Inlägg

Inlägg som Greattech har skrivit i forumet
Av Greattech
Skrivet av Mystah:

@Greattech:

Ljuger ni nu också?
Ni sa till mig att ni intr hade en aning om när ni kan leverera datorn pga brist av grafikkort när jag ringde. När jag ringde butiken hänvisa dom till supporten och när jag maila supporten hänvisa dom till butiken. Noll koll!

Kan inte se att jag sagt något annat?
Upp till 15 arbetsdagar är det som gäller. Ringer du till kundtjänsten så kommer man säga att man inte har mer info än det som står på hemsidan vilket stämmer. Har du fler frågor kring detta så hänvisas du till supporten. Självklart handlar det inte om flera månader leverans om det är dit du vill få detta till.

- GT

Av Greattech
Skrivet av Lodisen:

Att ni har pissdåliga avtal med en leverantör ska väl inte slutkunden lida för?
Ni hade kunnat bygga en ny burk, slänga upp den på hemsidan och skriva "Lagersaldo: 1" på datorn med just den disken.
Ni tog helt enkelt den mest bekväma vägen ut för er även om det är taskigt mot slutkunden.

Det handlar om standard villkor som alla företag följer. Du tecknar inte unika avtal med en leverantör. Sker detta så är det oftast med tillverkaren av produkter. Även då skulle inte tillverkaren ta tillbaka en SSD du köpt till en kund, man lägger helt enkelt inte ner tid på det. Storleken på bolaget påverkar inte detta. Vill man ändå returnera så har man villkor som man följer vilket är det jag skrev om tidigare. Leverantören tar ut en returavgift + transport.

Skrivet av Shakermaker:

Fast TS har ju köpt produkten av er vilket de facto innebär att ni säljer den, med tillhörande ångerrätt. Det är möjligt att ni kan kräva TS på detta, men var i lagen har ni i så fall stöd för det? Och informerade ni om en stor kostnad vid eventuell ångerrätt?

Skickades från m.sweclockers.com

Jag vet inte riktigt vart du fått detta till "ångerrätt" men ärendet gäller avbeställning och inte ångerrätt. Hade kunden velat ångra köpet när han tagit emot datorn så hade vi inte nekat han och debiterat för M.2 kostnaden enligt lag vilket vi skrivit tidigare i tråden.

Köpvillkoren kunden har läst och godkänt innan köpet där vi ingått ett avtal med kunden framgår dessa villkor vilket även har blivit kontrollerad av Trygg E-handel och blivit godkänd. Eftersom det handlar om avbeställning och inte ångerrätt så har vi debiterat kunden enligt Konsumentköplagen.

Förändring/annullering av beställning
Beställaren äger rätt att avbeställa ordern fram tills ordern är uthämtad från ombudet, kostnad för detta tillkommer beroende på produkt. Vid ej påbörjad order kan köpet avbeställas utan kostnad. Pris vid ändringstillfället är gällande. Avbeställning av icke lagerförda eller för kunden specifikt beställda varor är ej tillåtet.

Skrivet av Mystah:

Alla måste veta att leveranstiden på deras sida var inom en arbetsvecka men när jag sedan får svar om att dom inte har en aning om när den kan levereras så ska jag nöja mig med det tycker ni?

Jag frågade specifikt om det skulle ta ytterligare 1 vecka eller kan det lika gärna vara 4 veckor och dom sa att det kunde vara vilket som för dom hade ingen aning och om jag kände att det skulle ta för lång tid kunde jag avbeställa datorn vilket jag gjorde sen fick jag krav på betala vissa delar helt plötsligt.

Det enda "special" som jag frågade efter var hårddisken men dom nämnde inget om att den inte går att avbeställa.

På villkoren framgår det att monteringstiden är upp till 15 arbetsdagar. (kan ta 5 eller 15 dagar) Detta beror på hög belastning just nu på grund av hög efterfrågan av speldatorer med tanke på grafikkorten bristen och kraftigt höja priser på grafikkort. Du hade även kunnat få besked om leveransen om du hade funderingar kring det Innan du valde att slutföra köpet. Vi har inget emot att du avbeställt ordern, det handlar om att vi tog hem en M.2 disk du ville uppgradera till och valde att avbeställa ordern efter någon dag på grund av leveransen som vi tydligt meddelat innan köpet. Du har därför blivit debiterat för denna extra kostnad, har inget med datorn att göra. Vi har inte tagit ut någon avgift för datorn.

- GT

Av Greattech

Det stämmer att en faktura har skickats ut och ordern är makulerad enligt önskemål.
Eftersom du valt att avbeställa en påbörjad order samt att vi tagit hem en produkt som vi inte säljer eller lagerför åt just dig så har vi returnerat disken till leverantören. vi säljer inga lösa komponenter och hade därför inte kunnat sålt den vidare till en annan kund som inte finns på hemsidan. Att returnera en produkt till en leverantör fungerar inte på samma sätt som när man köper hos en vanlig återförsäljare. Vid retur av en produkt tar leverantören mellan 10-25% av produktens värde dock minst 250 SEK eller mer + moms. Lägg därtill tur/retur frakt av produkten så hamnar vi på 540 kr utan någon vinst på M2 disken. Vi har varken tagit ut någon vinst eller arbetskostnad eller något annat i denna kostnad utan faktiska kostnaden vi haft för retur av disken.

Hur unik produkten är spelar i detta fallet ingen roll. Det är en produkt vi tagit hem åt just TS som han själv valt genom mail och fått offert på uppgraderingen. Hade det varit en produkt vi hade haft i vårt sortiment så hade vi sålt det vidare men nu är detta inte en produkt som vi säljer. Vi jobbar med en tillverkare av SSD som vi tar hem volymer av för alla våra modeller. Har man special önskemål oavsett produkt så kan vi specialbeställa det åt kunden.

Alla datorer kommer utan operativsystem som standard, detta kan man köpa till med datorn. Licensen finns på kundens kundkonto vilket vi förklarat tidigare. Hittar han inte licensen så kan han få skärmdump på detta genom supporten.

Fakturan kommer därför hanteras enligt ordinarie rutin enligt lag.

- GT

Av Greattech
Skrivet av DavidtheDoom:

Självklart har jag läst hela tråden. Att licensen är levererad betyder inte nödvändigtvist att den är använd.

Nej den var inte speciellt unik men kunden var alltid i fokus. Butiken använde sig av en distributionsportal som inte gav den digitala licensen i råtext på kvittot utan man fick en aktiveringskod för portalen. Således kunde vi kontrollera om aktiveringskoden var använd eller ej i ett verktyg. Vid återköp avaktiverads aktiveringskoden och det fanns alltså ingen möjligthet att aktivera koden och göra ett återköp samtidigt.

Absolut finns det undantag när ångerrätten inte kan yrkas, men uppenbarligen finns det ju ett kommunikationsproblem då detta inte är en separat insident med just ert företag och problem med avbeställning av datorer och licenser.

Vidare kan vi ponera:
Tror du någon annan återförsäljare skickar ut windows-licensen separat för en dator som skall byggas innan datorn är levererad? Speciellt då OS-skall installeras av återförsäljare så krävs det en speciell licens för byggnation som inte får säljas lös till konsument. Den är på alla sätt och vis identisk med de tidigare OEM-licenserna.

Således bör denna licens rimligtvis inte begäras ut från systemet förrän datorn är byggd. Dessutom, varför skulle kund behöva OS-licens
innan hårdvaran är levererad? Kan ju vara förslagsvis ett förbättringsförslag för ert IT-system.

Mitt tidigare svar försvann av okänd anledning, här kommer den igen.

