Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen
Skrivet av UndaC:

Valet att kunna välja en annan mobilplattform än Android.

Det är kanske en långsökt liknelse men om man syftar på att Android är mer upplåst och inte lika hårt kontrollerat som en iOS-enhet, då är det som om man jämför två länder där det ena är mer fritt och det andra är mer hårt styrt. Klart att man kan flytta från ett land till ett annat, men man har ju släkt och vänner man förlorar kontakten med då. Visserligen lite mer dramatiskt än att man ger upp ekosystemet på iOS. Och klart att det finns ett värde i att länderna / enheterna är olika, men är man förespråkare för ett mer fritt samhälle kan jag tycka att man kan kritisera t.ex. Kina för de delarna utan att för den sakens skull önska att deras kultur i övrigt ska behöva ändras. Eller för iOS då kan man tycka att det ska vara mindre hårt styrt och vara en mer fri marknad utan att de ska "vara Android".

Exakt var den gränsen går, vad man ska kritisera och vad man vill behålla, det är svårt för mig att säga som inte använder någon iOS-enhet annat än i jobbet där jag arbetar med att testa appar och hemsidor. Exakt var Epic Games försöker slå ner gränspålen är av samma skäl lite svårt för mig att säga något om. Men generellt skulle jag förespråka för en mer öppen plattform och tycker det verkar finnas gott om utrymme att öppna upp mer utan att ändra det som är bra med iOS.

Av Galadhnen
Skrivet av HoboCop:

Att man inte vet hur smittspridningen beter sig i samband med vaccination, och att det pågår forskning om detta. Det svaret fick jag 24/3.

Jag har följt pressträffarna från FHM m.m. ganska noggrant.
Jag har även gjort mycket efterforskningar i allt möjligt kring vaccinationer, Covid-19, ansiktsmasker och mycket mer. Och då menar jag alltså att lusläsa forskningsrapporter, jämföra flera rapporter i samma ämne och läsa sammanställande, analyserande rapporter av större underlag av forskning. Det är för att min mamma är anti-vaxxer och jag försökte hjälpa henne förstå forskningen istället för att bara gå på de konspiratoriska källorna hon läser.

Med det sagt så har Anders Tegnell sagt många gånger att det är inte finns tillräckligt med underlag för att säga hur samhällsspridningen påverkas av vaccinerna, men på senare tid har han och andra från FHM flikat in att det finns studier som visar på att vaccinerade i mindre grad för smitta vidare än icke-vaccinerade. Som jag förstår det talar man om att föra smitta vidare på individnivå, inte på skalan av ett helt samhälle och där pågår det mer forskning precis som du fick information om från Britt Åkerlind. Det är alltså helt i linje med vad FHM säger.

Det man kan säga om att ha olika strategier för att antingen förhindra svår sjukdom och död alternativt minska smittspridningen, det är att man då riktar in sig på olika typer av människor i samhället. För att förhindra svår sjukdom och död behöver man vaccinera de äldre och andra som har en hög risk för svår sjukdom och död och så fortsätter man enligt den prioriteringslistan från mest sårbar till minst sårbar. Det har varit och fortsätter vara Sveriges strategi.
Om strategin istället skulle vara att minska smittspridningen över allt annat, då skulle man börja vaccinera de som rör sig mest i samhället och bidrar mest till smittspridningen. Exakt vem och i vilken ordning det skulle vara kan jag bara spekulera i, men rimligen rör det sig om folk med arbete som inte kan göras på distans.

Ett litet tillägg gällande Sveriges vaccinationsprogram är att även de som arbetar nära äldre och andra i riskgrupp har vaccinerats och det har varit för att bygga upp en "lokal flockimmunitet" på t.ex. äldreboenden. Så i den bemärkelsen är det lite både och, men målet med att vaccinera just den gruppen är inte för att förhindra samhällsspridning utan för att ge de som är sårbara ett ännu bättre skydd genom att minska risken för smitta från de runtomkring.

