Inlägg

Inlägg som Homdax har skrivit i forumet
Av Homdax

Ingen numpad på 17"? Fail.

Varför guld?

Av Homdax

https://www.spelochsant.se kul sida. Tyvärr verkar 90% utanför mitt intresse, men respekt för engagemang.

Har aldrig varit i Norrtälje och inga planer på det heller.

Av Homdax

Inget jag känner igen eller varit intresserad av bland topp 30. Topp 40... eh, hela vägen till topp 50 vill jag nog tro..

Efter att ha kollat lite på vad några serier handlar om så bekräftas bara en känsla av att de flesta människor på jorden, ja de som omfattas av denna lista, ägnar sig åt verklighetsflykt.

Av Homdax
Skrivet av Pitr-:

Vänta nu, hade du inte DHCP från internet-leverantören? Om jag förstått dig korrekte i vad du vill åstadkomma så är det följande upplägg

ISP tjänstedelare (lan) -> EdgeRouter (eth0) -> EdgeRouter (eth1) -> IPFire (wan)

Nog rätt så. Fast har du inte skrivit wan och lan på fel ställen?

Tillhör den där typen människor som behöver göra något rätt några gånger (och även fel) innan jag fattar...
Tänk att jag inte begrep att man kopplar eth0 med eth1 genom att sätta en regel på det sättet...

Idag borde jag kunna testa efter ett par ytterligare ändringar. Nej fan, har möte från 12... och möte från 17 ... grrr

Och så tappar man linan till routern för varannan ändring och måste hitta den igen

Av Homdax

Brukar tillämpa viss eftersläpning i alla sammanhang eftersom rätt som det är har Uppdatering A fått ytterligare ett steg i versionnumret efter några dagar i vildmarken. Tycker det sker allt oftare att större uppdateringar får en liten bugfix efter att ha varit tillgängliga i några dagar.

Men, allmänt sett så drar jag in uppdatering på allt relativt snabbt, med undantag för GPU drivisar, som ofta kan sabba ett spel.

Av Homdax

Anpassat masquerade rollen på eth0.

https://i.imgur.com/Iai6rCj.png

Så är eth0 konfad til ip: 10.10.1.1/24

https://i.imgur.com/1VABLKz.png

Sedan behöver jag ta signalen vidare genom eth1 så sätter den till DHC samt då verkar det behövas något som detta, om jag tokar denna rätt: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952134 .
Får kanske komma ihåg att "Translation" i detta fall skall till brandväggen, inte till UNMS/UISP servern...

https://i.imgur.com/lwMWLcd.png

Får testa igen men har ingen bra möjlighet på ett par dagar, annat folk som gnäller när man pillar med nätverket och det inte är uppe igen på 74 sekunder.

Av Homdax
Skrivet av Pitr-:

Jag hänger inte med på vad du menar med att du ska ha din EdgeRouter på 192.168.1.12, det är ju en IP-adress på insidan utan din IPFire så det blir ju lite galet. Eller tänkte du att du skulle ha EdgeRoutern på insidan i stället? Det går ju det också förvisso men då kan den ju inte använda sig utav samma LAN subnät utåt som du vill ha innanför för det blir ju totalkrock i routing:en.

Det var inte EdgeRoutern utan adressen till min UISP server enligt diagrammet här: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204976494-EdgeRouter-So...
fast där står det UNMS.

Tack för mer input, skall testa imorgon.

Av Homdax

Yatagarasu skrev:

  • Använder flera mejladresser beroende på vad som ämnas att registrera sig på.

  • 2-step-authentication (2FA) där det är möjligt.

  • Unika lösenord för varje hemsida eller tjänst.

  • Delar inte mina konton med andra användare.

  • VPN används ofta, primärt vid trådlös anslutning (Wifi/4G/5G).

  • Blockerare för Cookies och diverse annat.

  • Surfar/loggar inte in på hemsidor som verkar skumma eller annars saknar kryptering

Ungefär detsamma.

Det finns fortfarande udda ställen som inte tillåter komplexa lösenord över 12 tecken. Då är det väldigt tveksamt om man skapar konto där...

Av Homdax
Skrivet av Pitr-:

Ingen fara, det är kul att få dela med sig utav sina erfarenheter i hopp om att de kan göra tillvaron lite enklare och trevligare för någon annan.

