Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

Ett par (eller fler) billiga skärmar m.m. för hemarbete

Jag söker en eller två billiga skärmar för en sekundär arbetsplats hemma till min särbo när hon hälsar på mig. Kan eventuellt också vara intresserad av någon billig 120Hz/144Hz-skärm för annat ändamål (skulle ge den till min lillebror)
Det är inte superviktigt exakt vad det är för skärmar, det behöver inte vara samma skärm om du har två skärmar även om det vore trevligt. Kraven för arbetsskärmarna är i princip:

- Fullt fungerande skärm (med förbehåll för någon enstaka död pixel)
- HDMI eller DP.
- IPS, VA eller motsvarande.
- 60Hz duger bra.
- Ska ha hyfsat bra färgåtergivning (ska hantera sRGB dugligt framförallt) men måste inte vara proffskalibrerade eller något sånt.
- 1920x1080 eller högre upplösning (1680x1050 kan gå om du vill skänka eller sälja för en struntsumma)
- ~22-25 tum för lägre upplösningar, ~27-32+ tum för högre upplösningar
- Allra helst vill jag kunna hämta upp den/dem i Stockholm, gärna i närheten av Vällingby. Kan ta det med post men vi får diskutera saken isf.
- Inte dyrare än vad som är skäligt, antagligen inte mer än 500kr per skärm om det inte t.ex. är en 4K-skärm i lite större storlek, den skulle ju då kunna användas istället för två FHD-skärmar, så en sådan skulle kunna kosta runt tusenlappen istället.

Så om ni har någon/några skärmar jag kan förbarma mig över så svara direkt på annonsen eller skicka PM, vilket ni än känner för. Jag kan eventuellt t.o.m. ta en tredje skärm så har jag den på min egna hemarbetsplats.

Vill ni bli av med (skänka, inkludera i priset eller sälja för en struntsumma) något annat som ligger och skräpar snarare än slänga det så kan jag i samband med köp av skärm vara intresserad av (fullt fungerande) tangentbord, mus, musmatta, extra HDMI/DP-sladdar, SSD (3.5", SATA), hårddisk, USB-minne, USB-förlängningssladd, USB-hub, KVM-switch... eller något annat jag ännu inte insett att jag kan ha nytta av.

Läs hela annonsen här

Av Galadhnen

Jag litar på Nintendo. De har så klart en del missar men även de måste ju få experimentera och misslyckas ibland för att kunna vara innovativa och hitta något genuint nytt.

Så jag vet inte vad jag vill ha, det får Nintendo lista ut.

Av Galadhnen

Inte för att jag har en mycket bestämd åsikt om saken men...
man kan ju stifta lagar om att licens krävs för att bryta kryptovalutor (proof of work). Ska man ha en licens så får man också följa vissa regler angående när och hur man brytor kryptovalutor. När det är elbrist i Skåne kanske det inte ska vara tillåtet att bryta kryptovalutor i just Skåne då.

Eller så kan man förstatliga det och så får staten använda brytning av kryptovalutor för att hantera överflöd av ström och så tjänar de en hacka som kan gå till fler förlossningssköterskor eller lägre skatt för låginkomsttagare eller något annat som är bra för samhället.
Det finns redan gott om andra sätt för de med mycket pengar att investera det för att fortsätta tjäna mer och mer pengar.

Av Galadhnen

Inser nu hur länge jag haft samma bakgrund... i upplösningen 1680x1050...
Det är kanske dags att uppdatera till åtminstone rätt upplösning.

https://i.imgur.com/shTEOl2.jpg

Av Galadhnen

Kommer definitivt spela det men... jag blev inte "bortblåst" av videon.
Svårt att förklara varför men det va lite som att det va "som väntat" snarare än över förväntan.

Av Galadhnen
Skrivet av Scarabeo:

Tror inte man bryr sig om att spara 17 kronor när man lägger över 25 000 på ett grafikkort och 5 500 på ett moderkort.

Precis som jag skrev: ingen big deal.

Av Galadhnen
Skrivet av Giiru:

Tack för svar och förslag!

Nej, förlåt! Det var bara jag som glömde ändra tillbaka. Satt och lekte runt för att se vad som fungerade. Det finns inga ddr5 och stod på hemsidan att moderkortet inte stöder något under. Jag har just nu några ddr3 kommer dessa inte fungera att använda tillfälligt på bygget du satte ihop tills ddr5 kommer ut?