Personligen tycker jag strategin är mycket sund. Det är inte lönt att först använda vacciner för att minska smittspridning då det krävs en mycket stor vaccinationstäckning för att nå en signifikant effekt av flockimmunitet. Det skulle möjligen vara i ett mycket hårt kontrollerat land som... Nordkorea, eller kanske ett land vars befolkning är mycket duktiga på att följa restriktionerna som t.ex. Japan (eller det är mitt intryck iaf). Där kan jag tänka mig att man i teorin skulle kunna ha mer nytta av att vaccinera de inom samhällskritisk verksamhet och övriga som måste vara ute i samhället och därmed skulle kunna bidra till smittspridning.

Av Galadhnen

Om felet kvarstår med en annan skärm, testa att ladda ner ett överklockningsverktyg som MSI Afterburner och använd det för att klocka ner minneshastigheten eller GPU core frequency. Testa en i taget och om inte det fungerar kan du testa att sänka båda samtidigt.

Om garantin fortfarande gäller så skulle jag utnyttja den illa kvickt, men du får vända dig till Inet och se vad de säger.

Av Galadhnen

Ja det kan t.ex. vara så som relevantia säger att det är inställt i BIOS att din initiala bildutgång är t.ex. via CPUns integrerade grafik.
Så ja testa att starta om datorn med alla dina tillgängliga bildutgånger och sedan kan du gå in i BIOS och byta att till att använda den PCIe slot 1 eller var du nu har ditt grafikkort.

Av Galadhnen

Kylpastan är antagligen tillräckligt bra, även om det finns bättre, men du kan ha fått lite ojämnt tryck över CPUn vid installation. Om du ska göra ett nytt försök så bör du rensa kylpastan och använda ny. När du installerar kylaren, se till att du drar åt skruvarna från ett hörn över till motstående hörn, sen upp till hörnet ovanför och sen över till motstående hörn igen. Det blir som ett timglasmönster, stående eller liggande beroende på var du börjar. Dra åt dem lite i taget och följ timglasmönstret ett flertal gånger tills alla skruvar är jämnt och hyfsat hårt åtdragna, men inte för hårt. Du ska inte behöva ta i så mycket med skruvmejseln.

Av Galadhnen

Vilken timing på nyheterna!
Det här kom ju lagom i tid för att folk ska vara bättre insatta i senaste Spectre-sårbarheterna.

Av Galadhnen
Skrivet av gonace:

Den erfarenheten jag har är 15 år som systemutvecklare och av det är spel-utveckling aningen begränsad, under 4år ledde jag tillsammans med en kollega utvecklingen av nätkoden för en shooter som tyvärr gick i graven under finanskrisen 2008.

Jag upplevde inte allra de problem du beskriver men då var ju arbete hemifrån frivilligt, inte under en pandemi men med utvecklare utspridda över Europa så var vi tvungna att göra mycket på distans då inget kontor hade en full avdelning.

Så jag tror fortfarande att det är en kulturell fråga spel försenades långt innan COVID-19 och jag kan inte se någon större ökning av förseningar bland jättarna, kanske det påverkar små studios mer!

Med det sagt har jag inget emot förseningar men känns som att många greppar tag i COVID-19 nu för chansen finns. Och det betyder ju inte att jag tycker att du har fel, båda förklaringarna kan ju stämma!

Ja spelbranschen har många brister och spel blir försenade med eller utan pandemi. Och visst kan det vara så att vissa kan använda pandemin som ett svepskäl, medvetet eller omedvetet, men om hälften av alla utvecklare sagt att pandemin inneburit förseningar för deras spel så tror jag de flesta av dem har en god grund för att påstå det. Att det också finns andra faktorer som inte är pandemirelaterade som orsakar förseningar det är ofrånkomligt och är en sekundär fråga i sammanhanget.

