Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen
Skrivet av Inet:

Tjenare!

Inget som vi har aktiverat. Tyvärr får vi inga svar från Bitpay, men jag kan be utvecklarna att bumpa igen och fråga om detta. Om jag gissar så kommer vi inte att få svar.

Jävligt surt att de inte svarar när ni frågar. Min flickvän, som är den som väntar på att ni ska ta emot betalning med Bitpay igen, lyckades dock hitta lite info från Bitpays support som skrevs för bara 10 dagar sedan:
https://support.bitpay.com/hc/en-us/articles/206003676-How-do...-

Så det ska ju gå att höja gränsen.
Sen är också frågan om det är den årliga gränsen ni slog i taket på eller om det bara va att ni dagligen slog i taket så att folk stötte på problem och kontaktade er om.

Förhoppningsvis är det bara deras support som är dålig.

Av Galadhnen

Jag svarade att jag kör med V-sync men jag kunde lika gärna svarat att jag kör utan någon synkteknik alls.
Jag gör olika för olika spel. Det första jag gör när jag startar ett spel är att bestämma vad som kommer fungera bäst i just det spelet.

Säg t.ex. Overwatch, där ligger jag mellan 350-400 fps, skärmen körs i 120 Hz med ULMB aktiverat, ingen synkningsteknik öht för vid så hög fps syns bara tearing om jag letar efter det, inte när jag fokuserar på spelet.
Witcher 3, 120 Hz och fps med V-sync och ULMB.
Cyberpunk, maxat alla inställningar inkl det dolda cinematic_RTX-läget, så där kör jag g-sync.

Jag har någon sorts intern prioriteringslista:

ULMB?
- Kan jag ha högsta inställningarna eller tillräckligt nära för att det ändå ser bra ut med stabila 120 (eller åtminstone 100) fps? Isf ja, ULMB.

V-sync?
- Är fps mer än två eller gärna tre gånger uppdateringsfrekvensen på skärmen? Isf ingen V-sync, annars antagligen V-sync (jag testar utan först)

G-sync
- Om jag inte har stabila 120 fps hur jag än gör (utan att offra mer än jag är villig i bildkvalitet), aktivera G-sync och försök ignorera den blurriga hemskheten som är LCD-skärmar utan någon sorts BFI.

Det är verkligen natt och dag med och utan ULMB (med åtminstone 100, helst 120 Hz och fps. 85 Hz är verkligen en nödlösning) så jag gör allt för att undvika att köra utan det, men i just fallet Cyberpunk bestämde jag mig för att jag vill testa det med all bling-bling på.

Av Galadhnen

Vore definitivt trevligt om det fanns ett lite mer strömsnålare och billigare alternativ till 5800X.

En annan tanke som slog mig nu för första gången är att det inte är så dumt av AMD att de använder just Ryzen 7 5800 i förbyggda datorer eftersom de ofta saknar bra ventilation. Sen handlar det säkerligen bara om pengar och inget annat men ändå. Och så finns det ju 5800X också i förbyggda datorer så det har nog inget alls med saken att göra...

Av Galadhnen

@Inet:
Jag har för mig att jag sett att möjligheten att betala med Bitpay kommit upp igen efter att det va borta ett tag. Kan hända att jag tänker på @Webhallen iofs men men frågan är oavsett:
Den här takvolymen som ni nått med erat konto hos Bitpay, fick ni någon indikation om det gällde en takvolym över en viss tidsperiod? Skulle det kanske kunna vara så att till årsskiftet så kommer era utnyttjade antal transaktioner nollställas?

Något säger mig att Bitpay inte varit helt tydliga gällande detta heller men jag tänker att det inte skadar att fråga.

Av Galadhnen
Skrivet av Xinpei:

3. Cinebech tenderar inte alltid representera spelresultat speciellt bra.

Absolut, jag drog inga sådana slutsatser. Jag tänker mer på hur det kommer prestera i t.ex Blender. Liksom många andra här ser jag fram emot hur det presterar i spel också.

Av Galadhnen
Skrivet av Phod:

Jag tror vi är överens om att skillnaden mellan t.ex. 240 Hz och 480 Hz är mindre än 120 Hz och 240 Hz. Det jag vill ha sagt är dock att högre uppdateringsfrekvens är ingen holy grail, förutom kanske psykologiskt sett.

Dessutom har ingen kört ett spel i 480 Hz vad jag vet, så vem vet hur det skulle bete sig. Jag antar att i den frekvensen kommer det att ske en del "fuskande" i spelmotorn för att det ska stå 480 på skärmen när man spelar. 2ms är inte mycket CPU-budget, och alla system har ett visst jitter. Tro mig, jag har själv skapat system med krav på prestanda och regelbundenhet.

Jag hoppas du inte tror att jag är emot skärmar med högre frekvenser, jag ville ursprungligen bara kommentera ditt inlägg som kanske kunde uppfattas som att 140 Hz i sig är ryckigt och svårtspelbart.

