Inlägg

Inlägg som heatm har skrivit i forumet
Av heatm
Skrivet av Yatagarasu:

Det du söker är en bärbar dator med MUX-brytare.

Antingen går allt genom iGPU (även dGPU routas genom iGPU, dock något som leder upp emot 10%~ prestandabortfall för det dedikerade grafikkortet), eller så kopplar man förbi iGPU helt och hållet. Då kör allt rakt på dGPU för både den integrerade skärmen och diverse bildutgångar som HDMI eller Displayport över USB Type-C. Det är så enkelt som en toggle i BIOS eller genom mjukvara (i fallet med min dator Lenovo Vantage) – sedan en omstart av datorn så är det klart.

Det är i långa drag en alternativ hårdvarubaserad lösning för Nvidia:s Optimus-teknik gällande iGPU/dGPU. Fungerar klockrent och utan knussel, inte hört om att just detta skulle krångla för någon. Däremot kommer man inte undan att det såklart drar mer ström när man kör på bara dGPU.

De flesta bärbara speldatorer i mellersta till övre klassen har haft detta sedan åtminstone RTX-3000-serien lanserades. Finns undantagsfall, men tror nästan uteslutande samtliga maskiner av rang idag har det (även börjat krypa in i lite lägre segment). Annat är det på Ultrabook eller Workstation-datorer.. där verkar man fortsatt ligga efter på denna front tyvärr.

Jo, jag vet att det finns sådana... men det är inte alltid man får exakt den laptopen man vill när det gäller jobb t.ex. Så att det finns en lösning på PC som funkar helt jävla kasst är verkligen värdelöst.

Ibland undrar jag varför Microsoft tillåter att Windows körs på sånt skit som sätts ihop.

Och att MUX-lösningen blev mer vanlig på RTX3000-datorer är ju knappast en ursäkt... lite sent påkommet kan man tycka.

Av heatm

Mycket bra!

Två GPU:er i bärbara har alltid jävlats för mig... Ett helvete med accelerering av typ Davinci Resolve och vid streaming har man måsta jävlats för att inte webläsaren ska gå på iGPU medans spel och OBS går på dGPU, för ska man visa ett webfönster eller någon video som går på iGPU så har det blivit svart bara.

Är ju inte ett problem om man kan koppla bort iGPUn totalt, bricka den och glömma bort skiten... men då drabbas ju batteritiden istället.

Så i min värld hör inte dGPUer hemma i laptops för tillverkarna kan fan inte göra vettig hårdvara...

Nåja... nu är det ju bara det där lilla dilemmat att drivisarna till dessa lär ha 1000-tals småbuggar som man blir galen på... men det lär inte vara värre än Intel + Nvidia!

Av heatm
Skrivet av klotim:

Du inser att alla kriminella nätverk använder krypterade chattar va? Att ta bort den möjligheten från dom hade lamslagit dom.
Men fattar att vissa inte kan förstå problematiken när de inte bor nära problemen.

Jag trodde bara man skulle jaga barnporr / semesterbilder..?

Av heatm
Skrivet av Magnus303:

Verkar som dom sänker på fler fronter nu.
4070ti går för 8999kr enligt Prisjakt just nu. Och fler just över 9000 kr.
Typ 1200 kr mer än 4070.
Då är 4070ti en klart bättre deal i prestanda/kr.
En sänkning ned till dryga 7000 för 4070 gör den till i bästa fall par med 4070ti i prestanda/kr (Fast får stryk i raytracing i 4k i value)
Och "risken" är väl att 4070ti följer efter i prissänkningen till att kosta typ 8200 kr...
Som det är nu så är 4070ti den i 40-serien som ger mest "value for the buck".
Jag menar 4080 kostar 14500 i nuläget. Den är inte 14500/9000 kr bättre i prestanda! Typ 12000 spänn eller så i bästa fall är den värd om man ska jämföra prestanda/kr med 4070ti i dess nuvarande pris.
4090 går för över 20000 kr. Är inte 120% snabbare än 4070ti...

Jag har nog anmält ett dussintal priser som fel produkt på Prisjakt eftersom många butiker inte verkar ha någon bakom spakarna så nya 4070-kort har lagts bland 4070Ti-priser på Prisjakt.

Det sjuka är att det på CDON t.o.m. står 4070 Ti som produkt i rubriken men modellnumret är tydligt ett 4070... verkar vara Compusalg eller vad dom heter som är skurken.

Hur som så ha några felaktiga priser tagits bort igår. Mer lär fixas idag.

Av heatm

8 GB... år 2023...

Tycker synd om den stackars ungdomen som sparat ihop sin månadspeng och sen äntligen köper en GPU för asmycket pengar och springer ut och köper denna.

Stutt-tt-tt-t-tttttttttttttttttttttterfest - med fler och fler inbjudna för vart år som går.