Nej DDR3 kommer du inte kunna använda oavsett vilket moderkort du väljer till någon modern CPU.
DDR5 har kommit ut men det finns just nu inte så många alternativ som lätt går att få tag på.

Det är nog ändå bäst att du tar ett moderkort som har stöd för DDR5. Sen kan du om du vill tills vidare ta något enklare DDR5-kit (eller vad du nu kan få tag på) som du kan ha i väntan på något extra maffigt som t.ex. det Sweclockers lyckades få tag på till sina tester. Det är enkelt att byta RAM-minnen, mindre praktiskt att behöva byta moderkort och koppla om precis allting om du skulle valt ett med DDR4 och sen vill uppgradera till DDR5.

Du kan följa den här tråden för att hålla koll på DDR5-minnen:
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1648010-ddr5-tips

Skrivet av walkiii:

Man behöver bara 1 3-pack och sen köper man lösa fläktar efter det. För 3-packen kommer med själva fläktkontrollern och det behövs bara 1 sån, för den klarar upp till 16st fläktar.

Bra poäng! Ja det är nog ingen big deal för TS men man sparar ju 17 kr då.

Så här ser det väl ut då:

https://komponentkoll.se/bild/bQiSV.png

Av Galadhnen

Valde du ett moderkort med stöd för DD4 med flit?
En stor del av poängen med Alder Lake är stödet för DDR5.

Jag ändrade moderkort i ditt bygge så du kan använda DDR5.
Chassit du valde är bra men kommer inte med några egna fläktar så jag la till 6 fläktar (2x3 Lian Li UNI FAN SL120) som är praktiska och passar bra med resten av bygget.

https://komponentkoll.se/bild/VIBxL.png

Angående de två grafikkorten du nämner. 3080 Ti kommer vara hyfsat mycket snabbare än 3080. 3080 Ti är i princip lika snabb som en 3090. Du kan definitivt ta vilken som av alla de tre och det kommer få plats oavsett modell. Chassit har gott om utrymme.

När du bygger ihop datorn så verkar det bästa upplägget vara att ha radiatorn till vattenkylaren i toppen och ha fläktarna orienterade så att de drar in luft utifrån. Sätt tre fläktar i botten som också tar in luft, de kommer hjälpa kyla din GPU. De sista tre fläktarna har du på sidan och de låter du blåsa ut luft ur chassit.

Till sist vill jag bara nämna att när det gäller moderkort så finns det lite knapphändigt med information om vilka moderkort som är bra eller mindre bra. Jag har bara hört att det kan finnas en del som är mindre bra men jag väntar fortfarande på bra reviews. Jag valde en nu som borde vara bra men det är mycket möjligt att det skulle gå lika bra med en billigare, jag vet bara inte än vilket moderkort det skulle vara.

Av Galadhnen

Hur stor skillnad det gör beror på hur mycket luftflöde du har över baksidan på korten i dagsläget.
Du kanske har allt i en vindtunnel redan, då hjälper så klart inte några fläktar riktade mot baksidan av korten.

Men om jag får göra en kvalificerad gissning så har du alla tio korten i någon sorts öppen konfiguration och kopplar dem med riser cables till PCIe-portar till hur många moderkort du nu behöver för det och låter grafikkortens fläktar gå på 100%, gissningsvis med en överklockning på minnet på 800 MHz? 1200 MHz? På det viset har du iaf plats mellan korten så att luften kan röra sig fritt och inte är instängt i något chassi.

Om så är fallet, och du inte har starkt korsdrag genom rummet, då borde fläktar riktade direkt mot baksidan av korten hjälpa rätt drastiskt. Är nyfiken på exakt hur mycket men jag skulle tippa på 10 grader om inte mer.

3090 har ju minnesmoduler på båda sidorna om PCBn och grafikkortets fläktar kan kyla de på samma sida rätt bra men de på andra sidan under backplaten kyls bara indirekt av fläktarna och har ju annars bara lite passiv kylning via backplaten av dels det som strålar ut från den och dels genom direktkontakt med luften som väldigt försiktigt kommer röra sig därifrån.

Kylflänsarna... tror jag kommer hjälpa några grader till men inte lika stor effekt som fläktarna i sig.

Av Galadhnen

Om du vill ha en enhörning till dator och ska ha det absolut bästa, då framförallt RAM, då får du nog vänta lite. Det enda som jag hittar som är tillgängligt är som snabbast 5200 MT/s
Det är ju inte långsamt om vi säger så... men Sweclockers i sin recension av 12900K och 12600K använde Team Group T-Force Delta DDR5 6 000 MHz 40-40-40-82. De hittar jag ingenstans att köpa nu.