Du skrev tidigare " Jag har själv jobbat i datorbutik och vi tog emot oanvända digitala licenser om köp hävdes. Detta gällde både köpt i butik och koder köpta över nätet levererade via e-post. "

Nu skriver du att ni aldrig har levererat själva licensen till kunden utan ni har en portal där kunden kan hämta licensen. Hämtar inte kunden licensen så kan ni ta bort aktiveringskoden från portalen då kunden aldrig tagit emot licensen Hur är detta jämförbart med detta ärende där vi har levererat riktiga licensen utan någon portal till kunden som han tydligt kan se och kopiera/använda? Ni har aldrig levererat licensen för produkten och kan därför enkelt makulera/återkalla köpet om kunden vill ångra köpet då kunden aldrig tagit emot produktnyckeln?

Hur gjorde ni i efterhand när kunden aktiverat koden genom portalen? Hävde ni köpet trots att kunden mottagit riktiga licensen till ett spel som han sedan kan använda efter ett par veckor medans ni säljer samma licens till en annan kund som inte kan använda det?

Vi kan omöjligt veta vad som hänt med licensen när vi levererat den. Har kunden aktiverat den? Sparat den? Vi kan inte bedöma detta utan följer lagen där det tydligt framgår att man inte kan ångra köpet på en levererad digital licens vilket även gäller i detta ärende.

- GT

Skrivet av DavidtheDoom:

Nej jag differensierar mellan OEM och OEI-licenser.

DSP = Delivery Service Partners
OEI = Original Equipment installation.

OEI-licenserna används för produktion av datorer och får inte säljas löst till konsument utan måste installeras på en maskin. Tänk Webhallen Config, Komplett PC och Inet Taurus.
Det är även DSP OEI som brukar installeras på datorer från företag som har monteringstjänst, åtminstone om man är en partner med microsoft. DSP OEI innebär även att återförsäljaren får tillgång till att skapa avbildningar och t ex byta ut startup-loggan på windows till sin egna företagslogga om man så önskar.

OEM ska man kunna köpa lösa som konsument.

Ärendet handlar dock om vanlig OEM licens, varken vi eller kunden har tagit upp andra typer av licenser än det vi säljer på hemsidan.

- GT

Av Greattech
Skrivet av DavidtheDoom:

Självklart har jag läst hela tråden. Att licensen är levererad betyder inte nödvändigtvist att den är använd.

Nej den var inte speciellt unik men kunden var alltid i fokus. Butiken använde sig av en distributionsportal som inte gav den digitala licensen i råtext på kvittot utan man fick en aktiveringskod för portalen. Således kunde vi kontrollera om aktiveringskoden var använd eller ej i ett verktyg. Vid återköp avaktiverads aktiveringskoden och det fanns alltså ingen möjligthet att aktivera koden och göra ett återköp samtidigt.

Det betyder att ni aldrig levererade licensen vilket säger emot det du skev tidigare? Hos oss får kunden (bransch standard) licensen oavsett om det är spel eller program. Hur gjorde ni när kunden tagit emot koden för ett spel exempel och aktiverat den eller om han lagt undan koden för exemplet spelet och aktiverar det om ett par veckor när ni sålt vidare denna licens till en ny kund som får en förbrukad/använd kod?

Absolut finns det undantag när ångerrätten inte kan yrkas, men uppenbarligen finns det ju ett kommunikationsproblem då detta inte är en separat insident med just ert företag och problem med avbeställning av datorer och licenser.

Vidare kan vi ponera:
Tror du någon annan återförsäljare skickar ut windows-licensen separat för en dator som skall byggas innan datorn är levererad? Speciellt då OS-skall installeras av återförsäljare så krävs det en speciell licens för byggnation som inte får säljas lös till konsument. Den är på alla sätt och vis identisk med de tidigare OEM-licenserna.

Således bör denna licens rimligtvis inte begäras ut från systemet förrän datorn är byggd. Dessutom, varför skulle kund behöva OS-licens
innan hårdvaran är levererad? Kan ju vara förslagsvis ett förbättringsförslag för ert IT-system.

Se svar ovan.
Jag antar att du inte kan beställa hem detta just nu utan en ny Hårddisk eller dator? Samma OEM licens som levereras till kund fast digital licens.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3230608

- GT

Av Greattech
Skrivet av anon131444:

Väldigt intressant fråga. Detta är något som absolut måste tas i dialogen när man för målet vidare.

Villkoren kan vara hur dom vill men dom måste gå i paritet med aktuella lagar. M.2 disken skrev GT högre upp att det var OK att returnera så då är den diskussionen avklarad. Det var det jag hävdade inte sågs som personlig prägel.

@davidthedoom:
@brunbeck:

https://www.konsumenteuropa.se/sv/amnesomraden/e-handel/E-han...

Sedan första citatet belyser så är det ju väldigt intressant att motta en digital kod innan produkten ens är skickad. Det försätter kunden i direkt skuld.

Det finns flera orsaker till detta. Det är bland annat lagerhantering då vi vet hur många vi behöver beställa samt hur många vi har inne när vi levererat alla pågående köp. Andra hindret är vid kreditköp som exempel Delbetalning. Vi har en tidgräns på oss för leverans av ordern (antigen hela eller delar). Skulle det exempel vara ett chassi kunden vill att vi beställer åt kunden från utlandet som tar tid att få hem så försvinner kundens kredit hos kreditbolaget och en ny ansökan måste ske om vi inte påbörjat ordern genom delleverans. Skulle kunden inte bli kreditgodkänd vid ny ansökan så sitter vi med en order som kunden inte kan slutföra. Detta är mer än vanligt. Har vi dock levererat en del av ordern, exempel ett tangentbord, skärm eller något annat som operativsystem så anses köpet vara påbörjad och denna tidgräns försvinner.

Grafikkort bristen som pågår just nu exempel. Några modeller har okänd leveranstid vilket kunden är medveten om och väljer att vänta oavsett tid. Vi har själva meddelat kunderna om att man bör avbeställa ordern på grund av enorma beställningar senaste tiden på grund av grafikkort bristen då leveransen kan vara riktigt långt på just den modellen, Vi vill helst inte sitta med stora mängder beställningar med okänd lev datum.

Skrivet av anon131444:

Om kunden ringer till er och säger:

- Hej jag vill ångra mitt köp

Då kategoriserar ni samtalet att det är ett ånger ni pratar om, till trots att godset inte är skickat?
Ni förstår väl att det inte finns några krav för konsumenten att tala i korrekta kategorier och termer för att ni ska förstå vad det innebär.

Jag hoppas väl att ni inte gör så.

Telefon kundtjänsten hänvisar alla ärenden som kräver "hantering" av en order till mejlsupporten. Det spelar ingen roll om det är ångerrätt, avbeställning eller övriga ärenden som inte är en allmän fråga.

Vi erbjuder dock kunderna en extra tjänst där vi kan beställa hem en produkt som vi inte säljer detta oftast till inköpspris utan extra kostnader för kund. Om kunderna eller konkurrenter utnyttjar detta med att beställa produkter vi inte säljer som vi sedan beställer hem och avbeställer ordern så ökar kostnaderna vilket även ökar priset på produkterna för slutkund. Vi har marginaler som vi följer och priserna påverkas utav detta. Ångerrätten är dock en tvingande lag som skiljer sig mot avbeställningsrätten. Vi har tydligt informerat i villkoren vad som gäller. Önskar man ångra köpet så får man göra det vilket vi godkänner enligt villkoren.

- GT

Av Greattech
Skrivet av anon131444:

Vad ni anser är mindre relevant. Det skall vara tydliga villkor först och främst. Sedan ska produkten i andra köpkanaler också omfattas av samma krav. Bara för att du inte lagerför produkten innebär det inte att kundens ångerrätt kan friskrivas. Ångerrätten är väldigt stark i Sverige, for better or for worse, att lättvindigt börja plocka ner delar ur ens webbsortiment samt erbjuda dom över telefon/mail vid kontakt, innebär inet att det är att sätta personlig prägel på kundens beställning.