Av heatm

Som någon påpekade i någon SvD-podd har jag för mig... det är ju jävligt knepigt hur otroligt lång tid det tar att fatta beslut som ger mer frihet - tänk gårdsförsäljning av alkohol - medan beslut som inskränker frihet fattas på en jävla handvändning.

Det räckte med att höra "men tänk på barnen" så gick jönsarna ut i TV och stödde detta förslag utan någon som helst förståelse över vad det konkret skulle innebära.

Den ena är en värre jöns än den andra. Glad att EU-politikerna iaf verkar ha lite vett i hövve.

Av heatm
Skrivet av magma86:

Billigaste verkar gå runt på 7800 kr, är 1000 kr+ för mycket i min bok men visst, vill man ha DLSS 3 och låg strömförbrukning är detta kortet perfekt. Verkar gå svalt och tyst också.

Magkänslan säger dock att historien kommer upprepa sig när blackwell lanserats. Har man inte köpt 4080 eller uppåt på nvidia-sidan blir det dags att byta till 5070.... men ja, spelar man bara esport på en 240 hz-skärm i 1080p och vill maxa sina frames i ow2 eller cs-go så har du ett kapabelt kort här.

Igors lab har en ganska ingående recension på just input lag med DLSS 3 med avseende på olika effektuttag:
https://www.igorslab.de/en/will-ada-be-suitable-for-the-masse...

Hans FE-kort hade ett handskrivet "60" på kretskortet.... vadå review sample eller!?

Undrar om andra stora medier får några nummer på sina.

Av heatm
Skrivet av ackwell:

För en del är 4090 helt enkelt för stort. Gillar storleken och energieffektiviteten på 4070. Men ogillar priset och känslan av att NVIDIA har "hållit tillbaka" när det kommer till prestanda.

Jo, visst är det så. Det är inte vettigt någonstans att köpa ett 4090... men ändå tycker jag det känns vettigare än detta. Men det är ju bara lanseringsdag än... priserna kan ha stabiliserats efter sommaren. Hoppas det, för det kommer bli svårt för mig att undvika ett GPU-köp ytterligare en vinter.

Av heatm

Jag tycker fortfarande att 20 papp för ett 4090 är vettigare att köpa än detta.

Ett 4090 är ofta mer än dubbelt så snabbt i de spel som faktiskt utmanar det grafiskt, och med tanke på att 12 GB VRAM antagligen kommer kännas tungt om 2-3 år så lär 4090 vara ett kort man kan behålla lääääänge. Plus att du kan leka med helt andra modeller i Blender om du vill eller göra större AI-bilder med ett 4090.

Nackdelen är ju energiförbrukningen såklart... men en annan fördel är att du faktiskt har ett kort du kan leva med den dagen nästa crypto-liknande hysterin kommer som gör GPU:er oköpbara.

Hade detta haft 16 GB VRAM hade jag varit mycket mindre nervös över dess framtid.

Men det är jag det, och jag spenderar hellre mycket pengar en gång än lite pö-om-pö.

Av heatm

Mitt första egenköpta grafikkort var ett Riva TNT2. Mycket counterstrike, Diablo 2 och Quake 3 som lirades på det.

Av heatm

Vilken sopa Sainz är... Nästan lika stresso som Bottas var i Merc. 😉

Alonso har kapacitet att vara race director och racing driver samtidigt. Vilken LEGEND!

Roliga är att jag satt i soffan och garvade när dom drog upp röda flaggan vid varv 55, och sa "det här kommer aldrig sluta bra". Haha, ingen högoddsare att det skulle bli kaos eftersom racingförare förvandlas till 5 åringar vid sena omstarter. 😂

Nu får vi se hur det här slutar... (Är inte klart än när detta skrivs)

Edit: nu skyller dom omstartskaoset på "solen kanske var i ögonen på dem"... Nä, Sainz fick en dålig start och la en bromsrand i kalsongerna.

Edit 2: Ny omstart med Alonso tillbaka på andra raden. Nu kör vi! Kom igen Hamilton, haka i Verstappen lite så Alonso kan smiska in vinsten! Lets goooooo! 😂

Edit 3: vafan, rullar de inte tillbaka varven? Fan, jag som såg fram emot att typ bara 8 bilar kom i mål. 😥

Nåja, jag var underhållen iaf.

Edit 4: Sainz får 5 sek straff! Hahahahahaha! Åååååh SOPA! I called it. Helt plötsligt kom kommentorerna på att "Sainz was the catalyzing factor". No shit Sherlock!

F1.tv borde anställa mig. Jag är 🔥🔥🔥 efter 0 frukost och 1,5 liter kaffe!

Sainz "its unacceptable" hahaha. Stfu

Edit 5: Blog slut. Förlåt för svamlet... roade mig lite under pausen bara. 😘

Av heatm

Vart var alla 90-talsprylar? Just ja, det fanns knappt kylare på den tiden... Referenskylaren på Nvidia Riva TNT 2 var inte direkt iögonfallande... om man ens kan kalla den det då typ alla kort lär sett rätt lika ut.

När började detta med "referensdesign" egentligen?

