Inlägg

Inlägg som heatm har skrivit i forumet
Av heatm

Moderna bilar är överkomplicerat skit.

Så har det alltid varit och kommer alltid vara. Det är inte förrän efter 7-10 år man vet vilka bilar som trotsar den regeln.

Med det sagt så menar jag alltså att detta är inget nytt. Dock är vi i en övergångsperiod där vissa märken kastar ut skit på riktigt och hoppas att det fastnar. Vill man minimera sina risker rent mekaniskt så får man antingen
1. forska ordentligt på vad man köper för något, men då måste man även ha en grundläggande förståelse på vad det man ser betyder.
2. Eller så köper man en bilmodell som varit i produktion länge. Ett bygge där felen alltså kunnat upptäckas. Teslas modeller t.ex. (Med problemet att går något sönder är det SVINDYRT). Men alla märken brukar ha sina trogna gamla modeller.
3. Bästa är att kombinera båda dessa.
4. ...och aldrig köpa VAG-produkter.
5. ...eller andra tyska "kvalitétsbilar".
6. ...undantaget tyska bilar innan 2000-talet.
7. ...om man har alla specialverktyg.

Men en sak är säker, touchskärmar med funktioner som ska styras under färd är fan det sämsta skiten som finns. Anledning? Jo, det saknas handledsstöd så minsta lilla gupp gör att man missar "knapp"-fan. Och bor man där jag bor så har alla små gupp blivit stora, ifyllda, större, ifyllda igen, nu blir det en dal med ett litet gupp i, vi fyller igen det! ...o.s.v...

Klagat klart, slut!

Av heatm
Skrivet av Chromatic:

Blir spännande att göra hoppet från 1080 ti till senaste generationen!

Hoppet ifrån RX 580 till RTX 4090 märkes... på bankkontot!

Av heatm
Skrivet av Aka_The_Barf:

Såg att du har en 245, själv har jag även en 740

men det får vi ta i en annan tråd tror jag.

Japp!

Ska byta till ventilerade bromsar fram på den nu efter midsommar sen blir det ny, sprickfri instrumentbräda.

Men som sagt... inte rätt plats kanske.

Av heatm
Skrivet av Aka_The_Barf:

Gammal saab 900 turbo -91.

Gött att höra! En bil värd att bevara! 😍

Av heatm
Skrivet av Aka_The_Barf:

Färg som ska vara bra som rostskydd en gummimatta och genomföringar så bränslerören inte nöts av

<Uppladdad bildlänk>

Vad är det för projekt?

Av heatm

Är vi säkra på att Cheko ens har en lika uppgraderad bil som Max? Med budget cap så har ju snacket varit att det kan löna sig att satsa mer på en bil för att säkra så många 25-poängare som möjligt och förarmästerskapet. Sen låter man den andra bilen släpa efter med en mindre budget. Eller är detta reglerat i reglerna?

Av heatm
Skrivet av Fonclbrich:

Något jag inte sett andra ta upp är övergången från kulmus till optisk mus som var en rejäl QoL förbättring. Framför allt i FPS-spel som Quake, Counter-Strike och liknande så blev det en enorm skillnad i precision. Att slippa rengöra muskulan som ständigt samlade på sig smuts, vilket påverkade precisionen negativt, var ett stort lyft även i allmän användning. Första optiska musen jag minns var en Microsoft Intellimouse som hängde med i många år, fortfarande en av de skönaste mössen sett till passform anser jag.

Jag har en Amiga 500 med kulmus som jag kör med ibland och det är ju kul ur nostalgisynpunkt. Man inser hur mycket bättre optiska möss är dock

Ja fasen!

Uppgraderade datorn i far mins lilla hobby-musikstudio och tro, du int' på fan att gubben körde kulmus han hade kvar sen någon SCA-dator i slutet på 90-talet. 😂

...och nä, han fick ingen ny mus. Det är på tok för roligt att veta att han sitter där och skrapar rent scrollhjulen ifrån oförklarlig gegga då och då! 😂

Av heatm
Skrivet av Pe3:

Kör mitt 4090 på 78% power och +110 på gpu, +800 på minne. Får mer fart än stock med lägre effekt.

Gött att höra att det finns lite att hämta med minimal handpåläggning!

Av heatm

Rejält stark batteridriven mutterdragare. Gör mekande till en fröjd! Så detta är väl egentligen en revolution med lithiumbatterier i verktyg generellt.

Första SSD'n som redan många sagt.

Matrox Mystique 2 Mb tillsammans med Quake.

