöds eller ej.

Vad jag hittar på googling är att folk använder sig av "webpack" för att bygga den färdiga webbapplikationen som sedan bara laddas upp utan större problem?

Har ingen aning om det hela med "deployment"-processen. Jag trodde det bara var att kanske installera några stöd-packages i one.com servern och ladda upp filerna man har allt som allt?

Av AplAy
Skrivet av dlq84:

Det är ännu mer irriterande när ens konto blir hackat, just saying.

Lösningen är att krydda efteråt så blir det inte lika irriterande!

Av AplAy
Skrivet av Wiinis:

Nu blev du kränkt över att jag skrev att blondinskämt är tråkiga.
Första meningen var att du får skämta och jag får även tycka det är ett tråkigt skämt.

Just blondinskämt är ju en anspelning på att man ser ner på blondiner och att de ska vara korkade osv. Det är större än ett skämt om hårfärg. Samma gäller skämt om kineser och att skämt som slår neråt är överlag ganska dåliga/tråkiga och inte speciellt trevliga. Förutom gruppen som det inte berör.. Bara för att du drar ett blondinskämt till en blondin för första gången så kan du komma ihåg att det är tusen före som dragit samma skämt.
Hela min poäng - vilket verkar ha flugit dig över huvudet - är att det finns en mottagare som kanske inte uppskattar skämtet och på senare tid har folk börjat säga ifrån. Igen vem är den lättkränkte? Den som inte tål kritik för sitt dåliga skämt eller den som faktiskt var mottagaren av ett dåligt skämt?

Jag blev inte kränkt. Ingen fara!

Och du har all rätt i världen att eventuellt tycka att min synsätt på "skämtande" är förlegat.

Jag ser som sagt var inte alla "skämt" att ha djupare mening än vad de till synes stereotypiskt kan ha. De är ju trots allt "skämt" och inte filosofiska retoriska påståenden/scenarion.

Personligen tolkar jag det som att BÅDA då i fallet är "lättkränkta". För den som den som kritiserar skämtet skulle ej ha gjort det om de inte påverkats eller "kränkts" tillräckligt av det från första början? Sedan tar då den som skämtade illa upp att den som kränktes av skämtet snarare kränktes än skrattade åt skämtet.

(Fast jag tror snarare att många som skämtar som upptäckt att de kränkt någon känner mer att den som blivit kränkt är lite av en "party-pooper" för att de inte kunde ta vad som var tänkt som ett skämt och inte något personangrepp trots att skämtet var "personifierat".)

Jag tolkar det som att vi lägger helt olika vikt på vad det innebär med "skämt" och fenomenet "att skämta". Jag tycker att alldeles för många har kortat av gränsen mellan vad som kan "skojas om" och vad som anses vara "seriösa ämnen".

Av AplAy
Skrivet av Fenrisulvfan:

Episod 4-5-6 är bra, 1-2-3 är hyfsade men 7-8-9 är dåliga.
Något jag aldrig förstått är dock varför man måste välja mellan star wars & star trek, dem är båda bra men på olika vis.

Exakt det där jag menar om det mesta här i världen: två saker som till synes kan se ut att tillhöra samma kategori kan ändå vara fantastiska på sina egna sätt och vis. Handlar om nyansering istället för förenkling.

Varför bara ha enbart en favorit? Man kan väl älska alla sina "barn", eller?!

Av AplAy
Skrivet av Wiinis:

Säger inte emot att du inte får dra skämt, men problemet är att du framställer det som att ingen får säga ifrån om det är dåligt. Varför? Vem är det som är lättkränkt egentligen?

Drar du ett tråkigt blondinskämt eller ett rasistskämt om t ex kineser och jag säger ifrån att det är inte roligt, då kan du välja att höra varför och skapa en förståelse alternativt fortsätta utan att bry dig och säga att jag är lättkränkt. Det är inte personen som står upp för sig och säger att jag tycker inte det är kul som är den som är problemet utan den som inte vill lyssna och förstå.

Vill vi bryta normer och gå mot ett mer inkluderande samhälle då får vi fundera på vad vi säger och vad det har för betydelse.

Det går alltså inte att dra skämt om blondiner och/eller kineser och samtidigt ha ett inkluderande samhälle? Hur definierar du sedan ett "inkluderande samhälle där man får skämta"?

Skämt för mig handlar mer om "tänk vad galet om det vore si eller så här" än att "det här är dagens sanning och jag tror på det från botten av mitt hjärta tills liemannen tar med mig till graven".

Personligen tycker jag - som ett form av gubbgnäll - att alldeles för många har skapat "storm i shot-glas" av diverse skämt och tror att komiker snarare uttrycker pontifikerande åsikter när de skämtar. Skämt är tänkt att vara lite som film: i slutet av dagen är det inte på riktigt. Det är tänkt att roa och koppla av för stunden. Vill du ha något superseriöst kan du alltid titta på en dokumentär.

Sedan att världen har blivit "sjukare och sjukare" på olika sätt och vis vilket gör att skämten känns mer som "dagens sanning" än "tänk hur galet om" är en annan femma och en annan samhällsutmaning i mina ögon.

Av AplAy

Yay för Star Wars!

Nay för Apple som försöker förknippa sig med det.

100% säker på att Apples produkter ej användes när första ljudeffekterna för de första Star Wars-filmerna producerades?

Men har ju haft fel förr så!

Av AplAy
Skrivet av griid:

Jag märker att du inte jobbat med IT eller cert.hantering?
Vet du hur mycket jobb det är och hur många certifikat det finns?
Såklart att den mänskliga faktorn spelar in ibland och att man glömmer. Händer den bästa...
Du borde inte kasta sten i glashus

Starta certmgr.msc och gå igenom de hundratals certifikat som finns där

Nej, jag har inte arbetat med det och ja, självfallet lär detta vara fixat under dagen.

Jag kan inte säga när det senast hände SMHI så detta kan vara en sällsynt företeelse.

Jag har själv konstig bugg i Firefox på Windows 10 med någon frontend ReactJS-app med Firebase så jag har mina egna IT-bekymmer!