Inlägg

Inlägg som anon132576 har skrivit i forumet
Av anon132576

Hade en peltierkylare kombinerat med en tidig variant av AIO vattenkylare i min Dell XPS-torndator från 2006. Det intressanta med den var att peltiern kylde inte processorn - den kylde kylvattnet till AIOn. Den hade även en mikrokontroller som övervakade pump, fläkt, uteffekt till peltiern och temperaturer (så att kondens inte uppstår, osv.)

Att kyla kylvattnet är typ 1000% smartare än att lägga an peltiern direkt mot CPUn. Förvisso måste du ha en kylfläns till (vilket kostar mera pengar), men du slipper situationen där peltiern blir mättad av inkommande värme och CPUn börjar klocka ned och tappa prestanda.

Sedan kan man ju fundera på hur smart det är alls att använda peltierelement, med tanke på hur mycket ström de drar...

Av anon132576
Skrivet av zipppiz:

Har läst att det varit någon bugg som gör att kortet drar väldigt mycket i "idle" är det något som är åtgärdat nu?

7900-serien har haft hyfsad tomgångsförbrukning alltid så länge man hållit sig till en inkopplad skärm/60Hz (typ 10-15W cirkus, lite beroende på vilken modell av kort man har.) Om man gått över dessa gränser har förbrukningen kunnat hoppa ordentligt - uppåt 100W eller mer i en del fall. Videouppspelning orsakade också hög förbrukning, ca 50W var vanligt för mig. Räckte med att ha en adbanner på en väbbsida som bestod av ett videoklipp så slörp drog kortet ström som en gammal glödlampa... Suck och stön!

Allt detta orsakades av att drivrutinen inte lät RAM-minnet gå ned i hastighet som den borde, utan körde upp minnet (och även infinity fabric ombord på GPUn misstänker jag) i max spänning/klock. Detta leder till hög strömförbrukning.

För ett antal drivrutiner sedan fixade AMD problemet med hög bildfrekvens/flera bildskärmar, och lite senare även problemet med hög förbrukning vid videovisning. Nu har jag gått ned till 12-20W ca vid tomgång med skärmen ställd till 240Hz (effekten varierar en del pga browser/windows compositer sitter och jobbar i bakgrunden, vilket får kortets spänning/klocka att reflexartat rycka till uppåt då och då.) Videouppspelning å sin sida påverkar inte strömförbrukningen alls i 1440P-upplösning numera.

Så problemen är vad jag vet i stort sett helt fixade. Skulle vilja gnälla lite på att kortet skrämmer upp klockan/spänning/effekt väldigt snabbt och högt vid nästan minsta lilla dock, och sedan tar det ett par ögonblick för effekten att gå ned till avslappnat läge igen även fast det inte sker några vidare uppdateringar av det som visas på skärmen. Antar att detta är pga benchmark-mjukvara som ger bättre siffror om kortet är spattigt och fetnervöst som en travhingst med spänning/klocka... suck å stön igen!

Kanske man kunde sätta in några slags sanity checks för GPU-klockan i drivrutinen om man bara sitter och petar i ett windows-program eller slösurfar på nätet. Men jag är ju inte den som bestämmer, och ingen från AMD har frågat vad jag tycker om detta heller så... lol

Av anon132576
Skrivet av fm_buli:

Hade till exempel en medelålders man en gång som skulle köra sin bil genom entrén på byggnaden sa han, eftersom ett clips till hans framljus inte fanns att köpa som lös reservdel.

Om han faktiskt hade gjort det hade han ju fått byta betydligt fler delar på bilen än bara ett clips i framljuset...

Sådana där människor tenderar att vara psykiskt labila, och/eller drogpåverkade. Jag förmodar att du inte kontaktade polisen angående det olaga hotet?

Fram tills mitten på 00-talet någon gång bodde det en missbrukande man i samma hus som mig, han var normal för det mesta, men när han drack/drogade blev han helt sjövild. En gång knackade han på för att låna datorspel till sin grabb han hade (kul uppväxt för den ungen - tydligen hade han iaf stödföräldrar där han bodde emellanåt) med hela handen helt invirad i ett stort paket efter att ha kört den genom fönstret hos "käringen" han varit ihop med i grannhuset... (Karln var lång och ganska stilig och så i övrigt, så fruntimmer gillade honom tydligen - tills han blev galen, typ.)

