Inlägg

Inlägg som Nystartad har skrivit i forumet
Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Raimo
Bra val !

Det blir Cooler Master ATCS 840 Big Tower för min del när det är dags,
(har redan börjat och fuska lite, kom över en Corsair TX 850W PSU tidigare) och 2000 kr tillbaks i skatt, där har vi pengen till chassit,
så ni ser,... det tar sig.

Kommer säkert med massa frågor när det är dags att välja dom övriga komponenterna, den tiden den glädjen.

mvh Raimo.

Du har väl kollat yttermåtten så det inte blir en överraskning?

Av Nystartad

Hur många burkar komprimerad luft skall man ha förbrukat innan man blir fanatisk dammsugarmotståndare? Jag är beredd att hålla med dammsugarsidan att hotet är överdrivet. Har man ansträngd budget och ett eventuellt moderkorthaveri gör en datorlös i tre-fyra år pga för låg veckopeng kan man ju vara försiktig.

Av Nystartad

Ska Fractal Design 120mm Silent Series låta så här?

Jag köpte två Fractal Design 120mm Silent Series för att svalka innehållet i mitt mediaskåp där jag har HD-boxer, blue-rayspelare osv när luckorna är stängda.
På kartongen står det 19 dB vilket borde vara så gott som ljudlöst. När man drar igång fläktarna så låter de "rrrrrrrrrrrrrr", som en gammal moppe ungefär:(. Den ena låter lite mer än den andra och det är inte vindbrus utan något i motorn som bara låter när spänningen ligger på.
Jag reglerar med en Fan Mate 2 till varje fläkt och när man sänker varvtalet sjunker frekvensen på r:en så det blir lite mindre störande. Strömkälla är en standard 12v adapter från ett modem.
Har jag fått två måndagsexemplar av fläktarna eller ska de låta så här?

Av Nystartad

Tack för era synpunkter på mitt inlägg. Jag har också googlat runt och sett att det på många ställen står om ESD-risken när man dammsuger i datorn. Som någon var inne på är det en teoretisk risk men som man ändå inte bör försumma. Jag avfärdar inte något utan är bara nyfiken på vad resonemanget med dammsugning i just datorer kommer ifrån.

Att bevisa en ESD-skada är i de flesta fall dyrare än en ny dator vilket kan vara orsaken till att åtminsone inte jag hittade några exempel på solklara fall. Risken är ju också stor att man orsakar en mekanisk skada om man dammsuger kretskort med känsliga komponenter.

Av Nystartad

Snyggt bygge. Jag tror att presentationen skulle vinna på om chassit fotats med annat ljus för att slippa störande blixtreflexer.
Det är inspirerande att se vad andra gör med sina chassin men själv låter jag sågen ligga.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vipers
Så som jag fattat det med dammsugare så skapas det statisk elektricitet vid munstycket när dammsugaren suger in damm och partiklar, varför vet jag inte. Kan vara för att dammet redan är laddat på något sätt.

Iaf, när du sen flyttar munstycket i närheten av komponenterna i datorn så är risken stor att den laddning som finns på munstycket laddas ur på kretsarna, som sen kan ta en jävla smäll eftersom dom inte alls är byggda för den spänningen.

Tryckluft på burk skapar ingen statisk elektricitet, därför behöver du inte alls vara lika orolig/försiktig.

Det vore intressant om någon kunde länka till en test som belägg för ovanstående. I mina öron låter det urban legend. Varför skulle det vara skillnad på om luften går åt ena eller andra hållet? Om datorn är igång kan det bli kortis om munstycket är av metall när man dammsuger och fläktarna kan kanske generera alltför höga spänningar om man dammsuger på dem (jag har inte lyckats förstöra något hittills), komponeterna på kretskorten kan skadas om man kommer åt dem för hårt men annars, vad kan hända?

Av Nystartad

Pinnacle Studio 14 HD Ultimate

Jag har första gången testat att redigera i Pinnacle Studio 14 HD Ultimate efter uppgradering från Studio Plus 10.5, som inte fungerar i Windows 7.
Miljön är sig lik trots att det är den tredje versionen sedan 10:an (version 13 har man typiskt hoppat över av vidskepliga skäl). Jag har under en tid provat Premiere Elements 7 men har inte riktigt funnit mig till rätta i detta program, som enligt Adobe i version 7 inte är anpassat för Windows 7. Pinnacle Studio är flera snäpp bättre vad gäller användarvänlighet och att komma igång snabbt. Där Pinnacle Studio tillåter att nybörjaren börjar redigera utan förkunskaper kräver Premiere Elements att man läser på i handboken för att komma igång. Premier Elements saknar t.ex. också något så grundläggande som att kunna visa datum och klockslag för när klippen filmades och visar bara när själva filen sparades.