Du får ta och recensera ett 480 Hz-skärm på SweClockers, det tror jag skulle vara populärt. Jag kommer inte att ta något för givet gällande upplevelsen av en sådan uppdateringsfrekvens innan du gör det.

Fast så är det ju inte, det är samma skillnad. (Fast du har också i praktiken rätt, vi kommer till det.) Dubbel frekvens, hälften så mycket blur, eller som i mitt exempel möjlighet att snurra runt dubbelt så snabbt med BFI utan att man börjar se avståndet mellan frames. Ökar man frekvensen tillräckligt mycket så kommer man uppnå en helt blurfri bild vid en viss hastighet på rörelse över skärmens pixlar. I de fallen skulle jag säga att man har mer än dubbelt förbättrat bildkvaliten, eftersom det går från synligt blur till inget synligt blur.

Säg t.ex. ett spel man spelar med gamepad där man inte kan snurra runt kameran snabbare än att hastigheten är 960 pixlar per sekund, då skulle mängden blur stämma med nedan bild (förutsatt att pixel response time hänger med också)

https://blurbusters.com/wp-content/uploads/2019/04/motion_blur_f...

När det gäller latens kan man också säga att latensen halveras varje gång uppdateringsfrekvensen dubblas. Då är även skillnaden den samma när man går från 120 Hz till 240 Hz, som från 240 Hz till 480 Hz. Men här har du i praktiken rätt skulle jag säga eftersom skillnaden i latens blir mindre och mindre i proportion till ens egen reaktionsförmåga och även mindre i proportion till end-to-end latency, så då blir det mindre och mindre sannolikt att en halvering av den latens som uppdateringsfrekvensen bidrar med kommer göra någon skillnad. Men när det väl gör skillnad, och det kommer hända även när man jämför 240 Hz med 480 Hz, så kan slutresultatet vara det som avgör vem som vinner en turnering. Men det är som sagt mindre och mindre sannolikt att det skulle hända och det handlar istället mer och mer om egen reaktionsförmåga eller övriga latenser involverade.

Ett konkret exempel som jag själv under kontrollerade former laborerat med är i Overwatch där jag spelar Reaper mot någon som spelar Roadhog. Sedan har jag testat hur långt ifrån jag kan stå från en Roadhog och ändå reagera i tid för att undvika Roadhog's Chain Hook som rör sig 40 meter per sekund. Det är visserligen inte någon stor skillnad men skulle jag ha en skärm och dator som kan driva 480 Hz istället för 120 Hz, då kan jag stå en kvarts meter närmare Roadhog och ändå hinna reagera. Inte mycket, men ibland krävs det inte större skillnad för att avgöra vem som segrar.

Av Galadhnen

Jag sitter med ett 3090 TUF OC. Såg igår en stream av New World och tänkte att det såg lite kul ut... nu ser det inte lika kul ut.

Tack för nyheten/varningen!

Av Galadhnen

@Gurrrra @Phod
Det finns absolut fortfarande märkbar blur vid 480 Hz. När man dubblar uppdateringsfrekvensen så halveras mängden blur, så jämfört med 120 Hz kvarstår ändå en fjärdedel blur. Det är definitivt inte "ingen blur" eller "inte märkbart". Ni kan läsa mer här:
https://blurbusters.com/4k-120hz-with-bonus-240hz-and-480hz-m...

Jag använder BFI (ULMB) mycket, i alla spel jag kan. Och utöver lite strobe crosstalk är det största problemet med bilden när man i ett 3D-spel (first-person eller 3rd person) tittar runt så känns inte rörelsen helt naturlig om man inte gör en mycket mjuk och inte alltför snabb rörelse.

Med t.ex. en gamepad går det rätt bra, man får bara se till att inte snurra runt för snabbt så ser det bra ut. Men jag märker lätt att när jag går över en viss hastighet så börjar jag se avståndet mellan varje frame och det ser inte längre naturligt ut.
Min skärm kan köra ULMB vid som högst 120 Hz. 240 Hz skulle innebära att jag kan snurra runt dubbelt så fort. 480 Hz dubblar det igen.

Med mus och tangentbord är rörelse mycket mer ryckiga, där tappar man väldigt lätt kopplingen mellan frames och där skulle en högre uppdateringsfrekvens vara ännu mer önskvärt. För spel med gamepad skulle jag nog vara fullt nöjd med 240 Hz och BFI utan strobe crosstalk. Med mus och tangentbord skulle jag vilja ha betydligt mer än så.

Mer läsning:
https://blurbusters.com/blur-busters-law-amazing-journey-to-f...

Av Galadhnen

Jag borde väl egentligen börja med ljudböcker men när jag väl läser böcker så blir det i vanlig fysisk bokform.

Det jag föredrar med det är att jag kan ta min tid och verkligen fundera över vad jag läser, läsa igen och fundera lite mer. Det är inte så viktigt om det är skönlitteratur så kanske borde jag åtminstone börja med ljudböcker för det.

Av Galadhnen

Det va som tusen, jag trodde inte det skulle vara bättre i Cinebench.