Av anon132576
Skrivet av Campaigner:

WoW nyheterna var häftiga men höjdpunkten var Chris Metzen! Sån jäkla legend! 😀. Han måste gjort rösten till Thrall kom ja tänka på! 😮

Jo, han ÄR ju typ Thrall... lol Misstänker att Metzen helst skulle vilja bli reinkarnerad som orc.

Trist för övrigt att den här tråden till typ 98% består av gnäll och tjafs om diverse petitesser, och nästan inget om något som presenterades eller sas under konventet. Varför är folk så jäkla negativa hela tiden? Fattar inte det.

Bara till WoW var det ju en massa positiva förbättringar som nämndes, warband för dina alts (inkluderat bank med potentiellt massor av flikar), drakflygning i gamla världen, drakflygning med gamla mounts ("bara" 100+ iofs, av närmare 500 flygmounts totalt i DF - man får hoppas att det utökas efter hand), och allmänt bättre respekt för spelare och deras tid, och inte kräva upprepade grinds på olika karaktärer osv.

Sedan en riktig, sammanhängande handling över tid är något vi aldrig haft i spelet förut. Det fanns vissa lösa band mellan expansioner förr i tiden - Illidan i Outland ledde till Arthas i Northrend som ledde till...Deathwing? lol Nej... Inte så jättetydliga band där kanske! Man skulle kunna säga att hjälpa Garrosh i Outland (om man spelar som hord) ledde till hans senare radikalisering under LK och Cata-eran för att övergå i total galenskap i Panda och Warlords. Vilket i sin tur ledde till Legion. Men det är ändå rätt diffus tråd - Garrosh var bara en surmört i ett bakvatten i Nagrand under hela BC, att han skulle få sånt inflytande gick ju inte att förespå.

Nu blir det en riktig handling, förhoppningsvis i samma klass som Legion hade. Vet såklart inte om det kommer att infrias, men jag är villig att vara förhoppningsfull.

Citat:

Det enda jag ogillade var det eviga tjatet om inkludering, alla är välkomna bla, bla, bla….😒

Vad är det för fel på det? Det nämndes ett par gånger, än sen då? Det är inte alls självklart att alla räknas i spelvärlden - Blizzards egna erfarenheter om sånt såg alla alltför tydligt för bara några år sedan. Så det vet nog vem som helst att en spelchatt kan vara extremt toxisk om ingen aktivt håller efter slemmet som vill bre ut sig.

Inkludering är en trygghetsgrej för många utsatta grupper som ofta får ta jävligt mycket skit i spel helt enkelt, och det är rätt aningslöst att hänga upp sig på det.

Av anon132576
Skrivet av andreasa64:

samt en trotsig 2 åring som har börjat skrika så fort det skojas och busas, antagligen apat efter dom andra barnen på förskolan

...Tänker i mitt stilla ensamhet på en grupp herrar på fotbollsmatch...

Det är så vi är, människor. Vi gillar att skrika och gapa - särskilt när vi hetsar upp oss, hehe.

Av anon132576
Skrivet av Zippeer:

Expansion redan?
De jobbar alltså på en expansion till ett spel dem knappt är halv färdiga med?

Standard i spelvärlden numera. De har två lag med utvecklare, en som jobbar med framtida patchar till den version av spelet som ska släppas eller redan är ute, och en andra grupp som jobbar med (nästa) expansion(er).

Så varför inte lägga allt folk i samma korg och jobba dubbelt så snabbt på en grej åt gången?

Svar: för att det inte är effektivt användande av resurser - man får inte ut mer produktivitet bara av att kasta fler varma kroppar i en stor hög. Sedan så blir spelarna arga och lämnar när det inte kommer något nytt i spelet de redan spelar medans alla utvecklarna jobbar på expansionen.

Så därför delas det upp. Man har lärt sig att jobba så genom praktiska erfarenheter.