Vad gäller att köra EdgeRoutern innan IPFire så är det egentligen rätt så enkelt. Du konfigurerar bara en port som internet med DHCP på EdgeRoutern, och en annan som internt LAN eller om du bryggar övriga portarna som LAN. På detta interface skapar du ett länk-nät som kan vara egentligen vad som helst, exempelvis 10.0.0.1/24. På IPFire konfigurerar du IP 10.0.0.2/24 och sätter gateway till 10.0.0.1 för att IPFire ska veta vart den ska skicka trafik ut mot internet via EdgeRoutern.

Så länge WAN masquerade är konfigurerat på EdgeRoutern så bör du få kontakt med omvärlden efter detta. Om du har portar öppna utifrån så behöver du sätta port forward på dessa i EdgeRouter in mot 10.0.0.2/din IPFire brandvägg vilket görs lätt under Firewall och Port Forwarding genom att lägga till en regel där för port x mot 10.0.0.2 och motsvarande port där.

https://img.community.ui.com/267bc3f3-384c-4503-aff0-2a517213...

Har gett mig fan på att få igång detta. Varit utan UISP i några veckor nu och jag saknar verkligen den kollen på UI's enheter jag har genom den, och viss del av nätverket allmänt. Dessutom skall jag in med fler UI enheter, fortfarande inte Unifi utan UISP kompatibla enheter.

Hela mitt lokala nätverk ligger alltså på 192.168.1.1/24 för Lan och 192.168.10.1/24 för Wifi. FW/Gateway ligger på 192.168.1.1.

Menar du dessa instruktioner för Wan Masquerade?
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204976494-EdgeRouter-So...

Konfade detta på lokal burk...

https://i.imgur.com/M9QUUFy.png

Var specar jag Gateway adressen på EdgeRoutern...?

Åter till: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204976494-EdgeRouter-So... fast den nedre delen, speca Source NAT Rule. Där använder de ip adresser till ISP, men mina är dynamiska, så det måste bli DHCP? Min UISP kommer att ligga på 192.168.1.12, är det relevant i det sammanhanget?

Av Homdax
Skrivet av Toobbbbee:

Tänkte att jag ska fixa nytt skrivbord!
Min tanke är att köpa Ikea Bekant Underrede 160x80 och sedan en riktig bänkskiva i massivt trä

Någon som vet hur långa själva fötterna är på detta underredet? Jag vill gärna inte ha mer än 60-65cm i djup på själva skivan. <Uppladdad bildlänk>
https://www.ikea.com/se/sv/p/bekant-underrede-sitt-sta-f-bord...

Fötterna är 65cm. Det finns ju två varianter, bara för att ställa till det. De som hör till det vinklade hörnskrivbordet ( som jag har 2 av och där en fot är "kort" den andra "lång" ) som då är 108cm, och de som är till rakt bord, som alltså är 65cm.

Av Homdax
Skrivet av k4rst3n:

Uppgraderade lite komponenter samt gick ner till ett mATX-chassi. Fick trixa lite med kablarna så man skulle kunna ha bordet lägst ner och högst upp, men blev rätt nöjd i slutändan.

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Bonusbild på ”kabelkaoset”.

<Uppladdad bildlänk>

Hum, rullbrädan, vad är det för någon... tänk att man tror sig behöva en sån igen, men jag tror faktiskt det.

Av Homdax
Skrivet av användare-234:

De flesta teknikintresserade är smarta människor. Smarta människor inser att mobilers utveckling är helt ointressant och att det inte längre finns någon anledning att köpa en telefon för mer än 3000 SEK.

Du har extremt mycket fel. I synnerhet om vi talar IT-intresserade människor.

Av Homdax

Jag undrar hur många som kvaddar telefonens låda/chassi före skärmen. Jag fattar att Titan är lättare, men det kan inte bli så stor skillnad att man märker det, kanske på stora lurar, men alltså, det är GLASET som behöver bli okrossbart, knappast chassit.

Felsatsning.

Av Homdax

Billigare, strömsnålare och bättre hårdvara.

Konsolidering av kod till färre standarder.
Konsolidering av linux till färre standarder.

Av Homdax

Har inte varit på Dreamhack. Kanske vore dags... att åka till Jönköping.

Av Homdax

Vi körde Lansweeper på mitt gamla jobb och nu var det inte jag som konfade, men jag lärde mig att uppskatta det som ett inventarieverktyg, för min del av jobbet då. Andra avdelningar använde mot servrar, mot nätverk osv... Kört gratis versionen i säkert 10 år nu, men den tillåter inga mail eller push så länge man inte betalar.