Ärendet handlar dock om avbeställning och inte ångerrätt. Vi har ej nekat ångerrätten vilket framgår i mitt svar ovan.

Skrivet av Brunbeck:

Det fetstilta måste vara den största högen med hästskit jag har sett hittills i år.
Jag är lite nyfiken på vilken lag som reglerar att en digital licens inte går att ångra?

Jag köpte ett Windows 10 direkt från Microsoft förra året, som kom som digital licens.
Det var inga som helst problem att ångra det köpet när jag insåg att jag inte behövde den.
Pengarna fick jag tillbaka utan krångel inom ett par dagar.

Sedan är det klart som fan att du kan avbeställa en vara som inte har levererats?

Jag börjar förstå varför folk har såna problem med konsumenträtt hos er, det är helt sinnes vid ni försöker slingra er till höger och vänster. Jag finner det pinsamt att ni ens får idka näringsverksamhet över huvudtaget...

Se svar nedan.

Skrivet av DavidtheDoom:

Jag har själv jobbat i datorbutik och vi tog emot oanvända digitala licenser om köp hävdes. Detta gällde både köpt i butik och koder köpta över nätet levererade via e-post.

Har inte hört ett smack om en lag som gör att det är omöjligt att avbeställa en ickelevererad digital licens.
Har inte hört något om en lag som gör det otillåtet att göra ett återköp på en oanvänd digital licens.

Läser du hela tråden som du precis delat så kan du läsa att operativsystemet har blivit levererad redan vid köpdatumet digitalt till kunden som han även hittar genom din kundprofil.
I övrigt måste du jobbat med en riktigt unik datorbutik som tar tillbaka licenser kunden mottagit. Inget någon känd butik gör.

https://www.hallakonsument.se/angerratt

Det finns undantag då ångerrätten inte gäller. Företaget behöver i dessa fall informera dig om att ångerrätten inte gäller ditt köp.
Digitalt innehåll som levereras på annat sätt än på ett fysiskt medium (USB-minne, CD, DVD etc.), till exempel appar, musik och datorprogram som du streamar eller laddar ned. Du ska uttryckligen ha gått med på att det inte finns någon ångerrätt om du väljer att få innehållet levererat digitalt.

- GT

Av Greattech
Skrivet av mystah:

Det är ingen som meddelat mig att ni har "special" beställt hårddisken eller att operativsystemet är levererat. Jag gick in på min sida igår och där finns inget om licens inlaggt, tog även printscreen.

Supporten på telefon va bland dom sämre.

EDIT: När jag ringde er sa ni att jag kunde avbeställa ordern då grafikkortet var obekräftat men att jag skulle skicka mail, inget mer sas. Sen kom mailet...

Och för övrigt som nikwad skrev:
Man har alltid 14dagars ångersrätt enl distansköplagen. Så dom kan inte komma att kräva betalt för de produkterna.

Det är dock precis det man gjort i mejlet till dig innan du godkände beställningen av disken. Där blev du även informerad om att vi nu kommer beställa hem disken åt dig samt att produkten inte finns på ordinarie sortiment vilket du ser på hemsidan.
M.2 disken finns ej i sortimentet vilket annars hade funnits på hemsidan eller på samma konfiguration där du uppgraderat exempel chassit.

Vi har även tydligt skrivit på villkoren att man inte kan avbeställa en order där vi tagit hem en produkt speciellt åt dig.

Telefon kundtjänsten hanterar allmänna frågor samt leveransfrågor så långt man kan. Övriga ärenden ska till mejl supporten, man lämnar ej besked om vad som gäller utan detta får du svar av supporten som tittar på ordern och avgör.

Operativsystemet hittar du på din kundprofil, klicka på ordernumret, i mitten hittar du licensen under "kommenterar".

Vi lämnar 14 dagars ångerrätt för datorn, det inkluderar M.2 disken. Väljer att du ångra köpet så kan du göra det när du tagit emot datorn då ångerrätten börjar. Operativsystemet kan du ej ångra.

- GT

Skrivet av anon131444:

Allt du kan köpa via webben och som är klickbart som köp är att anse som standard sortiment.
Med andra ord har du full ångerrätt utan merkostnad. Enda merkostnaden är om godset lämnat försäljaren och du tvingas då bekosta returen tillbaka.

Om du får eventuella förhinder med deras kommunikation så har jag två prejudikat från företaget jag jobbar för som vi förlorat i våran brist på tolkning.

Japp det är beprövat åtminstone två gånger av oss.

Stämmer bra, vilket även gäller i detta köp. Allt som kunden kan lägga till/uppgradera på hemsidan anser vi vara från ordinarie sortiment.

- GT

Av Greattech
Skrivet av improwise:

Var kan man hitta era årsbokslut alternativt varför har ni inga?

Det har varit mycket arbete bakom flytten med bland annat nya avtal och nya affärssystem. Det är dock klart och bör dyka upp under denna månad. Stora inventeringar/utvecklingar har gjorts i vårt interna system för framtiden. Bolaget har gått med vinst sen dag 1.

Skrivet av mystah:

Hej,

Själv beställde jag en dator där för en vecka sedan innan jag bestämde mig för att köpa någon annanstans då dom inte hade något bekräftat datum på grafikkortet samt riktigt tråkig/dålig kundservice. Så med andra ord avbeställde jag ordern efter någon dag.

Nu skickar dom ett mail att jag måste köpa/betala m.2 hårddisken samt Windows 10 för det ligger inte i deras vanliga sortiment men det är inget jag blivit informerad om.

Jag tror jag har rätten på min sida. Vad säger ni?

/Mvh Marco

Hej Marco,

Vi tog emot din beställning av en dator + operativsystem. Du har i samband med köpet även konfigurerat datorn med bland annat chassi och lite annat genom konfigurationsfliken. Så långt är allt OK.

Du meddelade dock oss om att du även önskar uppgradera din SSD som vi varken har på hemsidan eller säljer den i vanliga fall. Det är en produkt som kostar dubbelt så mycket som nuvarande disken. Vi sökte upp produkten och gav dig ett pris som du godkände och produkten blev beställd speciellt åt dig. Det är detta som gör att du inte kan avbeställa datorn då du lagt till en produkt som vi inte säljer enligt villkoren du accepterat vid köpet som du måste läsa och acceptera innan du kan slutföra köpet.

Du kan uppgradera datorn precis som du vill och uppgradera allting utan att vi nekar eller tar ut någon avgift så länge det finns på hemsidan. M.2 disken gör dock inte det.

Operativsystemet har vi inte nekat dig för att produkten inte finns på sortimentet utan denna är redan levererad och finns på din kundprofil sen köpdatumet som digital licens. Du kan varken avbeställa eller ångra en digital levererad licens i Sverige enligt lag. Även om det handlar om spel eller program.

Vi gjorde dig en tjänst och valde att beställa en produkt som inte ingår i vårt sortiment, detta till 0 SEK vinst till inköpspris. I dessa få mejl som du haft med supporten ser jag inte varför du skulle bli missnöjd eller haft en tråkig upplevelse med supporten? Ser inte riktigt varför man skulle vilja godkänna supportens offert om du inte är nöjd med bemödandet som jag upplever som väldigt bra när jag läser det. I övrigt har du endast ringt telefon kundtjänsten senare och frågat efter leveransdatum på datorn men blivit hänvisad till supporten då man inte hade ett exakt datum. Inga fler mejl eller samtal har inkommit från dig förutom dessa där du kunnat haft en dålig/tråkig upplevelse. Du har fått svar på mejlen inom ett par timmar/direkt. Du får jättegärna lägga upp alla mejl här om du inte håller med mig i denna punkt.

