Inlägg

Inlägg som VresiBerba har skrivit i forumet
Av VresiBerba
Skrivet av PlogarN97:

Men tänk er att polisen skulle bötfälla _alla_ som körde för fort. Istället för att som nu göra slumpmässiga kontroller. Inte fan hade man kallat det för en ny typ av böter.

Om man inte tagit böter för det tidigare är det väl solklart en ny typ.

Av VresiBerba
Skrivet av Petterk:

Det är ingen ändring som ska ske nu, ändringen började gälla 1 juli 1992 och avgiften har varit 125 kr inkl moms sedan 1 januari 2015.

Det är väl en ändring, annars hade vi väl inte pratat om det.

Skrivet av Petterk:

Eftersom speditören gör extra jobb vid import, så tar de ut en avgift för det.

Precis, extra jobb. Det är okej att man tar ut en avgift på extrajobb, men inte om man skapar extrajobbet själv bara för att kunna ta ut avgiften för extrajobbet. Det extra jobbet uppstår ju när man nu skall ta ut moms och tull för sjukronors-försändelser från Kina och man får väl anta att kostnaden/inkomsten för detta är status quo, och vad är då vitsen med det om det ändå inte mynnar ut i något? Jo, för att Postnord inte skall behöva bygga om terminaler och anställa fler folk för att förbättra sin verksamhet.

150.000 paket från Kina är för Postnord tydligen ett problem, men då är det tydligen också bättre att på artificiell väg försöka minska detta antal istället för att bygga ut så man kan hantera den mängden.

Av VresiBerba
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Varför ska det gynna privatpersoner att köpa produkter där man kan slippa moms samt där man inte stödjer svenska eller åtminstone europeiska jobb?

Men jag pratar inte om att slippa moms! Jag pratar om att brev och paket med ett värde på sju kronor skall avgiftsbeläggas med en hutlös kostnad på 125 spänn i administrativa straffavgifter. Det förefaller ju ganska uppenbart att denna ändring inte är till för att göra det rättvist eller rimligt eller nyttigt, det handlar om att artificiellt minska antalet försändelser från Kina och därmed göra det enklare för Postnord så att istället för att investera i bättre posthantering och logistik temporärt anställa hundratals personer som skall administrera en straffavgift i syfte på att avskräcka folk att importera småsaker från Kina och på det sättet minska antalet försändelser.

Det, tycker i alla fall jag, inte gynnar någon i detta landet. Allra minst den enskilda individen varpå jag kraftigt ifrågasätter varför så många i denna tråden tycker detta är så förbannat superbra.

Av VresiBerba
Skrivet av Trackmaster:

Ska man importera så bör man köpa in en stor batch. Då slår man ut 125kr på batchen.

Ja, och det gynnar ju privatpersoner precis lika mycket som sänkningen av krogmomsen gjorde.

Av VresiBerba
Skrivet av Frispel:

Köper du saker inom EU så har den redan tullats för och momsen sköts enligt ett regelverk där priset redan inkluderar moms. Man behöver alltså inte fundera över momsen då den redan är inkluderad när du köper saker.

Jag pratar inte om tull eller moms, så klart skall det betalas både tull och moms på varor utanför EU. Jag pratar om den avgift man nu skall ta ut för hanteringen av brev och paket.

Skrivet av Frispel:

Man kan ju säga som så att om folk faktiskt hade betalat momsen för saker de köpt från Kina så hade detta inte blivit ett problem...

Fast det är ju en "administrativ" avgift för hantering av paket, och om en sådan avgift skall existera på paket utanför EU borde det väl existera på paket inom EU också, annars är det inte en administrativ avgift utan en straffavgift.

Jag har köpt saker utanför EU många gånger, nu senast från Kanada och Partsconnexion och jag betalade inga avgifter på den tull och moms jag var tvungen och betala. Jag har dessutom köpt småsaker från USA som kostat en femtiolapp utan att betala varken moms eller tull och således inte någon avgift heller.

