Inlägg

Inlägg som Homdax har skrivit i forumet
Av Homdax

Allmänt sett ycker jag reklam är dåligt, men den bidrar trots det till kunskap om produktsortiment. Typ det finns mer än en sorts tandkräm, eller tvättmaskin.

Nu vet jag inte riktigt hur mycket reklam jag får in via webläsare och e-post, men Vivaldi webläsare säger att den blockerat c:a 7800 reklam snuttar (eller reklam kod eller vad det nu kan vara) senaste månaden.

Jag gjorde en snabbsökning i denna tråd och det verkar som om ingen nämnt "tv". Jag kan stå ut med tv reklam i viss utsträckning, men inte på nyhets- eller betalkanaler. Där skall den inte finnas.

Av Homdax

Inget mail, kontot finns där.

Av Homdax
Skrivet av sebbe1991:

Enklast är att skaffa "Microsoft 365 E3 EES (exkl. Teams)" subscription, där ingår Windows 11 Enterprise E3, detta kostar 526.75kr/mån inkl moms (421.40kr/mån exkl moms).

Det är en upgrade ovanpå Windows 11 Pro, så om du har tex Windows 11 Home sedan tidigare måste du först uppgradera till Pro innan du kan skaffa Enterprise subscription.

Behöver man inte längre en Corporate License-server för Ent? Eller tar MS den rollen?

Av Homdax
Skrivet av Chromatic:

I dom servrarna jag hänger på så är shitposting sin egen kategori och där går inte admins in och rotar

Jo så kan man ju göra. Om man nu anser att det är en vederkvickande och behövlig aktivitet.

Av Homdax

Jag har betalat för min licens. Jag skall fan i mig inte utsättas för reklam.

Av Homdax
Skrivet av krEJZi:

privat chatt och voice.

Kör Betterdiscord också med eget tema.

https://i.imgur.com/uQHdUPs.png

Vill bara nämna att privat är inte privat. Som du säkert redan läst så finns det stora frågetecken om datalagringen. Men, jag förstår vad du menar.

BetterDiscord verkar intressant, tack för det tipset, får kolla in.

Av Homdax
Skrivet av 925a:

Jag använder det dagligen för att snacka skit med kompisar över "hela" jorden.

Det är ju en av fördelarna, att umgås på ett otvunget sätt som är tillräckligt enkelt för de flesta.

Skrivet av 925a:

UI:et är lite för "gulligt" för min del men discord riktar sig till 12åringar och gamers överlag. Men som tjänst så är den helt superb.

Det kan jag hålla med om. Personligen har jag en djupt rotad motvilja till "gulligheten", men det beror väl på att jag börjar bli "gubbe"...

Skrivet av Chromatic:

Perfekt ställe för gränsen till olaglig shitposting, vilket är en livsstil.

Jo, jag märker det. I de servarna jag hanterar så blir du kickad.

Skrivet av ELF:

För att kunna ladda ned en fil (med tillhörande info) som BARA finns på en Discord server så måste man gå med i den servern, för annars så kommer man inte in på den. När man har startar nedladdningen och läst igenom eller kopierat informationen så måste man sedan lämna Discord servern, för annars ligger den kvar och skräpar i listan över servrar.
Det är simpelt för snabb delning mellan "kompisar", men för mer publika saker så som en officiell sida för en mod eller andra saker så är det bara dumt att använda sig av Discord. Då skulle ett forum vara mycket bättre. Man behöver inte äns en vanlig webbsida utöver forumet, det räcker med att man kommer direkt till forumet.

Man kan iofs låsa nerladdningar rill medlemsskap i Forum med, om man så vill. Men jag tycker det är oroande att man bara dumpar filer och moddar på det viset och inte tar kontroll över var sånt lagras på ett bättre sätt.

Av Homdax
Skrivet av Marabon:

Jag skulle säga att "felet" du gör är att jämföra med forum och dess struktur.

Discord är en chatt, inte ett forum.

Jo tack. Det började så. Nu har de på Discord utvecklat allt fler Forum-liknande funktioner vilket leder till att många som aldrig använt ett riktigt Forum tror att Discord är ett riktigt Forum.

Av Homdax
Skrivet av Pågenbröd:

Har du testat det på Androidenheter?

Samma dåliga optimering på Discord.

Nej, jag vet.. på din iPhone fungerar det galant! Men jag kan inte få din iPhone, eller hur?

Galaxy Note 20 här. Har nu inte använt Discord så mycket på smartphone, men det är mest för att jag helt enkelt inte har vanan inne. Men de klämmer in väldigt mycket på 6 tums yta. Massor med scrollande och pekande hit och dit, men jag tänker att det måste vara så på en så liten skärm. Många forum har i ärlighetens namn inte särskilt bra optimering för Smartphone.

Av Homdax

@Airikr
Tack för ett mycket belysande och informativt inlägg. (Samt intressanta länkar...)

