Inlägg

Inlägg som guermantes har skrivit i forumet
Av guermantes

Och Qobuz betalar artisterna ännu bättre än Tidal. Och kör ren och rak flac utan fuffens. Testa!

Av guermantes

Jag blir lite förvånad när jag läser tråden. Det har ju i alla år hetat att man aldrig ska stänga av/starta om sin dator genom att trycka på power-knappen eller dra ut sladden. Inte bara för att skrivfel kan uppstå utan för att det kan skada komponenter. Vad har hänt som har förändrat det budskapet?

Av guermantes
Skrivet av xxargs:

Gissa om jag blev förvånad idag, när jag hade problem i Windows med en sdcard-adapter i USB portarna. Den ömsom dök upp, ömsom försvann när jag försökte importera mina fotografier till redigering. Båda frontportarna fler usb3 på fractalchassiet, och en på ett pci-instickskort strulade. Den andra porten på pci-kortet fungerade fint, och då mindes jag problemen här med usb-dockan i Linux.

Bootade Debian med dockan i den porten som var stabil och det fungerade perfekt. Bootade Clonezilla från en Linux live USB sticka och det fungerar också perfekt.

Så det var en massa portar i datorn som var trasiga verkar det som, inte dockan. Tänka sig!

Av guermantes
Skrivet av evil penguin:

För tydlighets skull: jag håller helt med din kritik om att detta borde visas direkt.

Utifrån de videor jag sett finns det en knapp under svaret som man klickar på för att se "referenslistan". Man behöver inte skriva en fråga.

Av guermantes
Skrivet av Scarabeo:

Kostade 7 000 kr igår.

då var det en annan femma.

Av guermantes
Skrivet av tonii:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7256929#statistics hittade hit när jag sökte på det specifika modellnamnet men jag kanske misstog mig att det var samma dator.

Nej, det stämmer, det är samma. Verkar som Pricerunners statistik går längre tillbaka och Prisjakts startar under novemberkampanjen. Så tolkar jag det.

Skrivet av Scarabeo:

Denna dator har klart vassare CPU när alla kärnor används, dock mindre lagring om det är viktigt.
https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/datorer/lapt...

Stämmer. >40% dyrare dock.

Av guermantes
Skrivet av shugge:

Men frågan var ju om detta var ett kap, och jag listar saker som jag anser gör att det inte är ett kap

Jag noterar hur du tolkade frågan och tackar för ditt inspel. Själv tänker jag att ett kap måste definieras i förhållande till sitt segment. Om du hittar en viss Volvo-modell till ett jättebra pris är ju det ett kap även om det finns Mercedes som har mycket bättre specs.

Av guermantes
Skrivet av tonii:

Prisjakt och Pricerunner listar den modellen med ett ingångspris(första gången den säljs i sverige?) på 7990 i november 2022 där den strax efter går upp till 13k. Huruvida det är en helt okej laptop för 6990 är jag inte tillräckligt insatt att avgöra men ett kap är det med största sannolikhet inte.

Hos Pricerunner introducerades den för 12995 i okt-22. Sen en reakampanj i november (black friday?). Sen upp igen till 12995 fram till nu. Så inte introducerades den för 7990 vad jag kan se. Jag hittar ingen statistik alls hos prisjakt, bara en länk till giganten men ingen produktsida.

Skrivet av swesen:

Kan inte se att en snart 4 år gammal i7 laptop är värd 7000kr. Speciellt när skillnaden mellan gen10 och 11 är att i7orna blir ersatta av i5 då de fått fler kärnor. https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-1065G7-vs...

Fyra år gammal processor, ja. Gen 10 vs 11 jämförelsen är relevant.

Skrivet av shugge:

Den har enbart intel integrerad gpu.
Den har nog bara wifi5.
"Bara" fullhd upplösning.
Inte särskillt bra batteri.
Och det går nog inte att uppgradera ram. Oklart med ssd.