Av Galadhnen
Skrivet av gonace:

Jo visst är det så, men känns som att problemet är mer kulturellt än något annat, har man en fungerande kultur tar man sig an svårigheter på ett bättre sätt. Det är ju inte så att spel-branchen var så otroligt värfungerande innan COVID-19 så därför tycker jag att det bara är en ursäkt man greppat utan att ta sig an de kulturella-problemen.

Det låter på dig som om du är väl insatt i hur det är i praktiken att arbeta på en spelstudio. Men så är det nog inte?
Har du jobbat på en spelstudio? Har du varit med och släppt något spel? Har du ens satt en fot på kontoret hos en spelstudio?

Jag har arbetat i spelbranschen och datorspelsutveckling är min eftergymnasiala utbildning. Jag har lämnat branschen och jobbar nu inom IT så jag kan se skillnaderna hyfsat väl. Min sambo jobbar kvar inom spelbranschen så jag kan även se hur det fungerar att jobba hemifrån för henne och den spelstudion kontra hur det fungerar för mig.
De enskilda uppgifterna som var och en gör för sig går i de allra flesta fall alldeles utmärkt om inte bättre att göra hemifrån i såväl spelbranschen som inom IT. Det som är en utmaning i båda branscher är samspelet mellan folk.

Det kan vara lite snarlikt mellan de båda branscherna med den utmaningen men en av många skillnader är att särskilt mindre/medelstora spelstudios har en inklusivitet i den kreativa processen på ett sätt som jag aldrig sett inom IT. Du kan vara Game Engine Programmer eller Technical Animator men du är (i många studios) ändå med i den kreativa processen, brainstormar, speltestar, utvärderar osv. Även om den kreativa och iterativa processen skulle kunna fungera lika väl genom att arbeta hemifrån så betyder inte det att vägen dit är enkel och innan man listar ut hur man hanterar det så kommer det fungera sämre.

De flesta spelutvecklare har ett genuint intresse för det de jobbar med. De (vi/jag) vill prata om design, en kul idé man skulle kunna implementera, något coolt man sett i ett annat spel som man vill spinna vidare på osv. Men det är inte så lätt att bara "haffa" någon över slack/discord/teams och snacka lite sådär apropå ingenting. Man vet inte vad de gör, de kanske är mitt inne i att rigga en karaktärsmodell eller lösa en knepig bugg. Så man drar sig från att göra sånt. På ett kontor kan man se när man går förbi skrivbordet eller om man möts i korridoren eller man äter lunch tillsammans, då kan man spotta ur sig den där kreativa idén man hade och så spinner man vidare på det runt bordet, kaffeautomaten eller var man nu är.

Av Galadhnen
Skrivet av Chromatic:

Intressant!
Vet du om raytracing, precis som Shadowplay, har en egen separat krets eller är det bara inbyggt i sjävla GPU chippet?

Den arkitektoniska implementation skiljer sig från generation till generation och mellan AMD och Nvidia.

Nvidias grafikkort i 2000-serien och 3000-serien har en separat del av varje CUDA core som hanterar raytracing, kallat RT cores.
På ett liknande sätt har Radeon 6000-serien en separat del av varje CU (Compute Unit) för raytracing, de kallar det istället Ray Accelerator.

Av Galadhnen

Det va ju vissa klagomål på att RT GI inte hade någon effekt i t.ex. tunnlar och att det blev onaturligt mörkt, det är ju löst och mycket bättre nu. Överlag egentligen ser det ju bättre ut, möjligen att de studsande ljuseffekterna hade kunnat tonas ner en gnutta?

Däremot såg jag något lite oroväckande. Vid angiven tid, kolla medan kameran panorerar över landskapet på tågets vänstra sida. Titta på t.ex. lyktstolpen som tåget åker förbi. I vänster bild syns den på långt håll och rätt tydligt. I höger bild är den och en del annat i bakgrunden långa stunder helt förvrängda och går ibland inte alls att urskilja mot bakgrunden.