Peer-to-peer-delning / direct connect med typ DC++ och sånt när det kom. Vilken förändring av hela internet!

Första dagen med Spotify. WOW!

Sen nyligen så måste jag säga att OLED-TV'n är fantastisk. Men revolution? Nä, jag tror faktiskt inte det.

Av heatm

Testade mig fram med lite lägre power limits idag och förlorade lika mycket GPU score i Timespy Ext mellan 100 % till 70 % som jag gjorde mellan 70 % till 60 %.

Samtidigt så gick effektåtgången från ca 425 W (100 %) till ca 315 W (70 %). Vid 60 % minskade det bara till 270 W.

Det har har säkerts skrivits förut, plus att det finns ju långa videos om ämnet. Jag bara dokumenterar min personliga resa med Ventus 3X-kortet, som knappast är ett av de bästa korten där ute.

Nåja, undervoltning är nästa steg men det sparar jag till mörkare tider.

Apropå mer information så gick Ventus 3X in utan problem i ett Fractal Design R5-chassi, med en HD-brygga kvar.

Av heatm

Slog till på ett Ventus X3 till slut.

Återkommer om jag hör något gnällande.

Ledsnade på alla skitkort och hatar att köpa datorhårdvara numer, så jag köpte det värsta och det enda kortet på år och dar som är riktigt imponerande.

Dragit ner det till 80 % power target och gick Timespy E gick från 19170 till 18430 i GPU score. Ska dra ner det lite mer framöver för att se vart man hamnar. Något annat man ska göra om man inte behöver prestandan utan bara vill att det ska cruisa där det är som mest effektivt?

Lite skillnad i Timespy motför RX580.

Om någon vill veta något om just MSI GeForce RTX 4090 VENTUS 3X 24G OC så kanske jag kan hjälpa till. Såg ingen som skrivit något om det här innan när jag sökte.

Edit: Kan väl säga att den där anti-sagg-manicken de skickade med var ett skämt iaf. Men jag satte dit den så jag vet vart jag har den. Så ska ni hålla och och flytta burken ståendes i bilar så skulle jag köpa något som inte bara är en skönhetspanel.

Av heatm
Skrivet av Archain:

En 500W psu kan man få nästan gratis om den är beg.. Fan kan ge bort en gammal om det skulle behövas.. Så det är minsta bekymret.

Att gå en nytt bygge just nu känns inte värt. AM5 plattformarna är fortfarande väldigt dyra & pga strulen med x3d cpu kan man nog vänta en generation med.. intels vettiga 13600k och bättre är törstiga som satan, och med en grabb som säkert har på datorn minst 4-5h/dag blir en hel del i el kostnad om man räknar på 3-5 år..

Inte ens säkert att HP har standardkontakter så att rekommendera ett nytt nätagg utan att veta hur moderkortet ser ut samt vad som får plats i den där HP-lådan som antagligen vinner VM i idioti är lite vågat.

Till TS: Köp nytt och förpassa den där burken till någon släktings 4-åring. Funkar nog för minecraft.

Med tanke på vad ungar generellt spelar på så är en burk som den nedan absurt kraftfull. Runt 13000 kr är faktiskt sjukt prisvärt med tanke på vad man får. Nu har jag inte suttit och värderat varenda komponent utan se det som ett rimligt exempel.

En 8-kärnig, askraftfull CPU för 2500 kr... ny ur kartong. Rätt så fantastiskt faktiskt. Nog är plattformen 3 år gammal, men än är det liv i den. Samma med Intels plattformar. Valde bara AMD för jag har komponenter kvar i muskelminnet sen de senaste åren. Ska tilläggas att alternativet ifrån AMAZON ovan är absurt mycket kraftfullare för en liten slant till. Men jag vette fan om jag skulle ge min unge ett 6950XT att leka med 30 timmar i veckan. Efter vintern lär notan komma. Det är väl även den främsta anledningen till att slanta upp för ett RTX 4070 också. Dyrt, men efter några år kan det ha varit värt det. GPU:er med 8 GB VRAM är inte ens med på min karta oavsett pris.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/tbYWAYtvOl7JGJNMhKsHrHv8fVs/amd-bygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/tbYWAYtvOl7JGJNMhKsHrHv8fVs/am...

Av heatm

Dubbelt så snabbt som RX580 enligt Techpowerup... inte en MB mer i VRAM ens.... Även dubbelt så dyrt som jag köpte mitt RX580 för, men tar man med inflationen så är det såklart inte riktigt så illa.

