Inlägg

Inlägg som CrazyDriver har skrivit i forumet
Av CrazyDriver

Jag slås ofta av hur dumma många smarta prylar egentligen är. Allt från att någon mina IKEA lampor som plötsligt vägrar tändas och systemet inte ens kan informera mig om detta, ännu mindre ge förslag på hur felet ska åtgärdas, till saker som när min robottdamsugare plötsligt får för sig att snurra in sig i en matta och vägrar ge upp. Hur svårt kan det vara. Eller när Google assistant plötsligt vägrar förstå fraser som har fungerat utmärkt i flera månader. För att inte tala om Google assistants oförmåga att svara med samma volym som frågeställaren. Ändå är jag inte särskilt orolig för smarta hem.

Vad jag däremot är betydligt mer bekymrad över är all information man ger ifrån sig via mobilen. För att inte tala om hälsomonitorering. Google vet inte bara vad jag söker på, läser mina mail och meddelanden. De vet exakt vart jag befinner mig, vem jag kommunicerar med, min puls, syremättnad, hur mycket jag rör på mig. Det sistnämnda är riktigt läskigt, för med statistik och lite AI så går det säkerligen att estimera min hälsa och förutspå sjukdomar innan jag ens själv vet om det. Man kan ju bara gissa vilket försäkringsbolag som inte skulle vilja vara beredd att betala för den informationen.

Av CrazyDriver

Om de här priserna håller i sig så måste nog Apple ta sig en ordentlig funderare och jag skulle inte bli förvånad om vi får se en iPad SE snart med lite lägre pris. Standard iPad är för många inkörsporten och första kontakten med Apples ekosystem, så om Apple har för avsikt att hjärntvätta nästa generations småbarn så är detta fel väg att gå. Liksom många andra föräldrar har mina barn tagit min iPad i beslag och är en central del av deras mediekonsumtion och den har dessutom numera ett eget immunsystem. Dagen när de ska ha egna telefoner så kan man ju bara gissa vilket system de föredrar.

Av CrazyDriver
Skrivet av Pe3:

Kolla under "windows update--> advanced options --> optional updates" så ska den ligga där.

Nope. Inget där.

Av CrazyDriver

Ser att många skriver att 22H2 uppdateringen är tillgänglig via windows update, men i vanlig ordning så sker väl utrullningen under en längre tid så i värsta fall kan det dröja en månad innan den dyker upp. Undrar om det finns något trick att tvinga windows att hämta senaste uppdateringen utan att behöva köra som insider. Vill ogärna installera via ISO-fil.

Av CrazyDriver

Kör alltid Engelska. Kanske har Windows blivit bättre, men förr var det ständiga problem med att installerade program hamnade på fel ställe eftersom katalogerna hade andra namn på svenska, men jag gissar att det berodde ofta på att någon hårdkodade sökvägarna istället för att använda environment variables. Sedan är det allmänt enklare att hitta saker när det är på engelska.

Av CrazyDriver

När ska logitech släppa ett tangentbord avsett för soffan som har belysning men framför allt bra räckvidd? Vet inte hur många olika tangentbord jag har testat genom åren och alla lovar runt 10 meters räckvidd vid fri sikt, men i praktiken så rör det sig om någon enstaka meter vilket gör dem obrukbara.

Av CrazyDriver

10/10. Ovanligt enkelt quiz eller så börjar jag bara bli väldigt gammalt. Lutar åt enkelt quiz.

Av CrazyDriver

De renderade bilderna ser ju bra ut, men glöm att det ser ut så i verkligheten. Sedan har jag svårt att se nyttan av att ha en extra display så konstig vinkel istället för att ha en extra skärm stående bredvid den vanliga skärmen. Har man taklampor så lär man ju inte se någonting på den där skärmen. Och hur tråkigt liv har man om man måste se CPU grafer hela tiden.

