Inlägg

Inlägg som Meathim har skrivit i forumet
Av Meathim

Gällande mailen förresten: Gäller det för alla, eller majoriteten av, mottagare eller är det specifika mottagare? Såna problem kan vara på mottagarsidan också.

Skrivet av CGold:

One kikar jag på, men de ligger väl på närmare 89kr månaden om jag förstått det rätt.

Vad tittar du på då? Entusiastpaketet är 119kr/år(men med ökande priser framgent enligt ovan).

Av Meathim

1000kr/år i hosting är väl rätt mycket?

Har använt one.com i det flydda, fungerar bra och bra support (nu var detta runt 2015, vet inte hur de är nu). Från 49kr/år.

Av Meathim
Skrivet av Urken:

Vet inte om du är seriös eller trollar.

Jag, som exempel, spar väldigt mycket. Det är för att jag skjuter upp min konsumtion till förmån för att spara. Att efter något år sitta på en miljon på kontot är inte alls märkligt. Det är oerhört provocerande att få höra att man är "överklass"/"har råd att bli beskattad, då man har pengar", efter att ha skjutit upp sin konsumtion. Inte mitt fel att folk bränner sina pengar på skit.

Är det rätt att jag skall beskattas högre bara för jag valt att inte leva som den genomsnittliga svensken: konsumera, leva från lön till lön och sedan klaga på att man inte har pengar?

Låt folket få göra sina egna val. Vill jag konsumera - låt mig konsumera. Vill jag spara - låt mig spara. Men nej. Man ska bli tvingad att spendera varenda krona, sätta fart på ekonomin och leva från lön till lön. Folk som bryter sig ur systemet skall bli bestraffade, till varje pris. Oerhört frustrerande.

Alla jag känner som inte sparar gör det inte för att de inte kan, det har inget med konsumption att göra, utan snarare att de är lågavlönade och har familj, t ex. Eller som jag, jag var sjukskriven större delen av min 20-årsålder och jag har levt väldigt mycket på försörjningsstöd och då finns det liksom inte så mycket att spara. Visst är överkonsumption vanligt (och belåning till det) men att du säger att det inte något konstigt att sitta på en miljon på konton efter något år säger väldigt mycket om dig, och du kan inte tala för gemene man om du verkligen tycker så.

Och till er som säger att man inte får så mycket för en miljon i dagens Sverige: Herre min je vad fel ni har och jag tycker absolut att man ska skatta skiten ur er.

Och en annan grej: Kan vi inte skippa alla dessa diskussioner i den här tråden? De återkommer ibland. Kanske starta en ny tråd där vi kan moralisera fritt och då kan jag undvika den tråden?

Av Meathim

Finns ju många, men The Consul i Hyperion kanske? Eller Crag Hack.

Av Meathim

Titta inte på benchmarks överhuvudtaget. Spela spel istället. Tycker du spelet fungerar bra? Om ja släpp det.

Av Meathim
Skrivet av Raynstorm:

Stort tack för alla svar hittills!

Jag fick också i uppdrag att skriva att "vi" också gärna tar förslag på spel där man jobbar ihop istället för mot varann för "någon" är inte vill förlora

Kolla upp The Quiet Year. Det är inte ett brädspel på det sättet, det är nästan mer rollspel, men det är ohyggligt intressant och kan bli hur hysteriskt underhållande som helst, eller hur mörk och eländigt som helst, speciellt om man spelar med någon man känner väl. I korthet skapar man tillsammans en historia under ett år, en historia om ett samhälle "efter katastrofen", och allt ska ritas på en karta. Miljön kan vara vad som helst; sist var vi på ett oändligt hav och vi tillbad en död val och hade ett överskott på vattenskotrar... Allt som behövs är papper och penna (jag rekommenderar A3), några tärningar och en kortlek (som avgör vilka händelser som inträffar under året). Manualen kostar €10 i PDF-format om man vill stödja utvecklarna, annars är det första resultatet i Google en direktlänk till den.

Men som sagt, det är mer rollspel än brädspel, även om man inte spelar individer eller grupper av människor. Det behöver inte vara ett co-op-spel heller! Allt handlar om spelarnas kreativitet. Jag rekommenderar det starkt till alla som är minsta intresserade av historieberättande.

Av Meathim

Race for the Galaxy! Grymt på två pers, inte särskilt dyrt, finns expansioner men grundspelet är så bra så de är inte fullt nödvändiga. Med första expansionen kan man spela solo (mot spelet) och t o m det är märkvärdigt intressant.

