Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen
Skrivet av Songless:

Har testat att köra i 1080p men tycker inte det blev någon direkt skillnad i prestanda. Bilden blev bara mer suddig och det kändes off. Kan såklart testa igen men ingen bra erfarenhet av det so far.

Det tyder isf på att ditt grafikkort inte är tungt belastat även i QHD ("1440p"). Eller möjligen att det är precis på gränsen på sin höjd.
Men oavsett, om du inte får ut mer fps av att sänka upplösningen då är det annat än GPUn som begränsar din fps. Dvs CPU, till viss del kanske RAM.

Ska du köpa en BenQ XL2546(K) så kan jag varna dig att dina fps-dippar kommer vara än mer märkbara på den skärmen. DyAc+ är fantastiskt, eller all bra blur reduction är fantastisk, men iom att man ser allt så tydligt så märker man också lättare varje gång man tappar en del fps.

Då kanske snarare än en ny skärm att du ska spara till ny CPU och sälja ditt nuvarande moderkort+CPU+RAM begagnat.

Av Galadhnen
Skrivet av Songless:

Tack för alla fina tips.

Av bilderna att döma så verkar ju 240 hz dyac vara helt klart överlägset gällande eftersläp. Frågan är väl bara hur mycket det skulle kännas av på andra sätt i form av fördröjningar/lag. Det känns som att jag är extremt känslig för när allt inte syncar som det ska. Och på tal som sync så spelade jag genast bättre när jag stängde av G-sync som jag hade råkat slå på av misstag. Så tydligen är jag nog ett extremfall när det kommer till just skärmprestanda. 😅

Om det inte ändrats nyligen så är det inte bra att använda G-sync när din framerate är över uppdateringsfrekvensen på skärmen. Jag tror det i praktiken blir att V-sync används då? Den extra inputlag du får av det är du isf inte ensam om att klaga på.

Ska du använda G-sync så behöver du cappa din framerate till 3 under det högsta din skärm klarar av. Men det är ännu bättre att köra utan, så länge du inte pressar din GPU till max. Men om så skulle vara fallet kan du istället sätta ett tak som är så högt din GPU klarar av men inte så den jobbar nära 100% belastning.

Det brukar inte vara ett problem med CSGO, om du inte har en oproportionerligt stark CPU och svag GPU.

Av Galadhnen

Kom via nya quiz-portalen!
Jag har goda minnen av mitt UltraX. Har inte haft lågprofil sedan dess men har förstås suktats av det snordyra
G915 TKL...

Jag undrar t.o.m. lite varför jag inte köpt lågprofil sedan dess, men det va nog att när det begav sig att jag va intresserad av att testa mekaniskt tangentbord och fick sedan ett i present. Då hade jag dåligt med pengar så även om jag saknade lågprofil så kunde jag inte bara köpa något nytt. Sen glömde jag bara bort hur mycket jag tyckte om det.

Av Galadhnen
Skrivet av Tachiyon:

Överlevt det som dödar flest människor per år. Sepsis (blodförgiftning), som uppstod av en infektion efter en operation 2019 i Solna. Kroppen har dock numera tagit stryk med en rejäl konstant trötthet som varat sen dess, trots att kroppen har återhämtat sig väl.

Hade jag stannat hemma, så hade jag mest troligt dött.

Har aldrig varit så sjuk i hela mitt liv. Är dock stolt över att ha överlevt en sådan stor grej.

Min lillasyster överlevde det, men en bekant till mig dog helt plötsligt av blodförgiftning. Två veckor och sen va han borta, trots sjukhusvård.

Av Galadhnen

Största triumf... hmm.

Det är svårt, beror på vad jag mäter på.

Som 11-12åring vann jag i schack mot en tidigare nordisk mästare (Ole tror jag han hette? Norrman iaf)
Han slog mig inte som en särskilt sympatisk person men jag kan väl inte helt utesluta att han lät mig vinna.
Jag va ändå rätt bra på schack på den tiden, jag spelade på rasterna med en juniormästare i schack som va några år äldre än mig och vi brukade gå 50/50.