Av anon132576
Skrivet av HULTAS:

Haha men sluta bara Lenny. Nog för att en produkts värde är subjektiv, men du får det att låta som att det är synd om det gigantiska företaget Activision Blizzard och dess pengar de gör i vinst.

Du tolkar mitt inlägg med en överdrivet cynisk vridning. Jag bara noterar ett faktum, att du inte gillar det jag säger är inte mitt fel. WoWs månadsavgift har inte höjts på snart 20 års tid, inflation och mycket större personalgrupp i utvecklingslaget med mera gör att de kommer behöva andra inkomstvägar. Vi lever i en kapitalistisk värld, jag är inte särskilt förtjust över det, men så är det. Vill du ha spel så kostar det pengar, och återigen: du har tre prisnivåer att välja på. Ingen tvingar dig att välja den dyraste.

Skrivet av Ragnarok:

Men att spela 3 dagar tidigare för man betalar mer är att köpa en fördel, som jag då inte tycker borde finnas i Wow.

Snedstreck ansiktshand... Av allt att klaga över. För det första, Wow är inte en tävling. För det andra, första raiden (och numera, mythic+ fängelsehålor) brukar traditionellt inte ens öppna förrän två veckor efter det riktiga släppdatumet, hur stor reell skillnad gör de där tre dagarna ens för de som lever på den blödande knivseggen tror du? De har ju hunnit bli raid-redo utan de där tre extradagarna i tidigare expansioner! Och hur påverkas du själv egentligen av att vissa eventuellt börjar spela tre dagar före dig? Kan inte se någon inverkan, ärligt talat.

Skrivet av phanto:

Det är inte som i Diablo4 eller Starfield där det inte spelar någon roll och det inte är en levande värld med konkurrens.

Men jösses alltså, vaddå för konkurrens? Lever du på auktionshuset eller? Kanske du isåfall borde söka djupare mening med ditt eget liv eller något sånt. Snacka om att övertyga sig själv att himlen faller över tre sketna dagars skull.

Citat:

Vad gäller stackar fattiga blizzard och Kaliforniens hutlösa löner: Du missade försäljningen av moderbolaget?

Vilka av de pengarna kommer att gå tillbaks till utvecklingsarbetet tror du? De pengarna går ju till aktieägarna (inkluderat slembobban Bobby Kotick.) Är ungefär noll risk att han kommer donera något till WoWs framtida utveckling liksom.

Citat:

Att det är månadsavgift för spelet? Att de har en shop för kosmetiska föremål och guld (tokens)? Att företag inte fungerar på så sätt att intäkt för grupp A avser utgift för grupp A?

Som sagt, månadsavgiften är samma som den var 2005 här i Europa (och 2004 i USA), och företag fungerar visst så att utgifter för grupp A måste på ett rimligt sätt matcha intäkter för grupp A. Det är när obalans däremellan som utvecklingslag kapas ned med machete eller hela spel läggs ned - EA tjänade pengar, men de la ändå ned Anthem efter en tämligen kort livstid, och särskilt för ett MMO. Företag som inte har koll på in/utflödet av pengar i olika projekt är företag som det riskerar gå illa för.

Av anon132576
Skrivet av Ragnarok:

€90 för "3 Days Early Access to The War Within" Sådant borde inte finnas i Wow.

Är ju bara att titta innantill i bilden du själv länkade så ser man att man får lite mer än så för pengarna.

Sen om man tycker det är värt det eller inte är ju såklart upp till en själv, men man kan ju åtminstone vara korrekt i hur man representerar situationen tycker jag. Visst är den dyraste versionen en hel del pengar, men WoW-gruppen inom Blizzard sägs bestå av runt 300 personer så det är klart att det kostar på att hålla en sådan maskin gående. Särskilt som Blizz HQ ligger i kalifornien, som är en dyr delstat att bo och verka i.

Man kan även köpa de mindre kostsamma versionerna såklart, det finns ju faktiskt valmöjligheter.

Skrivet av danielwerner:

Ett nytt Warcraft-spel, sa de. Naivt nog blev jag lite intresserad. Sedan sa de att det blir ett mobilspel.