Så, tycker inte det är något jättekap 🙂

Jag tror du missar användningsområdet och vad budgeten ligger på. Du lär inte få nåt annat än integrerad grafik och fullhd om du inte går upp i pris. Uppgradera? Personligen tror jag 16GB och 1TB kommer att räcka längre än tio år för en person som inte gör tunga saker med datorn. WiFi6 nödvändigt?
Okej, batteriet kunde ha varit bättre.

Av guermantes

Diskussion: var inte det här ett attans bra pris för en i7:a

Sambon var på väg att köpa ny laptop igår så jag fick i uppdrag att hitta en.
Användningsområde: videokonferens, ordbehandling, Chrome med många flikar (Gmail, Google Drive och Office 365 plus ofta ett tiotal andra flikar). Hon köper sällan så min tanke var att köpa nåt som kan hålla i uppåt tio år. Vet att det kan låta konstigt för många här på forumet men hon kör nu på min gamla Samsung Series 9 från 2013 (Core i5-3317U Processor, uppgraderat till 8 GB RAM & Win10, mSATA SSD). Den har börjat kännas seg vid programstarter, och när man ska dela dokument i Zoom och sånt, men annars är den fullt tjänlig som arbetsredskap. Som ni förstår var det inte aktuellt att lägga över 10 000. Så jag hittade en som giganten säljer ut denna helg, 13000 normalpris, denna helg 7000:-. "Jävla klipp" tyckte jag (samma situation som när jag för tio år sen norpade Samsung Series 9 datorn till super-reapris.) :

  • i7-1065G7 - gen10, men ändå...

  • 16 GB

  • 1024 GB NVme SSD

  • IPS 1920x1080 16:9 - Har inte sett skärmen men den är på 250 nits så kanske inte så ljusstark. Webbkameran är på 720p och gissar att den är dålig, men resonerar som så att det är alla kameror i det här segmentet. Hon har en extern 4K webcam som gör jobbet.

Nu blev det så att det inte blir nåt köp ändå, men en stilla undran dröjer sig kvar: var inte denna dator ett potentiellt kap?
Vad tycker ni? Har jag missat nåt uppenbart som jag kan ta med mig till nästa gång det blir köpdags?

Min laptoptaktik är att bara köpa laptops till kraftigt rabatterade priser, för jag tycker de oftast kostar mer än de smakar. Lite som telefoner nuförtiden. Jag köpte själv en Ideapad 5 Pro när de kom med nya skärmar för 1,5 år sen för jag behövde en ny sekundär dator. En med 16:10 skärm och ett numeriskt tangentbord och jag gjorde motsvarande klipp direkt från Lenovo vid lanseringen: R7-5800H, 16 GB, 1 TB, 2,5K IPS 16:10. 8000:- istället för 13000:-

För man ska inte köpa till fullpris
Av guermantes

@Jumpcut
Som Stockholmsbaserad med intresse för inredning vill man gärna veta vilka det är som beter ser så där oproffsigt. Är det nån av mina favoritbutiker, månne?

Av guermantes
Skrivet av Lagerlöf:

Men varför skulle man betala en del av skulden innan man är överens och företaget lagt fram underlag för sitt krav?
Det är helt orimligt.

Dte finns mycket i den här sagan som kan diskuteras fram och tillbaka men just den biten är väl ganska självklar. Du kan inte hålla inne med pengar som båda är ense om att du är skyldig, bara för att motparten dessutom säger att du är skyldig mer. Vad skuylle bevekelsegrunden för detta beteende ens vara. Vad skulle du vinna eller tjäna på det?

Av guermantes

Har media omvandlare switch funktion?

Jag har en mediaomvandlare på väggen. Dess LAN1 och LAN2 går vidare till uttag i lägenheten. Om jag kopplar min router till LAN3 på omvandlaren, då hittar inte saker som kopplas till uttagen i lägenheten fram till routern. Funkar inte omvandlaren som en switch? Måste jag verkligen dra ut 1 och 2 ur omvandlaren och stoppa dem i routern istället?