Allt som vi har på hemsidan samt konfigurationen kan man avbeställa även om man uppgraderat datorn med precis allting, det är inget hinder för oss. Även "specialbyggda" datorer kan du avbeställa hos oss. Vi har inga undantag för specialbyggda datorer.

- GT

Av Greattech
Skrivet av anon131444:

Det är bra att ni börjar svara. Återigen är det lite tolkningar om mig som individ och det eventuella sinnestillstånd jag befunnit mig i. Eventuell undanhållen information m.m. är bara löjliga påståenden då dessa dokument är väldigt offentliga. Det du skriver finns ej i skrift av ARN utan det är information jag fått ta del av muntligt.

Alla de kunder jag varit kontakt med är även kunder som faktiskt inte fått sitt ärende avhjälpt trots att ARN dömt till deras favör. Att ni sedan begär en omprövning visar på att ni inte alls följer besluten. Så det känns futilt att påstå att ni följer besluten om ni ändå propsar på att begära en ny prövning.

Som företag så äger ni ett ansvar att vara delaktiga i ARN mål och även att vara drivande i att vilja få ärendet avslutat så snabbt som möjligt. Det ni visar här är något helt annat.
Anser ni dock att på grund av dålig samordning hos er har lett till att ni inte får fram era svar till ARN, så får ni helt enkelt se mitt arbete här i tråden som en läropeng och inte pajkastning. För uppenbarligen sköter ni inte era ARN mål något vidare snyggt, och försök inte hävda något annat.

Omprövning är en rättighet vi har som ger oss en chans att förbättra vårt svar till ARN med bättre underlag om vi är säkra på att vi kan påverka beslutet med nya underlag som inte funnits i första svaret. Det är inte någon taktik för ett bolag som vill förhala ärendet, vad syftet nu med detta är förstår jag inte. Vet man att man kommer förlora igen så kan man lika gärna följa beslutet direkt.

Att vi begär omprövning betyder självklart inte att vi inte valt att följa ett beslut. Vi har helt enkelt kommit fram till att beslutet är felaktig utifrån ARN rekommendation och lämnar därför över nya bevis som vi anser kommer förändra ARNs syn på målet och göra om beslutet. Ett ärende tar från 3-15 månader av egen erfarenhet innan man fått ett första beslut.

- GT

Av Greattech
Skrivet av Hurtigbullen:

Det var ju en teori.

Det som är anmärkningsvärt är att du inte ser hur GT motsäger sig själv och kommer med falska påståenden, t.ex:

  • "Greattech är inget bolag utan ett varumärke"
    "Varumärket Greattech har funnits sen 2009 och kommer finnas kvar på marknaden under en obegränsad tid framöver."

    Greattech är inget varumärke, vilket du lätt kan kontrollera genom att söka själv.

  • "Vi följer ALLTID alla beslut från ARN (ett slutligt beslut från ARN)."
    @Pixlchaser har tydligt dokumenterat att Greattech inte följt åtminstone två beslut från ARN. Detta är då fall som ligger i relativ närtid.

Uppdatering: Glömde ju denna fina motsägelse från Greattech:

  • "Greattech Stockholm AB har EJ gått i konkurs."
    "Av okänd anledning har man ej lämnat in årsredovisningen i tid trots ingen försäljning, bolaget har därför av staten sats i konkurs (ej avslutad ännu)."

    Hur var det nu, hade bolaget hade gått i konkurs, eller...

I dessa tillfällen kommer Wikipedia till stor nytta. " https://sv.wikipedia.org/wiki/Varum%C3%A4rke "
"I rättslig mening behövs i Sverige ingen särskild markering för att påvisa att ett namn har status av varumärke."
I Sverige har vi bra/fungerande lagar som ger ett bra skydd vid varumärkesintrång även om man inte registrerat det.

Vad är det för dokumentation mer än två beslut från ARN? Hur kom man fram till att vi inte följt dessa två beslut?
Handlar inte denna tråd om 2 st beslut som TS hävdar att vi inte valt att följa?
Det ena handlar om: 2016-12999 och det andra 2017-00188.
Ärende: 2016-12999 (beslut tagen början av år 2017) Borde vi inte i detta läge funnits i Råd & Röns Svarta lista efter mer än 1 år?

Ingen myndighet eller tidning behöver TS rådgivning utan har egna rutiner som man följer.
Det togs ett beslut från ARN i detta ärende helt riktigt, enda problemet var att ärendet/beslutet togs på ett annat bolag och inte Karatas Group AB trots att vi meddelat ARN om detta flera gånger innan beslut (mejl underlag som bekräftar det). Helt plötsligt får vi ett beslut från ARN som säger att bolaget inte har svarat och man väljer att ge kunden rätt då bolaget inte svarat. kort efter detta beslut mejlar ARN oss och skriver följande: (Även ARN kan begå misstag lik dettal)

Hej,
Jag ber om ursäkt för att vi missat att registrera om ärenden. Ange alltid ärendenummer, 2016-12999 MAKÅ, vid kontakt med oss.
Hälsningar

ARN bekräftar i mejlet den 18 april 2017 att man gjort ett misstag när man tog detta beslut. Vi besvarade detta mejl direkt efter där vi erbjöd ARN en chans att fortsätta med målet fast mot rätt bolag så att vi kan besvara ärendet men ARN meddelade oss om att kunden inte bevarat några fler mejl till ARN och ärendet därför är avslutat. = beslutet ogiltigt! Finns inget att följa när man tagit ett beslut för två olika bolag som inte avser oss.

Detta känner TS mycket väl till med tanke på alla mejl han fått av ARN som bevisar detta. Hade inte det jag skrivit varit korrekt så hade vi hamnat på Svarta listan länge sen som många andra företag gör varje halv år.

Vi har sedan det andra målet "2017-00188" som är det vi diskuterat. Detta ärende pågår, ARN hade inte mottagit vårt brev/svar och därför beslutet att ge kunden rätt trots att det handlar om en transportskada där både föraren hos DHL samt ombudet bekräftat skadan och dokumenterat det från kunden till oss men kunden har ej lämnat ut nödiga uppgifter till DHL för ersättning som leveranskvittens. Efter ca 1 år när vi inte hörde något av kunden längre så valde kunden att lämna ärendet till ARN. När ARN bad oss svara i detta ärende så skickade vi allt genom brev eftersom vi hade fler än 10 sidor av underlag med bland annat kvitton från ombudet samt föraren som skrivit under skadan i pappersform med originalunderskrifter.

DHL i detta fallet tog på sig skadan men frågade efter mer underlag från kunden för att kunna fortsätta för ersättning men varken vi eller DHL fick ett enda mejl under 1 år utan en ARN anmälan istället. Eftersom i princip allt vi hade i detta ärende var i pappersform så valde vi att posta det till ARN vilket är mycket vanligt men fick sedan höra att man inte mottagit brevet och därför beslutet att ge kunden rätt då man inte mottagit vårt svar inom avsatt tid. Detta överklagade vi och ärendet pågår. DETTA är ännu inte avslutad utan pågår än idag. Vilket vi självklart kommer följa när det kommer ett slutligt beslut från högsta insats.

Allt detta känner TS till eftersom han precis som alla andra kan hämta (hämtat) dessa handlingar från ARN inkl. mejl som man tagit del av och läst igenom noga. TS väljer dock medvetet att dölja sanningen bakom varje ärende och vrider på det för att få en bra start.

Det är en stor skillnad när ett bolag själv sätter sig i konkurs med stora skulder och när bolaget (av staten) gör det när årsredovisningen inte inkommit inom rimlig tid enligt lag (behöver ej bero på skulder). i detta fallet hade bolaget inga skulder. Detta gäller ett helt annat bolag som inte har något med oss att göra med olika ägare. Vi har tagit över alla support/garantiärenden så att ingen kund har påverkas av nya bolaget med bättre ägarstruktur där ingen annan har rösträtt än VDn. Det jag diskuterar idag är Karatas Group AB,.

