Inlägg

Inlägg som njosef har skrivit i forumet
Av njosef

Jag betalar premium för att slippa reklamen, ändå är det reklam i nästan varje podd, det borde bannas på plattformen.

Som många säger så är version/utgåva (master) viktigare än bitrate på musiken.

Av njosef

Datorhistoria... eftersom den första "riktiga" datorn Zuse Z1 byggdes i tredje riket så tar jag helt avstånd från datorer.

Av njosef

Sony CMD Z1 var min första. Den hade många finesser som var bra. Möjlighet att spela in samtal/röstmemo men framförallt en rotationsenkoder som var användbar, "jog dial". Med den var det bekvämt att välja bland kontakter för uppringning/sms.

Av njosef

Goodbye hjkl-navigering (Vi/Vim)

Av njosef
Skrivet av Meto:

Slipen på IKEA kostar 99 kr. Är fördelen med dyrare slipverktyg att kniven håller sig vass längre eller att kniven blir mycket vassare?

Beror på vad man har för utrustning, vad man vill göra med kniven, vilket skick den är i, nedlagd tid, kunskap. Någon skrev ovan om bryning, ett läderbälte med autosol på kan ge väldigt fin finish till liten kostnad. Men då bör den inte ha gropar innan utan ha en jämn egg.

Själv har jag diverse stenar som kan omforma knivar och göra dem "scary sharp" men önskar att jag köpt en tormek t-4 direkt istället, för diverse verktyg. Man kan inte använda ikeas 99kr till varken moraknivar eller hyvelstål men den gör underverk på knivar som aldrig underhålls annars.

Av njosef

Ett tips till alla är den mycket billiga lilla serraterade (vågtand) tomatkniven från Victorinox. Kallas ibland också för fruktkniv i Sverige, men tomat är rätt tror jag. Perfekt till mycket, små bröd, korv, frukt, ja tomater etc. Det finns 3d-modeller för fodral (slire) på thingiverse som passar perfekt.

I övrigt håller jag med et mesta här. Köp hellre sliputrustning för några tusenlappar än knivar. För den late är den från ikea som man drar igenom som har tre grovlekar av sliphjul helt OK, och nej dessa förstör vanligen inte knivar (eller jo den serraterade förstås, kräver annan slipning).

Ska man lyxa till det extremt på en kockkniv skulle jag köpa den från ikea med fusk-damaskus som har en kärna av högkvalitativt stål, ca 500kr tror jag men då är det både för kvalitet och estetik.

Av njosef

Jag fick högre summa med studentpris för någon dag sedan, ja det var priset på telefonen som steg så jag köpte utan "studentrabatt".

Av njosef

Jag skulle kunna tänka mig att gå på bio om det är hos en förening som visar lite smalare film, sådan som ej visas någon annanstans och som vanligt bus och barn inte är intresserad av. Typ Folkets bio eller någon filmklubb, men de finns ju inte överallt. Mitt bästa biominne är från en SF-bio där jag satt nästan helt själv, en underbar film och ingen som störde.

Av njosef

Detta är det första jag tänker på:
Grotescos granskande samhällsrepotage Rikoschett om skateboard (08:35 in) https://youtu.be/hcQ29bL2PNA?t=514

"Ikväll ska vi prata om skateboard - praktiskt transportmedel eller livsfarlig dödsfälla?"

Av njosef

April 2012 köptes en OCZ Octane S2 128GB. Den var skräp så den byttes mot en Samsung 830 som fortfarande är systemdisk tills jag orkar göra en nyinstallation.

Av njosef

Problemet är ju att komponenterna drar för mycket ström och att kylarna är för stora. Stoppa framtiden nu!

Av njosef

Vi kunde hänga i datasalarna på rasterna ibland, mellanstadiet. En gång visade syfröken att man skaffat uppkoppling på en av datorerna, och jag har inget minne av internet innan det.