Av guermantes
Skrivet av Homdax:

Knepigheter med Bitwarden, gratisversionen?
Man får nog gå in i menyn oftare för att välja konto vid inloggningar.

Ctrl+shift+L för att autofylla, FTW. Går även att "tabba" sig genom flera inloggningsidentiteter. Ingen mer musklick behövs.

Edit: skriver visst långsamt....

Av guermantes
Skrivet av Gustav-P:

Det är till och med roligt när de man pratar med ser ut som fågelholkar tills man förklarat vad ett "skärm skott" är för något

Det känns väldigt typiskt för vårt zombieindividuella tidevarv att man tycker det är roligt att inte kunna göra sig förstådd. Språkekvilibrismer som man har anledning att vara stolt över bör ju annars vara av sådan art att man inte behöver förklara sig för att de ska gå fram.

Av guermantes
Skrivet av robin_nerf:

Är på jakt efter en ny säng men att googla, prova eller fråga en försäljare gör mig inte tryggare i mitt köp..
Om en "riktig" säng kostar 50.000:- så är jag så beredd att betala det, men även vid denna summa och långt över finns det mycket att välja på bland kontinentalsängar.

Försöker jag läsa recensioner/tester så finner jag allt från högt till lågt i blandad skala, även om "Emma" ( https://www.emma.se/ ) är ett återkommande namn (men ett företag som ständigt kör rea av alla dess sorter har jag svårt att ta seriöst).

Har ni själva några rekomendationer på säng/tillverkare/butik/etc ?

Mvh

Sedan åtminstone 20 år tillbaka brukar IKEAs sängar (inte de billigaste, förstås) få 5/5 i de test jag har sett som gjorts av oberoende testare (typ Råd och Rön och sånt, inte sängbilagor i SvD). Andra sängar kan få höga betyg, men eftersom man inte kan få bättre än 5/5 ska man ha andra behov än komfort och hållbarhet om man vill slänga ut en massa mer pengar på sängen. Hästens har jag aldrig sett att de har fått toppoäng.

Av guermantes

Hur osäkert är Android 9 med några få standardappar, egentligen?

Min one plus 3 känns fortfarande rapp och någorlunda alert och känna som att den har mycket liv kvar i sig, men den kör Android 9 och får inga säkerhetsuppdateringar längre. Å andra sidan så surfar jag inte mycket på den utan använder mest bankid, sms, swish, k9 mail, booking, maps och olika flygbolgs och tåg-busslinjer appar. Apparna håller jag uppdaterade. När jag surfar gör jag det med noscript.

Vilka risker löper jag egentligen när jag har en så gammal Androidversion?

Av guermantes
Skrivet av xxargs:

Diskdockor är tyvärr bekymmer...

Först och främst vill jag bocka och buga; dina svar är alltid extremt innehållsrika och jag lär mig alltid nåt nytt utöver det som frågan (min eller annans) direkt handlar om. En eloge!

Nu till ämnet. Det verkar vara dockan, och precis som du gissade är det en 2-facks Deltaco-typ (fast Nedis från Webhallen). Disken är 2 TB, jag menade att skriva 8 GB i förra svaret.
Jag har nu disken i datorchassiet direkt mot en SATA-port och allt verkar funka som det ska. Inga felmeddelanden i dmesg och just nu håller jag på och dd:ar disken och det rullar i jämn takt precis som det brukar, och om den klarar sig i mål till 2 TB behöver jag väl förhoppningsvis inte kassera disken.

Jag ska prova med ett par andra liknande diskar i dockan och se om den strular även för dem.

Tack för hjälpen!