När Alex pausar senare i videon och visar saker på avstånd och jämför DLSS med TAA, då står han alltid helt still. I exemplet som jag pekar ut är saker och ting i rörelse, det kanske orsakar problem på något sätt.

Skulle också stänga av DOF, för det där ser rätt hemskt ut i mina ögon.

Det blir väl dags att spela det iaf, glad att jag väntade på detta trots allt.

Av Galadhnen
Skrivet av Chrisj:

Då har du nog sett fel någonstans. 6 euro på en kvart hade gett typ 5500kr om dagen. Utifrån ditt inlägg så låter det inte som du har en stor miningfarm som skulle ge sådana belopp.

Ja jag håller med om att det verkar lite mysko, jag får nog ta tillbaka det jag sa om att jag va "100% säker". Så ska man ju aldrig säga egentligen.

Jag vet ju inte ens vad som är rimligt, om jag kan ha fått ett jobb som inte va Ethereum och jag lyckades få några shares med lite flax på något svårt som tickade in 6 euro. Men det mycket mer troliga är nog ändå att jag bytte över till "History & Stats"-fliken och där syns ju bara profitability / 24h och estimat på vecka, månad och år. Kanske insåg jag inte vilken flik jag va på och den enda typ rimliga siffran som syntes skulle då vara den för 24h.

Och sedan kan det väl ha varit så att jag inte kommit upp i 1000 Satoshi än och därför fick jag inget utbetalt.
Tycker ändå det är mysko att när jag startade om datorn och påbörjade mining igen så fanns det inte ens någon historik av det jag minat innan jag startade om. Även om det bara va 45 minuter eller något sånt, så är det konstigt att inget av det fanns kvar öht.

Av Galadhnen
Skrivet av KingCobra:

Var det svårt att komma igång?

Det enda svåra va att lista ut hur jag släppte igenom installationen av NiceHash Quickminer genom Windows Defender.
Men så svårt va det egentligen inte, jag va kanske lite trög för jag kollade inte tillräckligt noga var installationen hamnade någonstans så jag la till en exception för fel mapp. Så fort jag insåg det gick det rätt smidigt.

Men det är ju inga stora pengar man hovar in. Jag körde mitt RTX 3090 under eftermiddagen och sedan under kvällen efter jobbet.
Testade att låta minern vara igång medan jag kollade på en Twitch-VOD, då gick jag ner till cirka 60 MH/s från runt 100 MH/s med "Lite"-inställningen så den drar bara 250-270 W ungefär och ligger på 70-80% användning av GPUn. Med "Medium"-inställningen hoppar det upp till ~115 MH/s med en ungefär likvärdig ökning i effektuttag.

I praktiken - med alla ineffektiviteter som att (ibland) titta på Twitch och surfa och annat medan miningen pågår - hamnade min intjäning på 75kr om jag hade kört på i 24 timmar på samma sätt. När miningen tuffar på ostört och jag kör på "Medium"-inställningen så blir det någonstans över 100kr per 24h så det skulle vara 36500kr på ett år då, som man skattar på. Det beror sedan också på bitcoinvärdet vid tillfället och värdet på det som minas, vilket nu är Ethereum.

En sak jag insett är att om man vill höja sin MH/s så blir det en del mer värme på minnesmoduler. Det beror på vilket kort man har förstås men båda låg runt 94-96 för mig när jag körde Medium och fläktarna går på max. Det är iofs inget "farligt" men kan man få ner det mer så skulle jag iaf känna mig lite tryggare om jag lämnade det på under natten t.ex.

Kanske att jag sätter in ett par extra Noctua-fläktar jag har liggandes vid bakplåten för att kyla ner den. Då kommer temp på minnesmodulerna på den sidan att kylas ner en del åtminstone och de lär ju vara de som är varmast.

Av Galadhnen
Skrivet av dakke:

exakt vilket värde tror du papperspengarna eller ettorna och nollorna som står på ditt bankkonto? jag skulle hävda att fiat valutor är mindre legitima för korrupta människor på toppen av pyramiden styr valutan medans digitala valutor som körs av blockchain styrs av en mattematisk uträkning som ej går att korrumpera/vrida för sin egen vinning.

det traditionella banksystemet är över, det är bara en tidsfråga innan det blir klart för gemeneman. varför ha ett system som styrs av insutitioner som gör allt för att gynna sina egna intressen när det inte behövs? människor kan man inte lita på när de får fullmakt, bankerna har gått full retard de lånar ut pengar som inte existerar som sedan lånas ut på nytt, luftslottet kommer eventuellt kollapsa för det är inte hållbart i längden.

vilken digital valuta som vinner är såklart upp till diskution men den traditionella bank modellen kommer inte hålla.

Om jag förstår saken rätt så kan ju en riksbank i princip skapa nya pengar och låna ut, som man gjort nu under pandemin. Men det är inte så att pengarna "inte finns" för den sakens skull. De hamnar ju i den stora potten av "alla pengar av den valutan", och värdet på den potten styrs ju på ett eller annat sätt av BNP. Om riksbanken trollar fram nya pengar så blir det i förlängningen inflation. Om du ska göra någon liknelse så är det mer som att riksbanken tar tillbaka en del av alla de pengar som folk har i den valutan, och lånar ut som de vill. På gott och ont är det så det funkar.

Kryptovalutor är det visserligen ingen enskild person eller organisation som kontrollerar på det sättet, men man kan ju skapa en ny kryptovaluta och med lite tur blåser det upp som ett luftslott och sen säljer man av det man hade själv och lämna övriga innehavare till sitt öde.

Just nu är iaf kryptovalutor som aktier fast utan förankring i ett företag med riktigt värde bakom som ger utdelning osv. Det är ren spekulation, som att spela på lotto. Traditionella valutor går också upp och ner iofs men inte på det extrema sätt som kryptovalutor gör. I framtiden, om alla gått över till kryptovalutor av något slag, då kanske det finns mer stabilitet i det... vi får väl se.

Oavsett tycker jag inte alls att t.ex. dogecoin är mer legitim som valuta än t.ex. svenska kronor, bara för att svenska riksbanken kontrollerar valutan. Legitimiteten har väl oavsett att göra med den allmänna acceptansen bland folk. Bara på det viset har valutan ett värde i praktiken.

Av Galadhnen
Skrivet av Dinkefing:

Alla som bryter krypto borde få fängelse! Det borde vara straffbart.

Det finns mycket jag inte gillar med kryptovalutor. Ändå kände jag till slut idag att om jag ändå tänkte slå på värmefilten och värma upp mig själv så skulle jag lika gärna kunna kicka igång lite mining och hålla både mig och sambon uppvärmd. Jag testar det iaf, får se hur det blir framöver. Jag lär inte köra något under sommaren iaf, det vore lite väl masochistiskt.

Av Galadhnen
Skrivet av Dimman:

Du har nästan garanterat tittat på typ "förväntad lönsamhet/24h". 24 euro per timme kan du glömma utan en stor farm

Nej det är en sak jag är 100% säker på, det va "unpaid" 6 euro ungefär, innan jag startade om. Utbetalt va det under en euro, väldigt lite men jag tyckte den biten borde varit kvar.
Jag tänkte inte att mina "unpaid" skulle försvinna för att jag slutade mina och startade om...

Anyway, jag hade nog bara tur där i början och fick några hashes som funkade.

Med det sagt hade jag inga förväntningar att tjäna 24 euro per timme.

Av Galadhnen

Testar just nu Nicehash.
Ofta är det lite kallt i min lägenhet och jag använder en elektriskt uppvärmd filt som jag då hänger på stolen. Kan lika gärna ha igång lite mining och värma mig med det. Jag har ändå datorn igång och tittar över på andra skärmen (jobbdatorn till första skärmen) nu och då, så den enda extra strömåtgången är på grafikkortet och det är ändå för värme.

Men något lite märkligt hände när jag testade Nicehash första gången.
Jag höll på att mina ett litet tag och jag fick någon enstaka euro "betald". Sen startar jag om datorn och sätter igång allt igen. Nu är det nollställt. Jag vet att det står "unpaid" till vänster, men jag menar att det va lite som va betalt också men det är borta. Kanske missförstod jag något... men det va inte mycket pengar det va fråga om så lika bra att lära sig tidigt hur det funkar. Jag dubbelkollade inte på fliken "Wallet" hur mycket jag hade där, det kanske fortfarande va 0.

Aja.
Intressant också hur det verkar variera rätt mycket hur mycket man tjänar in. Första gången gick det in motsvarande 6 euro på en kvart ungefär. Nu har jag hållit på drygt en halvtimme och fått in 0.28 euro (obetalt ännu).

Av Galadhnen

Spelade just klart sista DLCn till Control.
Efter hur det slutar känner jag att det borde bli en till DLC men det verkar inte finnas några officiella planer för det, vad jag kunnat hitta iaf.

Håller precis på att bestämma mig nu för vad jag ska spela... väljer mellan Atlantis-DLCn till Assassin's Creed Odyssey, The First Tree (fick gratis på Epic, verkar fint och avslappnande), ny genomspelning av Mutant Year Zero med Seed of Evil DLCn den här gången eller mer Hades. Usch det finns ju massa annat jag också skulle kunna spela... det kanske inte blir någonting istället?

Av Galadhnen

Detta känns ju helt rätt ärligt talat.
Just att kunden ändå får tacka ja eller nej till de tillgängliga korten är ju utmärkt, istället för att man ska dra en lott när man väljer en viss modell och sen får man hoppas att just den levereras.

Av Galadhnen

Kan tillägga att om man räknar med köp som man returnerat så va kanske bland det sämsta jag köpt en "LED"-TV från Samsung, runt 2010 va det nog. Verkade superbra när jag såg den i butik, åkte hem med den och skulle kolla på streamad film och testa att spela Monster Hunter Tri på Wii. Det va apfult. Minns att jag tittade på en scen från Helm's Deep-striden i LotR, och det va bara en sörja, en smet som kladdades över skärmen.

Bytte ut den mot en Panasonic Plasma som såg mycket, mycket bättre ut. Jag fick förklaringen att Samsung-TVn hade riktigt dåligt chip för uppskalning. Men jag köpte den på Elgiganten så det va bara lämna tillbaka och fick tillbaka alla pengarna utan några krusiduller.

Av Galadhnen

Jag köpte två st XFX 660 Ti som jag va nöjd med... tills de gick sönder en efter den andra, inte långt efter garantin gick ut.
Ersattes med GTX 970 och den håller än, även om jag sålt den till en kollega.

En gång köpte jag ett par "3D-lurar" med flera små högtalare i varje lur, det va väl 2005 eller något sånt. Superfin låda och väldigt maffigt ljud, inte så mycket finess direkt, men på den tiden tyckte jag det va coolt. Så jag va nöjd... tills de också gick sönder. Det va säkert inom garantitiden men på den tiden tänkte jag inte riktigt på det.

Det värsta är nog Sennheiser RS 175, för att ersätta tidigare modellen RS 170 som va riktigt bra. Omedelbart mycket missnöjd. Skulle ha lämnat tillbaka dem om det inte va för den pinsamma situationen att den optiska kabeln satt fast så hårt i moderkortet på min dator att jag inte vågade forcera ut den för jag va rädd för att skada moderkortet. Eftersom jag hade dåligt med pengar på den tiden så va jag fast med de lurarna och jag njöt inte riktigt av musik på flera år.