Men om du inte ska vänta, inte håller tillbaka på priset och försöker få till något snyggt... så kanske en dator med vitt tema?

https://komponentkoll.se/bild/RtNem.png

Som sagt det finns inte mycket RAM att välja på, det finns inget i vitt.

Av Galadhnen

Jag har på sätt och vis aldrig köpt en smartphone...

Min första va OnePlus 3T, fick den via jobbet. Iofs betalade jag en liten slant för att det va dyrare än budgeten som bolaget satt.
När jag bytte jobb fick jag behålla min OnePlus 3T utan att köpa ut alls eftersom jag betalade den delvis från början.
Väntade sen ett tag med att be nya jobbet om en ny telefon, det va först när OnePlus 8 Pro släpptes som jag klippte till.
När jag bytte jobb igen nu i höstas så skulle jag köpa ut telefonen, skulle dras nån tusenlapp från sista lönen, men jag vete fan om de faktiskt gjorde det...
Bolaget jag jobbar för nu insisterar att man ska ha en iPhone så de gav mig en iPhone 11 som nu ligger här och skräpar.

Av Galadhnen

Med 10 st får jag anta att du använder dem för mining, särskilt eftersom du anmärker på VRAM-temps.

Det du framförallt kan göra är att se till att du har direkt luftflöde över baksidan på kortet.
När du gjort det så skulle det också kunna hjälpa att sätta på några extra kylflänsar på din backplate precis där minnesmodulerna sitter.
Jag har inte kollat om just dessa är vad du skulle vilja använda men bara som ett exempel på vad jag menar:
https://www.amazon.se/Kylfl%C3%A4ns-kylfl%C3%A4nsar-Aluminium...

Anledningen varför VRAM blir så varmt är för att när du gör mining så är det just GDDR6X-modulerna som jobbar på för fulla muggar. GDDR6X är också en hel del snabbare än vanlig GDDR6 men betyder också att de blir mycket varmare.

Hur varma blir de när du minar?

Av Galadhnen

Jag är helt för detta.

Av Galadhnen

Jahopp, då får jag väl bara ha HBO Max en av tre månader i snitt framöver, så sparar jag ändå mer på det!
Skämtåsido jag kollar knappt på streamade serier eller film så jag är inte målgruppen för det här.

Får se om jag passar på, om det finns något intressant, och betalar en månad eller två.

Av Galadhnen

Jag kan inte minnas några dåliga erfarenheter från Inet och jag har ändå handlat där en hel del över åren.
Har varit inne i butiken och snackat med personal och jag kan inte direkt klaga på deras kompetens, inte jämfört med andra butiker.
Men jag har heller inte haft några direkt svåra ärenden som krävt support heller, vad jag minns. Så kan inte säga något om det.

Pingvinstängerna har alla gått till min flickvän. Så hon skulle ju bli lite bitter om jag handlade på någon annan butik...
Det är inget dumt knep det där Inet. I see what game you're playing...

Av Galadhnen

Sci-fi är inte min starka sida...

Av Galadhnen

Det va på tiden!

Av Galadhnen

Tack för recensionen!

Av Galadhnen
Skrivet av Baver:

Någon som har tips på andra band som Greta van Fleet, typ klassisk rock i modern tappning?

Moderniserad klassisk rock är inte riktigt min expertis men Måneskin som vann Eurovision 2021 skulle jag säga matchar din beskrivning även om de är rätt annorlunda jämfört med Greta Van Fleet.

edit:
Insåg just - beroende på vilken sorts klassisk rock vi talar om - att Opeth's senaste tre album ju också (tekniskt sett) passar din beskrivning. Det är också rätt annorlunda jämfört med Greta Van Fleet eftersom Opeth gör progressiv rock i stil med... ja typ King Crimson och Camel.

Så t.ex. Charlatan från In Cauda Venenum (2019):

Sorceress från albumet med samma namn (2016):

Eller The Devil's Orchard från Heritage (2011):

Själv lyssnar jag nu på Ftp av artisten Master Boot Record.

Av Galadhnen

Snyggt!
Hoppas övriga komponenterna är "military grade". ASUS TUF kanske?

edit:
Ah, såg nu att det va MSI-grafikkort.
Oavsett, coolt bygge.