Av guermantes
Skrivet av xxargs:

Din diskdocka har en jmicron-chip i sig och dessa chipset JMS56x är ökända för att vara buggiga och framförallt i kombination med UAS (USB attached SCSI). Linux kör alltid med UAS om det går. problemet med jmicron är att den säger att den är UAS-kapabel men i verkligheten inte i alla dess funktioner, ja faktiskt saknar rätt mycket...

en väg att stänga av det beskrivs i https://leo.leung.xyz/wiki/How_to_disable_USB_Attached_Storag...

det fins också sätt att göra det via /etc/udev/rules.d - men jag hittar inte på det just nu...

Att windows klarar det bättre beror på att de i många fall inte kör UAS mot USB men man tappar istället prestanda och att det tex. inte går att skicka 'TRIM' kommandon över USB om man tex. har flash-baserad lagring över USB (som SSD eller NVMe i extern kabinett eller fabrikstillverkade som samsung T5 och T7, wd my passport, kingston XS2000 mfl.) om man inte har UAS aktivt.

Även extern flashlagring över USB bör köras trim/unmap/discard på emellanåt för att inte med tiden tappa prestanda, men görs inte i windows vad jag vet. i Linux har man kunnat gjort det länge men är default inte konfigurerad att göra så automatiskt.

när du har fått bort UAS (ser du i dmesg när du ansluter diskdockan att UAS inte längre används)

så skulle jag börja med en "dd if=/dev/zero of=/dev/dindisk bs=1024k status=progress" och den vägen nolla hela disken från början till slut.

att använda "/dev/random" har bara begränsad mängd slumptal i buffert och fylls på mycket långsamt då det tar lång tid att generera ny entropi, då det i sin tur byggs av ej planerbara processer som diskaktiviteter, nätverksaktiviteter, musrörelser etc. (och det är det som är entropin) och handlar om bara några byte i sekunden i påfyllningstakt, inte Mbyte i sekunden...

/dev/urandom kan man använda löpande men är fortfarande väldigt långsam. - skall du fylla disken med psedoslumptal så föreslår jag hellre att du skapar en veracrypt heldiskvolym med en slängnyckel och att inte använda någon snabbformatering - då fyller det på så fort disken orkar skriva.

Det såg bra ut i början men vid 537 sek så körde jag dd och den stannande först till efter dryga 2 GB sen tuffade den vidare i normal fort till dryga 8 TB där den stannade igen. Därefter stannade disken, vet inte om den stannade av sig själv eller eftersom den tydligen kopplades bort.