Det kvittar visserligen för min del, jag kommer inte uppgradera på ett bra tag från min 9900KS. Men kul med konkurrens!

Av Galadhnen

Om skärmarna kan driva en sådan uppdateringsfrekvens med tillräckligt låg pixel response time för att slippa strobe crosstalk med en dynamisk BFI-implementation... då är jag intresserad! Men jag har inga större förhoppningar att det skulle vara möjligt med LCD inom de närmasta åren om öht. Förr eller senare lär LCD bli utbytt mot t.ex. microLED.

Av Galadhnen

Jag har sett spelet i Epic Games Store och sett en bit av trailern. Blev inte supersugen av det men med den här nyheten så kryper det lite i fingrarna att se hur bra implementationen av TAAU+FSR är...

Av Galadhnen

Jag hade svårt att bestämma mig för vilket motiv jag ville ha... men det blev hexagonerna till slut. Jag trodde jag skulle vilja ha den andra först men det lilla som avgjorde va att jag föredrog att ha Sweclockers-texten uppe till höger. XXL va givet från början.

Av Galadhnen
Skrivet av Allexz:

Så vad gör alla RTX cores?

De används väl inte i FSR, eller?
Och om inte... hur kan prestandan vara så pass jämnlik om en använder speciell hårdvara och den andra inte?

Jag tror du menar Tensorkärnor? (Eller iofs RTX-kärnor är väl lite abstrakt, det finns RT- och Tensorkärnor.)
Det är de som gör jobbet med DLSS.

FSR använder varken Tensorkärnor eller RT-kärnor.
Allt görs i shadern.

DLSS är ju snäppet vassare än FSR, särskilt vid mer prestandainriktade inställningar. Så FSR offrar ju en del, speciellt fina detaljer försvinner. Men helhetsintrycket är ändå väldigt imponerande.

En anledning varför det kan vara så lika i prestandavinst kontra bildkvalitet är att det inte bara är en fördel att DLSS är mer avancerad, lösningen innebär också mer overhead. Så med DLSS på tappar man först prestanda, men vinner mycket mer tack vare att man kan rendera i en så mycket lägre upplösning. FSR å andra sidan har inte samma overhead, de kan därför rendera i en högre upplösning som de sedan skalar upp.

Men ja din poäng är ju att FSR tar beräkningskraft från shaders, men kontentan måste ändå vara att förlusten av den beräkningskraften ändå är betydligt mindre än förlust från overhead med DLSS.

Av Galadhnen

Som förväntat försvinner mycket detaljer i saker som trädgrenar på håll eller andra saker som helt enkelt inte syns i en lägre upplösning men det mesta i bilden ser ju bra ut och den extra prestandan kan vara skillnaden mellan att spelet är ospelbart och spelbart.

Hoppas som andra här att FSR implementeras brett och man kan ju också hoppas att FSR även förbättras över tid.

Av Galadhnen

Jag va en av de som var villig att pröjsa 17000kr för ett RTX 3090 (TUF OC) för jag tänkte då att jag inte hade något direkt annat att spendera pengarna på och jag har blivit rätt kräsen och vill ha stabila 120 fps i alla spel så jag kan använda ULMB.

Sen köpte jag lägenhet för typ ett par månader sedan och flyttade in för ett par veckor sedan. Sitter nu med knappt några pengar alls på banken och har en lång lista med saker jag behöver och vill köpa men inte kan. Tanken har slagit mig att sälja kortet för 25-30 lax eller vad man nu kan få för det men då skulle jag först behöva få tag på ett annat kort och det orkar jag inte ge mig in i igen.

Av Galadhnen

Jag skulle inte säga att jag brukar köpa lootboxes men det har hänt. Är nog endast Overwatch och Hearthstone... kan inte komma på något annat spel jag ens spenderat pengar i. Köper i regel endast DLC, aldrig cosmetics utom uppenbarligen för just Overwatch men det har jag endast gjort ett par gånger eller så.

Men okej, det va mer logiskt att de använde PS4-enheterna som ett botnätverk än för mining.

Av Galadhnen

Det enda jag undrar är:
Vems konstnärliga talang kan vi tacka för Sonic i nyhetskortet?

Av Galadhnen

Ja jag är alltid lite tveksam att gå över till en ny version av Windows. Undantaget var väl Windows 7 som jag betatestade och va så nöjd med att det inte va någon fråga om saken att jag skulle köra vidare med det.

Men om jag känner mig rätt kommer jag gå över till Windows 11 efter en liten väntetid bara för att kunna höra mer från andra om hur det funkar och kanske se lite prestandatester där man jämför Windows 10 och 11.

Av Galadhnen

Jag har aldrig riktigt gillat vanlig glass, sån man köper i vanlig butik, framförallt inte vanlig gräddglass.

Nä om jag ska äta glass så ska det vara italiensk gelato eller liknande. Typ Sticky Nicky i Stockholm har en del rätt bra glass. Citron+Blåbär är så jävla gott faktiskt...