Av Meathim
Skrivet av ducedo:

Samtidigt så är väl deras DLC med nytt innehåll 5-6 år efter release en huvudanledning att spelarna stannar kvar eller återvänder. Folk pratar om €1000 men det finns väl ingen som köper till ordinarie priser? Ta CK2 där du kunde köpa spelet plus alla (inklusive onödiga) DLC för €46.

Spelar man spelet aktivt är det generellt värt det att köpa dem vid släpp eller när de går ner i pris (och har patchats ihop). Och många DLC (i synnerhet till EU4) är kosmetiska och påverkar inte spelet, och det finns DLC som påverkar bara vissa områden.

Av Meathim
Skrivet av Sundberg_90:

såg det med men kollar du doge så finns inte charger eller ram med som har samma 5,7L motor med i listan där av gjorde jag tråden.

Som sagt, samma motor i dem så går e10 i en går den i alla.

Av Meathim

Börja med att ha dem på ett räntekonto. Vill du fortfarande ha tillgång till den finns t ex Qliro, 0.8% ränta. Finns också konton där du låser fast pengarna minns ett år, då kan räntan vara runt 1.5%.

En fond är en hel hop aktier (typ) så risken blir utspridd, men risken finns fortfarande. Och nu är det mycket på börsen som går ner ganska kraftigt, så nu känns det oroligt att hålla på med aktier.

Av Meathim
Skrivet av SweMerlin:

Jo, du kan enkelt påverka vad Kina "gör med kol": Bojkotta skiten. Köp inga mobilskal från Kina.

Du uppnår du två saker:

A) Du besparar oss en massa utsläpp från koleldad energi. Ty om ingen köper dem så görs de heller inte.
B) Du skickar en klar och tydlig signal till Kina om att de måste lägga ner och göra om

Det tillverkas inte så många mobilskal i Piteå tyvärr. Eller telefoner. Men det var lite det jag menade med att "inte handla saker jag inte behöver".

Av Meathim
Skrivet av SweMerlin:

I Sverige påtvingas vi elbilar och plastpåsskatt, emedan världen över så står kolkraftverken och brummar, samt byggs ut i rask takt, tillika. Till exempel för att tillverka mobilskal som sedan individuellt skickas hem till svenska privatpersoner, på andra sidan jordklotet.

Låt den som är utan skuld kasta den första stenen.

Som redan sagts är de i en prekär situation; hade Europa varit i samma sits (explosiv ökning av befolkning och ekonomi) hade säkert vi också behövt bygga kolkraftverk då de är enkla, billiga och kolet finns att tillgå omedelbart.

Och jag kan inte påverka vad t ex Kina gör med kol, men jag kan påverka mig själv. Nu har jag inte så stor klimatpåverkan egentligen så det finns inte jättemycket jag kan göra annat än att handla lokalproducerat, köra lite mindre (med en 20 år gammal Volvo) och inte handla saker jag inte behöver egentligen, och kanske viktigast är att jag eldar inte olja eller kol för att direkt öka mina tillgångar. Det de gjorde handlar inte om energispolitik eller nödvändig utbyggnad av infrastruktur för att förse ett helt samhälle eller produktionsindustri, de gjorde det enkom för att förse sig själva med pengar. Hade de gjort det med t ex vindkraftverk hade det fortfarande sett girigt ut, men kol? Det är direkt destruktivt.

Av Meathim
Skrivet av Ratatosk:

För er finkulturella, kan jag nämna att det fanns en slagergrupp som hette The Prodigy, den gjorde sig känd för bla slagdängan "Smack My Bitch Up".

Ingen av mina favoriter dock.

De har några låtar jag gillar mer än jag borde.

Hade gärna sett ett sånt här fast utan fönster, med en 5.25"-plats samt i lite roligare färger. ... Eller så vill jag helt enkelt ha originalet. Eller det jag allra helst vill ha är ett Aerocool DS Cube i rött eller orange.

Av Meathim

Onedrive synkronisering/säkerhetskopiering, Windows 10

Tjo.

En kanske dum fråga om Onedrive och Windows 10.

Under installation tillfrågas man om man vill synkronisera katalogerna Skrivbord, Dokument och Bilder. Sedan står det "Välj mappar du vill säkerhetskopiera", och det är rätt otydligt tycker jag. Om jag har den funktionen påslagen och tar bort en fil från Dokument t ex, försvinner den också från Onedrive då (som synkronisering skulle innebära)? Eller är det ren säkerhetskopiering det handlar om?

EDIT. Förtydligande.

Av Meathim

Hur mycket måste man syssla med det om det ska räknas som hobby? Jag har många intressen och mycket jag ägnar mig åt (skriva, elektronik, letar elmotor till stenslip m m) men det är inte något det går många timmar åt riktigt.