[ 448.885082] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 448.906608] usb 6-3: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=a561, bcdDevice= 1.04 [ 448.906612] usb 6-3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=5 [ 448.906614] usb 6-3: Product: JMS56x Series [ 448.906615] usb 6-3: Manufacturer: JMicron [ 448.906616] usb 6-3: SerialNumber: 00A1234567C8 [ 448.925860] usb 6-3: UAS is ignored for this device, using usb-storage instead [ 448.925862] usb-storage 6-3:1.0: USB Mass Storage device detected [ 448.925969] usb-storage 6-3:1.0: Quirks match for vid 152d pid a561: 800000 [ 448.926000] scsi host8: usb-storage 6-3:1.0 [ 448.926090] usbcore: registered new interface driver usb-storage [ 448.928938] usbcore: registered new interface driver uas [ 449.957546] scsi 8:0:0:0: Direct-Access WDC WD20 EARX-00PASB0 0104 PQ: 0 ANSI: 6 [ 449.958098] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0 [ 449.958230] sd 8:0:0:0: [sdf] 3907029168 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.82 TiB) [ 449.958968] sd 8:0:0:0: [sdf] Write Protect is off [ 449.958970] sd 8:0:0:0: [sdf] Mode Sense: 47 00 10 08 [ 449.959779] sd 8:0:0:0: [sdf] No Caching mode page found [ 449.959784] sd 8:0:0:0: [sdf] Assuming drive cache: write through [ 450.058642] sd 8:0:0:0: [sdf] Attached SCSI disk [ 537.929699] xhci_hcd 0000:06:00.0: AMD-Vi: Event logged [IO_PAGE_FAULT domain="0x0010" address="0xce61d000" flags="0x0000"] [ 573.773009] usb 6-3: Disable of device-initiated U1 failed. [ 578.892957] usb 6-3: Disable of device-initiated U2 failed. [ 579.021923] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 584.268966] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 584.375708] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 589.644942] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 589.956749] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 595.020938] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 595.127584] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 600.396896] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 600.712631] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 605.772930] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 605.879518] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 611.148991] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 611.460591] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 616.524746] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 616.631458] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 621.900718] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 622.024493] usb 6-3: USB disconnect, device number 2 [ 622.043439] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 38912 op 0x1:(WRITE) flags 0x104000 phys_seg 256 prio class 0 [ 622.043446] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4864, lost async page write [ 622.043452] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4865, lost async page write [ 622.043454] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4866, lost async page write [ 622.043456] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4867, lost async page write [ 622.043458] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4868, lost async page write [ 622.043460] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4869, lost async page write [ 622.043461] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4870, lost async page write [ 622.043463] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4871, lost async page write [ 622.043464] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4872, lost async page write [ 622.043466] Buffer I/O error on dev sdf, logical block 4873, lost async page write [ 622.043618] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 40960 op 0x1:(WRITE) flags 0x100000 phys_seg 1 prio class 0 [ 622.043696] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 40968 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 31 prio class 0 [ 622.043773] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 41216 op 0x1:(WRITE) flags 0x100000 phys_seg 42 prio class 0 [ 622.043807] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 41552 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 41 prio class 0 [ 622.043835] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 41880 op 0x1:(WRITE) flags 0x100000 phys_seg 1 prio class 0 [ 622.043900] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 41888 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 61 prio class 0 [ 622.044021] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 43016 op 0x1:(WRITE) flags 0x800 phys_seg 3 prio class 0 [ 622.044026] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 42376 op 0x1:(WRITE) flags 0x100000 phys_seg 80 prio class 0 [ 622.044084] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 43040 op 0x1:(WRITE) flags 0x100000 phys_seg 15 prio class 0 [ 624.247333] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 3 using xhci_hcd [ 629.324354] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 629.431396] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 3 using xhci_hcd [ 634.700594] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 635.012119] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 4 using xhci_hcd [ 640.076635] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 640.183345] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 4 using xhci_hcd [ 645.452627] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 645.568452] usb usb6-port3: attempt power cycle [ 646.499708] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 5 using xhci_hcd [ 651.596520] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 651.703280] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 5 using xhci_hcd [ 656.972672] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 657.283327] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 6 using xhci_hcd [ 662.348342] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 662.455234] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 6 using xhci_hcd [ 667.724590] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 667.840077] usb usb6-port3: unable to enumerate USB device peter@paradiso:~$

dmesg
Av guermantes

extern NTFS HDD funkar inte längre i Debian, men fint i Windows

Jag hade en extern HDD med Bitlocker i en docka som jag ville recycla och ta bort Bitlocker från. Det tog evigheter att "avinstallera" Bitlocker från disken och eftersom jag ändå inte ville behålla filerna, pausade jag avinstalleringen enligt Microsofts instruktioner och deleteade alla filer, i hopp om att "avinstalleringen" skulle rusa i mål när det inte fanns några filer kvar. Så skedde dock inte. Jag stängde då av datorn för att boota in i Debian och köra dd if=/dev/random på hela disken för att nollställa den. Men den gick inte att mounta i Linux. Förut när Bitlocker var aktiv kunde den mountas men inte avkrypteras (unknown encryption, logiskt de BL inte funkar i Linux) men nu kunde den alltså inte mountas alls.

Jag har reinitialiserat den i Windows Disk Management, likaså lång-formaterat om den samt kört chkdsk /x och /f och scannat för fel med HD Tune. Allt i Windows och där verkar den funka som den ska. Men jag vill att den ska funka i Linux också som mina andra externa NTFS HDD:ar.

