Inlägg

Inlägg som Nystartad har skrivit i forumet
Av Nystartad

Norton återbetalning av prenumerationsavgift

Norton debiterar över 800 vid automatisk förlängning "prenumerationen" som man måste gå med på när man installerar Norton 360. Jag fick en Nortonlicens på köpet när jag köpte en hårddisk sist och vill använda den licensen istället. Norton 360 brukar annars gå att köpa för några tior till någon hundralapp hos återförsäljare.

De skriver: "I enlighet med vår 60-dagars återköpsgaranti är ett köp av en årlig prenumeration fullt återbetalningsbar om begäran inkommer inom 60 dagar från inköpsdatum. Varje årlig förnyelse ger även rätt till en full återbetalning om den begärs inom 60 dagar efter debiteringen".

Jag missade att säga upp innan de förnyade. När man följer anvisningarna för återbetalning på deras hemsida hamnar man bara i en loop utan att kunna kontakta kundtjänst. Hopplöst.

Av Nystartad
Skrivet av KAN1N:

Håller med om TUF 5400. Man ska inte stirra sig blind på CPU/Ram i en hemma-router om man inte ska köra QOS eller VPN. Att köra router vanligt med internet drar typ 0% kraft av din router. Flesta routers kör hardware offload på NPU så trafiken går inte genom CPUn ändå…
.

Jag antar att det är eget VPN som menas här. När man jobbar hemma går ju trafiken via jobbets VPN. Har hemmarouterns CPU/RAM någon inverkan på den trafiken?
Jag installerade ju precis en TUF-5400 och hoppas den ska vara mer än tillräcklig.

Av Nystartad

Det blev en ASUS TUF AX5400 efter rekommendationer här Trots att jag var besviken på ASUS efter att jag köpt en AC66U som lade av efter en kort tid och den gamla DIR655 åkte upp igen.
Jag lutade egentligen åt en AX86U men den är onödigt dyr när man egentligen bara vill ha en bra router och inget spelmonster.
Nu är AX5400 skitful enligt min smak och tyvärr inga upphängningshål för väggmontage. Jag löste det med buntband tills vidare. Den sitter på väggen i källartrappan så man slipper se den.
Hittills har prestandan höjts rejält och inga avbrott ännu. Den gamla DIR655 var nere på 2 Mb, ibland lägre enligt bredbandskollen. Nu är jag uppe i 140/150 trådat och runt 50/50 Mb wifi. Telia fiber 100/100, tror jag att jag har.
Första arbetsdagen är avklarad. Frun fick inte det att fungera trådat men med wifi funkar det. De kanske har någon speciell säkerhetsfunktion på hennes jobb?

Av Nystartad

Stabil router

Vad ska man välja om man vill ha en stabil router idag? Är gamingrouter lösningen?
Jag spelar inte utan vill ha något som är stabilt i alla väder för 3-5 datorer, smart-TV/Netflix etc. och några telefoner. Jobbar hemma till stor del och det är viktigt att det funkar, inte minst vid Teamsmöten.
Jag köpte en ASUS RT-AC66U B1 för ett par år sedan att ersätta den gamla DIR-655 som hängt med i många år. ASUS pajade efter några veckor. Riktigt skräp. Sedan dess har DIR-655 använts, men den lägger av titt som tätt och måste startas om (vad beror det på?). Köpte en IKEA/Sonos-högtalare och den verkar inte samarbeta med DIR-655 heller.
Har även trådat nät till tv och jobbdatorerna eftersom det är snabbare än wifi. Har kopplat en switch TP-Link TL-SG108 för att få fler portar, men den behöver startas om då och då också så de viktigaste går direkt på routern. Teliafiber 100/100.
Hittar man något pålitligt inom cirka 1500 kr idag?

Av Nystartad
Skrivet av Onicoz:

Jag satt och funderade för mig själv en snabbis och kom faktiskt inte på en enda fördel med att inte uppdatera.

Vad är det för program du använder?

Jag använder Lightroom 6.14 som har det jag behöver tills jag köper en nyare begagnad kamera näst, nästa gång (ogillar prenumerationsmodellen Adobe infört) och Pinnacle Studio 21 för videoredigering. Där går det inte heller att uppgradera till senaste version utan win10. De senare versionerna har ännu inget jag saknar.

Av Nystartad

Blåsa om win7, vågar man?

Jag kör fortfarande Win7 och eftersom alla program jag använder funkar med det tänkte jag fortsätta så länge det går. Jag har dock märkt att vissa saker börjat gå långsammare och undrar om en ominstallation av windows 7 inte skulle förbättra prestandan?
Men vågar man? Alla uppdateringar kommer de att hitta min dator igen? Ligger de i datorn så de kan installeras igen efter en ominstallation eller är man rökt?