Hur som... jag är inte imponerad. Inte ett dugg faktiskt. För 2500-2700ish hade det varit bra... så $200. Skulle inte förvåna mig om priset sjunker som en sten under sommaren.

Men man får ändå säga kudos till AMD som iaf ger folk med budget ett alternativ som inte kom ut i paketpris med farsgubbens 945:a.

Av heatm

Idiotpris och en skam för Ti-märkningen.

Pinsamt helt enkelt.

Klart slut.

Av heatm

Kommer det en 16 GB variant så blir det nog en uppgradering sålänge de inte lägger sig helt idiotiskt i pris.

...så det lär ju inte bli en uppgradering nä...

Av heatm
Skrivet av DLM:

Jag säger inte att du har fel för jag vet inte om jag har rätt men jag tycker hetsen runt VRAM känns överdriven och snedvriden. Vad som aldrig nämns är vilken utväxling mängden L2 cache har på dessa kort. Ja, detta kort har "bara" 8GB VRAM men 5(!) gånger mer L2 cache än ett 3090 Ti. Ett 4080 har 10(!) gånger mer L2 cache än ett 3090 Ti.
Ett ytterligare argument är att om du väljer att du måste spela spel som drar mer än 8GB VRAM så får du också betala för det och titta på dyrare kort. Skulle gissa att ca 99% av alla tillgängliga PC-spel klarar sig fint med 8GB VRAM och gör dem inte det så är det bara att skruva på grafikinställningarna. En handfull dåligt optimerade/översatta konsollspel bör inte styra standarden för hela marknaden.

Mängden VRAM har ALLTID varit en utav de viktigaste egenskaperna på grafikkort. Varför det helt plötsligt inte ska hetsas kring det bara för att Nvidia inte vill ge spelare mer VRAM förstår jag inte.

Självklart ska vi hetsa över kort som har pinsamt lite VRAM år 2023... Iaf om priserna inte reflekterar bristen. Vill de ha 3000 kr för kortet så ok.... Jag köpte iofs 8 GB VRAM för 1900 kr för många år sen nu, men ja... Jag kan förstå att det är tuffa tider för Nvidia.

Aktiekursen deras har ju skjutit i höjden dock, och det har noll och ingenting att göra med gamers... så det är bara att bresa på skinkorna och gilla läget.

Av heatm
Skrivet av Dreijer:

Väldigt fin på många vis. Jag gillar simpliciteten! Hoppas den kommer rulla i många år till.

Det hoppas jag med. Hon var på väg att skrotas så jag gör mitt bästa i att ge henne en lugn men fin pension så här på ålderns höst. Hon är riktigt fin där det räknas, d.v.s. allt som inte syns. Fin för att vara en 76a som faktiskt brukats.

Sista besiktningen görs nästa år... eller ja, överlever hon 50 år till sen så tror jag hon måste besiktas igen i mitten på 2070-talet. 😂

Av heatm

Sen är hon 7-sitsig! Men inte enligt Trafikverket tyvärr... Så man får bara färdas där bak när tillfälle ges. 😁

Av heatm
Skrivet av Dreijer:

Wow! Skulle gärna se fler bilder på den pärlan.

Nu blev tanten generad, för någon pärla är hon inte direkt. Inte än iaf.

Mycket, mycket jobb för att hon ska e bra ut nära och i dagsljus. För mycket. Jag arbetar för att hon ska åka bra på grusvägsturer på sommaren samt se hyffsad ut på håll, i skymning. 😂

Ska byta till en hel instrumentbräda nu i sommar, samt bussningarna bak och topplagringarna för fjäderbenen fram. Sen ska höger bakskärm svetsas till med ekonomiplåt och lackas. I den vevan bättrar jag på framskärmarna och huven med lack också är tanken. Lacken kan inte bli sämre än den är då rost har dolts med pensel och någon grön färg innan. Vilket jag är tacksam för för det har räddat plåt.

Sen ska väl motorn renoveras upp, men inte i år. Lider av rätt så ordentlig "piston knock" när hon är kall. Men blir väldigt tyst när hon är varmkörd

Så hon ser bara bra ut på håll den gamle tanten, men jag älskar'na iaf!

Här kör jag ut na efter vinterdvalan iaf.

Av heatm

Bytte tvärstagsbussningarna på 245an i helgen och passade på att fräscha upp lite.

Bara 8 bussningar kvar där bak... sen är det dags att börja med framvagnen.

Är något speciellt med den här traktorn alltså...