Inlägg

Inlägg som heatm har skrivit i forumet
Av heatm
Skrivet av ipac:

$500 känns rätt rimligt relativt vad Nvidia erbjuder.

Jo... men det säger inte mycket. Nvidia erbjuder bara överprisade lyxprodukter numer.

Men så har dom DLSS + framegen OCH Cuda så ja... Tyvärr är det lite spel mot ett mål just nu. I min mening så köper man ett AMD-kort nu för 7000 kr eller mer så köper man lite grisen i säcken. Om 2-3 år kan dessa kort vara pappersvikter om AMD har en ny generation som krävs för en ny uppskalningsteknik som de ruvar på men inte kan släppa för hårdvaran finns inte där.

Samma kan hända med 4090 också, men sannolikheten är bra mycket mindre.

Sen anser jag inte att något Nvidia-kort är någonstans i närheten av prisvärt. RTX 4090 kommer snart kännas slött så GLHF 4060Ti-användare. Jag analyserar det bara som att vi står i ett generationsskifte i teknologi. Länge sedan sist som PC:n gick igenom något sådant så folk har glömt lite hur det var att knappt kunna lira spel eller använda program som kom ut för man hade helt enkelt inte rätt grejer för det.

Men jag kan ha fel. Har haft fel många gånger förut.

Avslutar med att ge AMD all cred för att släppa ett snabbt kort med mycket VRAM för en "rimlig" peng, och påminna om att man aldrig ska köpa hårdvara utifrån framtidsspekulationer och AMD har ett grymt track record med sin hårdvara... mitt RX580 har en speciell plats i hjärtat, och snart en 7-årings dator. Så gör inte som mig. Jag hade råd och hade lagt undan i många år under cryptoboomen... sen köpte jag inte en ny entusiastbil för 140 tkr... blev ett 4090 istället för att värma mig i vinter.

Men nu svamlar jag! Sista kontorstimmarna på fredagarna är "kommentera på internet"-tiden under veckan.

Trevlig helg!

Edit: Inte bara riktat till dig ipac. Utan ett generellt svamelinlägg ifrån mig bara.

Av heatm

Raytracingprestanda i 4K.

RTX 4090 prisvärdaste GPU:n confirmed!

Är ju bara ett lekfullt inlägg... men egentligen är det rätt så jävla sjukt också. 7800 XT borde inte gå på $500 ens. Inte i min värld. $450 max, så runt 6000 SEK för de billigaste korten här i Sverige.

Av heatm
Skrivet av Yoshman:

Fast visar inte CB24 en rätt specifik sak rätt tydligt: vilken prestanda man får i just detta arbetsmoment på CPU-delen är i allt större grad helt irrelevant. iGPUn på en M1 MBA är faktiskt marginellt snabbare jämfört med TR2990WX.

Man kan diskuterar att denna jämförelse ställer produkter från 2020 resp. 2018 mot varandra (men ändå, en fläktlös ultratunn mot en 2 år äldre workstation...), men det är i sammanhanget detaljer. Den viktiga saken är: GPUer har presterat på en helt annan nivå länge kring just detta, enda egentliga invändningen har varit att det finns scener som inte får plats i VRAM.

Dels har GPUerna utvecklas allt mer. I nvidias fall kan flera av deras workstation-kort kopplas ihop så de kan använda varandras VRAM, dels så har GPUerna blivit allt mer avancerade och kan sedan ett par generationer använda CPU RAM och använda VRAM mer som en väldigt stor cache. D.v.s de kan hantera de flesta scener, även de riktigt komplexa.

Skulle inte det räcka finns just designer som Apples, men även AMD/Intels iGPUer. Skulle vara väldigt kul att se just AMD/Intels bästa iGPUer i detta test, om/när även de kliver förbi de senaste CPU-modellerna kan man nog konstatera att just 3D-rendering är ett totalt irrelevant benchmark för CPUer (lika relevant som software 3D-rendering pipeline för spel är idag).

Håller med till 100%.

