Inlägg

Inlägg som alex5555 har skrivit i forumet
Av alex5555

Om det är någon som undrar varför spelet ber er att sätta i skivan just nu, så är det för att Xbox Live har problem. Sätt alltså inte igång och felsök i typ en timme som jag har gjort...

https://www.reddit.com/r/MicrosoftFlightSim/comments/ujwhd7/m...

https://www.reddit.com/r/xbox/comments/ujwbnv/cant_launch_any...

https://support.xbox.com/sv-SE/xbox-live-status

Av alex5555

Man köpte för 25 procent mer. Alltså i kronor och ören. Med tanke på prisökningar 2021 i segmentet är jag inte säker på att man faktiskt köpte mer hårdvara. Åtminstone inte 25 procent mer

Av alex5555

Helikopterpengarna i USA får konsekvenser.

Av alex5555
Skrivet av Roger W:

Yes, och med tanke på begränsningar i bandbredd osv, så vore det ju najs med en 5K skärm som kan klara säg 5K 120hz men 1440p i 240 eller 360hz
Då har man en väldigt trevlig allround-skärm!

Ja, drömmen! 😍

Av alex5555
Skrivet av Printscreen:

Och att det inte finns ett grafikkort på planeten som orkar driva det i vetta frekvenser ändå.

DLSS? Sen kan man alltid dra ned på grafikinställningarna och/eller sänka upplösningen till 1440p.

Av alex5555
Skrivet av Json_81:

Om du vill köra 1440p är det väl bättre att köpa en 1440p skärm istället för en 5k och skala om det?

Skrivet av Laxpudding:

Gissar att TS är ute efter skalningsförhållandet och är bekväm med den storleken på text och gränsnitt ger med 1440p-skärmen.

Annars är det ganska tydligt att 1440p native på 27-tum är som både som ett hönsnät och en kantig pixelmosaik på samma gång jämfört med 5K på 27-tum. Eller 4K för den delen.

Ja precis, jag tycker att 1440p är lite för lågupplöst men jag gillar storleken på ikoner/text i Windows

Av alex5555

När kommer 5K gamingskärmarna? 🤔

Min ca 5 år gamla Asus ROG Swift PG279Q har börjat ge upp. Displayportporten har slutat fungera och jag använder just nu HDMI (= 1440p 60Hz utan G-Sync). Ibland uppstår det märkliga mörka horisontella linjer som försvinner efter ett tag. Min skärm håller sakta men säkert på att dö.

Den optimala ersättaren hade varit en 5K gamingskärm med annars identiska specfikationer som min gamla trotjänare Asus ROG Swift PG279Q. Tyvärr verkar det inte finnas något sådant på marknaden, och jag har inte heller hittat att det ska vara på gång.

Varför 5K? Jo, för att det hade varit optimalt i Windows med 200% skalning. Då blir allt i samma storlek som med 1440p 100% skalning. Att använda 4K med skalning mellan 125-175% skalning är inte optimalt, men det känns som om det kommer att landa i en sådan lösning för mig ändå...

Vad säger ni? Vet ni något som jag inte vet? 😊

Av alex5555

Corsair-kittet ger inga fel, verken med eller utan XMP. Således är det nog Crucial-kitten som inte är kompatibla. Det här med QVL kan vara bra att kolla på innan man köper minnen...

Nu får jag testa datorn en längre tid och använda den som jag brukar normalt för att se om den fortsätter krascha. Återkommer i så fall, annars får nog detta problem räknas som löst.

Av alex5555

Jag kan nog vara intresserad faktiskt, men har inte bestämt mig. Har du fått någon order än?

Av alex5555

Upptäckt en sak. Om jag aktiverar XMP-profilen så får jag inga fel, verken på det röda eller svarta kittet. Jag hade avaktiverat XMP i tron att det skulle bli mer stabilt, men tydligen inte?

Ska bli intressant att se vad som händer när jag testar det tredje minneskittet som jag köpt. Det kittet finns med i QVL-listan. Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB DDR4 3600MHz CL18 CMK16GX4M2Z3600C18.