Av Homdax
Skrivet av Jerkanftw:

Ni som säger att det är dåligt UI, kan ni utveckla lite på det? OP, vad är det som gör att det känns kompakt, vad är det du vill se som du inte kan se tex?

Jag jämför ju givetvis med Forum, det kan jag liksom inte låta bli att göra, särskilt som jag vairt aktiv här sedan 2009 och drivit egna, eller varit med i, forum sedan slutet av 90-talet.

På Forum så har du ju en server i ett webläsarfönster / flik.
I Discord har du alla servrar du är med i. Oavsett om det är ett webläsarfönster eller i appen. I en lång vertikal rad. Man kan använda mappar, men det bara gömmer istället för att kategorisera.

Forum: Kategoriseringen av ämnen från början. I första uppslaget ser du alla huvudkategorier (med beskrivning) och behöver scrolla minimalt (visst finns det vertikalt långa forum, men oftast bör man ha huvudkategorierna i första uppslaget).
Discord: Kanaler där man ofta får gissa sig till vad som här hemma i vilken kanal (det kan göras både bra och dåligt), man måste in i kanalen för att se om man skall skriva i den, för att läsa dess beskriving, om det finns.

Forum: Ett ämne ligger kvar i sin Kategori > Tråd och påverkas inte av andra konversationer (det glider givetvis "ner" när nya ämnen skapas, men det har sin egen ingång. Informationen ligger kvar i dess ursprungliga skick så länge forumet finns.
Discord: Försöker man skriva om ett ämne i rätt kanal räcker det med 4-5 andra inlägg för att det tappar fokus. Skapar man en tråd måste den synliggöras för att andra skall se att den finns. Finns vyer för detta, men inte självklart eller lika intuitivt som forum. Jag brukar kalla det "Facebook effekten". Hålls det inte aktuellt och uppdateras dör det och begravs i den grå massan med data som bara används kommersiellt i data mining.

Forum: Du kan prenumerera på trådar och följa dem (Discourse) utan att för den delen skriva i dem.
Discord: Allmänt gäller samma notifieringsinställning för hela servern, man kan ta det per kanal, men kräver en hel del micromanagement. Många fattar helt enkelt inte detta och börjar skrika och svära om de inte har kontroll på sina "ping". Vansinne, fast inte Discords fel egentligen.

Forum: Man kan använda webläsares funktioner för att justera en hel del visuella saker, samt även inställningar i forumets programvara för att styra hur tätt du vill ha texten och vilket färgschema du vill använda, för det forumet. Man kan även zooma.
Discord: Motsvarande inställningar är, så vitt jag sett, globala och mitt exempel om att du kan inte ha en bra överblick på en 4K skärm är givetvis en personlig sak, men ligger man över 15-20 servrar så vill jag påstå att det kan kännas rörigt för alla.

En sak du inte frågar efter:
Forum: Data ligger på din server, du och endast du har åtkomst till den och endast du kan fatta beslut om vad du vill göra med den.
Discord: Bara frågetecken om hur data lagras och används.

Vet inte om jag fick med "allt", men en del av det mest uppenbara. Det är fullt möjligt att det finns tillägg till Discord som hjälper till med ovanstående utmaningar, men då måste man oftast pröjsa. Det är också så att vissa forum kostar för att använda dem, jag nämnde Discourse, men den inbyggda funktionaliteten är fortfarande bättre. phpBB finns fortfarande som ett högst relevant gratis alternativ. Discord har ju bara en inloggning, medans varje forum har sin egen. Jag vet inte riktigt vad som är bäst här. Discord har lyssnat på folk och låter dem hantera sina profiler per server, men de tar ju betalt för det. Något som alltid varit standard på forum för de vanligaste funtionerna.

Av Homdax
Skrivet av qhrizz:

Kanske inte riktigt svar på frågan, men snarare varför jag väljer att inte använda discord
https://medium.com/tenable-techblog/lets-reverse-engineer-dis... vilket fick mig att fundera lite kring hur/om dom lagrar voice chats eller inte så har hållt kvar i egenhostad Teamspeak (I will die on this hill...). Artikeln är gammal nu, så saker kan ju ha ändrats.

Right up my alley, för att använda ett relevant uttryck

Men om nu saker ändrats, finns det belägg för det?

Av Homdax

Hur och varför använder du Discord?

Discord har nu funnits i snart 10 år. För mer information om utvecklingen och viktiga händelser hänvisar jag till dess Wikipedia artikel: https://en.wikipedia.org/wiki/Discord . Discord är TLS krypterat i kommunikationen men det framgår inte huruvida data lagringen är krypterad, vilket kan vara en potentiell säkerhetsrisk.

Personligen tycker jag det är en jobbig och stressig miljö men är trots det med, om än olika aktiv, på 19 servrar sedan 2017. Jag jämför gärna med forum, som Sweclockers, där jag anser att ordväxlingen ofta är mer balanserad och eftertänksam än i Discord, på grund av den senares "chatt" karaktär där skrivandet ofta blir mindre utvecklat och mer impulsivt, med allt vad det innebär. Som Moderator på vissa av dessa servrar så har man mer att göra jämfört med motsvarande roll i ett Forum.