Warcraft Roblox eller vafan det heter premiärvisades för en tid sedan redan, så en fullständig nyhet är det ju inte. Själv bryr jag mig ungefär noll om sådana spel, men visst. Kan ju finnas andra som tycker det är kul kanske.

Citat:

De vet att fansen blir otroligt jävla besvikna (enda sättet att undvika det hade väl varit om de announcat WC4 samtidigt). Men det går väl inte att säga nej till t.ex den kinesiska marknaden på nån miljard potentiella köpare, där mobilspel är betydligt populärare.

RTS-spel är ingen stor genre längre, tower defense-spel och liknande i mobiltelefoner är det som gäller numera. Blizz har ju i princip lagt ned Starcraft 2, så att de skulle utveckla ett nytt dator-RTS i Warcraft-universat förefaller osannolikt till max. WoW har tagit över historieberättandet där sedan länge, ett nytt RTS skulle bara grumla till vattnet när de ska försöka börja smida sin nya episka historia.

Av anon132576

WoW-segmentet under introduktionen var ju helt stolligt. Känner mig fetpeppad för första gången på mer än ett halvt decennium typ. Känns som när man kom in i Legion och upptäckte hur episk berättelsen var, och nu har vi för första gången på länge någon som tar ett helhetsgrepp över loren i spelet istället för Danusers inkompetenta hattande fram och tillbaka utan att slutföra någonting i historieberättandet som han försökte leverera.

Alts som warparty eller vad det nu hette och sånt verkar också spännande, väntar på att få veta mer om det. Dynamisk flygning med vanliga mounts - fetgrymt. Drakflygning är helskönt, kan vi även få det i de gamla zonerna blir det ännu bättre.

Känner mig riktigt entusiastisk faktiskt.

Av anon132576
Skrivet av mpat:

Detta är fel.

Det var då väldans vad svårt det här var! Varför säger du detta till mig? Jag nämnde inte alls något om allt det där. Säg det till personen du svarade till om du måste hålla på och älta.

Min poäng var, det är normalt beteende av Apple att ta bort gammel bös ur sina operativsystem, och att klaga över det är meningslöst. Det är allt. Inte så komplicerat att grocka, tyckte då jag iallafall.

Av anon132576
Skrivet av mpat:

Läs tråden bakåt.

Jag har redan läst från första rad.

Citat:

Detta är inte alls en mindre detalj. Det är väldigt många spel på Steam som aldrig uppgraderades till 64-bitars

Det är totalt standard Apple-agerande, sedan väldigt många år tillbaks i tiden. Det är så här de agerar, man kunde göra argumentet sedan alltid, men rent realistiskt i den moderna eran iallafall (pga man kan ju inte förvänta sig emulering av en Apple II på en 68k-Mac direkt - eller ptja, inte i närheten av realtid.)

Apple släpper stöd för gamla APIer när de känner för det utan hänsyn till att det sänker äldre mjukvaror som inte uppdateras längre, eller gör långt större gallringar än så inemellanåt. De sumpade 68k-stöd ett antal år efter bytet till PowerPC, de sumpade all System x.x-mjukvara efter bytet till OS X, de sumpade all PPC-mjukvara ett antal år efter bytet till x86. De kommer sumpa OpenGL någon dag också, osv. Det är så här de gör, antingen gör man som Microsoft och håller kvar i all gammal skit in i det längsta, eller så sovrar man allt eftersom.

Man kan tycka vad man vill om detta, men Apple agerar så här och har gjort det i fantastiskt många år, inget nytt alls att de droppade 32-bit. Det är något en långtida Apple-användare är van vid. Sedan att det ställer till besvär för användare är ju en sak, men Apple är mer intresserade av aktiva utvecklare i dessa App Store-tider som uppdaterar sin programvara och lägger till stöd för de nya funktioner och APIer de nyss utvecklat än utvecklare i dvala som låter samma mjukvara ligga orörd i App Store år ut och år in, det är ju därför de gör sådana här sovringar. På iOS-sidan lär de ju sovra all mjukvara förr eller senare som fortfarande inte automatiskt anpassar sig efter skärmupplösningen och rundade skärmkanter, utan är fast i det gamla systemet före iPhone X, för det ser förjävligt ut på nyare enheter med grafiken uppskalad och med skärmkanter. Har några äldre spel som var så, pallar inte med att köra dem längre.

