Inlägg

Inlägg som Djhg2000 har skrivit i forumet
Av Djhg2000
Skrivet av Ryssfemma:

Inte i amazons fall. Tandkräm för 15 kr kan du få hem samma dag, som också i många fall är billigare än i svensk handdl, uppenbart att det inte är så lönsamt för dom.

Det är så kallade lockpriser du pratar om. De har någonstans mellan låg och negativ marginal på vissa produkter som får dig att handla där, och det kompenseras med större marginal på andra saker.

I fallet med Amazon så kör de också gigantiska volymer på många av inköpen (som Amazon kan sälja på global skala) och förhandlar ned priserna de betalar mer än konkurrenterna som en konsekvens. Bra för deras vinstmarginal men dåligt för detaljhandeln som inte har en chans att komma i närheten av samma volymer.

Av Djhg2000

Kanske bara är jag men tycker inte reklamfinansierat är rätt ord när det finns en abonneringsavgift, det borde rimligen heta reklamsubventionerat istället.

Av Djhg2000
Skrivet av Sarato:

Okej, men kvällstidningarna är ju inte all nyhetsmedia.
De klassiska tidningarna brukar vara klart mer nyanserade så länge det inte är amerikansk media.

Det är svårt att hitta exempel som inte på något sätt leder tillbaka till politik, eftersom nästan alla vardagsnyheter handlar om politik genom någon improviserad logik numera. Så för att inte testa moderatorernas gränser för vad som är politiskt ger jag inget exempel på det.

Kan dock medge att kvällstidningarna uppfinner fler nya tolkningar efter sina egna intressen än övriga media. Om vi tar exemplet med NZXT från mitt förra inlägg skulle kvällstidningarnas vinkel antagligen kunna vara "NZXT bränner ner hus - här är deras hemliga plan för marknadsdominans".

Av Djhg2000
Skrivet av Sarato:

Jag hör alltid såna påståenden men får aldrig konkreta bevis på att det skulle vara fallet, såvida du inte pratar om amerikanernas kapitalistmedia.

https://i1.wp.com/politicallyincorrecthumor.com/wp-content/uploa...

Fast allvarligt, när var det senast du läste en artikel i någon av kvällsblaskorna där journalisten gjorde ett ärligt försök att förstå perspektiven från båda sidorna i någon fråga?

Om vi kollar på SweClockers när det är något som har hänt, typ NZXT H1 börjar brinna, så får man både perspektivet från (tidigare) användare som är oroliga över att få samma problem, samt kommentar från NZXT om att de utreder problemet och ska skicka ut en lösning till drabbade kunder.

Om vi istället kollar på kvällsblaskor så är typexemplet istället "politiker X sa Y, här är expert Z som håller med om att politiker X är jättedum".

Av Djhg2000
Skrivet av lichad3:

Det kanske är petigt, men frånvaron av en fällande dom betyder ju inte nödvändigtvis att det inte har begåtts något brott.

Visst, men eftersom man är oskyldig tills motsatsen bevisas bör man således anta att det inte har begåtts något brott om det inte finns en fällande dom.

Av Djhg2000
Skrivet av JBerger:

Eller i rättegång (som man så klart inte ska hamna i för man är laglydig!) [...]

Man kan hamna i rättegång trots att man är laglydig, till exempel om man blir anklagad för ett brott man inte har begått. Långt från alla rättsfall som går till rättegång resulterar ju i en fällande dom.

Dessutom var det ju mindre än ett år sedan som just PayPal ville leka polis och bötfälla de som spridde "misinformation" med $2500. Med ditt fingeravtryck skulle de kunna samarbeta med andra likasinnade teknikjättar som Amazon och släcka ner dina andra konton också, även om du bara kritiserar företagets agerande.

Av Djhg2000

"[...] och jag har svårt att komma på någon som sörjer, annat än de som tjänat pengar på cyberbrottslighet"

Otroligt vidrigt påstående. Att anklaga de som inte vill byta till fingeravtryck för att vara associerade med kriminell verksamhet, är som att argumentera att den som skaffar advokat är skyldig eftersom bara en skyldig skulle behöva försvara sig.

Det är inte han som bestämmer vad som är ett giltigt resonemang för att fortsätta använda lösenord.