På begåvningstestet vid mönstring fick jag 9 av 9 (på en normalfördelningskurva, 1-9) i samtliga kategorier.
Det va jag stolt över i många år.

Men idag känns nog min största triumf som den långa resan jag varit på, från misslyckande till lyckande.
Deprimerad och vilsen under gymnasiet efter konstanta bråk hemma. Flyttade till pappa och började om. Det gick smidigt ett tag, sedan blev det mycket bråk där också. Blev sjukskriven för depression, fick hoppa av gymnasiet och senare gå på komvux. Även där hade jag mycket lite motivation och det tog dubbelt så lång tid som det hade behövt. Pluggar på universitet och det går bra men mot slutet snöar jag in mig på ett spelprojekt och prioriterar det över studierna. Planen att starta företag för spelutveckling visar sig inte genomförbar och jag får slut på sparpengar. Känner mig misslyckad och ser ingen väg in på arbetsmarknaden (i spelbranschen åtminstone). Kämpar igenom soc, tar hand om min djupt deprimerade sambo medan jag söker praktik och jobb jag inte vill ha.
Till slut tar jag mig in i spelbranschen på ett bananskal, först praktik och sedan jobb på ett annat företag med en riktig skitlön och sen får jag sparken kort innan provanställningen tar slut. Får inte ens alfakassa, jag jobbade någon enstaka dag för lite för det.
Tillbaka till soc, tillbaka till depression.

Till slut har jag på något sätt bearbetat allt och söker tre jobb inom IT.
Går på intervju och mitt självförtroende är magiskt på topp.
Intervjuer och tester går som på räls, jag får jobb som konsult med en vettig lön.
Det går bra på mina uppdrag och jag hittar ett där jag passar in perfekt och jag stannar där som konsult i ett antal år. Byter under tiden konsultbolag vilket gjorde under för lönen. Till sist skriver jag kontrakt med företaget jag varit på uppdrag hos, för jag trivs ju ändå där så bra och de är mer än villiga att matcha lönen och mer för att få behålla mig.

Nu känner jag mig kapabel till nästan vad som helst.

Av Galadhnen
Skrivet av highspeed:

Vad fildelar folk nu för tiden egentligen? Alla legala alternativ är lika snabbt tillgängliga och okej priser på.

Jag fildelar inget nuförtiden så jag kan bara spekulera och dra slutsatser från mina tidigare erfarenheter.

Folk som verkligen har dåligt med pengar kan jag förstå att de laddar ner en film eller ett spel. Går man på soc, kanske kämpar och får avslag pga skäl man inte råder över eller misstag hos ens handläggare, man kanske mår psykiskt dåligt och ens psykologs intyg ratas av handläggaren. Och sen orkar man kanske inte överklaga eller ens förstår hur man skulle överklaga eller om det finns någon chans att lyckas med det.

Har man vanan inne sedan många år av fildelning är det kanske trots allt ändå smidigaste sättet?

Vissa saker går inte att hitta på laglig väg, och då menar jag inte olagligt material till att börja med, utan kanske snarare obskyra gamla spel, filmer ja kanske t.o.m. att viss musik inte riktigt går att hitta lagligt?

Vissa är kanske frustrerade över de många olika streamingtjänsterna och känner sig lite rebelliska och vill protestera med plånboken genom att inte betala för sig?

Vissa kanske fildelar för att de minns tiden då man kunde få demos, eller oavsett vill ha möjligheten att testa innan de betalar och känner att de inte gör något fel om de sedan betalar om de faktiskt gillade det de laddade ner?

Det finns nog många skäl även idag.

Av Galadhnen
Skrivet av Martinsomfan:

Efter att ha sett denna recension av 2546k har jag svårt att se att någon skärm skulle prestera bättre. (3:20 in i videon)

https://i.ibb.co/C1KRxvV/9530736-E-D754-4141-8-A2-B-0-CC1-AC43-EEED.jpg

Det handlar bara om någon enstaka millisekund i praktiken, men något som jag aldrig sett nämnas i någon recension av skärmar med DyAc(+), ULMB osv, det är att man introducerar en viss extra fördröjning i visningen av bilden. Eller okej det nämns ju, om de förklarar hur det funkar, men jag har inte sett någon påpeka vad det innebär.

Vid 240 Hz är det ~4.17ms mellan varje bilduppdatering.
När man använder någon sorts Black Frame Insertion så släcker skärmen backlighten så att när nästa frame börjar visas så är skärmen redan så gott som svart (beror lite på hur de kalibrerar timingen). Sedan börjar nästa frame "visas" men skärmen är fortfarande svart. Först efter kanske 90% (beror också på kalibrering av timing) av tiden till nästa frame blir det ljust och användaren ser vad som hänt. Då har redan 3.75ms gått från att bilden skulle ha börjat visats normalt sett.

Sedan är det inte fullt så enkelt för under hela de 3.75ms så hade ju inte bilden varit helt färdig än eftersom det tar lite tid för pixlarna att justera sig. Men en riktigt rapp TN-panel kan hinna vissa sådana övergångar på under en millisekund (eller iaf "rise"-tiden, dvs tiden det tar för pixeln att nå rätt värde, även om den kanske inte riktigt stannar där lika fort).

Kör man med lite overdrive på en 2546k så blir den rise-tiden rätt liten över hela brädet (inte bara från svart till ljust), om än med en del overshoot, men om vi snackar om att klämma ur minsta lilla millisekund för att kunna reagera snabbare på att något dyker upp på skärmen, då kanske man kan leva med ett visst mått av overshoot.

Med allt det sagt:
Jag älskar motion blur reduction och tycker själv att den klara bilden är guld värt. Men jag vill inte påstå att jag med all säkerhet vet att t.ex. 240Hz med DyAc+ är "bättre" än motsvarande kvalitet av skärm i 360Hz utan någon sorts MBR.
Lägre blur är något man mycket tydligt märker när man spelar men nyttan av det i t.ex. CSGO är inte lika självklar även om det nog finns någon fördel, medan 2-3ms fördröjning är väldigt svårt att märka även om det också kan ge en fördel. Vilket som är bättre i praktiken skulle vara väldigt krävande att avgöra och antagligen är skillnaden så pass liten att det inte räcker med ett snabbt test från LTT med några handfull personer.

Om jag va CSGO-proffs så är jag lite osäker på vad som verkligen är bäst för mig.
Men för mina egna preferenser skulle jag absolut välja XL2546K bara för att jag har vant mig nu vid MBR och vill inte gå tillbaka till att spela med suddig bild i rörelse.

Av Galadhnen

@GuuFi:
Du verkar tro att nätverkstrafiken, spelmotorn och skärmen på något sätt synkar så att varje paket (med 128 tickrate) alltid resulterar i en ny bildruta med samma fördröjning efter.

Om du har t.ex. ~144 fps med en skärm i 144Hz och spelmotorn endast får / använder ny info från det senaste nätverkspaketet (edit: vilket inte stämmer, hoppa ner till länken längst ner i mitt inlägg för hur det faktiskt funkar, jag lämnar dock det jag skrev här eftersom det ändå finns en viss sanning i det oavsett), då skulle det kunna vara upp till ~7ms i skillnad i fördröjningen i varje steg.
Ibland är det perfekt timing, paketet kommer in och spelmotorn ska precis börja rendera nästa ruta och precis när den rutan är renderad så råkar även skärmen precis vara redo att visa nästa bildruta. (vi kan ignorera hur buffering funkar så gör vi det inte överkomplicerat för dig)
En annan gång kommer paketet in, men spelmotorn har redan börjat rendera nästa bildruta, så då är det först nästa bildruta ~7ms senare som visar upp det nya tillståndet i spelet, men den bildrutan är inte synkad med skärmens uppdateringsfrekvens, så då blir det ytterligare ~7ms fördröjning.

Skulle man istället ha en fps på 360 och en skärm på 360Hz så är fördröjningen i varje led istället mellan 0 och ~2.8ms.

Sedan har jag inte läst någon dokumentation om hur CSGO/Source-motorn funkar men däremot vill jag minnas att det i slowmotion-videor tydligt framgår att spelet uppdaterar positionen av spelobjekt varje frame oavsett hur hög framerate man har, det är inte låst till tickrate. Dvs en animation spelas och en karaktärsmodell rör sig konstant över skärmen. Iaf om jag minns rätt, jag får se om jag kan hitta en video på det.

Nu är jag nyfiken om du, liksom min galna antivaxxer till mamma, bara justerar dina argument och fortsätter hålla fast vid samma övertygelse som innan, eller om du har vett att omvärdera din position.

Edit:
Här kan du läsa mer om varför dina argument om tickrate inte håller:
https://dignitas.gg/articles/blogs/CSGO/9512/tickrate-interpo...

Citat:

When your game client receives a package from the server, it doesn’t simply show you the updated game world right away. This would result in everyone breakdancing in 128 or 64 tick intervals across the map. Rather, it waits a set interpolation time called “lerp”, whose name probably originated by a network engineer stepping on a frog.

During this time, a set number of further packages arrived on the client’s side containing more updated ticks from the server. Through these ticks, the client is able to interpolate what has happened between these two points in time and display this assumption to the player (don’t get mad yet).

Av Galadhnen

Om du ska eller inte ska köpa nytt nätaggregat har också helt att göra med vad du har för övriga komponenter.
Om du inte överklockar GPUn eller CPUn så har jag svårt att se varför du skulle behöva mer än 800W.

Själv har jag en 3090 TUF OC + i9 9900KS, de drar cirka 375W + i värsta fall drygt 200W. I praktiken drar systemet som mest ~600W (men i praktiken ligger det nästan alltid lägre) och det har funkat fint med ett 750W-nätagg.

Med andra ord skulle jag inte våga hoppas att du löser problemet med ett nytt nätagg.
Att det rullar på fint med ett lägre power limit kan lika gärna betyda att det är din GPU som inte pallar full belastning.

Av Galadhnen

För en gångs skull ett ämne jag hade hyfsat bra koll på.

Av Galadhnen

Det kan bero på en del olika saker. Min flickvän t.ex. hade just det problemet med en Ryzen 1700 när hon satte sina två RAM-stickor i samma kanal istället för en i vardera kanal. 1 och 3 brukar vara samma kanal och då är 2 och 4 samma kanal.

Men ja du kan som ovan föreslog testa med bara en minnessticka. Det är bra att börja med. Testa båda stickorna en i taget.
Sedan kan du kolla att CPUn och kylaren är rätt monterad och inga brutna pinnar i sockeln.
Dubbelkolla att alla sladdar sitter i rätt och inte glappar.
Om du har en iGPU i CPUn så kan du koppla ur grafikkort och köra på iGPU istället, så koppla skärmen in i moderkortet istället för grafikortet alltså.

Av Galadhnen

Jag har spelat igenom kanske halva spelet. Kom av mig och hade tänkt köra klart men nu när man får uppdateringen gratis (och med DLSS) så kör jag gärna om det från början med allt ögongodis aktivt.

Av Galadhnen

Jag har använt Firefox i bra många år nu. I mitt jobb testar jag alla mer eller mindre populära browsers så jag har rätt bra koll på hur de funkar, när fel i en browser beror på utvecklare kontra brister i browsern osv.

Så med det sagt är det enda jag stör mig lite på med Firefox att mjuka scrollningar, som när man klickar och håller in mushjulet och drar ner i en och samma hastighet, så är rörelsen inte perfekt linjär. Den hackar till lite nu och då, inte så att de flesta skulle störa sig på det kanske men jag lärde mig störa mig på det medan jag använde ULMB på daglig basis även för att surfa. Nu har jag slutat med det (inte värt att utsätta mina ögon för flimmer om jag inte spelar något) men nu när jag väl uppmärksammat den här bristen i Firefox så kan jag inte "unsee it".

Av Galadhnen

@SuperSverker:
Ja insynen måste ju vara begränsad, tidsbegränsad framförallt, annars blir det ett hinder i utredningar. Men efter 5-10 år (kanske kan ansökas om längre för särskilda fall) eller något sånt så bör det bli offentlig handling hur polisen agerat. Jag minns inte riktigt hur det funkar med sånt idag, men som jag skrev ursprungligen så är det där jag eventuellt skulle vilja se åtgärder för att öka insyn för att möjliggöra granskning av hur de agerar.

Av Galadhnen

Väldigt mycket starka reaktioner och åsikter här.

Polis och myndigheter behöver ha befogenheter och förutsättningar för att kunna ingripa mot brott.
Jag tycker inte det är något fel att det utökas så länge det finns tillräcklig insyn och kontroll över hur de befogenheterna används. Så istället för att sparka bakut när ett sånt här förslag kommer så kan man väl lika gärna ge förslag på hur kontroll och insyn över det borde förändras?

Av Galadhnen

Vet du vilken enhet som du har Windows på?
Om du endast har den inkopplad så går det förhoppningsvis av sig själv. Ha inte heller något USB-minne eller liknande inkopplat, eller en CD/DVD-läsare för den delen.
Om du inte vet vilken enhet du har Windows på kan du testa en av dem i taget.

Annars kan du gå in i bootloadern (eller vad sjutton det heter) i ditt BIOS. Normalt sett kommer du in i BIOS genom att du trycker DELETE när du startar upp, eller så brukar det vara F12 tror jag för att komma direkt in i bootloadern.
Därifrån kan du välja vilken lagringsenhet den ska försöka boota från i första hand.

Du får kolla upp manualen för ditt moderkort för mer detaljer.

Av Galadhnen

Kort förklarat:
Det gör jag inte. (Håller inte koll)

Men jag försöker allmänt hålla nere på snabbmat eller nu under pandemin Foodora och dylikt. Säger jag med nyligen uppäten indisk mat som levererades av Foodora...

Jag har aldrig riktigt behövt hålla koll på ekonomin direkt, jag har alltid sparat pengar per automatik på något sätt. Så därför har jag alltid haft en buffert, ja förutom när jag va fattig som fan (fast även då, på soc-pengar, så lyckades jag snåla ihop tillräckligt för att de en månad vägrade ge mig några pengar, vilket jag senare fick veta att jag egentligen hade haft rätt till men då va det för sent).

Just nu har jag inte sådär jättebra med pengar för jag har just köpt en lägenhet, så jag planerar helt enkelt vad det är jag behöver köpa härnäst (en säng) och så köper jag det när jag kan.

Det hjälper förstås att jag har rätt bra lön nuförtiden men som sagt jag har aldrig riktigt känt behovet att ha en budget förutom iofs för mat för då förde jag och sambon över pengar till ett specifikt konto och så fick vi försöka hålla oss till den summan varje månad bara.

Av Galadhnen

Fy fan, det vore inte helt toppen för min nuvarande rigg.
Visst kan jag köpa nytt nätagg men jag har ju vattenkylning för CPUn som utblås upptill (Cooler Master SL600M) och om grafikkortet genererar ytterligare mer värme än min nuvarande... då får jag helt tänka om där eller rättare sagt köpa nytt chassi.

Av Galadhnen
Skrivet av lambdan:

Jäklar vad mysigt och färgglatt Simcity såg ut på CRT

Kanske va det just därför jag precis tänkte skriva hur jäkla sugen jag blev på att spela Sim City 2000 igen. Finns ju inget som stoppar mig egentligen...

Av Galadhnen

Det här är förstås riktat till den som la upp detta som en nyhet, inte dig som ligger bakom projektet (till dig: grymt bra jobbat, fett coolt!), men det skär lite i själen när jag ser "två decennium" i nyhetsrubriken.

https://i.ibb.co/GQ0mbzg/Decennier.png

Förlåt, ja jag är den personen. På jobbet där jag sysslar med att rapportera buggar och skriva testautomation är jag den som rättar titeln på andras rapporterade buggar när de stör mig...

Jag är skadad och jag förlåter dig, så jag hoppas du också förlåter mig.