Antar att jag besvarat dina frågor? Återkom gärna om du har fler.

- GT

Av Greattech

Det var ett tag sen vi besvarade denna tråd vilket vi räknade med skulle vara sista svaret. Tråden har dock fått liv igen gång på gång med inlägg av ts med konspirationsteorier. Det har även varit ett stort intresse av medlemmar som tagit kontakt med oss som gärna velat se detta svar här.

Vi har tidigare bestämt meddelat att vi alltid följer alla beslut från ARN oavsett hur beslutet ser ut vilket man gjort sen år 2009. Det finns absolut inga ärenden där vi inte valt att följa ett beslut från ARN oavsett om vi gillar beslutet eller inte.

Bekräftar återigen att det inte finns något beslut vi inte valt att följa, varken för ett par år sedan eller nuvarande ärenden.

Det finns ett Beslut (pågående) från ARN där ARN hävdar att man inte tagit emot vårt svar som vi postat till ARN och därför valt att ge kunden rätt vilket vi överklagat och detta ärende pågår. Enda anledningen till att ARN tagit detta beslut beror på att man inte "mottagit" vårt svar. Vi har inte meddelat varken kunden eller ARN om att vi inte valt att inte följa beslutet utan detta ärende pågår.

Om någon annan hävdar motsatsen så har vi förutom ARN även tidningen Råd & Rön med "svarta listan". Där hamnar alla företag som inte följer ett beslut från ARN under en period. Jag skriver öppet och bestämt att vi aldrig har funnits i "svarta listan" och kommer aldrig göra det. Tror man något annat så är hen välkommen med riktiga bevis/underlag från exempel Råd & Rön. Ett mejl räcker där man kan fråga Råd & Rön om vi någonsin funnits där/finns från år 2009. Råd och Rön är ingen tidning som behöver rådgivning av TS/utomstående person om vilka företag som valt att följa ett ARN beslut. Tidningen vet mycket väl vilka bolag som följer ett beslut eller inte.

Trygg E-handel har agerat helt korrekt. Det finns varken ett riktigt/seriöst klagomål eller ett underlag mer än (TS) som varit medlem på Sweclockers under mer än 9 år men inte varit aktiv i forumet med inlägg förrän det dök upp en tråd om en transportskada som TS valt att agera som ombud i ett ARN ärende där vi tidigare har ett beslut från ARN där vi haft rätt i målet likt det som pågår just nu. Vi är även helt säkra på att ARN kommer ta samma beslut som man tagit innan.

Denna tråd är inget annat än ett försök till pajkastning av en medlem som försöker hitta sin plats på Sweclockers med hela denna undersökning av GT där han i varje inlägg bortser från fakta/verkligheten och kommer med felaktiga påståenden gång på gång.

Vi följer alla krav Trygg E-handel har för alla sina medlemmar. Trygg E-handel har tydligt bevisat hur seriöst man jobbar och hanterar klagomål i detta ärende. Självklart drar man inte tillbaka ett certifikat för att en person kommer med anklagelser utan bevis. Speciellt när inte denna person varken har någon historik med oss eller varit kund hos oss. Nu har vi inte fått något brev från Trygg E-handel, skulle detta dyka upp så kommer vi självklart besvara detta med bevis och inte påståenden.

Jag kan skriva en hel bok av varje händelse jag varit med om hos varje butik jag handlat hos i Sverige som agerat rätt/fel vilket är precis det TS håller på med just nu. Försöker hitta sin plats i Sweclockers med denna tråd av precis ingenting förutom påståenden hit och dit. Att vi inte svarat i tråden beror inte på att vi inte har något att komma med utan har helt enkelt inte valt att svara på en tråd där vi varken tar TS seriöst eller är en kund till oss som behöver hjälp. Vi har viktigare ärenden att ta hand om med våra kunder än att lägga ner tid på denna oseriösa tråd.

EDIT: Jag vill även förtydliga dessa 41 st ärenden TS hävdar funnits. Jag själv har inte räknat antal ärenden det är men om detta stämmer så handlar det om 41 st under 9 år. Det är inte 41 st Beslut där vi förlorat/haft fel utan antal inkommande 41 st ärenden till ARN där en stor del ändrat sig och tagit tillbaka sina ärenden eller där vi haft rätt i minst 90% av målen. Jag vet inte varför men när vi vinner/förlorar ett ärende och vi eller motpartnern överklagar så får detta ett nytt ärende vilket gör att det nu finns två olika ärenden. I flera ärenden har ARN beslutat om avslag där kunden inte kunnat ta upp ärendet av diverse skäl vilket räknas som ett ärende hos ARN.
Vi har därför inte fler ärenden än andra bolag i branschen om man räknar med antal kunder/ärenden under 9 år.

- GT

Av Greattech

Hej Pixlchaser,

En mycket intressant tråd som förtjänar ett svar direkt av ägaren av bolaget Karatas Group AB då detta inte handlar om en kund utan Greattech allmänt.

Jag ser att du lagt ner mycket av din tid och undersökt båda bolagen. Dock ser jag att du missat det viktigaste i tråden, missat det eller något du medvetet dolt? Kommer till detta i tråden.

Greattech är inget bolag utan ett varumärke som funnits sen år 2009 med tre olika bolag från start och idag är Karatas Group AB bakom varumärket Greattech.

Jag skriver idag för endast Karatas Group AB, ensam ägare av Greattech.
Vad som hänt innan och vilka beslut man tagit får varje bolag stå för sig själv men jag tar gärna upp ett par ärenden här. Söker du på Allabolag på ett företag så får du fram VDn om det finns samt styrelsen på privata aktiebolag. Du har ingen aning om vem/vilka som äger/styr bolaget och tar beslut. Det kan finnas EN ägare eller 10 st där alla har aktier i bolaget. Kartas Group AB har idag en helt annan syn på E-handel/butik samt hur framtiden ska se ut än tidigare ägare med ensam ägare och ett gäng duktiga kollegor. Vad som hänt tidigare kan och ska ej förväxlas med nuvarande bolaget.

Greattech Stockholm AB har EJ gått i konkurs. Man drog tillbaka F-skatt samt övriga tillstånd (på egen begäran) för bolaget ca 2 år sedan vilket framgår hos bolagsverket samt allabolag.se

Karatas Group AB tog över varumärket Greattech slutet av år 2015. Greattech Stockholm AB har varit "sovande" bolag sen dess. Man sålde eller köpte varken något (varor) med bolaget Greattech Stockholm AB = 0 omsättning när Karatas Group AB tog över. Av okänd anledning har man ej lämnat in årsredovisningen i tid trots ingen försäljning, bolaget har därför av staten sats i konkurs (ej avslutad ännu). INGA kunder, leverantörer eller annan aktör/partner som vi jobbat med under 9 år har drabbats negativt eller där man haft skulder till. Detta gäller även skatter till Skatteverket/staten. Greattech Stockholm AB har ej sats i konkurs på grund av sin ekonomi. Bolaget avvecklades början av år 2016, först efter 1 år påbörjades konkursen.

Detta vet du väl redan med tanke din undersökning av bolaget men valt att inte skriva om det här?
Då var vi klara med bolaget och rykten om konkursen och kan fortsätta till nästa fas.

ARN, jag har ingen info om antal ärenden man hanterat under dessa 9 år. Ett ärende registreras som ett ärende även när en kund/person anmäler till ARN som varken uppfyller kraven för ett ärende hos ARN eller där kunden blir avvisad av olika anledningar. Varje ärende är därför inte ett riktigt ärende .