Av heatm
Skrivet av anders190:

Apples M1 grejer är ju inte tokgamla och intressant att kunna jämföra med. Men håller i övrigt med. Grejer som går att hitta undanstuvade i något övergivet lager typ.

Nä, att se hur Apples chip presterar i exemplet ovan var ju en av få gånger något vettigt visades som referens. Även om jag skiter fullständigt i det som PC-användare. Hade ju varit vettigare att visa någon produkt ur senaste konsumentgrejerna ifrån AMD och Intel... plus Apples chip då om nu man skulle vilja kasta alla programvaror i sopkorgen och börja om på nytt.

Av heatm
Skrivet av robertr81:

Anledningen att jag vill ha två routrar och inte köra vpn direkt från en router är att jag inte vill ha hela hushållet genom VPN utan bara ett par enheter.
Får ju rätt så mycket sämre bandbredd med VPN.
Att resten av familjemedlemmarna ska logga in och ut ur routern för att sätta på/av VPN är helt uteslutet.
Så jag hade gärna löst det med två routrar, då jag redan hade en extra liggandes…

Vad har du för bandbredd via Integrity? Jag har ingen försämrad bandbredd med 250/100 på min burk. Tänkte det är bra att veta för jag har gått och funderat på att skaffa gigabithastighet... Finns ju knappt något som är under 40 GB i storlek längre.

Finns ju andra orsaker än bandbredd också till varför man inte vill att allt ska gå via VPN, så som platstjänster o.s.v.

Av heatm
Skrivet av varget:

Naje, samtliga i referensen är ju inte current gen. Förutom 4090 konstigt nog.

Vilka CPU:er som Cinebench väljer ut i den där lista som jämförelse har alltid varit jävligt knepiga grejer. Typ asgamla serverchip och grejer... valen får en att tänka på South Park och den huvudlösa kaninen (edit: hönan var det jag tänkte på. Mina fingrar och mitt huvud är inte alltid i samma krets... lite som på den hönan!) som avgör, är det riksbankens strategi eller US ekonomiska politik? Någonting sånt iaf.

Av heatm

Sammanfattning efter att jag skrivit allt nedan: Det här blev ett långt inlägg... vet inte till vem det är ämnat till mer än mig själv, som söndagsterapi. Men gjort är gjort.

Heatm's guide i hur man fuskar med budgetbyggda, kassa högtalare. Eller hur alla som bygger billjud med budget gör.

Tänkte uppdatera på lite finslipning som gjorts efter inspelning av elementen... något som dessa element verkligen behövde. Mest för att det kan hjälpa någon som söker i framtiden kanske. Man behöver inte bygga perfekta lådor och hålla på till en dator om man inte ska spela kopiösa volymer, varpå man antingen ska gå på ordentliga jävla element eller hjälpa elementet under Fs med en bra port... varpå en eller två subbar är så sjukt mycket enklare och bättre.

Nåja, med lite tricks så suger det gött med ett par element som pallar lite effekt... man måste ha bra med headroom att arbeta med.

Steg 1
Finns en EQ till Windows som är grym i form av Equalizer APO som kan hämtas ifrån Sourceforge här: Equalizer APO

För att få ett enkelt grafiskt gränsnitt så har Peter Verbeek fixat det. Installera detta efter att du har installerat EQ APO: Peace Equalizer

Med dessa har du en EQ där du kan ställa in Q-factor och, vilket är sjukt viktigt, ett highpass-filter!

Steg 2
Hitta en video på internet med ett frekvenssvep. T.ex: https://www.youtube.com/watch?v=PAsMlDptjx8

Steg 3
Nollställ din förstärkares "nobbar" om du bara ska köra ljud ifrån datorn.

Kommentar: Ska man även koppla upp till bluetooth direkt till stärkaren så vill man ju ha hyffsat ljud till detta också. I.s.f. rekommenderar jag dig att köpa en bättre stärkare, alternativt bättre högtalare och sen ljudbehandla ditt rum.