Får väl gråta en tår när de dumpas typ, men mer än en tår blir det inte för jag har varit medveten om att de legat löst till rätt länge nu.

Av anon132576
Skrivet av mpat:

Nej, Rosetta 2 översätter bara x64-kod. Om spelet är 32-bitars - vilket ganska många är - så fungerar det inte.

Var ju ett par/några år sedan Apple släppte 32-bit både i ARM och Intel ISA, detta måste ju ändå ses som ganska uttjatat vid det här laget. Går ju inte att hänga fast vid legacy-tjafs i all evighet, det blir till slut helt ohanterligt, särskilt med tanke på säkerhetsbrister med mera... Och I deras hemkokta processorer finns ju inte ens hårdvaran kvar för att köra gammeldags 32-bitars ARM-kod, så där finns en tämligen fysisk begränsning kan tilläggas.

Någon slags emulator med realtids transcode-funktion borde ju finnas därute tycker man iofs.

Citat:

Dessutom fungerar givetvis inte PowerPC-spel, men det rör sig om ett mindre antal.

Men guh. Är någon förvånad över det? PPC-eran tog ju slut runt artonhundra frysihjäl typ. (Med teknikvärlds-tideräkning villsäga.)

Skrivet av Mono:

Kanske en uppföljare till Pippin? Grymt framgångsrik spelkonsol.

Apple TV kan ju anses som Pippins moderna uppföljare. Inte lika käckt namn dock kan tillstås!

Av anon132576
Skrivet av Alphahanne:

Inte för att det var något nytt för mig som växte upp i Lappland, norrsken är vardagsmat där uppe under den mörka vintern.

Bodde tills jag var 11 i Luleå, såg aldrig några riktiga skimrande gardiner däruppe på himlavalvet, bara som lite vagt glödande dis ett antal gånger, typ. Vet inte ens om det var riktigt norrsken det jag såg, eller vad fan det var för något.

Av anon132576

Jag utgår ifrån att det är M3-processorer som lanseras nu, och att M3s GPU får raytracing-stöd precis som A15 i senaste iPhone Pro också får. Man kan ju fundera på vad prestandan blir, M-serien har ju haft ganska tung övervikt på CPU-prestanda hittintills, GPU-delen har inte alls kunnat hänga med desktop-GPUer från AMD/NV.

Så blir spännande detta. Gissningsvis lätt uppskrämd GPU-prestanda, raytracing-prestanda i typ AMD/Intel-klass, inte NV. Frågan är också hur skitdyrt det blir. En 13" Macbook Pro med bästa core i7-processorn kostade 13k 2011, vid 2018 hade priset mer än dubblerats, och sedan har det fortsatt på den vägen. Apple borde skärpa sig tycker man (särskilt som att det är lågkonjunktur just nu), deras rent grisiga överpriser på RAM och flash är ju rena förolämpningen nu när de avskaffat alla möjligheter att uppgradera hårdvaran.

Men Apple kommer ju att Appla, så är det ju.

Av anon132576
Skrivet av medbor:

Det var väl exakt sån här skit de fick böter av EU för? Inga extra steg behövs, låt folk göra egna val

Det här är nog ännu fräckare än det de åkte dit för på den tiden, de övervakar ju användarens surfande (detekterar att användaren försöker ladda ned chrome) och sedan modifierar de googles väbbsidor och injicerar egen kod i dem för att distrahera och skrämma. Detta förefaller falla under EUs "dark pattern"-lagstiftning, som förbjuder beteenden som lägger hinder i vägen för användare.