Om jag försöker dd:a disken när den inte är mountad så skrivs bara typ 7 GB på ett par sekunder och sen rapporteras att disken är full och processen slutar, det som vanligtvis brukar ske vid diskens slut efter 2TB.

ntfsfix säger bara att jag ska köra chkdsk.

Finns det nåt sätt att få liv i disken så att den funkar i Linux också?

[ 148.093131] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 148.114190] usb 6-3: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=a561, bcdDevice= 1.04 [ 148.114194] usb 6-3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=5 [ 148.114195] usb 6-3: Product: JMS56x Series [ 148.114196] usb 6-3: Manufacturer: JMicron [ 148.114197] usb 6-3: SerialNumber: 00A1234567C8 [ 148.128991] usbcore: registered new interface driver usb-storage [ 148.136744] scsi host8: uas [ 148.136856] usbcore: registered new interface driver uas [ 148.137419] scsi 8:0:0:0: Direct-Access WDC WD20 EARX-00PASB0 0104 PQ: 0 ANSI: 6 [ 148.138492] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg5 type 0 [ 148.139559] sd 8:0:0:0: [sdf] 3907029168 512-byte logical blocks: (2.00 TB/1.82 TiB) [ 148.139768] sd 8:0:0:0: [sdf] Write Protect is off [ 148.139771] sd 8:0:0:0: [sdf] Mode Sense: 67 00 10 08 [ 148.140198] sd 8:0:0:0: [sdf] Write cache: enabled, read cache: enabled, supports DPO and FUA [ 148.140995] sd 8:0:0:0: [sdf] Optimal transfer size 33553920 bytes [ 148.236858] sdf: sdf1 sdf2 [ 148.265747] sd 8:0:0:0: [sdf] Attached SCSI disk [ 149.041599] xhci_hcd 0000:06:00.0: AMD-Vi: Event logged [IO_PAGE_FAULT domain="0x0010" address="0xcf933000" flags="0x0000"] [ 179.536185] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#28 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 11 inflight: CMD IN [ 179.536190] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#28 CDB: Read(10) 28 00 00 5f c8 b8 00 04 00 00 [ 179.545202] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#27 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 8 inflight: CMD IN [ 179.545207] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#27 CDB: Read(10) 28 00 00 5f a4 b8 00 04 00 00 [ 179.545779] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#26 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 7 inflight: CMD IN [ 179.545782] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#26 CDB: Read(10) 28 00 00 60 14 b8 00 04 00 00 [ 179.546379] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#25 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 6 inflight: CMD IN [ 179.546382] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#25 CDB: Read(10) 28 00 00 60 10 b8 00 04 00 00 [ 179.546974] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#24 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 5 inflight: CMD IN [ 179.546977] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#24 CDB: Read(10) 28 00 00 60 0c b8 00 04 00 00 [ 179.547675] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#23 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 4 inflight: CMD IN [ 179.547678] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#23 CDB: Read(10) 28 00 00 60 08 b8 00 04 00 00 [ 179.548162] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#22 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 3 inflight: CMD IN [ 179.548165] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#22 CDB: Read(10) 28 00 00 60 04 b8 00 04 00 00 [ 179.548649] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#21 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 2 inflight: CMD IN [ 179.548652] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#21 CDB: Read(10) 28 00 00 5f c4 b8 00 04 00 00 [ 179.549137] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#20 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 1 inflight: CMD IN [ 179.549140] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#20 CDB: Read(10) 28 00 00 60 00 b8 00 04 00 00 [ 179.549629] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#19 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 29 inflight: CMD IN [ 179.549632] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#19 CDB: Read(10) 28 00 00 5f c0 b8 00 04 00 00 [ 179.550118] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#18 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 28 inflight: CMD IN [ 179.550121] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#18 CDB: Read(10) 28 00 00 5f bc b8 00 04 00 00 [ 179.550605] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#17 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 27 inflight: CMD IN [ 179.550608] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#17 CDB: Read(10) 28 00 00 5f b8 b8 00 04 00 00 [ 179.551098] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#16 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 26 inflight: CMD IN [ 179.551101] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#16 CDB: Read(10) 28 00 00 5f b4 b8 00 04 00 00 [ 179.551586] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#15 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 25 inflight: CMD IN [ 179.551589] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#15 CDB: Read(10) 28 00 00 5f b0 b8 00 04 00 00 [ 179.552079] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#14 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 24 inflight: CMD IN [ 179.552082] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#14 CDB: Read(10) 28 00 00 5f fc b8 00 04 00 00 [ 179.552569] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#13 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 23 inflight: CMD IN [ 179.552572] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#13 CDB: Read(10) 28 00 00 5f f8 b8 00 04 00 00 [ 179.553058] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#12 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 22 inflight: CMD IN [ 179.553061] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#12 CDB: Read(10) 28 00 00 5f f4 b8 00 04 00 00 [ 179.553544] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#11 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 21 inflight: CMD IN [ 179.553547] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#11 CDB: Read(10) 28 00 00 5f f0 b8 00 04 00 00 [ 