Det lät t.ex. helt OK för mig med EQ'n till elektronisk musik när jag drog upp basen och sänkte diskanten på stärkaren ordentligt. Men till metal funkar det mindre bra. Med tekniken vi kör nu så kan man dessutom spela dubbelt så högt än när jag boostade basen via förstärkaren. Skulle jag varit intresserad av bluetoothen nu så hade jag dock utgått ifrån ett läge där det lät så bra det kunde med stärkarens egna EQ-nobbar.

Steg 4a
Dags att lyssna sig fram till en grov grund.

Öppna EQ-programmet.

Det första vi ska göra är att skapa ett highpassfilter (om du inte har det i högtalarna).
I EQ APO så hittar du det under "Commands". Detta är till för att ta bort frekvenser som elementet inte diggar alls. En vettig regel är att välja samma tal som dina elements Fs. Beror på hur högt du spelar... Mina högtalare kan spela 30 Hz, men inte med någon volym alls.

Steg 4b
Starta en låt som du har lyssnat på mycket. En låt med ett brett spektrum av instrument så inget pling-plong-elektro-trams. Tänk rock/pop med bra tyngd i basen (den måste finnas där), gitarrer (gärna skrikande bökiga sådana), sång o.s.v. Dans spelar mindre roll.

Jag valde The Hellacopters med "Electrocute"... för det är världens bästa låt. Men du kan välja vad du vill!

Steg 4c
Låter det kasst? Jo tack, det brukar göra det när man köpt skit.

Då jag saknade bas och hatar skärande gitarrer så utgår jag ifrån basen. Vi vill INTE boosta någon frekvens för att undvika distorsion, att ljudvågen klipps av i toppen. Högtalare gillar inte fyrkantsvågor!

Så vad gör vi, jo, vi sänker ALLA frekvenser norr om vad som är "bas". Tänk typ allt högre än 100 Hz. Sänk allt -3 dB. Låter det fortfarande ljust? Sänk allt över 200 Hz -3 dB till... sen allt norr om typ 450 Hz -3 dB.

Man vill få ett sluttande plan, inte ett stup i EQ'n... Iaf nu. Målet är inte att det ska låta bra, utan att bas, gitarr, kickdrum, virvel och cymbaler ska vara ungefär i samma nivå.

Såhär såg det ut för mig.

Steg 5
Har du fått det att låta hyffsat balanserat?

Öppna videon med frekvenssvepet... nu ska vi trolla!

Här är det bra att ha tålamod. Vissa använder ju mikrofoner och sånt, men att använda örat är otroligt kraftfullt och mycket billigare!

Kör ett svep och lita på det du hör. Du vill inte att någon frekvens ska sticka ut.. hela frekvensbandet ska LÅTA och UPPLEVAS som att det är på samma ljudnivå, men tänk grovt! Det kommer att svaja upp och ner, men när du kommer till 4000 Hz så ska det absolut inte upplevas som mycket högre i volym än vad 120 Hz gör. Detta betyder INTE att du kommer mäta det i samma decibel... långt ifrån.

Vanligtvis så upplever man låga och höga frekvenser som lägre i volym, motför de fruktansvärt skärande frekvensbandet 1000 Hz och lite över. Våga vålda i EQ:n! Det är därför vi köpte en digital förstärkare som lämnar mycket watt och bilhögtalare som tål att misshandlas!

Jag fick justera ner som en tok runt 700 Hz samt 3400 Hz, sen upp runt 14000 Hz... Min hörsel slutar funka över 16000 Hz så allt över det skiter jag i... drar ner bara för att skona diskanten.

Steg 6
Nu har du en bra bas. Dags att lyssna på musik under några dagar och finjustera. Lyssna på så hög volym du bara kan! Det är när man kommer upp i decibel som örat känner "fan, det där suger".

Jag våldar på med black metal som Darkthrone, Winterhfylleth, Wormwood, MGLA osv till en början. Darkthrone fick mig att dra ner 7000 Hz en del till t.ex. Kan man dra på hög volym med riktigt skränig black metal, då kommer elektroniskt datorproducerad musik som är som mums-mums för högtalare att låta bra också. Stone Roses och skrikiga rockgitarrer är också ett tortyrtest.

