Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Personen säger ju Norrland så kanske Norrbotten där Sveriges rikaste ungdomar bor (i snitt)?

Där hittar man ju 22åringar från arbetarfamiljer med flera hundratusen på kontot bara för att man börjat jobba när man är 15

Folk snackar om dyra knivar, våta stenar, vinklar osv.

Kniv från ikea/victorinox/global eller typ vad som och en sån här räcker så jävla långt. 2-3 drag i månaden = vass kniv varje gång (vässa oftare om du skär mycket hårt osv).
https://static.goshopping.dk/products/600/fiskars-edge-roll-sharp-sort-knivsliber-1003098-5446-1.jpg

Spelar ingen roll vad du köper om du inte sköter om den lite. Du kan hålla en Ikea kniv i bra skick med en sån där i många år. Sen kan du nörda ner dig om du känner för det.

Vass kniv är lite relativt tror jag.
Knivslip är absolut ingen dum idé, men orkar man så får man bäst resultat om man kör med skärpstålet varje gång man tar fram kniven och slipar den 2ggr/år. Förutsatt att det är en kniv som används dagligen då, mer sällan kan man ju slipa 1 gång per år eller vartannat år.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gx rade:

Vilka knivar skulle ni rekommendera i typ samma prisklass som Global? Tycker inte att dom knivarna satt så bra i handen. (Har ganska stora händer).

Bor i Norrland så tror inte det finns någon butik i närheten förutom typ Cervera där man kan testa och känna på knivar.

Eftersom jag jobbar i branschen känns det fel att rekommendera våra knivar men jag tycker generellt att du ska kika på 3 eller 4 typer av knivar.
Kockkniv runt 20 cm
Brödkniv (går ju att använda till bröd såklart men en bra brödkniv kan du använda till allt i princip.
Skalkniv (gärna tandad)

Eventuellt också en Santoku. Beror lite på kockkniven. Många kockknivar har inte tillräckligt högt blad för att man ska kunna hacka (har du en japansk kockkniv skulle jag dessutom inte hacka med den) då kan en santoku komma till användning.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem

Finns väl inget som slår en gammal klassisk slipsten om man bor i villa med egen tomt iaf då det är lite bökigt förvara utan stort garage https://www.blinto.se/auction/Slipsten-8174

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Vass kniv är lite relativt tror jag.
Knivslip är absolut ingen dum idé, men orkar man så får man bäst resultat om man kör med skärpstålet varje gång man tar fram kniven och slipar den 2ggr/år. Förutsatt att det är en kniv som används dagligen då, mer sällan kan man ju slipa 1 gång per år eller vartannat år.

När jag snackar vass kniv menar jag en som du enkelt gör genomskinliga bitar tomat/gurka/potatis. Som typ glider genom löken när man lägger den mot och enkelt går rätt genom benen/leder på djur.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Awsmkiid:

Jag har bara hört så mycket gott om Globals G2 knivar, bland annat att vissa har haft en sån i över 10 plus år så jag slog till nu när Cervera hade lite rabatt på den.

https://www.cervera.se/produkt/g-2-kockkniv-20-cm

Jag har just denna kniv. Har haft den i typ 2 år. Men jäklar va bra den är. Det är nu man inser att andra knivar kanske inte var så bra som man trodde, eller så vassa. Det är löjligt.

Tog en vindruva och släppte på kniven, så den delades. haha..

Rekommenderar den iallafall.

Visa signatur

Chassi: Corsair 4000D Airflow Moderkort: ASUS ROG Strix Z790-F Gaming WIFI
CPU: i5 13600K @ 5Ghz CPU kylare: Noctua NH-D15 Minne: Corsair Vengeance 32GB DDR5 6000Mhz CL36
GPU:
MSI Suprim X RTX 3080 Nätagg: Corsair AX 860i OS disk: Samsung EVO 850 512GB SSD Lagringsdisk: WD 1TB & WD Green 2TB Tangentbord: Corsair Strafe RGB MX Silent Hörlurar: SteelSeries Arctis 7 2019 Skärm: Svive Pyx 34C801 Musmatta: SteelSeries Qck+ Mus: Corsair Sabre RGB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Drasteroid:

Jag har just denna kniv. Har haft den i typ 2 år. Men jäklar va bra den är. Det är nu man inser att andra knivar kanske inte var så bra som man trodde, eller så vassa. Det är löjligt.