179.554032] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#10 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 20 inflight: CMD IN [ 179.554035] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#10 CDB: Read(10) 28 00 00 5f ec b8 00 04 00 00 [ 179.554519] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#9 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 19 inflight: CMD IN [ 179.554522] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#9 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e8 b8 00 04 00 00 [ 179.555006] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#8 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 18 inflight: CMD IN [ 179.555009] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#8 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e4 b8 00 04 00 00 [ 179.555494] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#7 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 17 inflight: CMD IN [ 179.555497] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#7 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e0 b8 00 04 00 00 [ 179.555985] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#6 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 16 inflight: CMD IN [ 179.555988] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#6 CDB: Read(10) 28 00 00 5f dc b8 00 04 00 00 [ 179.556474] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#5 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 15 inflight: CMD IN [ 179.556477] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#5 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d8 b8 00 04 00 00 [ 179.556961] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#4 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 14 inflight: CMD IN [ 179.556964] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#4 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d4 b8 00 04 00 00 [ 179.557453] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#3 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 13 inflight: CMD IN [ 179.557456] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#3 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d0 b8 00 04 00 00 [ 179.557944] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#2 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 12 inflight: CMD IN [ 179.557947] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#2 CDB: Read(10) 28 00 00 5f cc b8 00 04 00 00 [ 179.558432] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#1 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 10 inflight: CMD IN [ 179.558435] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#1 CDB: Read(10) 28 00 00 5f ac b8 00 04 00 00 [ 179.558919] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#0 uas_eh_abort_handler 0 uas-tag 9 inflight: CMD IN [ 179.558922] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#0 CDB: Read(10) 28 00 00 5f a8 b8 00 04 00 00 [ 179.579816] scsi host8: uas_eh_device_reset_handler start [ 184.646057] usb 6-3: Disable of device-initiated U1 failed. [ 189.765937] usb 6-3: Disable of device-initiated U2 failed. [ 189.902486] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 195.141711] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 195.248139] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 200.516990] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 200.829251] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 205.893680] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 206.000230] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 211.269597] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 211.581259] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 216.645684] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 216.752126] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 222.021643] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 222.333306] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 227.397675] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 227.504097] usb 6-3: reset SuperSpeed Gen 1 USB device number 2 using xhci_hcd [ 232.773634] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 232.897156] scsi host8: uas_eh_device_reset_handler FAILED err -19 [ 232.897164] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897166] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897167] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897168] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897169] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897170] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897171] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897172] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897173] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897174] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897175] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897176] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897177] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897178] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897179] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897180] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897181] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897182] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897183] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897184] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897185] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897186] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897187] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897188] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897189] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897190] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897191] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897192] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897193] sd 8:0:0:0: Device offlined - not ready after error recovery [ 232.897205] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897208] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#0 CDB: Read(10) 28 00 00 5f a8 b8 00 04 00 00 [ 232.897210] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6269112 