CheckMK får jag kika på så lagt till den i listan.

Tack för värdefulla tips och sypunkter, @Pitr- , även om vi inte lyckades lösa grundproblemet, om jag nu inte snubblar över något sätt, så är det ofta enklare att ta något annat som är gjort för ändamålet.

Av Homdax
Skrivet av Pitr-:

Så länge du har IPFire i ditt nätverk så har du en enhet som bryter upp visualiseringen utav topologin i UISP-kontrollern.

Med detta på plats så kommer ditt nätverk bli som en liten föreningen där varje AirCube är den lokala routern/accesspunkten för en lägenhet, eller i ditt fall ett rum. Du blir din egna lilla ISP med dina rum som hyresgäster samt de som befinner sig i rummen för stunden.

Njae, jag har kommit in i IPFire så mycket lättare och bättre än någon annan brandvägg så den skrotar jag inte. Dessutom är EdgeMAX inte en brandvägg i sig, även om man givetvis kan konfa den som en brandvägg så är den i första hand Router. Don efter person, eller "enhet". Men jag tycker det borde gå att komma runt detta problem.

Jag skall ge det en vända till i hjärnkontoret men annars så har jag faktiskt börjat titta på alternativ till UISP, som kanske Zabbix, men det känns lite overkill. Dock har IPFire en relevant plug för att koppla till Zabbix, så det är förberett för det.

Din tanke om ISP funktionaliteten medför ju då att jag kan debitera familjens bandbredd förbrukning individuellt, att jag inte tänkte på det, blir säkert populärt...

Av Homdax

Tack @Pitr-
Bra, känns som att du fattar precis.

Ett förtydligande, menar du att jag behöver ta hänsyn till routing på båda enheterna, EdgeMax och IPFire, men kan jag inte bara fimpa routingen på EdgeMax? Det är egentligen det jag är ute efter. Sedan kan det kanske vara underförstått att UISP behöver även ha routingen på en UI enhet, men det står ju "Gateway" i dokumentationen så det är det jag utgått ifrån.
Jag förstår att jag kanske måste göra en regel för att skicka trafiken vidare från Edge Gateway till IPFire, hur det nu blir

En nödlösning kan ju vara att fimpa routingen på IPFire helt och låta EdgeMax routa, jag har inte så mycket konfat utöver brandväggen ändå, så det är inte svårt att "flytta" och det är ju en vanlig lösning, sätta brandvägg mellan router och nätverk.

Ang UISP så har du rätt, men nyligen har UI börjat plocka upp utvecklingen av EdgeOS och gör mer saker med UISP, den är oavsett bra att ha även om den inte har lika mycket funktionalitet som Unifi.

Av Homdax
Skrivet av Mayhem SWE:

Om dina EdgeSwitch vägrar leverera full funktionalitet utan en EdgeRouter, så måste de väl ändå alla vara på samma nätverk. Men här pratar du om att sätta din EdgeRouter utanför en annan brandvägg, och då hamnar den ju defacto på ett annat nätverk?

Stopp. Jag sade UISP. Det är en applikation som kör på server och övervakar UI's enheter i nätverket (kanske som Unifi, men på ett annat sätt) och dessutom ger en möjlighet att hålla koll på nertid, topologi, bandbredd och en massa annat.

https://uisp.com/uisp-overview

Om du inte vet vad något är skall du kanske kolla upp det.

Av Homdax
Skrivet av Mayhem SWE:

Förstår överhuvudtaget inte vad du hoppas uppnå genom att tillföra en ytterligare länk i kedjan men som inte skall göra någonting?

Det är Ubiquiti's fel. För att använda UISP fullt ut, vilket jag gärna gör en ansträngning för att få till, så måste det finnas en Ubiquiti hårdvara som Gateway i nätverket. Oavsett om den sedan är router eller brandvägg, men Gateway måste den vara enligt deras logik. En Gateway är inget konstigt i sig, används enormt mycket, man sätter den mellan "Internet" och "Routing/Brandvägg" och en vanlig funktion är att dela ut lina till olika fysiska nätverk till exempel..

Eftersom jag då använder IPFire som Router och Brandvägg så blir det ju lite mek att få ihop det. Det finns andra möjligheter, som att skrota IPFire som Router, men det blir i så fall annat mek.