Vad som är oroväckande med nya Studio 14 HD är att redan vid första skapandet av DVD så kraschar programmet. Studio sparar kontinuerligt så det är inte mycket data som går förlorad. Det som fick mig att gå över till Premiere var just den otroliga instabiliteten i Studio 10 som så snart man började lägga till lite bildbehandling gjorde projektet ytterst instabilt och krävde hårdvaruomstart gång på gång. Med senaste hårdvara och Windows 7 (det senare tvingar till uppgradering eftersom programtillverkarna verkar ha ett svalt intresse av att få de gamla programmen kompatibla med Windows 7) startar programmet snabbt och känns annars stabilt. Några mer avancerade funktioner har jag inte hunnit prova ännu. En konstig detalj är vid öppning av videofiler så ser katalogen tom ut tills man skriver t.ex ”*.avi” på raden för filnamn.

Det som är skillnad i version 14 jämfört med 10.5 är HD redigering (som inte känns så viktigt när skrivbara blue-ray-skivor kostar som de gör), direktkonvertering till flera videoformat och att de har tillfört ännu mera lull-lull i form av övergångar och mallar som man till 99% aldrig kommer att använda. Främsta orsaken till att uppgradera är att få kompatibilitet med Windows 7. Viktigt är att välja rätt version om man t.ex. vill kunna exportera till Blue-Ray eftersom den enklaste versionen av Studio 14 HD inte har stöd för vare sig detta eller Dolby Digital 5.1 ljud.

Av Nystartad

Antar att garantin inte gäller längre. Du har snart förstört skivor för samma pengar som en ny kostar med din gamla brännare så ju förr du byter desto bättre.

Av Nystartad

En ny mus kostar en hundring. Köp en optisk mus så behövs inte musmattan.

Av Nystartad

Bra resultat, men vad gjorde du av nätaggen?
Mitt tips är att montera modem, router och allt på en platta av plywood. Det blir inte så många hål i väggen och det går enkelt att flytta hela kitet.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av turbi
Nu blev jag rädd att prova!

Köp en flaska D-76 och börja blaska. Du märker snart om det är kul och då fortsätter det av bara farten. Det som är svårt i början är att få jämn framkallning och att få bort bubblor, så har du dokumenterat ett bröllop eller tagit andra viktiga bilder som inte går att ta om ska du överlåta filmframkallningen åt ett bra labb tills du behärskar grunderna.
Idag kan man hitta framkallningsutrustning till väldigt låga priser på Tradera så kolla där innan något nytt inhandlas.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av HerrNi|sson
Det är en grej jag undrar...
Varför gör ingen tillverkare SSD i 3.5" ?
Det lär ju bli billigare tillverkningskostnad för att dom inte måste trycka ihop så mycket grejer? Då lär man ju kunna fixa samma storlek och prestanda och storlek för lägre pris? Eller? Ofta det inte blir billigare att tillverka om dom inte behöver pilla så mycket?

Jag tror inte utrymme har någon betydelse när det gäller flashminnena. Det borde vara hyfsat gott om utrymme även i en 2,5" disk. Eftersom bärbara datorer blir en allt större marknad så lär man inte satsa på ett format som inte passar där. 2,5" passar båda = större volym = lägre tillverkningskostnad. Marknadspriset styrs sedan av andra faktorer som tillgång och efterfrågan på flashminnen.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Mmomento
D-link DWA 556 funkar

Så här skriver D-link om anpassning till Win7:
"DWA-547 Wireless N Desktop Adapter (hardware A2) Download
DWA-547 Wireless N Desktop Adapter (hardware A1) Download
DWA-556 Wireless N PCIe Desktop Adapter (hardware A1) Coming soon"

"IMPORTANT: any product not listed here should be assumed to not be compatible with the Windows 7 environment.

Please note that all drivers available on this site should be treated as BETA VERSIONS."

Om det inte kommit en ny version till 547:an sedan förra veckan så har de fortfarande ingen fungerande drivrutin för mig. 556 har tydligen inte uppgraderats för win7 ännu (de har bara haft ett år eller så på sig).

Det är bara att gratulera om det funkar för dig. Det är fortfarande ett problem för mig och åtskilliga andra. I vanliga butiker skakar de bara på huvet när man frågar efter PCI-kort som fungerar med win7 och rekommenderar att man kollar på tillverkarnas hemsidor.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
Zoomar man hit eller dit så får man ett annat utsnitt. Perspektivet blir detsamma.
Om man zoomar hit eller dit samt _förflyttar sig för att få samma utsnitt_ förändras perspektivet.

Du har säkert rätt. Vad jag menar är att man trycker ihop perspektivet med en längre brännvidd och tvärt om med en kortare, dvs förgrundens förhållande till bakgrunden blir "onaturligt" med "fel" brännvidd om man jämför med hur ögat uppfattar det hela.