Det är det enda negativa med att bo i lägenhet för övrigt. Hade jag riktigt garage hade jag haft för många hobbies. Hade gärna arbetat mer med metall, och trä.

Av Meathim
Skrivet av Raynstorm:

Sååååå för att det ska bli bättre för chaufförerna så skall försäljningen, och således även leveranserna, aldrig öka?

Jag som trodde att även de anställda, i detta fallet chaufförerna, ville att deras branch skulle gå bra, så det finns mer jobb och risken för uppsägning minskar...

Det som krävs har inte så mycket med ordervolymen att göra egentligen då det är branschen i sig som är sjuk, men ökad volym gör det svårare.

Av Meathim
Skrivet av SleeZy:

Mjo allrahelst inom trä är jag medveten om. Men det har ju börja gå tillbaka. Jag vet inte om man kan tillämpa min logik ovan när det gäller träd. De då det finns i så mycket större utsträckning.
Priserna här i sverige t.ex har inte varit i närheten så illa som det har varit i usa. Kanske är det för att vi har mycket skog? Nja kan det nog heller inte vara då det finns gott om träd inom usa med. Däremot när det gäller specifika träslag så är tillgången lite mer begränsad. Men det är mestadels iom frakten.

Det har blivit riktigt dyrt med frakt under de senaste 2 åren. Så därför ökar även priserna på produkterna.
Men just trä har vi inte direkt haft problem med som usa.

Gällande metal så kan jag inte kommentera, har ingen kunskap där.

Fast det har varit/är rätt illa. En kollega byggde altan i sommar, köpte på sig virket i början på sommaren. Efter semestern visade det sig att det skulle krävas mer och det virket (typ en tredjedel till om inte mindre) kostade nästan lika mycket i inköp som den första bunten. 18mm MDF med svart yta har blivit 75% dyrare i inköp (hela buntar i storformat) bara under våren.

Gällande stål är det först under sent 2020/2021 vi sett höjningar; jag har för mig att hela den kedjan är längre. Men från Q2 2021 har det varit lätt kalabalik. Dagspriser gäller på allt. Har vi en offert som säger t ex 179kr/styck x 200 st kan den siffran två veckor senare (då vår kund bestämt sig) vara 209kr/styck. Vissa av våra varor, främst de i rostfritt, har blivit 50% dyrare i inköp, på tre månader. Det går snack om att priserna ska gå ner och bli lite stabilare under Q4, så det är ett elände att planera.

Av Meathim
Skrivet av Raynstorm:

Jo fast blir det verkligen värre av det här?

Ökar försäljningen så visst.

Av Meathim
Skrivet av Raynstorm:

Vi får väl ändå anta att inte chaufförerna behöver jobba gratis eller övertid för detta?

Fast det är ju det de får göra. Känner en som kör Postnord lokalt (i Övik) och det är konstant kaos. Skitlön och för många stop för att praktiskt hinna med.

Av Meathim
Skrivet av Aka_The_Barf:

Du är nog beroende om du jämför det med el. så om du ligger i respirator och de frågar om de ska klippa uppkopplingen eller elen så säger du saksamma?
utan el på vintern skulle mina vattenledningar frysa och alla element som skulle orsaka sådana skador att jag troligtvis skulle få riva huset. laga mat skulle få bli en syssla utomhus över öppen eld eller köpa ett gasol "kök" eller enbart leva på olika mat typer som ej kräver el för att göra. min källare skulle bli pitch black. det sista jag tänker på vid ett el avbrott är internet.

utan internet påverkar mig inget alls, förlorar jag elen kan jag förlora både hem och/eller hundratusentals kronor i skador...andra kan förlora livet utan el...

Saknade ett svar där man är uppkopplad ofta men om det skulle försvinna skulle jag inte dö för det. kan bero på att jag börjar bli gammal och levde innan internet, smartphones och mycket annat. dessutom använder jag mig inte av FB, instagram, snapschat och liknade saker. medlem skapet här på swec är det mest sociala jag gör med internet.
internet är ett bra verktyg men inget mer för mig.
Skulle internet försvinna nu kanske jag går ut och skruvar lite i garaget...

Om internet i samhället försvann helt och hållet två veckor kanske det inte skulle vara lika illa som om strömmen försvunnit, men det skulle vara en katastrof. Allt görs på internet, utan det skulle du inte få lön t ex, och mångas jobb skulle bli omöjliga. Så visst, jag är inte lika "beroende" av internet som ström, men internet är idag lika nödvändigt som ström för samhället i stort.