Av Nystartad

Har mina två brännare kvar i datorn även om de används väldigt sällan. Vill ha möjligheten att läsa och bränna skivor åtminstone fram till nästa datorbyte. Den nuvarande är f.ö. Sweclockers testexemplar av Cooler Masters full tower för 10 år sedan.
Med dagens stora USB-minnen och tv som kan visa video direkt från dem är behovet av BD- och DVD-spelare så gott som överspelat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Nystartad
Skrivet av skog1s:

Om du hade läst hela tråden så är "Online" på svenska, otroligt nog stort sett helt omöjligt att fixa!

(Jag själv dammsög i ca fem timmar efter material, trodde att jag hittade rätt källa av lagligt material, men det var det inte, och eftersom jag skrev lite klumpigt, så blev jag avstängd, vilket jag förtjänade)

men jag förstår din tanke!

Men det ända rätta i detta fallet är som jag skrivit innan. Och det är att köpa serien fysiskt på skivor i affär, då det finns.

Men om du kan hitta lagligt material av hela serien på svenska "online" så får du mer än gärna visa upp det här.

Vet inte var dottern (7 år) hittar alla Pokemonfilmer, men det verkar finnas "obegränsat" med avsnitt. Streamat gissar jag. Om du vill spara egna kopior kanske det är värre.

Av Nystartad

Undrar om Telia ändå inte äger Bredbandskollen :-).
Jag får alltid superresultat, men internet funkar knackigt för det mesta. Som nyss 137 ned och 10 upp på Telias 100/10 fiberabonnemang. Samtidigt svarar inte Google och andra sidor går som frusen sirap. Speedtest säger 105/11.

Av Nystartad
Skrivet av RetroFanatic:

Har 30-40 timmar med pokémon avsnitt + lite annat som jag vill ha över till datorn (helst utan förlust i kvalité) för att redigera det där. Men när jag började kolla på nätet efter information om vad som funkar bäst såg jag att det är en hel vetenskap att hitta rätt prylar.

Denna sidan går ju igenom lite om vad man ska tänka på osv.

Inspelningsprogram, maskinen som spelar upp filmerna, vad för signaler den skickar ut, etc.

Källor

Denna länk går igenom infångst-källor och hur de är uppbyggda osv.

Denna går igenom VHS-spelare och deras funktioner. Ser att JVC ska vara väldigt bra.

Jag behöver lite hjälp av nån mer kunnig med vad jag ska införskaffa eftersom jag känner att jag blir överväldigad av all information. Jag har en LG V9800 DVD/VHS-spelare men jag har ingen aning om hur bra den är.

Att skicka in alla mina video-band för att få dem överförda till DVD eller en hårddisk professionellt skulle kosta över 6,000:- för bäst resultat. Och vad ska jag spela in det med? Kan några av prylarna (VHS-spelare + infångst-enhet som jag listat) funka för allt jag behöver?

Har dessutom lite problem med färger som läcker igenom konturer och så.

Exempel 1
Exempel 2

Hur...eh, går det få bort sånt?

Och sen var det det här med videogame-capturing som jag också funderat på men inte vet hur mycket jag kommer använda. Här är några exempel på prylar jag tittat lite på.

Roxio Game Capture HD pro

Blackmagic Intensity Pro/Shuttle

AVerMedia Game Capture HD

Redigerar filmer i Sony Vegas Pro 8.0 så det vore en fördel om film-filerna är kompatibla med det.

Ligger inte alla Pokemonfilmer online? Då finns det väl ingen anledning att digitalisera gamla VHS?

Av Nystartad
Skrivet av ElectroGeeza:

Hej!

Som rubriken säger, vilka filter funkar bäst när man vill ta vackra höstbilder?

Åter till frågan. I stort sett är det bara polfilter som ger effekt som man inte lätt kan göra i datorn (ta bort blått blänk från löven=djupare färger). Gråfilter kan hjälpa till att korta ned skärpedjup eller ge långa slutartider. Gemensamt är att det krävs mycket ljus för dessa filter, vilket det ju är ont om på hösten. Kräma på med färgmättnad i LR eller PSE och tweaka lite med färgbalansen så får man mustiga höstfärger.

Av Nystartad

Jag vill ha min ersättning

Jag vill ha betalt av Copyswede för alla mina foton och filmer som ligger på mina hårddiskar och som jag är upphovsman till.
När får jag pengarna?

Av Nystartad

Varning för Lightroom :-)

Skrivet av Robiiins93:

Lightroom som sagt ovan, har för mig att Adobe även har någon testversion som man kan prova på i x antal dagar

Riktigt bra för att hålla reda på bilder samt redigera lite.