När en kund anmäler till ARN så skickar ARN ett brev eller mejl till motparten. Adressen som man skickar till är det kunden anger på anmälan vilket oftast är fel vilket gör att anmälan från ARN inte kommer till oss. Eftersom vi inte känner till anmälan och påminnelse skickas till en felaktig adress (mejl/postadress) så får vi först reda på detta från kunden själv när kund fått beslut om att hen vunnit målet eftersom vi inte svarat.

Det vi gör i dessa lägen är att överklaga målet och efter vårt svar kommer det i princip alltid ett nytt beslut där vi vunnit målet. Ett par oseriösa sidor som försöker locka besökare ser gärna till att man INTE uppdaterar beslutet från ARN utan lägger upp det gamla beslutet som vi inte kunnat svara på och hävdar sedan att vi är med i Råd/Rön svarta lista.

När ett bolag inte följer ARN beslut blir man alltid kontaktad av Råd och Rön om ärendet och frågar en sista gång om bolaget inte följer beslutet från ARN. När vi sedan skickar över nya beslutet så går man inte vidare vilket en seriös aktör/sida ska göra när ett nytt beslut ersätter det gamla!

Kan du ta fram antal ärenden vi haft med nya bolaget under 2017, ta gärna även fram hur många av dessa som vi förlorat (om du hittar det) samt vunnit samt där ärenden ARN inte tagit upp av uppenbara skäl. Jag räknade till ett par stycken under 2017 där vi haft rätt (beslut) i dessa ärenden, rätta mig om jag har fel här.

Vi följer ALLTID alla beslut från ARN (ett slutligt beslut från ARN).

En duktig jurist tar aldrig ett uppdrag som hen vet att man kommer förlora. Du agerar idag ombud för ett ärende som finns hos ARN som även tagits upp här på Sweclockers om en transportskada.
Du har även fått ett beslut från oss som gäller samma ämne "transportskada" bara för ett par månader sedan från ARN som tydligt svarat hur lagen fungerar med transportskador. I detta ärende fick vi även rätt med beslut från ARN vilket även är praxis för framtida ärenden i Sverige för alla företag. Gällande ärendet du agerar som ombud, du kan vara säker på att vi svarar på allt i detta ärende. Skiljer sig inte alls från tidigare ärenden som vi haft rätt (beslut från ARN). Detta ärende du agerar som ombud för kommer vi inte missa! Glöm bara inte att lägga upp beslutet när det kommer i denna tråd om ett par månader.

I länken du lagt upp med diverse ärenden samt namn/efternamn på kunderna. Utan att gå in detaljerad i ärendet så kan jag kort förklara hur ena ärendet gick till.

Kund anger en felaktig mejladress till ARN vilket gör att vi inte tar emot anmälan och kan besvara. Kund kommer till butiken med beslut från ARN som vi överklagar, under tiden har kund använt sin dator (flera månader) och sålt datorn på Blocket. Ärendet ogillas (ARN) och inget mer händer av detta. Vi upptäckte själva annonsen på Blocket, bör ha en bild någonstans på detta.

Orsaken till anmälan. Kund köper en dator och betalar i butik (kort). Vi använder exempel vattenkylning från Corsair som kunden får. Nästa vecka byter till Cooler Master eftersom andra märket tagit slut (värdet på båda är exakt samma. Kund kommer tillbaka till butiken och vill byta till Cooler Master eftersom vi ändrat på hemsidan, först hävdar man att vi skulle lämnat fel kylare till kunden men med bildbevis på hemsidan ändrar man sig och vill därför ångra köpet. Personalen nekar eftersom kund inte kan ångra köpet då detta är ett butiksköp. Kund anmäler till ARN men säljer datorn på Blocket under tiden vi överklagat målet.

Nu har du även fått svar på dessa ARN ärenden. Vi fortsätter till nästa fas.

Du har forskat vidare ända till KFM och fått fram alla dessa 4 bolag som finns hos KFM för Karatas Group AB. Ville inte KFM lämna ut belopp eller anledning till varför dessa ärenden funnits samt om dessa är återkallade? Allt detta är offentligt.

Vi kan börja med belopp på alla dessa 4 st ärenden från "större företag inom El/Energi/bank/försäkring" (citat från ts). Alla dessa bolag är väl enorma med miljardomsättning mot Greattech med omsättning på ca 15 milj. Så vad är det för belopp vi pratar om här som hamnat hos KFM från dessa jättar? 50.000kr? 500.000kr?

Ska vi ta exempel Payex, rätta mig om jag har fel. Kan vara några tior mer eller mindre. Handlar inte om detta föreläggande om hela 600kr? Vad blev beslutet? Det sa väl KFM till dig när du frågade om dessa handlingar? Ärendet avskriven, Payex återkallat kravet på grund av ett misstag från en av Payex kunder där dessa 600kr handlar om en överlåtelse avgift som vi inte mottagit.

Vidare till nästa jätte, Fortum och Ellevio som är inom samma koncern och detta gäller samma ärende, närmare en elfaktura där ena fakturan handlar om hela 63kr och den andra på några hundra kronor. Detta gick till KFM på grund av felaktig/dubbel faktura från Fortum samt att man skickat till en gammal adress efter att Karatas Group AB tog över Greattech. Detta var första elfakturan till oss någonsin härifrån.
Ärendet avskrivet!

Sedan har vi sista föreläggandet från Fora, ett lite högre belopp här på hela 800kr. Målet avskrivet eller bör ske inom kort beroende på hur snabbt KFM jobbar.

Får vi ihop alla dessa ärenden till 2000kr totalt? Kan du se några betalningsanmärkningar av dessa 4 st ärenden? Vi är kund hos alla dessa fyra bolag idag!

Med tanke på ca 15 milj omsättning så betalar vi väl 10-15 milj i fakturor varje år till våra partner/leverantörer, vi betalar mer än gärna för dessa 4 st ärenden under 2000kr!

Men detta visste du väl? Inte har du missat beloppet på dessa ärenden samt om vi fått anmärkning eller inte.

Jag hade absolut inte tänkt att svara i denna tråd som i mina ögon inte är något annat än pajkastning som du förnekade samt oseriös tråd där du medvetet dolt viktiga detaljer och grunder till dessa händelser.(ts redigerat sitt inlägg). Vi tog emot flertal mejl från medlemmar här på Sweclockers som gärna ville att vi skulle besvara denna tråd med deras ord "löjliga" tråden. Detta ska istället anses som ett svar för framtida frågor om dessa händelser i framtida trådar här på Sweclockers.

Varumärket Greattech har funnits sen 2009 och kommer finnas kvar på marknaden under en obegränsad tid framöver. Bolaget gjorde ett rekord år under 2017 sen år 2009 och kommer fortsätta med det (om vi ser bättre tillgång på bland annat grafikkort och Coffe Lake processorer ) med endast fokus på Speldatorer under eget varumärke till Sveriges lägsta priser med prisgaranti mot alla (10%). Vi kommer aldrig börja sälja komponenter eller annat utanför vårt fokusområde speldatorer.

Inga fler frågor kommer besvaras i denna tråd. Har ni frågor är ni välkommen med PM.
Skulle även uppskatta om du skrev anledningen till varför du redigerar ditt inlägg nästa gång så att man hänger med. Blev en långt och snabbt svar skrivet räkna med felstavningar.

- Greattech/VD

Av Greattech
Skrivet av frazze77:

Om ni kollar mina inlägg så handlar detta ärende inte om paketering, ja jag hade inte orginal emballage men packade med det bästa jag hade tillgängligt och detta var fullt godkänt enligt Greattech.

Jag ser varken någon notering i systemet eller mejl med bilder från dig innan leverans eller annat som bekräftar att vi skulle på något sätt godkänt kartongen/emballaget innan du returnerade datorn till oss. Vet inte riktigt hur vi skulle godkänna något om vi inte fått en bild på det.