Av njosef

Ömsom Torget, ömsom Passagen som portal till webben

Av njosef

Är detta tråden jag kan göra reklam för mitt schackspel redo att kompileras för gnu/linux? Äntligen!
https://github.com/josefnaslund/cowchess

Av njosef

Trangia tillverkar väl där i "krokarna"? Jag ser fram emot galleriet med uATX eller vad de där småttingarna heter i en trangia 25, kanske ryms? Jag skulle också vilja se mätvärden på kylning om man väljer alu, ha-alu respektive duossal. Varsågod jag bjuder på den idén.

Av njosef

Ingen 1177-referens någonstans?

Av njosef
Skrivet av Commodore64:

men den känns dyr för en trackball? vad är det som motiverar priset?

*Den har RGB-belysning (delvis ironi men tyvärr kanske tyvärr det ligger något i det fortfarande)
*Den har spel-nisch, inga andra trackballs hävdar att de är utformade för just spel (jaja det finns arkad-trackballs men det är något annat).
*Den har många features för att vara trackball. Många knappar och den är först med touch-scroll vad jag vet, och dessutom både horisontellt och vertikalt.
*Trackballs överlag är väldigt nischade produkter ("entusiast"), och därför dyra. Kollar man på de vanliga och "billiga" så har de mycket mindre features: Kensington Orbit Scroll (har scroll men bara två knappar) och Logitech Marble (fyra knappar men ingen scroll).
*Trackballs har fler och känsligare komponenter (lager som måste vara "perfekt" helst) än möss, och tillsammans med lägre volym så påverkar det.
*Om Microsotft/Logitech återlanserade och uppdaterade sina klassiker till ett vettigt pris skulle det sätta press på marknaden.
*Ett häftigt feature kan tillkomma om de gör drivrutinerna open surce (det har utlovats i framtiden), så att man bland annat kan lagra inställningarna direkt i enheten. Min beräkning är att minst 92% av alla trackball-entusiaster är någon typ av utvecklare.

Av njosef
Skrivet av Pepsin:

Det är just det som gör mig skeptisk. Hur kan det vara mer ergonomiskt om det gör ont? Om jag tvingar mig själv att använda trackball fast det gör ont, hur vet jag att jag inte skapar bestående påfrestningsskador i tummen/handen? Det känns som det naturliga är att använda det som inte gör ont vilket i mitt fall är en vanlig mus (G502).

Nej jag förstår inte heller tumstyrda (logitech mx ergo osv) styrkulor. Med en fingeropererad som är kilformad/sluttande, inåttryckande tumknappar, stor kula och hög känslighet är det som att vila handen i en bekväm position och det ger praktiskt ingen belastning på tumme, hand eller handled.

Lite synd att t.ex. Logitech inte gett sig in på marknaden med en "ordentlig" trackball: högerhänt, fingeropererad och scrollhjul.

Av njosef

Trackball-fantast här. Det jag är mest skeptisk till med Gameball är att den är ambidextrös (stavning?) dvs att knapparna för fingrar på högra sidan för högerhänta trycks inåt, har dock inte provat. Däremot är det viktigt på en spel-trackball att tummen trycks inåt om den används mycket. Därför slår jag ett slag för t.ex. Elecom Deft Pro eller liknand, men där måste man ofta byta lager själv för att små rörelser ska fungera bra. Min favorit är den öppna (open source-drivrutin är qmk samma som tangentbord) 3d-skrivna Ploopy, som stulit formgivningen av den gamla MS trackball explorer. Den är kul att bygga ihop själv men lite dyr. X-keys (f.d. CST) L-trac är en riktig pansarvagn i grym kvalitet med riktigt smart lösning på lager (det stora problemet att göra bra på trackballs) men tumknappen är tröttsam att spela med.

Jag kan tillägga att Gameball-mannen verkar seriös, han har jobbat länge med den och har planer på att öppna upp drivrutinerna. Han är aktiv på andra fora.

Av njosef
Skrivet av Stefflo:

Tackar, då kanske det är där man bör börja.

Jag hade satt 3:an som absolut bäst och där man ska börja bland annat tack vare Vaas som är en av de bästa villains i spelhistorien, därefter plojspelet Blood Dragon men av helt andra skäl.

Jag tycker 3-4-5 alla känns ungefär lika moderna i övrigt. 4:ans story grep mig dock aldrig.