Lightroom är starkt beroendeframkallande. Provar man 30 dagar och börjar organisera sina bilder är man fast. Nu kostar LR4 bara en tredjedel mot tidigare så det är en lättare smäll att ta när provperioden är slut. Förutom organisering av bilder (och videos etc.) har LR tillräckligt med redigeringsmöjligheter för normalanvändaren. Jag använder nästan aldrig Photoshop längre.

Smidigt bildflöde; tanka in dina semesterbilder i datorn från kamera/minneskort i t.ex ÅÅMM-mappar.
I princip kan man dumpa alla bilder i en mapp om man inte har samma filnamn på flera bilder och fotodatumen i EXIF är korrekta.
Detaljnivån i sökbarheten förutom det som kameran lägger i EXIF beror på hur man taggar.
Om det är något du altid gör, tex skärper bilderna, lägger till copyright osv. så kan det göras automatiskt på alla bilder vid importen till LR.
Markera och tagga alla bilderna med t.ex. "Semester i Kabul". Bläddra snabbt igenom bilderna och markera de lyckade skotten till en snabbsamling (rankningar kan göras samtidigt med poäng 1-5 och flaggor).
Gå över till de utvalda bilderna i snabbsamlingen och gör vid behov redigering.
Är flera eller alla bilder tagna under samma förhållanden räcker det att redigera en bild och sedan applicera inställningen på alla likadana bilder.
Efter kanske en halvtimme kan du exportera en uthärdlig mängd bilder på en USB-sticka eller annat för att plugga in i TVn och se bilderna tillsammans med släkten som just kom på besök.
Naturligtvis kan man lägga ned mycket mer tid på redigering, (geo)taggning och kategorisering etc.

Av Nystartad
Skrivet av Absurd:

Min fråga till dig är mer var du lärde dig räkna...hur får du ett steg mellan 18 - 28 att bli dubbelt så mycket, det är närmare ett steg på 1/3, dvs c:a 33%

3dB motsvarar en fördubbling. 10dB blir tre fördubblingar.

Av Nystartad
Skrivet av Udihow:

Vad kan man göra åt det här? Borde det inte gå att putsa bort på något vis?
http://imageshack.us/photo/my-images/818/lins.jpg/ (se en fläck i mitten av linsen)
Troligtvis är det för att tidigare ägare aldrig använde linsskydd...

Jag inbillar mig att det är den fläcken som ger en ljus fläck i vissa bilder? t.ex. denna:
http://imageshack.us/photo/my-images/151/p5200012.jpg/

Det är inne nuförtiden att köra utan skyddande filter på objektiven. Då kan det gå sådär t.ex. om linsskyddet hoppar av i kameraväskan.

Av Nystartad

Man kan ju undra varför Noctua inte finns med. Platsar de inte eller sopar de banan med de övriga?
Själv har jag 6 st NOCTUA NF-P12 i mitt chassi (plus de 3 st 230 mm från Cooler Master som sitter i från början i ATCS 840)
Utseendet på fläktarna bryr jag mig inte om eftersom de sitter inuti chassit. Andra märken väsnas mer.

Av Nystartad
Skrivet av DaBone:

Anledningen till varför man ska kopiera över bilder/filer och inte flytta över dem med en gång...

Precis. När man gör "move" mellan enheter så tar man en viss risk att filerna går ut i "cyberspejs" istället för att landa där man tänkt sig.
Säg att datorn kraschar mitt i flytten, strömavbrott eller vad som helst.

Av Nystartad
Skrivet av fractaldesign:

med ett 600 objektiv.

Skitsvårt att ta bilder i mörker med stativ och fjärrutlösare på iso 100. tips?

pls, ingen nvg asfyra

Prova "beanbag" eller liknande (t.ex vetekudde).
Jag har samma problem och det hjälper varken med spegeluppfällning eller kraftigt stativ. Slutaren får kameran att röra sig tillräckligt mycket. I och med "cropfaktorn" så blir ju motsvarande brännvidd i 35mm ganska extrem. Ett 500mm blir 750mm osv. Lägg till en teleconverter och...

Av Nystartad
Skrivet av Lullebulle:

Motivera gärna.

Av Nystartad

Processortemp trots kylaren

Jag har en stor luftig låda med många fläktar och en Noctua NH-U12P SE2 "jättekylare" på CPU.
Ändå drar CPU temperaturen på uppåt 54 grader enligt speedfan när jag exporterar ett gäng bilder från Ligthroom (omkring 5000 st).
CPU:n går visserligen på högvarv, uppåt 100% på alla kärnor samtidigt. Skall man oroa sig?
Normaltemp ligger på c:a 30 grader.

CPU i5 750 2,66 GHZ ej överklockad. Cooler Master ATCS 840.