Skrivet av Segas:

Greattech formulerade sig på ett sätt att det framstod som att de paketerat vederbörandes dator på exakt det sättet. Många seriösa aktörer har fotografering av paketen innan dessa skickas iväg.

Så är inte fallet med Greattech, utan en ren och det lögn.

Skickades från m.sweclockers.com

Förstår inte riktigt hur ärendet gick från en retur till hur vi skickar datorn. Oavsett hur vi skickar datorn så är det vårt ansvar/problem. Skadas en dator som skickas från oss till kunden så tar vi på oss full ansvar, kunden får ny leverans och vi sköter reklamationen med PostNord i efterhand. Alla våra datorer skickas med original kartong/emballage som kommer från fabriken.

Skrivet av frazze77:

Vi nekar sällan ett ärende för att det finns damm i datorn, det finns dock en gräns. Vi har varit med om alla typer av smuts/damm inuti datorn från olika typer av serviceärenden. I detta ärende nekade vi inte för att det fanns damm i datorn utan på grund av transportskadan. Vi har dock nekat ett par ärenden under 2017 som haft ovanligt med mycket damm samt enorma mängder med smuts/djurhår. Annars försöker vi rengöra det mesta.

Så här skrev ni i ett mail angånde detta "Utöver skadan är datorn i jättedålig skick med smuts/damm överallt som samlat på sig en hel del vid nätaggregatet och grafikkortet. Detta hade gjort att vi nekat garantin oavsett transportskadan."

Och så här agerade ni i Reklamationsärendet:

"Som utlovat efter vårt samtal i förra veckan har jag nu försökt få ett tydligare besked från försändelsens avsändare beträffande deras önskan - eller avsaknad därav - att driva reklamationsärende 02839873 vidare, men tyvärr måste jag meddela att situationen är oförändrad. I mina telefonsamtal med avsändaren hänvisas jag till mejlkontakt, och mina mejl besvaras inte. Vi kan alltså inte slutföra utredningen av reklamationsärendet."

Reklamationsärendet avslutas nu på nytt.

Alla komponenter i en dator kommer från olika tillverkare. Slutar RAM-minnen fungera även om det är mycket damm i datorn så gäller garantin för minnen eftersom detta inte påverkar minnet. Man gör en bedömning efter felsökningen. När jag skriver damm/smuts så inkluderar det även hår från husdjur som fastnat samt mycket annat som kommit in, handlar ej om enstaka/små mängder utan så mycket att fläkten på exempel grafikkortet inte snurrar längre eller om det kommit någon typ av vätska/vatten/cola osv...

Vi reparerar inga datorer, vid bekräftad fel på någon komponent så byter vi ut det och får full ersättning för det av tillverkaren. Vi har därför ingen anledning till att neka ett ärende som tillverkaren godkänner på garantin vilket alla företag följer med samma krav.

Det finns rutiner vid reklamation till PostNord, Postnord och övriga transportbolag nekar till 100% av alla ärenden där paketet är skickad som din. Vi kan kan självklart reklamera det även om vi vet beslutet eller om du själv önskar gå vidare.
Reklamationen från PostNord så är du avsändaren och vi mottagaren. Du har även mottagit bilder på datorn.

- GT

Av Greattech
Skrivet av frazze77:

Pratade men han som gjorde våran fesökning i Mariestad.
Ja han menar att ramminet är utsatt för slitage, grafikkortet kan han inte svara på vad det är för fel.
Skärmen var bara svart när han försökte starta den med det grafikkortet, funkade när vi skickade det.
Sa att även det att om grafikkortet skulle lossnat så skulle mycket annat slitits sönder.
Han kom fram till att inga fläktar är trasiga, inklusive fläkten på grafikkortet fungerade, och att det finns ingen chans i universum att ramminnerna skulle kunna lossat under transport.
Han sa att om fläkten på processorn slitits loss så hade hela moderkortet och processorn gått sönder.
Han tror även att dom inte ens gjort någon felsökning, han kollade loggfilerna på när den senast var använd vilket visar att det var min son som senast använde datorn.
Han ser heller inga som helst övriga transportskador på datorn, inte en bucklor någonstans.
Fick även reda på att dom skickat ett ramminne istället för 2st 8gb ramminne, och det dom skickade med är inte mitt utan dom har tagit ett trasigt och skickat med.
Det där med damm är bara ett sätt att slippa reklamationer!!
Så nu är vi uppe i 2000kr på bara felsökningar och transportkostnad!

Jag ser dock ingen notering om att grafikkortet skulle lossnat eller något på bilderna. 2 st minnen har lossnat samt processorfläkten. Processorn sitter kvar på sin plats, denna har en lås på moderkortet även om processorn går av.

Jag ser dock inte varför processorfläkten skulle behöva skada hela moderkortet och processorn? Även om alla typer av skador kan uppstå. Det fanns inga trasig pinnar på processorn och inget brutet. Det är sedan extremt ovanligt med fysiska skador på chassit, risken för skador är mer eller mindre för insidan av datorn ej chassit. Det är extremt ovanligt med skador på chassit om man tappar datorn eller slänger det i en lastbil.

Jag ser inte heller att någon sagt att man startat din dator till operativsystemet, felsökning pågick innan det avbröts. Komponenter testas separat i vår testmiljö. dina minnen där båda hade lossnat var på en av våra testdatorer och det satt en fungerade "test" minne i din dator som man missade byta tillbaka vilket vi skickade ut till dig med en retursedel.

Hela grafikkortet rengjordes innan du fick tillbaka det under testet, den ser helt ny ut. du ser själv på bilden hur det såg ut innan.

Skrivet av frazze77:

@twk: Dom bilderna stämmer inte, packat mycket mer än dom två bilder som visas, dom kan ju lägga upp bilder som tjänar deras syfte!

Skulle detta stämma så hade vi inte varit i detta läge idag utan lämnat över ärendet till PostNord för ersättning. Det är just för att datorn ser ut som den gör på bilden som gjort att du inte fått ersättning av PostNord.

- GT

Av Greattech
Skrivet av Peterpan96:

@Greattech
När jag sitter och kollar igenom dina bilder samt sättet ni paketerar på så är det väl inte förvånande att sådant händer eller?
Tycker det borde vara sunt förnuft att inte packa något stötkänsligt med något hård, som hård frigolit i detta fall. Sedan skicka den ståendes utan inre 'stöd' av luftkuddar eller annat material är efterblivet. Tror till och med en förskoleklass skulle kunna förstå att denna kombination kommer sluta illa, speciellt med postmord som leverantör. Men det kanske är eran taktik, att lura kunden med skyhöga avgifter på diverse saker och ett skämt till kundsupport där man får svar alla tider på dygnet. Usch och tvi!

Mvh!

Alla chassin/datorer kommer/skickas med original kartong/emballage enligt bild. Med tanke på 0 st skador under 2017 från oss till kunden så antar jag ett vi kommit fram till att kartongen/emballaget är tillräcklig.

Skrivet av Baradet Funkar:

Jag fattar inte riktigt den här tråden. Greattech borde väl ha kunnat hjälpa dig att felsöka hemifrån så att du bara kunde skicka in den del som var trasig. Som konsument ska det inte kosta dig något att få fel åtgärdade så jag hoppas att Greattech åtminstone betalade frakten från dig till sin affär. Sedan tycker jag inte att datorn är så pass dammig att det ska spela någon roll. Lite damm ska inte göra att datorn slutar funka. Skulle dessutom aldrig våga skicka en dator med Postnord, eller något annat ömtåligt för den delen heller. Hela sättet att hantera TS:reklamation är ju som att be om problem från Greattech sida, så även om Greattech formellt inte har gjort något fel så är det inte särskilt smart agerat från företagets sida.