Av alex5555

Har precis satt i de nya minnena och satt igång MemTest86. Får fel denna gång också, så antingen är moderkortet inte kompatibelt med dessa minnen (finns ej med i QVL) eller så är moderkortet/processorn trasig. Nästa steg nu blir att beställa minnen som finns på QVL-listan.

Av alex5555
Skrivet av YamahaDGX630:

Aah jag fattar!
Svårt att räkna med detta innan man köpt och provat... Men jag antar att mitt fall inte är unikt direkt. värt att nämna är att jag har mina fönster i österläge, vilket innebär förmiddagssol om jag inte kollat fel? Vad hade du själv gjort? Låtit det vara undertryck, eller balanserat ut det med ett fönster på glänt?

Ja så är det Jag hade försökt balanserat ut det, men den varma luften som du skickar ut vill du inte ha in direkt igen. Så öppningen där luften kommer in ska vara så långt bort som möjligt från där slangen är. Om du har ett brevinkast i ytterdörren kan ett alternativ vara att ha det öppet om luften i trapphuset är svalare än från österfasaden på byggnaden.

Av alex5555
Skrivet av YamahaDGX630:

Hm okej, det förklarar varför trycket på tyget släpper när jag öppnar exempelvis balkongdörren! Jag har ingen möjlighet att öppna från något annat håll då jag bor i en etta. Men vad blir resultatet om jag har ett fönster på glänt mitt i sommaren? Då kommer alltså gott om varmluft att sippra in? Eller menar du att cirkulationen och AC:ns funktion kommer att göra det svalt i alla fall?

Exakt. Eftersom det är undertryck i din bostad så kommer luft utifrån vilja ta sig in, och den kommer att välja den vägen med minst motstånd. Det kommer bli svalare, men det kan bli svårt att komma under 23 (+/- 1) grader i ditt fall tror jag. Däremot så kommer det ändå att upplevas svalare med AC:n på då den sätter luften i rummet i rörelse (konvektion).

Jag har använt min AC, som för övrigt är samma modell som din, i en etta och då har det fungerat okej. Visserligen hade jag ett litet kök som var ett eget rum med både dörr och fönster, så jag hade fönstret öppet och dörren stod på glänt. Det var det optimala sättet att försöka optimera luftinflödet utifrån. Köket blev varmt och det stora rummet hyfsat svalt. Kunde kyla ned det stora rummet till 22-23 grader då. Nu bor jag i en större lägenhet där jag kan ha ett fönster öppet i ett rum mot norr. AC:n står i ett annat rum med stängd dörr. Fungerar bättre nu. Bilden nedan visar temperaturdata från en vecka i augusti förra året. Den brukade gå från kl 16 till 22 ungefär.

Av alex5555
Skrivet av YamahaDGX630:

Min fråga handlar om övertryck, eller undertryck - jag vet inte vilket i detta fallet!
När jag slår på AC:n så blåser den ut luft genom frånröret. Vad som händer då är att tygstycket runt fönstret blir otroligt spänt, och på fullt blås från AC:n så hör man faktiskt på kardborren som sitter runt fönstret att den får kämpa lite för att inte slitas loss! Är detta normalt? Jag hör även från badrummet att frånventilationen går ned något, när AC:n står på, beror det på att AC:n är starkare på att blåsa ut luft från lägenheten än vad själva ventilationen är?

Ja, AC:n blåser ut luft och lika mycket som åker ut måste in. Därför blir det undertryck. AC:s med två slangar (s.k. Dual Hose) har inte detta problem, men går i princip inte att köpa i Europa. Du måste låta luften komma in i bostaden någonstans. Det kommer bli svalt i rummet som AC:n står i, men minst lika varmt som det är ute i den delen av bostaden där luften kommer in. Föreslår att du har ett fönster öppet mot norr om du har den möjligheten.