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897226] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#1 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897227] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#1 CDB: Read(10) 28 00 00 5f ac b8 00 04 00 00 [ 232.897229] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6270136 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897240] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#2 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897242] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#2 CDB: Read(10) 28 00 00 5f cc b8 00 04 00 00 [ 232.897243] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6278328 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897249] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#3 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897250] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#3 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d0 b8 00 04 00 00 [ 232.897252] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6279352 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897258] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#4 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897260] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#4 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d4 b8 00 04 00 00 [ 232.897261] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6280376 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897267] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#5 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897269] sd 8:0:0:0: rejecting I/O to offline device [ 232.897269] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#5 CDB: Read(10) 28 00 00 5f d8 b8 00 04 00 00 [ 232.897272] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6281400 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897277] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6297784 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897278] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#6 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897280] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#6 CDB: Read(10) 28 00 00 5f dc b8 00 04 00 00 [ 232.897281] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6282424 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897283] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6298808 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897285] blk_update_request: I/O error, dev sdf, sector 6299832 op 0x0:(READ) flags 0x84700 phys_seg 128 prio class 0 [ 232.897291] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#7 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897292] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#7 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e0 b8 00 04 00 00 [ 232.897298] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#8 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897299] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#8 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e4 b8 00 04 00 00 [ 232.897304] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#9 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_TIMEOUT cmd_age=83s [ 232.897305] sd 8:0:0:0: [sdf] tag#9 CDB: Read(10) 28 00 00 5f e8 b8 00 04 00 00 [ 232.897372] Buffer I/O error on dev sdf1, logical block 16256, async page read [ 232.897376] Buffer I/O error on dev sdf1, logical block 16257, async page read [ 232.897378] Buffer I/O error on dev sdf1, logical block 16258, async page read [ 232.897380] Buffer I/O error on dev sdf1, logical block 16259, async page read [ 232.897577] usb 6-3: USB disconnect, device number 2 [ 232.897630] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994048, async page read [ 232.897638] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994049, async page read [ 232.897643] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994050, async page read [ 232.897649] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994051, async page read [ 232.897654] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994052, async page read [ 232.897660] Buffer I/O error on dev sdf2, logical block 3906994053, async page read [ 232.912611] sd 8:0:0:0: [sdf] Synchronizing SCSI cache [ 233.191709] sd 8:0:0:0: [sdf] Synchronize Cache(10) failed: Result: hostbyte=DID_ERROR driverbyte=DRIVER_OK [ 233.476067] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 3 using xhci_hcd [ 238.661654] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 238.768110] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 3 using xhci_hcd [ 244.037645] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 244.348929] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 4 using xhci_hcd [ 249.413696] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 249.523683] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 4 using xhci_hcd [ 254.789621] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 254.904803] usb usb6-port3: attempt power cycle [ 255.832955] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 5 using xhci_hcd [ 260.933655] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 261.040091] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 5 using xhci_hcd [ 266.309592] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 266.620824] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 6 using xhci_hcd [ 271.685637] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 271.792083] usb 6-3: new SuperSpeed Gen 1 USB device number 6 using xhci_hcd [ 277.061172] usb 6-3: device descriptor read/8, error -110 [ 277.177258] usb usb6-port3: unable to enumerate USB device

dmesg
Av guermantes
Skrivet av Nozomi:

"men desinformation wääh" Kanske utbilda folk bättre?

Din inledande nedsättande sarkasm indikerar att du ser desinformation och splittring i samhället (vilket inte är samma sak som att folk tycker olika saker, måste jag väl precisera för annars kommer nån att medvetet feltolka och ställkomma med ännu en nonsensmotfråga som som bara grumlar debatten ytterligare) som ett ickeproblem. Du lär inte vara mottaglig för sådan utbildning och illustrerar därmed själv att det inte är där pudelns kärna sitter.