Tog en vindruva och släppte på kniven, så den delades. haha..

Rekommenderar den iallafall.

Köpte ett globalset för 15-20 år sedan med bland annat G2. Finns säkert vassare/bättre knivar att införskaffa men jag tycker den ligger jäkligt nice i handen (håller tumme och pekfinger på var sin sida om bladet) så skulle den bli skadad så skulle jag direkt köpa en identisk.

Det har säkert avhandlats men att lägga tusenlappar på knivar och sedan inte kunna underhålla/slipa dem känns svårmotiverat.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

När jag snackar vass kniv menar jag en som du enkelt gör genomskinliga bitar tomat/gurka/potatis. Som typ glider genom löken när man lägger den mot och enkelt går rätt genom benen/leder på djur.

Om du skär genom ben med en kockkniv så kommer den inte vara vass särskilt länge.
Finns dock bra slaktknivar för detta

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk
Medlem

Ett till bra tips för de som t.ex mig själv, har små barn och inte vill ha knivarna framme på köksbänken eller på väggen, och känner att de måste ha knivarna i lådan och sedan låsa lådan, är detta ett jävla bra tips.

Träfodral med magnet. Använder mig själv av detta till mina Yaxell och tycker de funkar enormt bra liggandes i knivlådan.
https://www.cleancut.se/butik/knivserier/yaxell-4-serier/ran/...

Permalänk
Medlem

Har ett par dyrare knivar från Fiskars, de är riktigt bra.
Sedan dess har jag kompletterat med några ur Ikeas 365+ sortiment. Kan absolut rekommendera dessa för priset!

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är väl att underhålla dem med skärpstål nästan varje gång man använd dem?

Permalänk
Medlem
Skrivet av jocke92:

Det viktigaste är väl att underhålla dem med skärpstål nästan varje gång man använd dem?

Nöter ju ned den onödigt fort då. Vad hackar du som gör dem slöa så fort

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x

Permalänk
Medlem

Ikea 365 knivar och deras vanliga slip har jag sen många år tillbaka.

Varför undrar du?

1. Bara i skicka in i diskmaskin för att få rent.
2. drar 3-4 drag i slipen så är knivarna vassa nog enligt mitt tycke. "Gör detta ca var annan vecka"

Min syn på saken

För vad som man än använder så är en slö kniv helvetets frimärke av total stress och ångest-

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem
Skrivet av jocke92:

Det viktigaste är väl att underhålla dem med skärpstål nästan varje gång man använd dem?

Varje gång är onödigt ofta. Säg kanske en gång i veckan eller varannan vecka istället, om du lagar mat varje dag och inte är dum mot kniven. Annars känner man ju om eggen börjar mattas av.
Även om ett brynstål inte tar bort så mycket material sliter det på kniven i onödan att hålla på med det hela tiden.

Tror idén om att bryna kniven hela tiden kommer från kändiskockar som misshandlar sina knivar. Typ Ramsay som ska showa med brynstålet, bankar kniven i skärbrädan, våldar den genom hårdost så den stackars kniven skriker av smärta... behandlar man sina knivar på det viset kommer de behöva slipas efter varje användning.

Permalänk
Medlem

Köpte en gång ett billigt knivset med träblock från IKEA, räknade med att det var kortvarigt skit.
Icke att det var! Det fungerade perfekt i många år.
Enda som jag gjorde var att emellanåt ta fram bryner'n och rätta till eggen, något man måste göra med alla knivar efter en tids användning ändå, så det kan man bara inte komma ifrån.

Det enda negativa jag kan säga är att det samlades skit i knivblocket, speciellt om någon annan än jag själv var i köket. Är nog bara att konstatera att många har oskicket att sätta tillbaka knivar i blocket utan att skölja av dom. Ett dj...a oskick...

Dom var så bra att min dåvarande fru föredrog dom framför mig vid skilsmässan

Med det (ovan) sagt:
Starta med något enkelt, knivar + bryner. Bryner är minst lika viktig som knivarna, är bara att konstatera, utan en bryner så kommer även den dyraste kniven att bli en skit-kniv.

