Inlägg

Inlägg som alex5555 har skrivit i forumet
Av alex5555

Någon som känner till en Zigbee eller Z-Wave dimmer med två kanaler (krondimmer)?

Edit: Hittade denna tråd https://forum.m.nu/viewtopic.php?f=70&t=8586. Tydligen är det en tvåkanalig dimmer med Zigbee på gång från Sunricher, men mer info än så finns inte.

Av alex5555
Skrivet av aragon:

tja alla är fria att göra som dom känner.
Ps: Tänk på att den dimmer du valt kräver minimum 20w belastning

Ja precis jag har sett det. Man kan däremot köpa till en Bypass som sänker minimum till 3W. Hade kanske varit nice med ännu lägre, men tror att det borde räcka.

Inget är bestämt ännu dock, kan bli en Z-Wave dimmer i slutändan iallafall. Om det blir en sådan blir det nog Qubino Mini Dimmer. Fördelen med den är att den kan dimma till 1W, och den borde vara väldigt lätt att installera då den är så liten.

Av alex5555
Skrivet av aragon:

zigbee är inte i närheten så stabilt som z-wave är åtminstone inte för mig, eller det 50 tal personer jag hjälper/har hjälp med att automatisera husen åt.
jag fasar ut allt som har med zigbee att göra i skrivande stund, sedan har du nästa sak med zigbee och det är att det kommer försvinna till fördel för chip som ska ersätta det. (tror det ska börja rulla ut 2021)
MEN kör du tex Vera så kan den hantera både z-wave och zigbee så det går blanda (även om jag själv inte rekommenderar det)

När det gäller led, satsa inte på rgb eller rgbnw för vanlig belysning, cri värdet är skit och styrkan är undermålig, vill man ha rgbnw så använd tex dig-uno eller quad och sk6812rgbnw då får du en dedikerad vit kanal och mycket starka led med ok cri värde, för effekt montera dom 20cm från tak och låt dom lysa uppåt, även för bänkbelysningen eller i trappa är dom väldigt bra. Läs mer här: https://quinled.info/ den kör wled så du kan styra dom via vanlig brytare, telefon eller homeassistant osv.

Okej, jag förstår. Trots att Z-Wave verkar bättre, så gillar jag utbudet av ZigBee produkter bättre när det kommer till belysning. Tänker mer specifikt på Sunricher ZigBee vriddimmer och Philips Hue. Z-Wave kommer det nog bli för allt som inte är belysning.

På grund av detta och att jag är nybörjare, lutar det åt en kombination av Samsung SmartThings och Philips Hue Bridge som styrenheter/hubbar.

Tar med mig tipsen om LED du skrev också.

Av alex5555
Skrivet av aragon:

Är tanken att hela huset eller stora delar av det ska göras smart nu eller i framtiden, gå på z-wave, och då framför allt en vera plus eller secure som du styr via HA. Visst det blir lite dyra men du får ett jäkligt robust system som kommer hålla väldigt länge.
Något som kan vara värt att tänka på är att Ezlo köpte upp Vera och har börjat lansera sina egna produkter, dom har en som heter ezlo secure som är i beta stadie nu, MEN man vet inte hur supporten för HA kommer bli vilket vera idag har och fungerar jäkligt stabilt.
Det viktigaste med Vera är att inte stressa när man lägger till enheter, vara nära enheten samt stänga av Pulling i vera och sänka antal energi rapporter som ska skickas, ska du ha kameror kör du inte dom mot vera utan mot HA. (åtminstone du ska ha flera)
Viktigaste med HA är att använda en ordentlig psu och inte en mobilladdare som många gör samt ha ett minneskort med A2 klass, eller en Nuc med 2.5"ssd om du ska ha många kameror.

förslagsvis använder du qubino mini dimmer bakom återfjädrande brytare för att dimma, vill man absolut ha vriddimmer finns det med, personligen försöker jag dock hålla mig till qubino för fasta lampor och uttag då övriga märken jag testat varit minst sagt skakig kvalitet. (undvik nexa och äldre fibaro särskilt om du har lysrör i tex badrum)

Stort tack för tipset. Jag är helt grön på området så uppskattar verkligen alla råd jag kan få. Jag håller just nu på att planera en lägenhetsrenovering (3:a, 67 kvm) där vi också vill få in smart teknik. Målet med vårat smarta hem är, till en början i alla fall, styrning av belysning och kanske golvvärme. Eventuellt att vissa sensorer kommer läggas till också, till exempel vattenläckagesensorer.

ZigBee protokollet är enligt många inte lika robust som Z-Wave, men jag lockas av de lägre priserna och kompabiliteten med Philips Hue. Vad är din åsikt om ZigBee?

Av alex5555
Skrivet av aragon:

varför i hela världen vill man använda shelly? ok om man ska ha enskilda saker men för ett hus?

Nej jag har ingen aning egentligen. Jag håller på att kolla upp vad för alternativ som finns

Av alex5555

Vi ska renovera hemma och vill få till smart belysning. Vi vill som de flesta andra att knapparna ska fungera som normalt på väggarna.

Ni som har koll på Shelly. Säljer de vriddimmers? Jag kan inte hitta några.

Av alex5555

Får du plats med 60"? Det finns nämligen en Samsung UE60KS7005Tradera, med budstart på 5000 kr. Rtings recension. (annat modellnamn utanför Europa). Jag har själv en 49" som jag fortfarande är mycket nöjd med.

Edit: Upphämtning i Märsta (Stockholm) ser jag. Kanske inte passar dig som bor i Göteborg?