Slutsats
Såhär ser såg det ut efter lite mer lyssnande.

Har efter det dragit ner 7000 Hz-bandet 1,5 dB mer och flyttat runt lite i toppen. För mig handlar det om att skapa en balans så att ALL musik låter hyffsat på så höga volymer som man nu kan och vill spela i den lyssningsposition du sitter i när du lyssnar. Det här är ett sätt att grovt få till det billigt, både i kontoret och i bilen om stereon har EQ värd namnet.

Och slutligen vill jag bara tillägga att... JAG HAR ÄTIT PANNKAKA!

Av heatm
Skrivet av LikedPenguin:

Nytt band som jag såg live förra helgen. Galet tungt live.
Släpps tydligen en ny singel imorgon.

https://open.spotify.com/artist/5uc2SPwCcsY7gxvmQjlYNY?si=us8...

Gött gomangel!

Av heatm

...kan väl tillägga att Rockford-högtalarna ska tåla runt 60 W om jag inte missminner mig. Fs ligger på 65 Hz. Qts på 0.60 har jag för mig. Med EQ på basen för att få ut någonting under 100 Hz så kanske de tål runt 20 W innan det slår igenom på frek. under 65 Hz. På förstärkaren i fråga är volymreglaget runt "10 till 5 i tolv" då. Det är BRA flås i den där lilla stärkaren. Satan i gatan!

Har noll filtrering för låga frekvenser också. Det kanske jag grejar med programvara sen, men ärligt talat så behövs det inte när man spelar vettiga volymer i små rum med slutna lådor. Lådans naturliga avrullning gör att det inte är förrän vi hamnar i riktigt låg bas under 65 Hz, på HÖGA volymer som det slår igenom. Och det är enbart p.g.a. att jag bostar basen med säkert +6 dB.

Kanske borrar in en port med avstämning på typ 55-60 Hz i framtiden bara för att testa.

Av heatm

Man tager vad man haver, och vips har man ett par högtalare!

EDIT: För mitt personliga tillvägagångssätt i hur man EQ:ar i Windows, bl.a. för att slippa ett passivt högpassfilter till midbasen, se kommentar i forumtråden.

---------------------

Drog ihop ett riktigt slaskprojekt, med minimal tidsåtgång... mest var det väntan på att färg ska torka i kylan.

Ja, just ja, på schemat stod ett par högtalare i form av ett par 5,25" Rockford Fosgate Power blablabla som legat still efter ett felköp för ett bra tag sen.

Till detta inköptes en kina-stärkare på Amazon med den enkla uppgiften att via RCA förstärka ljud ifrån datorn i det nya, och än så länge väldigt kala, lekrummet. Ett av många lekrum... Det blev i.a.f. en AIYIMA A08Pro, enbart för att jag tyckte den såg trevlig ut och för att den hade EQ-rattar för bas och diskant. Något som ALLTID behövs till egenbyggda, slutna lådor till billiga högtalare.

Högtalarna byggdes av en blandning av 16 mm och 19 (?) mm MDF. Ett material jag absolut avråder folk ifrån att använda till någonting som är tänkt att bli fint. Jag hade det över ifrån ett bilbasbygge och därmed fick det bli det. Hopplöst material att arbeta med. Plywood vore att föredra, men ja... inte denna gång.

På MDF:en lades ett lager snickargrund. Efter det fick jag ambitionen att spackla skiten av någon outgrundlig anledning. Det blev ett lager sen ledsnade jag på att slipa så tror det ser sämre ut efter spacklingen än det gjorde innan. Tålamodet var inte på topp i detta projekt!

Som färg så tog jag ett år gamla sprayburkar ifrån bilfarg.se. Började bli orolig att färgen skulle bli för gammal så först 1K grundfärg. Sen som den huvudsakliga kulören blev det "gubben i lådan"... köpte ett parti överskottsfärg ifrån dem för ett år sen för typ 50 kr burken. Stod inte ens på burkarna vad det var för färg, men visste såklart att det var någon form av 2K-färg. Visade sig att högtalarna blev orangea. Perfekt!

Kan ju spoila att resultatet blev en stark 3:a av 10. MDF-fiber reste sig lite när jag lackade och jag hade definitivt behövt spackla en gång till och slipat i några timmar för att det skulle bli snyggt på riktigt. Det är inte så jag rullar dock.

Besök galleriet här

Av heatm

Fick lov att googla. Finns på Computersalg... för 40 tkr. Ja, då kan nog DP 2.1-kretsen gå på hundra hundralappar, dvs 10 tkr.

Av heatm

Jag som kör supersampling i 4x1440p (ja, alltså 2x1440 och 2x2560) upplösning och så DLSS quality på det i Baldurs Gate 3. Kallar det SSDLSS... Med Vsync på 60 Hz för att inte förbruka allt för mycket energi i onödan.

4090-kortet arbetar i runt 70 % och 200 W. LOL. Ser bra ut dock! Inget flimmer vad jag kan se! Vilken upplösning som faktiskt körs vet jag inte riktigt. Har för mig Quality är 66 % i horisontell och vertikal upplösning så man är nog tillbaka i 1900p faktisk upplösning... på en 1440p skärm.

Ja, någonstans där blev jag bortdribblad. Men det ser då bra ut men framförallt är det bara roligt.

Av heatm
Skrivet av SuperSverker:

Where there is a will, there is a way

Om AMD ändå kunde släppa sina kort med alla optimeringar som görs över tiden. Det är halvkul att köpa kort för de blir ju bättre med tiden

Jo, det är ju lite irriterande att de på senaste tiden hamnat i svallvågorna som det verkar. Men det är knappast AMD's fel, mer de som skriver programvara som skriver för de kort de sitter på när det gäller sådana här grejer och de sitter på Nvidia pga av de skriver för Nvidia, pga att de har Nvidia. Det är en ond cirkel som inte kommer brytas förrän det finns incitament att bryta det.

Det här är ett bra steg, men det krävs väldigt mycket vilja, jobb och pengar för att det ska upprätthållas med tiden. Under en lång tid. Nog för att entusiaster eller enstaka mindre företag kan se en liten besparing att välja AMD, men innan jättarna ska gå över så måste Radeon Group gå samma långa väg som CPU-sidan gjorde. Själv tror jag fasen mer på att Intel kan skada Nvidia än AMD's GPU-sektion. Kanske kan Intel och AMD samarbeta i att skapa kod som gynnar de båda. (Önsketänkande).

Men nu spånar jag bara... första dan tillbaka ifrån semestern och måste ta pausar mellan all mailkonversation.

Av heatm
Skrivet av Hyllbert:

Uppläggningsavgift och administrationsavgift uppgår till 763 kr om man tar avbetalning på 12 månader.

Folk har verkligen inte koll på sina rättigheter.

Var kampanj så ingen uppläggningaavgift, om jag minns rätt. Men visst, 470 kr totalt i aviseringsavgifter ger en "ränta" på runt 2,5 %. Mindre än inflationen, även om 39 kr är mer värt nu än i juni 2024.

Av heatm
Skrivet av dool:

Gillar Webhallens möjligheter till avbetalningar. 12 mån brukar vara 0% och ingen uppläggningsavgift.

De som Inet använder är ju svårt att få godkänt på om man inte har en bra inkomst och fast arbete.
Och på Komplett är avbetalningarna dyra.

Jag tog faktiskt mitt 4090 på just en 12 månaders avbetalning. Tror det är någon liten avgift men min tanke var att inflationen, så som den är gör att jag kanske t.o.m. får kortet billigare i slutändan... eller ja, det förutsätter ju att min lön skulle gå upp med inflationen vilket den inte gör precis. Men pengarna gör sig bättre på börsen... eller inte. Den som lever får se.

Det var iaf ett bra erbjudande och jag har hellre de där 20 pappen kvar i aktier som ger mig utdelningar och kanske värdeökningar.

Hur någon tjänar pengar på den där avbetalningen förstår jag inte riktigt dock.

Av heatm

Jag kör bara PL-spärr på runt 80 % men plus 1000 MHz på minnena på mitt. Fått för mig att det är dumt att låsa kortet vid en speciell spänning när det i praktiken är effektuttaget som spelar roll och det knappt ger något ändrat resultat än att hålla på och böka med voltkurvan. Sen bryr jag mig ju inte om kortet går upp i 3000 Volt och miljarders MHz så länge det gör det under min power limit.

Runt 320 W kände jag var max för vad jag, mitt chassi och rum kunde acceptera ifrån en GPU. Men det är väldigt sällan jag spelar spel där det drar så mycket. Ofta ligger det runt 200 W eftersom jag inte vill köra högre än 144 Hz.

Av heatm

Eftersom jag har en OLED-TV kan jag personligen säga med säkerhet att en OLED-skärm för datorn inte står högt på listan alls just nu. Den ständiga oron för inbränning skulle fasen bli för mycket. Nu är den inte direkt stor då jag avskyr hög ljusstyrka på just datorskärmar och min mansgrotta är mörk året om, men iaf... vi får se hur skärmarna som nu kommit ut står sig i längden.

Grejen är att när jag väl spelar så skiter jag oftast i bilden för man blir så inne i spelen. Med TV så är det framförallt gråa "black" bars och clouding som har fått mig att önska OLED, och det ÄR verkligen MAGISKT när man inte ser TV'n utan bilden svävar i tomma intet vid mörka scener i ett kolsvart rum. Jag har spelat på TV'n såklart men grejen med spel är att man är fokuserad på själva spelen vilket gör att man inte sitter och beundrar bilden på samma sätt.

Fast visst var Ori and the Will... riktigt snyggt. Lika så Cyberpunk (som tyvärr suger på alla andra plan).

Det är dessutom rätt drygt med OLEDs enorma svärta vid normalt PC-bruk då jag använder dark mode i allt och har bäcksvart i rummet ofta, så jag ser fan inte vad jag gör för TV'n lyser inte ens upp bordet så som en LCD gör. Man måste ju fasen tända en lampa och det är inte min grej alls!!!! (Jo, jag fattar att jag kan byta till mer mörkgråa färger för att få lite luminans)

...om jag nu får svamla om mina personliga erfarenheter.

Av heatm
Skrivet av Gender Bender:

Glöm inte att claima ett gratis exemplar av Prey genom Prime Gaming.

Jag hoffade åt mig Baldurs Gate II Enhanced Edition istället. Perfekt uppvärmning inför 3:an, även om jag inte har lust att spela varken eller nu när det är sommar.

Av heatm
Skrivet av maniac:

A1 Ring brukar bjuda på riktigt bra racing. Synd bara att RB är så pass överlägsna att det inte blir någon kamp om P1. Men längre ner var det roliga fighter

Men det spårade ur med track limits. Totalt kaos. Och att sedan börja ändra på resultat flera timmar efter målgång är illa. Skyller till viss del på förarna att de inte kan hålla bilen innanför den vita linjen.
Men om man ska vara stenhård måste man ha personal som följer upp överträdelser omgående. Eller anlägg en sandfålla utanför kerbsen i kurva 10 och 11 och track limits blir självjusterande.

FIA hade över 1200 anmälningar för överträdelser av den heliga vita linjen, så totalt ohållbart.

Förare är som förare blev så detta problem måste byggas bort eller så måste regeln ändras. En smal sand- eller gräsremsa på andra på andra sidan linjen och vips så kommer förarna hålla sig på rätt sida.

Jag tycker dock att spikar är en bra idé! Sen lava istället för sand.

Av heatm
Skrivet av Devil May Cry:

Det sjuka är att det innebär alltså att folk spenderar pengar fortfarande. Riksbanken kommer inte ge sig så länge folk spenderar.

Klockren taktik för oss som inte har några lån men vill att fastighetsmarknaden ska gå KABOOOM!

Kom igen för fan, spendera som fan så får vi råd att köpa feta hus!