Som ex:
https://www.öob.se/hushall/tillaga-forvara/koksredskap/knivse...

https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksartiklar/matl...

https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/handverktyg/...

Vet att det ovan inte är vad du tänkt dig, men en bra start tills du verkligen vet vad du kommer att använda, vad du verkligen vill ha.
Samtidigt så hart du fått in rutin/handlag på att sköta knivarna, haft råd att göra misstag.

När det gäller brödkniv!
Brödkniven är den enda kniven som ger en uppsjö av brödsmulor, kan vara något att tänka på.

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Medlem

Skulle avråda från samtliga av dessa. Fiskars använder ett tämligen mjukt och tråkigt stål i dessa. ÖoB är okänt, så det är grisen i säcken, men troligen något mjukt rostfritt olämpat för köksknivar... En tur till Ikea eller en Vic är ett klart bättre alternativ i lågbudgetklassen.

Brynet är på tok för grovt för att underhålla köksknivar, möjligen för att i nödfall reparera en avbruten spets eller stora urflisningar, men det är inte riktigt lämpligt för det heller.

Skrivet av jocke92:

Det viktigaste är väl att underhålla dem med skärpstål nästan varje gång man använd dem?

Nej, inget jag någonsin skulle rekommendera på en hygglig kökskniv.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av jocke92:

Det viktigaste är väl att underhålla dem med skärpstål nästan varje gång man använd dem?

Ja

Skrivet av oqvist:

Nöter ju ned den onödigt fort då. Vad hackar du som gör dem slöa så fort

Kniven nöts inte fortare av att skärpas. När du skär så böjs eggen, ofta åt olika håll. Skärpstålet rätar upp eggen och tar bort överflödig råegg utan att egentligen avverka stålet. Skärper man knivarna ofta kan man hålla dem vassa länge utan att behöva slipa och ta fram en ny råegg.

Lite beroende på kniv såklart, men personligen slipar jag alla dyrare knivar direkt efter inköp eftersom fabriksslipning sällan är särskilt bra.

Skrivet av DasIch:

Varje gång är onödigt ofta. Säg kanske en gång i veckan eller varannan vecka istället

Även om ett brynstål inte tar bort så mycket material sliter det på kniven i onödan att hålla på med det hela tiden.

Tror idén om att bryna kniven hela tiden kommer från kändiskockar som misshandlar sina knivar. Typ Ramsay som ska showa med brynstålet, bankar kniven i skärbrädan, våldar den genom hårdost så den stackars kniven skriker av smärta... behandlar man sina knivar på det viset kommer de behöva slipas efter varje användning.

Varje gång är en bra referenspunkt. Använder du kniven 1 gång varannan vecka så skärper du eggen innan användning.

Skärpstål sliter inte onödigt mycket nej
Jag ser många som inte är särskilt duktiga på att använda skärpstål. Ett tips är att hålla stålet så det pekar rakt ner. Försök sen tänka att du hyvlar tunna skivor av stålet med en rörelse som går från upp till ner.

Har inget med kändiskockar att göra. Det är tillverkarnas rekommendationer.

Visa signatur

Dator: 7800x3d | RTX 4090 | 32gb ram | 1tb ssd
Simrig: NLR Elite | Simucube 2 Pro | Ascher F64 V3 | Heusinkveld
Monitorer: Samsung Neo G9 | Alienware AW2723DF
Ljud: Røde NTH-100M | Roland Bridge Cast
Media: Zidoo Z2000 Pro | Apple TV | PS5

Permalänk

Har både ett gäng mindre och större globalknivar. Detta är min favorit! Funkar väldigt bra till det mesta. Grym till grönsaker men går även filéa med och annat. Väldigt bra balans i kniven och bladet är rätt tunnt (jämfört med övriga globalknivar) så den känns väldigt nätt att jobba med. an https://www.cervera.se/produkt/gs-11-allkniv-flexibel-15-cm

Sen behöver kniven vara vass också. Denna har jag använt de senaste tio åren som är rätt finurlig, enkel att använda och ger rätt vinkel. Blir sylvasst varje gång. Rekommenderas! https://www.youtube.com/watch?v=OTBqrc2JB90

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Ja

Kniven nöts inte fortare av att skärpas. När du skär så böjs eggen, ofta åt olika håll. Skärpstålet rätar upp eggen och tar bort överflödig råegg utan att egentligen avverka stålet. Skärper man knivarna ofta kan man hålla dem vassa länge utan att behöva slipa och ta fram en ny råegg.