Av CrazyDriver

Hade gärna köpt fler diskar, men med dagens priser på större diskar så tar det emot. Senaste disken jag köpte var för ett år sedan. Den gången blev det en WD 12 TB My Book som körs i min NAS. Då kostade den precis under 2000kr. Idag kostar samma disk 3000kr! Klart att de inte säljer några nya diskar då.

Verkar som att hårddisktillverkarna gör som oljebranchen. När efterfrågan minskar så höjer man priserna istället för att sänka.

Av CrazyDriver

Måste erkänna att jag är sjukt nöjd med min Macbook Air (M1). Det enda som jag saknar är väl magsafe och en bättre webbkamera. Däremot föredrar jag fortfarande Windows framför MacOS, men att hitta en lika kraftfull, strömsnål och välbyggd PC för samma pris är i princip omöjligt. Just Macbook Airs otroliga batteritid gör att man kan använda datorn på ett helt annat sätt. Man behöver knappt tänka på att ladda, till skillnad från en PC där man hela tiden måste leta uttag för att ladda.

Av CrazyDriver

Nästa gång kanske ni kunde köra fram till 00:00. När barnen väl var nattade och man hade tid att sätta sig framför datorn då var hela Bonanzan redan över.

Av CrazyDriver

Uppgraderade nyligen från en 11 år gammal i7:a till en i5 12600K. Den märkbart största skillnaden är lusigt nog inte kraften i CPUn utan hastigheten på NVMe lagringen. Så jag skulle säga att hastigheten på lagring och därefter mängden RAM-minne är viktigast för mig. Allt beror som sagt på vad man använder datorn till. Den här omröstningen är bara till för att Lenovo ska få lite uppmärksamhet på Sweclockers första sidan eftersom de själva inte har något intressant att komma med.

Av CrazyDriver

En gemensam standard är positivt, men som flera redan skrivit så har ju USB standarden blivit så obegripligt krånglig. Det går inte längre att titta på en kabel för att avgöra vad den klarar. Själv skulle jag nyligen köpa en 20 Gbps kabel, men det går ju knappt ens att hitta. Sedan kan man gissa att företag som Apple ändå kommer se till att låsa sina produkter så att du inte kan dra nytta av alla funktioner om du inte har just en Apple laddare.

Av CrazyDriver

I dagens presentation var det bara en sak jag ville ha. Nämligen Tim Cook's skor. Riktigt snygga, men om dessa nämnde de ingenting.

Hade tänkt lägga upp en fin bild här, men Sweclockers verkar ha plockat bort den funktionen igen. :/

Av CrazyDriver

Kanske lite off topic, men av en händelse såg jag nyligen en väldigt intressant intervju med en av personerna som designade kretsarna i bland annat C64. https://youtu.be/rs6J_PP7O7k Det känns nästan lite overkligt att många av ingenjörerna och mjukvaruutvecklarna som var aktiva under 70-80-talet börjar bli ganska gamla och en del har redan "loggat ut". Deras berättelser är ofta minst lika intressanta och viktiga att bevara som den mjukvara de producerade.

Självklart är det ett trevligt initiativ att skapa ett arkiv av spel för framtiden, men jag hoppas att det även innebär att man dokumenterar vem som utvecklade spelen, kanske t.o.m. sparar källkoden om den finns kvar eller intervjuar de som var med. Ett enormt arbete, men ser annars ingen poäng i att samla orginalspel på hög.

Av CrazyDriver

Min sämsta "data-vana" är att jag inte kan bestämma mig för en tjänst utan envisas med att köra allt. Jag kör både PC och Mac (och Linux), iPhone och Android, Google Drive och One Drive (tidigare även Box och Dropbox), Outlook och Google Mail (och Yahoo Mail, Apple Mail) osv. Vet inte varför, men det finns säkert någon diagnos för det där. Delvis handlar det väl om en allmän nyfikenhet, men i vissa fall handlar det om att man gillar en blandning av olika företags tjänster. T.ex. gillar jag Google Calender tillsammans med Microsoft Outlook för mail. Google Drive för lagring, men kör man Windows så är det nästan oundvikligt att ens filer hamnar på One Drive. På Apple är det samma sak. De försöker tvinga in sina användare i deras ekosystem och om man som jag kör både PC och Mac så blir det en salig blandning av tjänster.

Ska sägas att det har blivit lite bättre med åren. Jag har ansträngt mig för att konsolidera min data till ett mindre antal tjänster, för att bespara mig stressen och tiden det tar att leta efter saker när allt ligger på flera ställen, men drömmen är att ha allt på ett enda ställe.

Av CrazyDriver

Har haft många tangentbord genom åren, både membran och mekaniska. Till slut har jag hittat det ultimata tangentbordet för att skriva och programmera, nämligen den äldre trådbundna modellen av Apples fullstora tangentbord. Är kopplat till min PC och är otroligt skönt att skriva.

Det enda som skulle kunna göra detta tangentbord bättre är bakbelysta tangenter och en bredare enter-knapp. Har t.o.m. övervägt att skaffa samma tangentbord med Amerikansk layout för att få liggande enter-knapp.

Av CrazyDriver

Har en Roborock S5 och upplever att den har blivit "dummare" med tiden. Nästan så att jag börjar undra om Roborock rent av gör den dummare med ny firmware för att kunna sälja sina dyrare modeller som lite "smartare".

Exempel 1. Först städar den 80% färdigt i ett rum, därefter avbryter den och kör iväg till andra änden av huset. Där städar den 80% innan den plötsligt kommer på att den måste städa klart i det första rummet varpå den kör i ilfart genom huset igen.

Exempel 2. Den fastnar på torkställningens stativ eller snurrfåtöljens ben. När den väl har kört upp och hänger där så är den fast. Den spinner med hjulen men kommer ingenstans, ändå ger den aldrig upp.

Exempel 3. I en lång korridor så väljer den att städa på tvären istället för på längden. Man klarar alltså att scanna hela rummet med laser och får en ganska exakt bild av rummet, men klarar inte att räkna ut vilket håll som är mest effektivt att städa på.

Det största problemet är ändå designen av kärlet för uppsamling av damm. Den personen som har designat detta på min S5:a förtjänar en särskild utmärkelse. Inget positiv sådan. Jag menar, hur svårt kan det vara att göra en plastlåda som går att tömma utan att man måste gräva med fingrarna och borsta med en löjligt liten borste så att dammet yr i hela köket.

Det var ju roboten som skulle städa, ändå sitter jag här och bokstavligen gräver med fingrarna i min egen smuts. Sällan man ser det i reklamen.

Av CrazyDriver

Lyckligtvis har jag nästan alltid arbetat i team med extremt duktiga utvecklare, så det har sällan funnits saker att irritera sig på mer än min egen kod. Särskilt när man har varit tvungen att få ihop saker under stor tidspress, men det brukar lösa sig över tid om man refaktoriserar med jämna mellanrum.

Det största irritationsmomentet är annars när systemarkitekter gör onödigt tillkrånglade lösningar för att visa hur duktiga de är på att rita boxar och pilar istället för att hålla det enkelt eller när produktchefen hela tiden försöker forcera in nya obegripliga features från sidan rakt in i våra redan överfulla sprintar. Det kan leda till dålig kod på sikt. Sedan gillar jag inte folk som skriver lika mycket kommentarer som kod. Bra kod dokumenterar till viss del sig själv.

Av CrazyDriver

Det kommer definitivt missbrukas. Räcker att kolla på alla oseriösa spel som riktar sitt till barn. Senast ville dottern att jag skulle installera ett spel där man sminkar ansikten, men det krävde en prenumeration på över 1000 kr per år! Hur kan Apple ens tillåta något sådant. Man kan tydligen kränga appar med vilka priser som helst för man vet att det alltid kommer finnas någon vars barn lyckas köpa skiten.