Men nu skall alltså Postnord anställa hundratals personer som går igenom alla paket från Kina, inklusive dom 10 lysdioderna för sju kronor och lägga på moms, tull och avgift, och detta skall alltså gynna, vem då?

Av VresiBerba
Skrivet av Extremaz:

Intressant. Hur kommer det sig att varor inifrån EU inte behöver betala dessa avgifter? Moms kan jag köpa, även om inte en kotte på detta forumet någonsin har gjort sig mödan att kontakta myndigheterna för att betala in moms på sju och femtio för en fidget spinner, men varför en avgift på 125 spänn skulle på något sätt vara okej för en vara för 30 spänn från Kina men inte från England övergår mitt förstånd. Är det billigare för Postnord att administrativt hantera en fidget spinner från England än från Kina?!?

https://www.ebay.com/itm/NEW-FIDGET-FINGER-HAND-FOCUS-SPIN-SP...

Av VresiBerba

Så... en fidget spinner från kina för 30 spänn skall nu då alltså kosta, hur mycket då?

Av VresiBerba
Skrivet av Rouge of Darkness:

Personlegen tycker jag att ljudabsorbenter uppsatta på väggarna ger ett rätt bra cleant utseende.

T.ex
https://m.thomann.de/se/studio_akustik_set.html

Sen ska man nog inte klä hela rummet med det men att ha bakom/ runtom skärmarna tycker jag ser ganska bra ut.

Lite billigare:

https://www.ebay.co.uk/itm/Arrowzoom-12pcs-Black-Red-Wedge-So...

Sedan köper du detta;

https://www.byggmax.se/verktyg/lim-tejp-och-fog/lim/montering...
https://www.byggmax.se/skivmaterial/byggskivor/board/board-p1...

Såga till skivorma i lämplig storlek, limma fast absorbenterna på skivorna och sedan borrar du upp dom på väggen, ungefär som en spegelvägg.

Av VresiBerba
Skrivet av Dr.Mabuse:

Minns inte riktigt men jag tror man säger c:a 100W per människa

https://getyarn.io/yarn-clip/6b93581b-127f-4899-ab08-d0825389...

Av VresiBerba

Det var krig här i Göteborg för några år sedan när det var en militäruppvisning på Frihamnen och några stackars JAS flög över ett par gånger, och då jäklar, då skrev folk in till GP och beklagade sig för det skräckinjagande ljudet och att deras barn hade blivit helt hysteriska och frågat; "Mamma, mamma, är det krig?!". Jag har kvar tidningen någonstans med insändaren, så detta är alltså sant. Och visst, det var Krig i Göteborg den dagen. Japp.

Av VresiBerba

Perfekt, så nu måste man inte bara köpa ny mobil vartannat år, utan en ny laptop också, och dessutom med en funktionalitet med en uppladdningsbar och borttappningsbar styrplatta på en dator man inte kan prata i telefon samtidigt som man arbetar med den. Bara bra grejor!

Av VresiBerba
Skrivet av Crazy:

Det har väl inget med nationalitet att göra?

Min tanke precis, vilket var varför jag undrade vad svenska streamers har med saken att göra;

Skrivet av Crazy:

Med hur skulle du t ex se på svenska streamers som streamar på engelska?

Alltså, jag bara frågar vad nationalitet har med saken att göra. Det är allt.

Av VresiBerba
Skrivet av Crazy:

I grund och botten ingen större skillnad än hur pass engelskan behärskas och används? Vet inte riktigt vart du är påväg med detta?

Du frågade (visserligen inte till mig, personligen) hur man "ser på svenska streamers so pratar engelska" och jag förstår inte vad nationaliteten skulle ha med saken att göra.

Av VresiBerba
Skrivet av Crazy:

Nu handlar tråden om svenska vs engelska på en svensk tittarmarknad. Jag har inte nämnt någonstans att det handlar om personerna i sig eller att de skiljer sig beroende på hur de talar.

Du syftade ju förstås på nationalitet i det inlägget jag citerade, därav min fråga varför det skulle göra skillnad om det var en svensk som streamade (på engelska) eller om det skulle vara en amerikan.