Lite beroende på kniv såklart, men personligen slipar jag alla dyrare knivar direkt efter inköp eftersom fabriksslipning sällan är särskilt bra.

Varje gång är en bra referenspunkt. Använder du kniven 1 gång varannan vecka så skärper du eggen innan användning.

Skärpstål sliter inte onödigt mycket nej
Jag ser många som inte är särskilt duktiga på att använda skärpstål. Ett tips är att hålla stålet så det pekar rakt ner. Försök sen tänka att du hyvlar tunna skivor av stålet med en rörelse som går från upp till ner.

Har inget med kändiskockar att göra. Det är tillverkarnas rekommendationer.

Brynstål tar bort material snarare än att böja tillbaka eggen:
https://scienceofsharp.com/2018/08/22/what-does-steeling-do-p...

Permalänk
Medlem

Ett tips till alla är den mycket billiga lilla serraterade (vågtand) tomatkniven från Victorinox. Kallas ibland också för fruktkniv i Sverige, men tomat är rätt tror jag. Perfekt till mycket, små bröd, korv, frukt, ja tomater etc. Det finns 3d-modeller för fodral (slire) på thingiverse som passar perfekt.

I övrigt håller jag med et mesta här. Köp hellre sliputrustning för några tusenlappar än knivar. För den late är den från ikea som man drar igenom som har tre grovlekar av sliphjul helt OK, och nej dessa förstör vanligen inte knivar (eller jo den serraterade förstås, kräver annan slipning).

Ska man lyxa till det extremt på en kockkniv skulle jag köpa den från ikea med fusk-damaskus som har en kärna av högkvalitativt stål, ca 500kr tror jag men då är det både för kvalitet och estetik.

Permalänk
Medlem

Köpt en Nakiri 7" från Sam the Cooking Guy, youtube profilen och har inte ångrat denna inköp
Men dags att vårda den ordentligt.
Jag läsa och tar emot tips

Visa signatur

My Rig https://classic.prisjakt.nu/list.php?ftg_check=on&exclude_ftg...
Fel av mig! Men sjutton vad snabba ni är på att kommentera vad andra gör och inte gör rätt och fel... :/

Permalänk
Medlem

Istället för att köpa en kniv för 5000 och försöka hålla den vass med en knivslip för 249:-, köp en tomek t-1 och köp ett gäng knivar för sub 500:- och testa vad du gillar. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/tormek-t-1-...
Eller en prenumeration på knivbrev och ett diamantbryne

Visa signatur

Hette något annat förut, men kom fram till att det är dumt att ha samma namn på 78 miljoner sidor...
citera, svara osv. osv...
hot tip - ctrl + shift T öppnar senast stängda flik i vissa webbläsare

Permalänk
Medlem

Ska du ha vassa knivar så ska du polerpasta och läderstrop, typ som detta: https://www.amazon.se/L%C3%A4derstrop-Slipning-Paddelhandtag-...

Skippa brynstål av olika slag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av njosef:

I övrigt håller jag med et mesta här. Köp hellre sliputrustning för några tusenlappar än knivar. För den late är den från ikea som man drar igenom som har tre grovlekar av sliphjul helt OK, och nej dessa förstör vanligen inte knivar (eller jo den serraterade förstås, kräver annan slipning).

Slipen på IKEA kostar 99 kr. Är fördelen med dyrare slipverktyg att kniven håller sig vass längre eller att kniven blir mycket vassare?

Permalänk
Medlem

Jag märkte att jag inte använde så många knivar i köket efter haft en del olika märke samt en del global (ångrar jag köpte detta märke, HATAR handtaget).

Använde mest min Santoku kniv och gav mig på jakt efter en som kändes bra i handen.
Efter en hel del testande föll det på Shun Classic Santoku 18cm. Extremt nöjd med denna, och använder den typ 95% i köket.
Har filekniv, skalkniv och en Zwilling Pro 23cm som extra nu, men använder dom nästan aldrig.
20cm var för stor för mig som huvudkniv, det var extremt sällan jag behövde den längden och var bara störigt. 18cm var perfekt storlek för mig. 20cm är ju "standard" för många, men verkligen inte alla som tycker om större knivar.

