Inlägg

Inlägg som pucko har skrivit i forumet
Av pucko

Visst är det så att de måste hantera din reklamation innom rimlig tid,
Men det är även så att de som har beställt CPU även de har ingått ett avtal och Inet måste fullfölja detta avtal med.
(dvs leverera enl avtal) Det är inte så att du har förtur.

Av pucko
Skrivet av zoloth:

Ledsen att säga det , men nu är det såhär... du har krånglat och ändrat i din order flera gånger , Varje gång du gör en ändring så ökar risken för fel och missförstånd. Det är människor som hanterar dina ändringar. Det är troligen till viss del ditt eget fel att något nu saknas men är säkert på att Inet fixar till det.

Knappast hans fel. Hade det varit ett missförstånd hade det inte varit rätt på packsedeln, eller hur?

Av pucko
Skrivet av Blomman90:

Det ENDA rimliga är att den som står först i kön har rätt till en fungerande produkt före den som står bakom. Varför ska DOA och tillverkningsfel ligga köparen till last och tvinga denne att köa två gånger? Även om man bortser från vad lagen säger i frågan så är det fortfarande helt orimligt att folk bakom i kön skulle kunna kräva att de ska ha ett exemplar före någon som står framför. Helt orimligt!

Det handlar inte om någon kö eller inte.

När du gör en beställning på nätet och betalar för en vara ingår du ett avtal med butiken om köp av denna vara.
Varan har en övernskommen leveranstid. Om inget anges är denna normalt 30 dagar.
Butiken har som skyldighet att fullfölja avtalet, annars kan denne bli skadeståndsskyldig Allt enl konsumentköplagen.

Precis som konsumentköplangen reglerar reklamationsrätten så reglerar den även att man har rätt att få det man köpt enligt avtalad leveranstid.

Det står ingen stans att en reklamation ska gå före en ett annat ingånget avtal eller tvärt om.
Båda kunderna har rättigheter. Dock kan inte en butik trolla med knäna och hur man än gör så är det en kunds som blir drabbad.

Av pucko
Skrivet av FortuN:

Läs det jag skrev ovan, då detta skulle kunna vara en anledning

"14 § "Köparen har rätt till ersättning för den skada han lider genom säljarens dröjsmål, om inte säljaren visar att dröjsmålet beror på ett hinder utanför hans kontroll som han inte skäligen kunde förväntas ha räknat med vid köpet och vars följder han inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit."

Och där är diskussionen huruvida ÅF kan hävda att grafikkortet ej gick att fixas/levereras utan dröjsmål pga just tillverkaren pumpar ut så mycket dem kan och befintliga kunder ej kan förbipasseras då det är en reservation varje kund har av grafikkorten med ett kösystem där kund är tilldelad vara enligt kö. Sedan så skulle dem nog också kunna hävda sena leveranser och problematik av just Corona och force majeure då Asus bla hävdat leveranser har försenats och ej kunnat skickats med pga överfulla transporter där sjukhusmaterial prioriteras vilket sedan inte borde drabba ÅF då dem då står "utan kontroll"

"

Det många verkar glömma här är att det är inte så att Konsumentköplagen ensidigt tar ställning till Reklamationer. Utan den reglerar förhållandet mellan Konsument och butik både när man ingår avtalet, när det är ett fel på en vara osv.

Om en kund har köpt en vara som är defekt så reglerar den att avhjälpande/omleverans ska ske innom rimlig tid. (och att köparen normalt har rätt att välja om det inte innebär en oskälig kostnad för säljaren)

Likaså reglerar den att om man har ingått ett avtal om köp, Gjort en beställning och betalt så det finns ett ingånget avtal, så reglerar den att om inget annat anges ska varan levereras innom 30 dagar.
Butiken kan bli skyldig att betala skadestånd till konsumenten för de kostnader som har orsakats av försenad leverans. (Detta gäller inte om du kan visa att förseningen låg utanför din kontroll.)

I Konsumentköplagen finns ingenting som säger att en reklamation ska hanteras med högre prioritet än ett annat ingånget avtal.
(Det finns inte heller något som reglerar om någon står i kö eller ej)

Dvs ett ärende (köp/reklamation osv) sätts inte i relation till något annat ärende. Den som har ingått ett avtal har rätt att få sin vara leverad innom avtalad tid lika mycket som den som har reklamerat en vara har rätt att få felet avhjälpt innom skälig tid.

Fö, även om "skälig tid" i normalfallet brukar anses vara 3v när det gäller en reklamation så står det ju inte så hårt i konsumentköplagen. Anledningen till att det står "skälig tid" är för att vad som är skäligt beror till stor del på vad som ligger innom butikens kontroll.

Tex under Corona-tider och när leveranser från kina inte gick att få, så var det rätt självklart att "skälig tid" är längre än normalt.

Ingen butik kan trolla med knäna. Både den som beställt sin vara har rätt att få den som avtalat och den som reklamerat den har rätt att få sin reklamation löst innom rimlig tid. Ibland går det inte och någon blir besviken.

Av pucko
Skrivet av Fragilehands:

Tror också att Coil Whine inte är en sak som går under garantin eftersom inget är trasigt och därför inte täcks av garantin, så då är det bara att lämna tillbaka o köpa nytt (sist i kön, tyvärr)

Enligt konsumentköplagen är definitionen på att en vara är felaktig bla att:

"Den på något sätt avviker från vad konsumenten har haft anledning att räkna med."

Av pucko
Skrivet av macan7:

Jag har pratat med återförsäljarna och de säger att det är så. Har kollat på arn ärenden och finns inget som tyder på annat. Finns inget i lagrummen som ger än rätt att gå före andra i kön. Men som sagt, hade ju vart positivt om ni hade rätt. Men verkar ju inte som det om man kollar tidigare ärenden på sweclockers och hur återförsäljarna hanterar ärenden.

Det handlar inte om att gå före i kön eller inte. Det handlar om att en reklamation ska hanteras innom rimlig tid.

Det är inte så att butiken ensidigt kan säga att vi häver köpet och på så sätt komma runt det.
Huvudregeln är att Konsumenten kan välja omleverans eller avhjälpning av felet. Det är konsumentköplagen tydlig med.
Man kan knappast hävda att en omleverans ger en oproportionelig merkostnad för företaget jämfört med olägenheten för kunden i detta fall. Däremot är olägenheten för kunden rätt stor.

Sen är det så med det mesta, företagen tror att de själva kan välja påföljd fritt (reparera när de vill, häva köpet när de vill osv)
så är inte fallet. Det gäller att vara påläst och veta vad som gäller när man för en diskussion med en butik. De flesta seriösa butiker brukar vilja göra rätt för sig.

Av pucko
Skrivet av PL4C:

Då det gäller garantiärende så bör du kontakta tillverkaren.
Sen att de sätter dig sist är kön är både dåligt men förståeligt, då du vill ha ut en ny vara, som inte finns i lager.
Men som sagt, gäller det garanti brukar tillverkaren vara den vägen, då det är de som lämnar garanti, inte handlarn.

När man gör ett köp så ingår man ett avtal med butiken, inte tillverkaren. Därför anser jag att det är mot butiken man ska göra sin reklamation och ställa sina krav.

Av pucko

Jag vet inte riktigt vad den konsumenträttsliga frågan i detta inlägg är? När det gäller prissättning får de väl sätta vilket pris de vill. Finns inget konsumenträttsligt som hindrar det. Ang IT-Auktion så vinner man ett bud under reservationspriset så brukar de höra av sig så du får chansen att köpa varan iaf till ett lägre pris en reservationspriset (men högre än ditt slutbud). Ibland går det att få till en bra deal, ibland inte. Men det är som sagt viktigt att tänka på provisionen som läggs på ovanpå priset.

Av pucko

Det är klart att det måste gå och få det till ett annat kort. Om man tex byter ut kortet pga att det spruckit eller ngt så får man ju ofta ett annat kortnummer. Likaså kan du ju säga upp ett kort från det att du köper en vara tills det att du ångrar ditt köp. Självklart kan inte säljaren neka dig återbetalning för att du inte har kortet kvar oavsett anledning.

Av pucko
Skrivet av Nucky:

Till TS. Är du säker på att bilhandlaren ej haft en skrivelse om att denne frisäger sig från felskrivningar i annonsen?

Spelar ingen roll vad säljaren frisäger sig från. Säljaren kan inte friskriva sig från konsumentköplagen och enl kkl är en vara felaktig :
Om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta.

Av pucko

Enligt Konsumentköplagenm §16

Varan skall anses felaktig:

Om den avviker från vad som föreskrivs i första eller andra stycket,
Om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet eller,

Om varan i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Lag (2002:587).

Så ta det till ARN till att börja med. Är företaget något så när seriöst så kommer de försöka komma överens med dig när de får frågan att bemöta detta. Skicka med anonsen som bevis på vad som stod i den, samt den dokumentation du kan ge på att det inte stämmer.

Är företaget oseriöst så skiter de i ARN's beslut.

Av pucko

Har säljaren övergett tråden?

Av pucko

Har du någon stopptid för den auktion? Tidsaspekten är avgörande för om jag vill bjuda eller ej.

Av pucko
Skrivet av JohanFlodqvist:

Nja, du får en bättre dator utan skärm för runt 6500:- ny, denna är bättre och splitter ny till exempel:

https://komponentkoll.se/bild/gLYFJ.png

Men nog är runt 4000:- ish ändå rimligt, det tycker jag

Bättre och bättre. Ska man jämföra så bör man väl ändå ha med samma funktioner. Tänker bla på dvd och wifi.
Kostar inte många kronor att få med, jag vet... Men jämförelsen haltar utan dessa saker.

Av pucko

MSI Z97M Gaming 700kr+frakt

Av pucko

MSI Z97M Gaming 600kr+frakt

Av pucko

Är moderkort sålt än? (z97)

Av pucko
Skrivet av Hubertus:

Orkade du inte läsa till § 12 Konsumentköplagen?

§ 12 handlar om fullgörande av köpet. Köpet är väl ändå fullgjort redan. Nu handlar det om en reklamation.
Du får gärna påvisa var det står att en säljare inte behöver fullgöra en reklamation för att hans underleverantörer
inte kan levera. DÄremot borde det påverka vad som menas med att det ska ske "innom rimlig tid" Kan man inte åtgärda det alls står man knappast fri från ansvar utan då bör kunden få prisavdrag eller häva köpet

Av pucko

Det är inte självklart att Force Majuere gäller. Det brukar vanligtvis strikt gälla enbart det som står definierat i sitt köpavtal. Vanligtvis brukar det vara krig, naturkatastrof men pandemi är sällan definierad där:
Se:
https://www.delphi.se/sv/tech-blog/om-och-nar-kan-coronavirus...

Kollar man Webhallens villkor är inte pandemi med, däremot har man försökt med uteblivna leveranser från underleverantörer och fördyrande omständigheter vilket jag är tveksam till att skulle kunna åtsidosätta konsumentköplagen. Man kan inte avtala bort konsumentköplagen (se paragraf 3) 3 § Avtalsvillkor som i jämförelse med bestämmelserna i denna lag är till nackdel för köparen är utan verkan mot denne, om inte annat anges i lagen. Och det står inte ngt om Force Majeure i kkl.

Oavsett vilket så borde de flesta ha förståelse för att saker tar längre tid i dagens läge. Många har permiterat personal, leveranser är försenade osv. WH gör nog allt de kan.

Av pucko
Skrivet av Shakermaker:

Många ord om annat men då då är vi alltså överens om att man inte har rätt till omleverans bara för att varan finns på lager, vilket var vad du påstod.

Vi kan vara överens om att det saknas ett ord i mitt inlägg. Det skulle varit med ett "vanligtvis" i den. Tyvärr gick det för lång tid innan jag upptäckte det så jag kunde inte redigera inlägget.

Det ska stå att man vanligtvis inte kan anses ha en så oskälig kostnad att det väger upp olägenheten för köparen.

De flesta företag antar att det är de som har rätt att välja påföljd. Så är inte fallet.