Av VresiBerba

Jag har tills nu inte känt av några större problem med Postnord, men nu på senaste har det blivit massor med problem. Ett av dom från det här ärendet, som bestod av att jag aldrig fick någon avi. I två veckor låg alltså paketet hos mitt ombud utan att jag kunde hämta ut det och sedan gick paketet tillbaka till avsändaren, som skickade det igen.

Vid två andra tillfällen har avier av precis samma slag försvunnit eller aldrig sänts. Nu har samma sak hänt igen; köpte en vara från Kina, vilket ju bekant kan ta ett tag, och jag väntade och väntade. Till slut börjar jag undra och kollade upp försändelsen, som för ovanlighetens skull hade ett kolli-nummer, och visst fan var paketet "undeliverable" och på väg tillbaka till Kina, trots att det legat hos mitt ombud i över en vecka.

SKIT!

Av VresiBerba
Skrivet av n3crosis:

självklart vill väl ingen röka. Men beroende är svårt att hantera.

Fast om det var så hade ju aldrig någon börjat. Uppenbarligen finns det därför en vilja att röka.

Av VresiBerba
Skrivet av Crazy:

Med hur skulle du t ex se på svenska streamers som streamar på engelska?

Varför skulle det ens vara en grej? Är det skillnad på en 'streamer' om han är från Kanada eller om han är från USA? Jag följer bara två stycken, och de är inga streamers i huvudsak utan bara som komplement; Splattercat och Christofer Odd, den ena är från Kanada och den andra från USA. Jag ser ingen som helst skillnad.

Jag avstod därför att rösta.

Av VresiBerba
Skrivet av anon159643:

Placebo är bevisat att det fungerar. Jag bekanta som har armband emot åksjuka, jag tiger och låter placebon verka.
Men jag ger ett plus åt rådet att besöka en läkare och ta några piller istället, dessa ger ju en verkan utöver placebo.

Jo, visst, placebo "fungerar", på vissa, på andra, inte. När jag var grabb fick min psycho-farsa för sig att göra experiment och bevisa för både sig själv och av någon anledning sin 10-åriga son att placebo fungerar och gav mig en Pez-tablet för min huvudvärk, och när jag efter tre timmar inte längre hade någon huvudvärk, så berättade han för mig att jag aldrig fick någon huvudvärkstablett, men se - jag har ju inte längre huvudvärk. Detta skulle på något sätt bevisa att placebo fungerar, men varför min huvudvärk inte gick över av någon annan anledning, sades det inget om. Den kunde ju tydligen inte ha gått över av sig själv.

Efter detta fungerar inte placebo på mig, bara för att "jag vet om...", ungefär som ödmjukhet; man är ödmjuk ända tills man inser att man är det.

Av VresiBerba
Skrivet av MonkeN:

Du borde läsa på om missbruk hör jag

Fast det där har väl ingenting med 'missbruk' att göra. Missbruk är ju bokstavligen brukande av något utöver det normala, det vill säga, man missbrukar ju inte bara för att man dricker alkohol, röker, snusar, röker braj eller går på morfin. Bruk och missbruk är olika saker.

Dock skulle jag vilja hålla med om att som före detta snusare, så är det ganska vanligt att man är synnerligen arrogant gällande faran för snusning gentemot rökning. Det finns överhuvudtaget inga positiva effekter från snusning, tvärt om, och att då slå sig på bröstet och säga; "ja, men jag röker ju i alla fall inte" är bara dumt.

Av VresiBerba
Skrivet av evirob:

Det viktigaste är nog att hon VILL sluta, annars blir det riktigt svårt.

Precis. Man slutar röka när man tagit sin sista cigg, och sedan röker man helt enkelt inte mer - Cold Törkey, helt enkelt. Jag slutade röka och snusa, samma dag, och eftersom jag ville det, gjorde jag det.

"Metoder" annat än det, är, för att vara helt ärlig, trams och slöseri med tid såväl som pengar.