Jag har hittat "min" kniv som ligger perfekt i min hand, känns extremt bra balanserad för mitt grepp och såklart bra skärpa.
Och så glad jag "downsizade" mitt knivurval.

Som vanlig kock behöver man inte 511 olika sorters knivar, satsa på hitta en kockkniv som du gillar, en skalkniv möjligen och en bra brödkniv. Mer behövs faktiskt inte.

När man köper kniv så är det väl enklast att tänka på ett par saker:
Typ av stål? Japanskt vs västerländskt
Mest använda skärteknik, rocking motion eller hack ex.
Storlek, vill man ha en större eller lite mindre kniv som "huvudkniv"
Sen är ergonomin det viktigaste egentligen, stilen på handtaget, vikt balans osv. Allt detta kan du enbart känna själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eFoppa:

Om du skär genom ben med en kockkniv så kommer den inte vara vass särskilt länge.
Finns dock bra slaktknivar för detta

Därför man har en sån där fiskars knivslip på bänken så är det fixat på några sekunder

Även speciella knivar gjort för just det blir slöa efter 3-5 djur från min erfarenhet.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

För folk som har svårt att koppla av om dom inte har något att göra kan jag rekommendera att lära sig att slipa med ett enkelt bryne. På med lite musik eller ljudbok eller bara tystnad och slipa en kniv eller två. Också roligt när man befinner sig vid kusten, landet, snickebo och hittar något gammalt, slitet och rostigt för att sedan skänka nytt liv.

De flesta knivar vi har skaffade jag och frun för >10 år sedan och varit billiga saker. 20kr i brynen har förhindrat nyinköp.

Permalänk
Skrivet av moonblase:

Istället för att köpa en kniv för 5000 och försöka hålla den vass med en knivslip för 249:-, köp en tomek t-1 och köp ett gäng knivar för sub 500:- och testa vad du gillar. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivslipar/tormek-t-1-...
Eller en prenumeration på knivbrev och ett diamantbryne

En Tormek är ett kanon köp ifall man har intresset för det, har inte en själv men jag har provslipat en kniv och blir nästan lika bra som på våtstenar, om inte annat går det ju betydligt fortare och skulle väl även säga att det är lättare!

Skulle starkt avråda från knivbrev, iallafall om man är rädd om sina knivar. Dem är ganska oseriösa med reviews då dem plockar bort många negativa kommentarer.. har sett många som fått sina knivar repade och nerslipade på tok för mycket.

Permalänk
Medlem

Jag är helt fascinerad av folks kunskaper om knivar.. och hur mycket tid o pengar ni lägger på det sen så lagar ni en fläskkotlett eller korv med mos... 😉

(Obs ta det med glimten i ögat😁)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meto:

Slipen på IKEA kostar 99 kr. Är fördelen med dyrare slipverktyg att kniven håller sig vass längre eller att kniven blir mycket vassare?

Beror på vad man har för utrustning, vad man vill göra med kniven, vilket skick den är i, nedlagd tid, kunskap. Någon skrev ovan om bryning, ett läderbälte med autosol på kan ge väldigt fin finish till liten kostnad. Men då bör den inte ha gropar innan utan ha en jämn egg.

Själv har jag diverse stenar som kan omforma knivar och göra dem "scary sharp" men önskar att jag köpt en tormek t-4 direkt istället, för diverse verktyg. Man kan inte använda ikeas 99kr till varken moraknivar eller hyvelstål men den gör underverk på knivar som aldrig underhålls annars.

Permalänk
Medlem

Har santoku knivar, en liten och en stor, modell billigare knivar, troligen några hundringar styck.
Typen av kniv som jag rekomenderar, fungerar i stort sett till allt.
Har även vanlig kockkniv, men tycker knappt jag behöver använda denna.
Som andra skrev så är handtaget/greppet/känslan viktigare än märket, att en kniv är vass eller att slipa en kniv är sekundärt, det kan man lämna in för att få gjort eller lära sig.
Ett brynstål är ett måste, används varje gång innan användning.

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti