Inlägg

Inlägg som pucko har skrivit i forumet
Av pucko
Skrivet av Webhallen:

Hej

Nu har jag pratat med vår RMA-chef och vår sida storyn lyder såhär:

Sparken har skickats till Xiaomis huvudleverantör där en tekniker har testkört scootern i 4km utan att beskrivet fel har uppkommit.
Den meföljande skickbeskrivningen indikerar dessutom att skicket på scootern inte är i tipptopp skick.

Nu är vi medlare mellan kund och verkstad och vår verkstad säger att scootern är OK, om kund då ej vill hämta ut scootern så hamnar vi i ett dödläge där vi inte kan lagra scootern i all oändlighet.

Från att ditt ärende är redo för utlämning så kommer produkten att avyttras eller kasseras i enlighet med lag (1985:982) om näringsidkarens rätt att sälja saker som inte har hämtats. (nej vi kommer inte sälja den vidare)

Vi kan goodwilla avgiften för att verkstaden inte har hittat något men vi kan inte byta ut något som vår verkstad ej hittar fel hos.

/Patrik

Ooops. Vilket oseriöst svar @webhallen

Jag har handlat för ca 400 000 hos er, men efter att ha läst detta bullshit så väljer jag att ha handla någon annanstans framöver.

1. Ni är inte bara någon mellanhand. En reklamation är mellan er och TS, Det är ni som har ett avtal. Han har inte något avtal med verkstaden.

2. Vad är det för trams med att "Den inte var i topp-skick" Vad har det för relevans? Tar ni inte emot reklamationer av produkter som använts?

Så länge ni inte kan påvisa att han själv orsakat felet så har knappast övrigt skick någon betyelse alls. Och uppenbarligen har ni ju inte kunnat härleda det sk "inte är i tipptop" till att han orsakat problemet eftersom ni inte kan hitta det.

Nä detta beteende kommer iaf inte jag stötta i framtiden. Kommer välja mer seriösa butiker framledningsvis.

Ni brukade vara bra, men tydligen har ni sjunkigt till en riktigt usel nivå.

Av pucko
Skrivet av Zippeer:

Det är ju dock webhallens verkstad som nekat reparation även fast de hittat felet och ska täckas av garanti så har teknikern ignorerat det.
Nu var det ett tag sedan jag läste tråden men webhallen borde absolut kunnat gjort det bättre och de borde absolut hänvisa till pixelpolicyn som TS länkat men det är ju just deras verkstad och teknikern som kollat på skärmen som gjort fel

Oavsett vad så ska man som kund kunna få en vettig behandling. Man ska inte behöva tjafsa och tjata för att fel ska rättas till.

För egen del tycker jag att det är hanteringen när något går fel som är det som visar om ett företag är bra eller anus....

Av pucko
Skrivet av urban22:

Nä det är ytterst tråkigt, särskilt eftersom Webhallen började som en liten butik "av nördar, för nördar" där man fick utmärkt personlig service över disk. Jag har handlat hos Webhallen i 20 år men aldrig varit med om något liknande.

Jag skulle kunna acceptera utfallet om Webhallen hade kunnat visa varför pixelpolicyn jag länkat inte hade gällt i detta fallet, och om de svarat på mina mail inom rimlig tid så att ärendet inte tog sex veckor. Nu struntade Webhallen i min bevisning efter två veckor, höll mig på avstånd i fyra veckor medan de "undersökte ärendet" för att sedan bara strunta i pixelpolicyn jag länkat en gång till.

Wow. @Webhallen har alltid varit den butik jag gör de flesta av mina inköp hos. Spenderat 100 tusentals kronor där genom åren.
Men när jag ser detta så inser jag att jag gjort mitt sissta köp där. Jag tänker definitivt inte stötta företag som inte gör rätt för sig.

Av pucko
Skrivet av Hamno:

Tyckte det stod 32gb, ska dubbelkolla

https://www.servethehome.com/hpe-proliant-microserver-gen10-p...

Av pucko
Skrivet av Hamno:

Tyckte det stod 32gb, ska dubbelkolla

Tror att det är 32GB per slot.

Av pucko

Gen 10 plus har väl stöd för 64Gb?

Av pucko
Skrivet av Ragnvlad:

Alla ni som tjatar om tidsgränser? Har ni ngn juridisk bäring gällande detta? Tycker mig mest läsa en massa personliga åsikter och tyckande i detta ärende? Jag hade aldrig gett mig.

Hade en liknande tvist med Dustin som pågick i över ett år. Köpte en HP dator som konstant krånglade och var på service osv. Till slut hänvisade Dustin mig till HP där jag själv fick lösa ärendet och HP tog till slut tillbaks datorn. Vid det laget hade jag tappat allt förtroende för både HP och Dustin.

Dustin ville såklart INTE ge mig några pengar utan ett tillgodo vilket jag vägrade. Efter otaliga påstötningar fick jag till slut tillbaks varenda krona. Kommer aldrig mer handla hos Dustin förövrigt.

Vad man har rätt till regleras i kkl. Om du begär omleverans eller avhjälpande så ska du eg få det om inte butiken kan påvisa att det leder till en oskälig kostnad för dem. Om du däremot begär att få köpet hävt så har butiken rätt att ge dig en ny vara eller avhjälpa felet istället om det kan ske innom rimlig tid. Det är inte något tyckande utan det framgår av konsumentköplagen. Sen är det ju givetvis så att butiker kan vara mer generösa och villiga att tillmötesgå kunden iaf.

Av pucko
Skrivet av Johanna1:

Vad menar du med "brist på kommunikation"?

Det är ju uppenbarligen tydligt att de inte lyckats förklara för dig att
det enda du har rätt till enk kkl är att få varan åtgärdad eller utbytt. Du har inte rätt att häva köpet.

Hade de sedan förklarat att vi är beredda på att göra en kompromiss så hade du förhoppningsviss insett att de faktist gör något schyst istället för att envist hålla fast vid sin rätt att göra omleverans eller avhjälpande.

En annan sak som jag uppfattar som brist i kommunikation är vad Asus har för roll i detta.
Det är knappast så att de bett Asus bestämma om webhallen ska låta dig häva köpet utan det är nog snarare för en bedömning ang avhjälpande av felet, är det ett godkänt garantiärende osv.

Att du fått ett returnummer innebär inte att Asus har sagt att webhallen ska häva köpet. Det innebär snarare att asus sagt att det är ett fel på din vara vilket ger ett underlag till webhallen för att godkänna din reklamation.

Till detta kan jag säga att ett erbjudande om ett tillgodokvitto vanligtvis är mycket bättre för kunden än att få en omleverans eller att få varan reparerad. Ersätter webhallen din vara efter 1 år och 11 månader (om varan har 2 års garanti) så får du på den nya varan endast en mån garanti (lika så är reklamationsrätten från den dag du köper varan). Med tillgodokvittot kan du köpa en ny vara och garantin börjar ticka från köpet.

Av pucko
Skrivet av giplet:

Jag tycker att ni båda har rätt. Ja, Webhallen har lämnat över ärendet till ASUS. I de flesta fall så följer förmodligen Webhallen då ASUS rekommendation, men det finns ju egentligen inget som säger att de måste göra det. ASUS kan inte bestämma hur Webhallen ska agera. Nu verkar det ju dock som att Webhallen tagit tillbaka produkten och lämnat ersättning, så de har ju på sätt och vis följt ASUS rekommendation. Min tolkning är snarare att problemet beror på en oinsatt anställd på Webhallen som inte vet att tillgodokvitto inte är tillräckligt samt en kund som inte stod på sig där och då. Sedan kan man tycka att man inte ska behöva stå på sig som kund, men det är ju en lite annan fråga.

Jag kan inte se att asus rekommenderar annat än att varan ska returneras. Kan heller inte se varför en tillverkare skulle försöka gå in och styra hur en återförsäljare agerar. Det hela luktar brist på kommunikation. Det framgår inte alls hur kommunikationen gått till här. Men helt klart är att enl kkl har webhallen rätt att åtgärda problemet eller göra omleverans. Om Ts säger nej jag ska ha pengarna tillbaka så tycker iaf jag att det är helt ok att säga att vi kan vara generösa och erbjuda dig ett tillgodokvitto istället för att ge dig en ny produkt jämfört med att stenhårt hålla på att du får en ny likadan, thats it vilket man har full rätt att göra

Av pucko
Skrivet av twit:

Webhallen har ursprungligen, enligt tidigare inlägg i tråden, hänvisat TS till Asus. Då är det Webhallen som äger ärendet och snällt får följa vad Asus kommer fram till. Hade TS självmant gått till Asus utan kontakt med Webhallen skulle jag hållt med dig, men det är som sagt inte vad som skett här.
Asus har kommit fram till att köpet skall gå tillbaka, Webhallen har gett TS ett tillgodohavande. Jag utgår då från att Asus krediterat Webhallen för produkten, alltså att Webhallens kostnad återbetalas. Webhallen står då utan skada och bör också återbetala TS på samma sätt som TS ursprungligen betalade. Varför TS istället fick ett tillgodohavande är oklart - kanske Webhallen felade, kanske det saknas information från TS sida.

Nu har det ju dock gått några år, så Webhallen är antagligen inte överdrivet sugna på att börja rota i ärendet igen. Har svårt att se att TS kan få "rätt" i sak efter att ha väntat såpass länge, då blir det ju snarare en fråga om goodwill från Webhallens sida.

Nu är du ute och cyklar. TS har inget avtal med asus. Asus kan aldrig gå in och bestämma att webhallen ska godkänna att ett köp hävs eller inte. Det enda avtal som finns är mellan TS och Webhallen, och där gäller konsumentköplagen. Asus kan möjligen hjälpa till att avgöra om det är något fel som faller under garantin men asus råder inte över vilka rättigheter TS har när det gäller att häva ett köp. Fö är det nog inte det Asus gjort heller. De har erkännt att det är ett fel som faller under garantin och att den ska returneras. Varken mer eller mindre.

Av pucko
Skrivet av Johanna1:

Jag hävde ju köpet, Asus hade accepterat en retur (inget utbyte), så givetvis handlade det om hävning av köpet. WH hade ju inget att förlora på att ge mig pengarna, Asus skulle ju ersätta dem.

Så enkelt är det ju inte riktigt.

1. Du har ingått ett avtal med Webhallen, inte med Asus iom köpet.
2. Om du säger till webhallen att du vill häva köpet så har de rätt ändå att säga Nej vi vill laga, eller ersätta den med en ny.
Det är inte så att du kan välja att ensidigt häva köpet om det inte är så att webhallen inte kan ge dig en ny vara eller avhjälpa
felet innom skälig tid.

Så med det i åtanke är det en rätt shyst kompromiss att låta dig få ett tillgodokvitto där du kan välja att köpa något annat istället för att tvinga på dig samma produkt igen skulle jag säga.

Av pucko
Skrivet av Exxovion:

Lite motsägelse där... men ja, att ha ett "fysiskt kvitto i pappersformat" är något som tillhör ovanligheterna idag. Iallafall när det gäller varor inköpta via onlinehandel.

Så eftersom de flesta kvitton lagras digitalt idag är det verkligen konstigt om man inte kan visa upp ett kvitto.

Just net on net är lite bökiga att få en kopia på faktiskt om man handlat i fysisk butik, och inte via webben.
Jag skulle inte besvära mig att göra det.

Av pucko
Skrivet av Johanna1:

Med reservartion för att det var några år sedan så gick det till ungefär så här:

1. Jag hade massa problem med routern. Kontaktar Webhallen som hänvisar till Asus-supporten
2. Massa turer fram och tillbaka med Asus under mer än ett år
3. Ger upp och får ett returnummer hos Asus men blir hänvisad till att lämna tillbaka den där den är köpt
4. Kontakter Webhallen och upprättar ett returärende, inkl Asus returnummer
5. Lämnar tillbaka i butik och uppger ärendenummer, returnummer etc från steg 4
6. Får bara ett tillgodohavande hos WH, trots att Asus uppger att de ska kompensera WH för detta.

Du missar viss infomation ovan. 5b. dvs när du lämnade tillbaks den, vilken åtgärd krävde du?
Krävde du att felet skulle avhjälpas eller krävde du att få en ny produkt?
Om du krävt något av detta så kan inte webhallen komma och säga att nej, du får ett tillgodokvitto istället.
Om de inte kan laga eller ge dig en ny produkt så har du rätt att häva köpet och ska då få pengar tillbaks.
Du har även rätt till skadestånd .

Krävde du att köpet hävdes, så hade de haft rätt att laga eller byta ut den istället.

SÅ har du krävt det sisstnända, att häva köpet så kan det vara så att de bara försöker vara behjälpliga och erbjuda en kompromiss istället för att laga/byta ut.

Av pucko
Skrivet av Dinkefing:

Han hade köpt den på Netonnet, nu kan man dumt nog inte hämta digitala kvitton på Netonnet, de ligger lite efter digitaliseringen. Men ändå ska jag köpa en ssd för flera tusen vill jag helst ha ett kvitto.

Man kanske borde rapportera annonsen? Detta var på blocket.

Netonnet brukar kunna plocka fram kvitton även de även om man inte kan göra det själv.
Jag har tom kunna få kvitton framplockade från fysisk butik genom att maila deras kundtjänst.
(kan behöva uppge dag jag köpt det, men det brukar man ju kunna plocka fram via internetbanken)

Av pucko
Skrivet av Dinkefing:

Ska köpa en datorkomponent som fortfarande säljs ute i handeln. Den har ett nypris på runt 4500kr. Säljaren hävdar att han inte har kvittot men den är köpt hos en känd ÅF här i landet.

Är det konstigt att man ber om kvitto för en så dyr sak när man köper i andrahand? Säljaren säger att man ej behöver kvitto så länge den är inom garantitiden. Men ÅFen då?

Jag gissar mer att säljaren inte vill ge ut känslig information men jag kan ha fel, varför slarvar man bort ett kvitto för en så dyr sak där garantin fortfarande gäller?

Inte det minsta konstigt att inte ha ett kvitto i dagens läge. De flesta ställen jag handlar på så så lagras de digitalt hos dem om man är registrerad kund. Bara onödigt att spara en papperslapp. Jag brukar be dem slänga kvittot.

Av pucko
Skrivet av killawife:

Jo, det stämmer men man behöver inte välja tillgodo. Som kund har man rätt till reparation, att få varan utbytt eller att få sina pengar tillbaka. Man BEHÖVER inte acceptera ett tillgodo vid reklamation. Det är oklart varför ts har gjort det här och visst händer det att företag lägger upp det som att man kan få ett tillgodo och inget annat men så är det inte. Och som jag även sa så är detta ju egentligen ett icke-problem då ts bara kan köpa nåt för 5k, sen returnera det inom ångerrätten och begära sina pengar tillbaka.

Nä men precis. Det framgår inte alls hur det blivit så här. Har TS sagt att nä jag är trött på den då den inte funkar, Jag vill inte ha någon ny eller få den lagad utan jag vill bara ha pengarna tillbaks, och webhallen försökt vara snälla och istället för
att avhjälpa felet erbjudit ett tillgodokvitto. Det är mycket vi inte vet här.

Av pucko
Skrivet av killawife:

Detta är ju inte en retur utan en reklamation, så du som kund ska egentligen få välja vilken åtgärd du önskar. Om man då godkänner att företaget betalar ut pengarna som tillgodo så får man skylla sig själv. De flesta butiker brukar låt kunden få ut pengarna om den vill då du egentligen bara kan köpa nåt för 5k och sen returnera det och så har du dina pengar.

Ang. tidsaspekten så finns det regler för hur lång tid som får passera för olika saker men i just detta fallet så spelar detta ingen roll då ts har accepterat tillgodot genom att inte säga ifrån. Vill man inte ha ett tillgodokvitto så får man ta den diskussionen när det händer, inte efteråt. När man väl har fått det så är det kört, om inte butiken gör en goodwill, vilket de lätt skulle kunna göra här.

Och vad är det för router som kostar 5000:-?

Välja och välja. Det man i praktiken kan välja är Omleverans eller avhjälpande. Begär man en annan påföljd har säljaren fortfarande rätt att avhjälpa felet.

Av pucko

Webhallen kan vara lite bråkiga och inte ha koll på läget ibland. Och har man att göra med fel person så skiter man i konsumentköplagen och allt vad den innebär.

Jag har varit i en liknande situation för många år sedan. Jag köpte en USB-> Printerport.

Den fungerade inte och jag åkte tillbaks för att byta den. Fick till svar att vi kommer inte få in nya av den så du kan inte få en ny. du får ett tillgodokvitto istället. Jag bad att få pengar tillbaks isf, men det vägrade man. Likaså hävdade man att jag inte kunde hävda ångerrätt, för förpackningen var ju bruten nu....

Av pucko
Skrivet av Inet:

Hej igen,

Till att börja med får vi tacka för engagemanget, vi tycker genuint det är viktigt med feedback och att eventuella problem kommer till ytan. Det hjälper oss lära och justera brister vi inte själva ser i det dagliga.

Gällande det här ärendet så får vi medge att vi inte hanterat det på bästa sätt, även om det inte är solklart.
Vår servicetekniker vände sig till tillverkaren och fick som svar att det inte skulle gå på garantin och som anställd faller det sig inte alltid naturligt att ifrågasätta stora företags beslut och policys.

Vad menar du inte skulle vara självklart?

Nu är det väl ändå så att det är glasklart att svensk konsumentlagstiftning gäller även för Inet. Eller hur?
Att hålla på och hänvisa till MSI är riktigt tramsigt. Kunden har iom köpet ingått ett avtal med er och inte med MSI.
Oavsett om MSI nekar garantin så förändrar det inte att kunden har 3 års reklamationsrätt, och bevisbördan för att felet inte fanns vid köp ligger på er de första 6 månaderna. Vad MSI tycker har noll med saken att göra.

Tycker ditt inägg bara belyser att antingen bryr man sig inte så mycket om konsumentköplagen på Inet och tycker att man kan bestämma lite sjäv, eller så är det så att man är väldigt okunnig när det gäller konsumenträtt. Båda sakerna är riktigt dåliga.

Av pucko

Ärligt talat så är jag inte förvånad när det gäller Inet.

Hoppas TS kommer med uppdateringar om hur det går med ärendet och om det får någon lösning.