Vidare tycker jag att gränsnittet är väldigt kompakt och svårhanterligt och jag har gått från att använda klienten till att använda webläsare (har letat efter alternativa gränssnitt utan resultat...) Inte ens på en 4K skärm med maximerat fönster har man en bra överblick. Använder inte gaming relaterade funktioner utan bara text och grafik. Tycker det är väldigt bökigt att navigera och hålla koll på trådar och kanaler. Att hålla en ämnesrelaterad konversation är en större utmaning och inte en självklarhet. Informationen "försvinner" även över tid om man inte använder sök funktionen, vilket många inte gör. Ungefär som med Facebook.

Tyvärr har ju många anammat Discord som en direkt ersättning för Forum, som någon form av Community, vilket jag då tycker är fel av en rad olika anledningar. Exempelvis att du har koll på mjukvaran, du utvecklar det som du själv vill, du kan välja gratis lösningar och ändå ha en förhållandevis säker miljö, det är lättare att arbeta strukturerat och göra anpassningar, och du äger din egen data som normalt inte kan tas av någon annan.

Jag ser ju ändå vissa fördelar med Discord i att man behöver inte tänka på data eller hur man börjar med det, det är bara att skapa en ny server och tillämpa grundläggande struktur och funktioner så har man något användbart. Det verkar även fungera bättre med media och röstkommunikation, vilket i många fall uppskattas av de som använder det.

Anledningen till att jag använder Discord är att vill jag vara med i en Community med likasinnade som delar mitt intresse för något, ofta ett spel, så har det helt enkelt inte funnits något alternativ.

Vad tycker ni?

Av Homdax

TGT plus STOL.
Visserligen har jag inte lagt pengar på stol på tre-fyra år, men det är ändå i särklass störst slant. Tangentbord bytes oftare än vad jag hade velat eftersom jag hittar alltid något skräp med det senaste.

Av Homdax

Spånat lite... nej tack. Har iofs inte spelat spelen, har ingen relation till "franchisen" men detta var oavsett skräp.

Av Homdax

En faktor för val av chassi borde ju ändå vara vilket grafikkort man vill ha i det, och dess längd. Åtminstone för "gamers".

Många ITX chassin har tillräckligt utrymme för högpresterande GPU men är, tycker jag, väldigt svårmekade för personer som inte har väldigt många olika varianter verktyg eller små händer. Gränsen för GPU + ITX verkar gå runt 310mm men det beror helt på hur litet chassi man väljer.

Just nu har jag ett Fractal Design Mini C https://www.fractal-design.com/products/cases/define/define-m... och jag tror inte mindre hade fungerat så bra. Nu får jag in GPU som är 315 långa, vilket räcker.

När man leker lite med filter på Prisjakt (grafikkort längd) så ser man att man borde få ihop ett litet ITX chassi med en bra GPU, 4090 finns ner till 200mm men jag undrar hur kylningen blir.

Vänta nu, måtten stämmer inte...

Man får kolla noga, för detta kort Asus GeForce RTX 4080 Noctua OC 2xHDMI 3xDP 16GB påstås vara 87,5 mm långt på Prisjakt, men det ser man ju direkt att det kan det inte vara... enligt Asus hemsida är det 310mm.

https://i.imgur.com/fGaV4Yq.png

Hittade samma problem med fler grafikort där måtten på Prisjakt inte stämde. @Prisjakt skärpning.

https://i.imgur.com/Nf31DV8.png

H-e...

Pricerunner verkar ha bättre kvalitet: https://www.pricerunner.se/cl/37/Grafikkort#s_100003730=0_180 men jag har inte dubbelkollat.

Av Homdax
Skrivet av hakd:

Nöjd med min Asustor, 6 år gammal och kommer fortfarande säkerhetspatchar

Nöjd med min Asustor, 10 år gammal, kommer tyvärr inte längre säkerhetsuppdateringar och den skall bytas ut, men den är isolerad och uppsäkrad så ingen utanför det lokala trådade nätverket kommer in i den.

Man får väl hoppas att de som äger dessa d-link enheter håller dem utanför nätet.

Av Homdax

Men, men.. alltså jo, jag kan skriva under på att TOS har för stor makt och att många spel borde fortfarande kunna spelas på olika sätt.. Tack till GOG och DosBOX för många, förresten.

Dock finns det ju stora kostnader med att hålla igång spelen... säkra upp servrar och så vidare ad infinitum... kan det finansieras på ett rimligt sätt? Sedan måste ju den miljön hållas säker, det är ju något av en utmaning i sig.

Av Homdax

Ni inkräktar på min digitala yttrandefrihet.

finns väl alltid någon dummer som skall hissa den flaggan

Av Homdax

Personligen tycker jag att usbc kontakten kan kännas lite instabil och kan lätt glida ut, använder mest Lenovo original, men det varierar säkert och borde kanske prova någon med magnet.