En av de grejer de åkte dit för var att de bakade in en väbbläsare direkt i windows - detta gör de ju fortfarande, och nu har de lagt till fler hinder. Enda anledningen att de kör med sådana här beteenden är att de försöker bli dominanta på väbbläsare så att de kan börja bryta mot html-standarder osv igen som de gjorde med IE för att cementera sin position, och börja pumpa användare på pengar på ett eller annat vis - reklam, prenumerationskostnader osv, och sedan ska du inte ha några alternativ för att komma undan för alternativen är bortkonkurrerade. Det är målet för skurkföretag som MS.

Av anon132576
Skrivet av Sarato:

Kanske dags att sluta sponsra Göteborgskex då de inte bryr sig om sina svenska arbetare längre:

Det är inte GK det är fel på, det är miljardärerna tillika norrbaggarna som äger Orkla som håller på att förstöra vårt land för att berika sig själva ännu mer. Som att de behöver mer pengar, typ.

Borde vara förbjudet att lägga ned fabriker som går med vinst för att flytta produktionen till låglöneländer. Särskilt om man bara ska importera produkterna rakt tillbaks till Sverige igen, vafan har de där jävla baggarna inte hört talas om miljöförstöring och transportutsläpp eller. Förbannad idioti!

Miljardärer borde förbjudas. Bryt av och returnera allt som Orkla slukat upp här i Sverige!

Av anon132576
Skrivet av landahl:

Veteranen underrättelseanalytiker och raketforskare Dr James Lacatski berättar att Usa har minst en utomjordisk farkost och har även varit inne i den mm.

När publicerar han bilderna han tog? *ögonrull*

Vem som helst kan säga vad som helst.

Enbart påståenden är inte värt ett ruttet lingon.

Repetera 500x.

Det som jag finner kanske mest osannolikt med iden att vi skulle ha UFOn i förvar är, var är all den fantastiska teknologin vi skulle kunna använda oss av från dessa farkoster. Finns ju inte ett spår av detta någonstans, trots alla landvinningar vi skulle kunna åstadkomma. Temperamentsfulla och klena kemiska raketer skulle bli omoderna på en eftermiddag, osv.

Av anon132576
Skrivet av Kwirek:

För $9999 är det bra att det är lite bättre än det 5 år gamla 2080!

Äpplen och päron iofs. GPUer är bara riktigt bra på vissa specifika typer av beräkningar, försöker man köra fel kod kraschar prestanda genom golvet; själva beräkningsenheterna är väldigt enkla och barskrapade för att man ska kunna packa in så många som möjligt på en enda kiselbricka. CPUer är gjorda att vara åtminstone okej bra på så många typer av problem som möjligt, man har därför lastat på så mycket hårdvara man kan knô in där; superscalar, OoO, hyperthreading, branch prediction osv osv osv - och fetmängder cache också.

Så en CPU med lika mycket flops som en 5 år gammal topp-GPU är inget alls att fnysa åt. Man borde kunna hitta på en del skoj med det. 3D-rastrering blir den ju aldrig lika bra på såklart som en GPU, då den inte har alla de parallella hårdvaruacceleratorer en GPU har för sånt, men man borde kunna skriva en riktigt schysst voxelrenderare till exempel (Outcast på steroider till max typ!)

Av anon132576
Skrivet av Kattus:

Det går faktiskt att använda webbläsare från andra än Google.

Tack, men alla är redan medvetna om det. Tyvärr, om man använder iCloud för windows för att synka bokmärken osv, som exempelvis jag gör, så är man begränsad till antingen Chrome eller Edge, och den senare vägrar iallafall jag att ta i ens med tång så då kvarstår inte så många andra alternativ.

Av anon132576
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag känner sådär över att de ska lägga in mer dritt i denna om det ej går att disabla.

Har haft problem med att Chrome autokompletterar till vadhelst den känner för när man börjar skriva i addressfältet.

Typ, skriver man bokstaven "f", så lägger den blixtsnabbt till "acebook" direkt i sökrutan (inte som förslag, den limmar dit bokstäverna) - men det var ju inte det jag ville söka på. Så då får jag sudda suddegumma bort hela autokompletteringen. Skriver man sedan en bokstav till kommer en ny autokomplettering. Och alltsom oftast en ny till.

VAFAAAAANNNN typ!!! Helvetes jävla skit, vad håller du på med! :/