Det är alltid en fördel för oss om vi kan lösa problemet med produkten utan att ta in den på service. Vi har tidigare tagit emot "lösa delar" från datorn men det har alltid slutat med problem. Kunden skickar in exempel grafikkortet som man är helt säker på att felet är just grafikkortet men när vi väl tagit emot grafikkortet så är det inte fel på grafikkortet utan något annat i datorn, kunden betalar felsökning i onödan och datorn skickas in oavsett. Andra hindret är att kunden råkar ta sönder något i datorn när man exempel försöker dra ut grafikkortet men missar moderkortets lås på PCI som sedan går sönder trots att vi påminner kunden om detta flera gånger. Det är sedan inte ovanligt att man leker med andra kablar i datorn som man inte bör röra. Eftersom det aldrig har fungerat så har vi beslutat att alltid ta in datorn på felsökning så tar vi hand om felsökningen som inget kostar kunden något vid giltig garantiärende.

Skrivet av Lunilu:

Greattech snyggt jobbat med bilden, direkt från PcPerspectives hemsida. Är ledsen men det verkar som ni snackar skit. https://gyazo.com/22b466ad665094ff47a1a61d0d206008

Bilden jag bifogat är original kartong/frigolit från fabriken, ser inte varför chassin vi använder skulle få annan kartong/emballage som kommer från samma tillverkare. Bilden är ett exempel hämtad från google.

Skrivet av Peterpan96:

Arbetsstationer har oftast inga tunga grafikkort hängandes i pci expressen samt inga tunga kylare som kan ramla av.

Efter flera (många) transportskador förra året med stora/tunga kylare så tog vi bort det från sortimentet. Vi bygger ej någon dator med en kylare som är stor/väger mycket, det är vattenkylning som gäller.

Krävs väldigt mycket för att en fläkt ska sluta snurra, om denna fläkt är en bra fläkt.

Det krävs inte mycket för att fläkten från processorn ska lossna (AMD-Intel originalkylare). Det spelar dock ingen roll för varken oss eller kunden vid retur så länge man har bra skydd för chassit/datorn. Transportbolaget ersätter.

- GT

Av Greattech

Ärendet är sen tidigare avslutad och datorn finns hos kunden.
Svarar därför rent allmänt om hur det fungerar med skador samt returer.

Alla våra datorer skickas med originalemballage som kommer med chassit, det är frigolit (2 st) samt kartong. Av alla leveranser (nya datorer) under 2017 har vi haft totalt 0 ST ärenden hos PostNord som skadats under transporten från oss till kunden, vi har inte haft ett enda reklamationsärende alls. Detta bekräftar hur säker emballaget är som vi skickar med samt att PostNord hanterar paketet BRA så länge man följer anvisningar för transport. Detta gäller alla transportbolag, ej endast PostNord.

Vi nekar sällan ett ärende för att det finns damm i datorn, det finns dock en gräns. Vi har varit med om alla typer av smuts/damm inuti datorn från olika typer av serviceärenden. I detta ärende nekade vi inte för att det fanns damm i datorn utan på grund av transportskadan. Vi har dock nekat ett par ärenden under 2017 som haft ovanligt med mycket damm samt enorma mängder med smuts/djurhår. Annars försöker vi rengöra det mesta.

I returvillkoren som man kan läsa på retursidan innan man kan skapa retur har vi tydligt skrivit vad som gäller vid retur. Hur man bör skicka datorn samt vem som bär ansvaret vid skador.

Lagen är glasklar, det är alltid avsändaren av ett paket som bär ansvaret tills den kommit fram utan skador till mottagaren. Det finns även ett beslut/praxis från ARN som är från sommaren 2017 som bekräftar detta. Så länge mottagaren inte tagit på oss ansvaret så är det alltid avsändaren som bär ansvaret.

Transportbolaget man har använt har dock ansvaret oavsett vem som skickar ett paket, detta förutsätter att man använder kartong/emballage för just den produkten du skickar som klarar transporten (oavsett transportbolag). Skickar man en dator som man gjort enligt bilden (kunden) jag bifogad på första sidan så är inte frågan om datorn kommer skadas under transporten utan när. Det är mer eller mindre 100% risk för att datorn skadas om man skickar en dator i en tom kartong som är 20-30% större än datorn med lite plast runt datorn. Datorn får absolut inte hoppa runt i kartongen vilket den gjort med marginal och därmed orsakat skadan i detta ärende.

Ett företag förlorar aldrig pengar på ett garantiärende förutom transportkostnader vilket vi redan stod för då du fick en retursedel. Är det fel på exempel grafikkortet (fabriksfel) så skickas detta till tillverkaren som ersätter kortet med ett nytt. Vi har därför aldrig någon anledning till att neka ett garantiärende vid fabriksfel när detta inte kostar oss något. Tvärtom skickar vi mer än gärna tillbaka det som är trasigt till fabriken så att tillverkaren kan förbättra kvalitet på produkten för framtiden och minska antal defekta produkter.

Skulle vi välja mellan tillverkaren och vår egen kund så väljer man självklart det som är bäst för kunden och inte tillverkaren.

Vi har aldrig varit din motpart i detta ärende. Detta är ett ärende/avtal mellan dig och PostNord. Det som gjort att vi hamnat här idag beror endast på hur datorn returnerades tillbaka till oss, hade man använt originalemballage eller fyllt kartongen med papper/annat som skyddat datorn så hade PostNord ersatt kunden för allt.

- GT

Av Greattech
Av Greattech
Skrivet av MinscS2:

Kontot blev taggat 17:56, inlägget kom 18:02.

Så på 6 minuter hann personen bakom GT-kontot märka att han blivit taggad, logga in, läsa igenom TS, kolla upp TS ärende och skriva ett ganska långt svar till TS. Ja, misstänksamt va ordet.

Jag har inget otalt med GT (aldrig handlat där, brukar tycka att dom i slutändan gör rätt för sig), men detta är för märkligt för att jag inte ska reagera.

I vanliga fall brukar vi få mejl från medlemmar här på Sweclockers när en tråd dyker upp. Denna tråd dök dock upp när jag läste nyheter om Lenovos köp. Det var sedan inte svårt att förstå ärendet när vi har ett par transportskador som denna per år.

Skrivet av andra94:

@Greattech: Kommer bilderna snart ?

Strax, gick tydligen inte att lägga upp bilder direkt här så kommer länka istället. Det var ett par stycken.

- GT

Av Greattech

Hej frazze77,

Jag har tittat närmare på detta och ser att ärendet är avslutad.

Man har även förklarat för dig hur allt ligger till där samt att du redan hämtat ut datorn.

Jag kommer inom kort lägga upp ett par bilder, dessa bilder förklarar nog en hel del. Utöver "transportskadan" nekades ärendet av all damm/smuts i datorn där varken grafikkortets fläkt eller processorfläkten snurrade vilket antagligen var orsaken till felet från början med grafikkortet.

Gällande ARN, du får självklart gå vidare med din anmälan till ARN men jag skulle i första hand rekommendera dig ta kontakt med en konsumentvägledare i din kommun för råd gällande "transportskador". Konsumentvägledaren kan även ta fram tidigare ärenden hos ARN där vi har beslut som säger följande:

En försändelse anses normalt skickad på avsändarens risk. Detta innebär att avsändaren bär
risken för att försändelsen kanske inte kommer fram till mottagaren eller att den skadas under
transporten. Det är inte bevisat att företaget har övertagit ansvaret för transporten eller att det
har godkänt emballaget. Mot denna bakgrund anser nämnden att det är ****** ****** som är
ansvarig för de skador som uppkom på datorn under transporten. Vid denna bedömning ska
****** ****** krav avslås.

- GT