Av alex5555
Skrivet av jeppe109:

Vill man göra betydande skillnad finns det en hel del man kan göra för att värna om miljön.

Exempelvis:
* Sluta flyg.
* Gå istället för bil.
* Ta inga bad i badkar.
* Låt det vara kallt i bostaden vintertid.
* Diska för hand, använd/köp ingen diskmaskin.
* Tvätta för hand, använd/köp ingen tvättmaskin.

Sen är väl frågan hur många som är beredda att göra uppoffringar som leder till att bekvämligheter får stryka med.
Jag är övertygad om att många som verkar miljömedvetna utåt inte alls är villiga att offra många av bekvämligheterna.
Men jag kanske är för pessimistisk.

Jag är upplärd att disk- och tvättmaskin drar mindre vatten än att göra det för hand. Men det kanske inte stämmer. Jag ska nog forska mer i detta...

Av alex5555
Skrivet av anon134512:

Kanon, det är bra att kemikalieskatten finns. Det kommer ju även en på kläder och skor. Inte bara elektronik som är drabbat.

Användningen av giftiga kemikalier behöver minska, och det är bra att Sverige tar ledarpinnen på det här. Är nog inte långt innan fler länder ansluter, Sverige som enskilt land påverkar inte användningen mycket men om fler ansluter med liknande skatter kan man påverka på riktigt.

Någon måste vara först. Heja Sverige.

Skatten tas ut även om varan inte innehåller de skadliga kemikalierna som skatten uppges vara tänkt att verka mot. Det är nog det som de flesta tycker är dåligt (förutom att själva implementationen är ogenomtänkt).

Du kan läsa mer om skatten här: https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/punk...

Av alex5555

Det är fiberoptiska HDMI-kablar du ska leta efter.

Av alex5555
Skrivet av Zoxx0:

Vilken ska man ha för bara gaming? Är det 5900x som är direkt konkurrent mot 10900k? De kostar ju samma ^^

i5 10600K? 😅

Av alex5555
Skrivet av dalaklas:

Främst spel. Samt även lite musik/videoredigering.

Okej. Du tror inte han klarar sig med i5 10600K? Läs/se lite tester och jämför.

Av alex5555
Skrivet av Paontuus:

Brusreducerande lurar är långt ifrån en gimmick, det är en av de bästa grejerna att använda när man sitter på kontoret och vill ha lite lugn och ro.

Ja! Eller i kollektivtrafiken. Är räddningen varje gång jag tvingas åka i de gamla C14-tågen i Stockholms tunnelbana.

Av alex5555

Datorns användningsområden?

Av alex5555
Skrivet av Alu:

Måste bara skriva till MS fördel:
-3:2 ratio på skärmen är underbart. Väldigt få tillverkare som erbjuder detta
-I regel väldigt skarpa skärmar med bra ljusstyrka
-Tangentborden på Surface maskiner är ljusår bättre än i princip alla andra tillverkare
-Övergripande byggkvalitet. Visst finns maskiner med bättre specs som är billigare, men de känns också i regel mycket billigare, vilket i mina ögon gör skillnad.

Till skillnad från Surface Go plattorna har denna iaf en riktig CPU också

Så nej, den är ju inte "billig", men det är flera aspekter som tillsammans gör maskinen trevligare att jobba på, vilket kan vara värt det för vissa.

Exakt. Om man filtrerar på liknande produktegenskaper så tycker jag inte att det är så dåligt alls. https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?b=s454079694&o=produ...

De enda produkter som kan konkurrera enligt mig är Lenovo IdeaPad S540-13 och Dell XPS 13 9300.

Av alex5555

Det ska inte hända något om ditt nätagg inte klarar av att driva allt. Det ska slå ifrån och datorn kommer stängas av. Om inte säkerhetsmekanismen fungerar kan nätaggregaten gå sönder och kan då eventuellt ha sönder andra delar.

Jag hade testat med ditt befintliga nätagg. Effekten ska räcka.

Av alex5555
Skrivet av Ozbaab:

64 gig RAM
Behövs det? Mest troligtvis inte om du bara ska spela

Luftkylare är ju oftast bättre sett till allt än AIO-vattenkylning för CPUn.. Har du jämfört med tex NH-D15 från Noctua?

Ja, jag håller med i dina synpunkter. Om det bara är spelande så hade ju jag gjort följande ändringar @Lagerlöf

RAM: Tagit 2x8 GB i hastigheten ≥3600 MHz. Kvittar i princip vilken CL, viktigaste är hastigheten.
CPU-kylare: En luftkylare från Noctua. Inte för att det är bättre för just spelande, men jag föredrar luftkylare.
Nätagg: Varför det dyra nätagget? Finns bra och mycket billigare från Corsair, Seasonic och Fractal Design.
SSD: Sjukt dyr SSD. Finns väl helt ok 2TB för 2-3 tkr.

Av alex5555

Som @Fenrisulvfan skriver så kan du nog vänta in AMD:s släpp. Men annars hade jag kanske också funderat på en Intel i5 10600K pga. att den presterar bättre i spel.

https://i.imgur.com/PTri75S.png

Källa är Sweclockers recension av i5 10600K.

Av alex5555
Skrivet av baggz143:

Jag som suger på matte. Hur stor prestanda lyft i procent får jag om jag uppgraderar ifrån en 1080 till 3080?

Någon snäll själ som vill svara på denna fråga?

Du tar prestanda RTX 3080 delat med prestanda GTX 1080, sedan minus 1 och slutligen gånger 100 så får du ut det.

Av alex5555

Du får gärna berätta hur jakten på en tyst mus går. Det är något jag också är ute efter.