Av alex5555

Här är resultaten av Memtest86, 4 passes per test. Vet inte riktigt hur jag ska avgöra vilken av modulerna som är trasig. Dessa RAM-minnen finns inte med i QVL-listan för moderkortet, så kan ju vara därför de inte fungerar men tycker det känns lite osannolikt (?).

https://i.imgur.com/ebcweFk.png

Jag har beställt hem nya RAM-minnen, så får vi se. Denna gång Crucial Ballistix Black DDR4 3600MHz 2x8GB (BL2K8G36C16U4B). De finns inte heller i QVL-listan.

Av alex5555

@Vickypod @Deriveh Jag har precis kört Memtest86 från ett USB-minne. Det är ett antal fel som dyker upp, så det lutar nu åt att det är ett eller båda av RAM-minnena som är trasiga. Är nog inte det nya VBIOS som bråkar... sjukt sammanträffande bara att RAM-minnena skulle börja strula precis efter att jag flashat nytt VBIOS.

Av alex5555
Skrivet av dextrodammit:

Tack så hjärtligt för svaret. Jag blir intresserad av att höra lite mer från dig eftersom du har samma modell.

1. Känner du någon speciell lukt om du har den i kyl-läge och står i luftdraget från den? Ingenting annat än rummets naturliga lukt, antar jag? (För mig kommer en omedelbar, kraftfull "våg" av "ruttna ägg".)

2. Hur lång tid tar den för att kyla ditt rum? (På den korta tid jag hade den på så gick värmen i rummet upp från 21 till 22 grader enligt dess inbyggda mätare, men luften kändes kallare och torrare. Konstigt. Antar att maskinen är varm men att luften ändå förbättrades i rummet, men hann tyvärr inte testa den ordentligt.)

3. Har du helt stängt fönster eller lite normala fönsterspringor? Jag hade lite springor pga att den där fönsterbrädan som ingår bara låg vinklad utåt i våra svenska fönster, som den inte är gjord för (och inte kan täppa igen alls).

4. Slutligen: Vad tycker du om produkten? Jag hann inte testa den länge nog och eftersom jag blev yr och kände mig hög ungefär som bensinångor och stängde av den efter en timme (kanske yrsel pga propan-gas i luften) så vet jag inte vad jag tycker om den........ förutom att den var ganska stor och högljudd.

Försöker besluta om jag vill försöka mig på 1 till eller om jag skippar AC helt.

1. Nej, känner inget.

2. Se bild med temperaturdata för sovrummet (ca 14 m2) med AC under en vecka i augusti förra året. Vi kom hem på söndag eftermiddag efter att ha varit iväg på semester. Tror det är ganska uppenbart när vi har AC:n igång och inte.

https://i.imgur.com/SYlADDn.png

Att det ändå kändes svalare hos er fast temperaturen var den samma eller ökade har nog att göra med konvektion. AC:n sätter luften i rummet i rörelse och kyler på så sätt huden bättre.

3. Jag har köpt en AirBlock 360, fönstertätningen som följde med AC:n har jag aldrig använt eftersom den som du säger är helt värdelös.

4. Jag tycker att den fungerar som förväntat. Den låter för mycket för att vi ska kunna sova med den. Den skickar ut varm luft genom slangen ut genom fönstret, och lika mycket luft som skickas ut måste komma in någonstans. I vårt fall hade vi ett fönster öppet i en annan del av lägenheten där det då kom in luft utifrån. Sovrummet blev kallt, resten av lägenheten lika varm som utetemperaturen eller varmare. En AC av denna typ är inte idealisk, men om det är enda alternativet så.

Av alex5555

Jag har samma modell, och det ska såklart inte lukta så. Reklamera.

Av alex5555

Blåskärm igen. Att uppdatera till BIOS-version F20 hjälpte alltså inte. Nu tror jag att jag måste ta kontakt med Gigabyte om ursprungliga VBIOS-filer att flasha.

Av alex5555
Skrivet av tcntad:

Varför har du inte installerat drivrutiner för AHCI?

Jag har uppfattat det som att det inte behövs när jag googlat runt. AHCI används av SATA-enheter, och eftersom jag inte använder någon SATA-enhet så behövs inte drivrutiner för AHCI (rätta mig om jag har fel).