Av heatm

Så sjukt fett! Inte spelat sedan 2002ish men äger självklart CS:GO och kommer definitivt tanka ner och installera detta och köra lite aim-banor.

Vägrar börja spela för jag vet att det kommer göra att jag förlorar något år av mitt liv framför datorn.

Tittar dock sjukt mycket på turneringar än och det är världens bästa e-sportspel alla kategorier och kommer säkert fortsätta vara det i 20 år till efter det här.

Jävlar vad skoj det kommer bli att se proffsen utnyttja nya absurda taktiker.

Av heatm

Nu har det fasen slagit över till fånigt och dåraktigt.

Av heatm

På tiden!

Väntar på att 4 TB-diskarna kommer ner till vettiga summor. Crucial P3 4TB kan fås för 2500 spänn, vilket är helt OK. Dock vill jag inte ha just den disken så väntan fortsätter.

Av heatm
Skrivet av Sidde:

Finner det väldigt märkligt hur Merc kommunicerar detta.
Under tiden försäsongstesterna pågick säger de att allt är bra och att de är på rätt spår och kommer nya uppdateringar på pågående riktning. Sedan plötsligt bara så är allt åt helvete och de måste bara bygga om.

Jag ser följande två tänkbara scenarion:
Antingen är det bara kommunikation externt för att slippa lite press och frågor och sedan hoppas man på uppdateringarna kommer fungera. För vad kan de har lärt sig under racehelgen som de inte lärde sig under testerna eller förövrigt under hela vintern?

Eller så är det kommunikation riktat internt där det är kanske är en intern kamp om vilket koncept som ska gälla och att någon nu satt ned foten och nu är det dags att släppa det konceptet de valt och satsa på det alternativ som uppenbart inte fick gå till produktion.

Kan vara det faktum att Aston Martin kopierade RB på känn och blev flera tiondelar snabbare utan att ens försöka, plus att RB ser ut att vara minst en halv sekund snabbare i race pace. Det belv helt enkelt för mycket att ta igen och eventuellt har årets höjning drabbat dem mer än RBs koncept.

Men ja, visst är det lite knepigt. Jag tycker det är jäkligt synd att det inte gick hem. Var roligt med bilar som var fundamentalt annorlunda.

Av heatm

Såg nu att Mercedes fimpar zero pod-konceptet. En YouTubevideo som källa så är inte 100% säker men någon annan orkar säkert hitta en riktig artikel.
Mercedes fimpar alltså utvecklingsspåret de har fokuserat på i över ett år så deras säsong lär bli miserabel och Aston Martin har en bra chans att komma tvåa i mästerskapet och en stor chans att komma trea. 🤯

Sen var det som jag tänkte mig, en "control unit", alltså en ECU som failade på Ferrari verkade det som. Tydligen bytte de ut den första innan loppet för de såg några knepigheter, och den nya failade. Man får ha två per säsong så Leclerc lär behöva ta straff redan.

Italienare och elektronik ni vet... 🤌🤪😂

Vilken start på detta F1-år.

Av heatm
Skrivet av Lussarn:

Faktiskt så testade jag lite mer nu, och det är osäkert vad som gäller här. Jag har en 1440p skärm och en 4k skärm, båda 144hz+ om det nu skulle inverka.

Och beroende lite på vad jag gör har jag sett allt från 10W (det enklaste att få fram) ändå upp till 100W extra med VSR (och däremellan). Kan inte riktigt säga vilka variabler som inverkar. Men det verkar kanske som ifall jag startar chrome på min 4k skärm så drar det mer ström. Men inte om jag drar den dit. Det låter ju helknasigt, och det kan vara så att funktionen behöver jobbas lite mer på. Testar bara helskärm iallafall.

Jag ser att funktionen fungerar vid 10W såsom 100W också, om skillnaden är likadan av eller på vid dom olika förbrukningarna låter jag vara osagt.

Jag ger det ett litet "intermittent betyg bra" tills vidare och så får vi se någon version längre fram om det klarnar.

När jag testade på laptopen har jag bara två 4k skärmar, och det jag sett där vara enbart 10W extra. Knasigt som fan.

Bra jobbat! 👌 Något för Sweclockers att sätta tänderna i kanske. Någon tagga Jacob. Kommer inte ihåg hans nick nu.

Av heatm
Skrivet av Lussarn:

Här är en artikel på Toms Hardware, för dom drar det också några få ynka watt.

https://www.tomshardware.com/news/nvidia-vsr-video-upscaling-...

Jag tänkte väl jag också! Det där ser mer vettigt ut.

Av heatm
Skrivet av zarnexx:

Efter lite googlande så drar RTX VSR runt 150-200 watt (RTX 3070)...så jag anser inte att det är värt. Om man sitter på en bärbar dator lär fläktarna spinna upp ganska högt.... Kanske mer användbart i marknader där bandbredd kostar mer...

https://www.youtube.com/watch?v=7YOFfBT5A_w

Oj! Aj! AUCH!