Av Nystartad

Re: 35mm, varför?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Silvegren
Min fråga är realtivt enkel.
Jag var ute med en vän och fotade häromdagen, och såg då att han hade ett 35mm optik utan zoom.
Varför har med ett sådant? Vad är meningen, om man på många objektiv ändå har 35mm som ett mellanstadie?

Tack på förhand
/silvegren

35 mm med ett digitalt hus (såvida det inte är fullformatsensor) motsvarar 50mm med fullformat (gamla tiders "normalobjektiv"), vilket sägs motsvara den vinkel vad ögat uppfattar. Dvs bilderna motsvarar vad ögat ser. Zoomar man hit och dit får man ett konstgjort perspektiv, vilket alla kanske inte föredrar. På köpet får man alla andra fördelar med ett fast 50 (förlåt 35mm) (ljusstyrka, storlek, vikt, pris etc). Fotar man med diafilm kan det vara förödande med bländare 5,6 som dagens plastzoomar har. Digitalt går det ju att boosta upp ISO-talet med en del brus som pris. Nåja, de digitala kamerorna blir väl bättre och bättre.
Själv kör jag analogt fortfarande.

Av Nystartad

Har någon ett GIGABYTE GN-WP01GS?

Har någon ett sådant trådlöst nätverkskort som funkar med win 7?

Jag har googlat runt på olika forum och det påstås att detta kort skall funka med Win7. Tyvärr verkar de inte längre säljas i Sverige så det går inte att få tag på ett att testa (någon som säljer sitt?). Efter att ha lämnat tillbaka mitt icke fungerande D-link DWA-547 är jag trådbunden i väntan på att tillverkarna skall komma ut med ett win7-anpassat wlan-kort.

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Newklear
Cooler master ATCS 840?

Lite över budgeten, men bättre chassie kommer du inte hitta!

Ja, man har ingen brist på utrymme inuti åtminstone, men det är inget chassi för trångbodda. C:a 60x60x25 cm tar sin plats. Man kommer rätt långt med de fyra originalfläktarna; 3 st 230 mm och en 120 mm samt plats för ytterligare fyra st 120 mm utan några som helst modifieringar.

Av Nystartad

Vad är vitsen med en spegelblank diskbänk? Reporna syns bara bättre för nya repor blir det direkt. Känn på undersidan av ett porslinskärl bara. Klarlacka och det kommer att se värre ut (tål repor ännu sämre).
Nä, hjälp morsan att dammsuga istället om du har för lite att göra

Av Nystartad
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zoman

Någon som kan rekommendera ett bra relä som skulle fungera till mitt projekt?

Enklaste lösningen:

http://www.clasohlson.se/link/m3/Product,Product.aspx?artnr=3...

Eftersom nätsladden vanligtvis går direkt in i PSU:n så måste du in och rota där på 230V-sidan för att bryta nätspänningen, vilket är en ganska dålig idé (garanti, elsäkerhet och en del annat), om du inte tänkt montera räläet utanför chassit men då finns det redan smidiga lösningar hos t.ex Classe mfl. som styrs av fjärrkontroll eller av att en förbrukare slås på eller av.

Visst är allt möjligt, men att laborera med 230 V i ett metallchassi är livsfarligt både för dig själv och andra och skulle vara svårt att få typgodkänt (därför hanteras alla farliga spänningar skyddat i PSU:n).

Av Nystartad

Re: win 7 fryses med nätverk

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SWEsimon
hej
har problem med mitt nyinköpta trådlösa nätverk har försökt få det att fungera i windows 7,använder D-link 635 router och dwa 547 nätverkskort.

Så fort jag försöker ansluta så fryser datorn och jag måste starta om den,
har lyckats surfa i ca 1 min någon gång men sen tappar den kontakten och felsöker man med hjälp av win så kommer meddelandet att man ska starta om routern men det verkar inte hjälpa.
Har testat olika drivisar till nätverkskort men samma problem ,har även testat kortet i min htpc med samma resultat (win7 där med).

någon som har haft samma problem och lyckats lösa det eller ska jag byta till något annat och isf vad passar funkar med win 7

edit :har ett gigabyte ud4 kort och I7 860 i datorn uppe och ett ud2 och i3 530 i htpc

Jag börjar tro att det är kombinatinen DWA 547 och Win 7 som inte funkar.
Jag har hittat massor av frysningar av Win 7 med DWA 547 på diverse forum när jag försöker hitta hur man kommer runt att internet kopplas bort efter någon minut (nätverken försvinner helt). Bara omstart hjälper men samma visa igen. Ska nog rycka ur kortet och lämna tillbaka det.