Av Djhg2000
Skrivet av snajk:

Det jobbigaste med bytet var att flytta komponenter från den gamla framsidan till den nya, framför allt WiFi-antennerna som består av en extremt bräcklig tejp och som har en dedikerad plats där de precis får plats. Det var också ett helvete att få fast antennkablarna på moderkortet, de ser ut som vanliga interna antennkontakter, som på en laptop eller ett WiFi-kort i m2-format, men de var mycket mindre och tightare. I videon jag följde lyckades också killen, som var ganska proffsig, paja en kontakt, så jag var smånervös. Jag uppskattade att de skickade skärm och framsida i paket, för det är ofta skitjobbigt att få glas och plast att sitta bra ihop på egen hand liksom, men de hade gärna fått lägga de fyra cent eller vad det kan kosta att ha nya WiFi-antenner förmonterade på reserv-fronten liksom. Sen fick jag flytta LED-strips och så som också var monterade på tejp, men det var lättare och hade nåt gått fel så kan jag leva utan belysning

Låter inte så reparerbar som Steam Deck och ROG Ally då nej. Tyvärr har jag varit med om samma sak och det bästa man kan göra är ofta att lösa upp klistret med isopropanol. Har man tur klistrar resterna tillräckligt mycket för att det ska sitta på nya delen men annars får man ta till nytt lim eller dubbelhäftande, beror på vad man har och hur känsligt det är med tjocklekarna.

Skrivet av Lodisen:

Nätverksadapter som går via USB ville inte heller installera automatiskt.

Nu är jag lite nyfiken på vilken adapter du har hittat, det finns en standardprofil i USB för trådade nätverksadaptrar så i princip alla borde ha grundläggande funktionalitet. Saker som högre hastigheter och avancerade funktioner kan behöva en mer specifik drivrutin, men standard gigabit eller 100-meg borde som sagt fungera på i princip alla.

Av Djhg2000
Skrivet av Oakenborn:

Sen undrar jag varför dom redan pratar om 6G? Vi har ju inte direkt bra 5G täckning i landet eftersom man, som jag förstår det, bara kan ha max 500 meter mellan antennerna för att kunna hålla maximal hastighet. Hur kort blir avståndet med 6G?
För övrigt så klarar man ju sig ganska bra med 4G.

Standarder tar väldigt många år att göra. GSM (2G) kom på 90-talet och vi har ändå bara precis börjat använda 5G.

Sedan har räckvidden inte bara minskat med tiden. 4G har bättre räckvidd än 3G eftersom man gjorde det möjligt att gå tillbaka ner i bärvågsfrekvens, som några gamla GSM-frekvenser och delar av bandet som tidigare användes av analog TV.

3G kunde inte göra samma trick eftersom de frekvenserna redan var upptagna, så man mer eller mindre dubblade bärvågsfrekvenserna istället, och räckvidden var vad som tog smällen. Lägg högre hastighet på det så blev det desto mer störkänsligt. Det är egentligen svart magi att 3G ens fungerar så bra som det trots allt gör.

Så min förhoppning är att 6G fokuserar på räckvidd och kanske kompatibilitet med satelitnätverken som just nu byggs ut i rasande takt.

Av Djhg2000
Skrivet av Dunde:

Varför pushar man detta så hårt? De själva måste väl inse att det är lika orealistiskt som att Tesla skulle lyckas göra en bil självkörande på nivå fem inom fem år.

Håll i foliehatten, för med smarta glasögon skulle de som ändå behöver glasögon köpa dem med korrigerande linser som ersättare till sina vanliga glasögon, och bli spårbara av Google 24/7 inklusive ögonspårning.

"Våra siffror tyder på att glasögonanvändare är 37% mer benägna att kolla på vår levererade reklam om personer med färgglada glasögon är med i bilden", osv.

Av Djhg2000
Skrivet av mkk:

En "smart" funktion vore om det pep till varje gång bilen känner av att föraren inte använde blinkers korrekt.
Var tionde gång kunde man dra 100 kr till trafikskadefonden...

Fast det där skulle bara slå snett. Jag brukar blinka in i rondell när jag ska annat än rakt fram (alltså på sättet som var lag fram till någon gång tidigt 00-tal), trots att man egentligen bara ska blinka ut ur en rondell numera. Ska det också räknas som fel eller ska det vara ett glidande mål med vilka fel som är tillåtna och inte?

Av Djhg2000

Köpte en billig Deltaco-adapter för att köra min då nybyggda ITX-burk med halvgammalt R9 280X och min existerande mDP-kabel. Kopplade in och spelade lite, funkade prima. Flyttade datorn till rätt ställe och kom inte förbi POST när jag försökte starta datorn igen. Samma grafikkort i annan dator (ansluten med DVI denna gång) gav samma fel.

Visade sig efter mycket undersökning och mätande att Deltaco-adaptern inte hade skärmledaren i höljet elektriskt inkopplad. Resultatet blev då att potentialskillnaden mellan datorns och skärmens jord utjämnades genom signalpinnarna istället för jorden. Grafikkort i sjön och kabel tillbaka till Webhallen.

Liknande fel tog min HD 7950 några veckor senare. Denna gång en lång HDMI-kabel till TV, jordledaren mätte kontinuitet men var uppenbarligen glapp (kabel eller kontaktdon tog jag aldrig reda på). Hursom stängde datorn av sig och varken grafikkort eller PCIe-slot fungerade någonsin igen. TV och dator är kopplade på olika faser i huset (varsin ände av rummet, gammalt hus) och båda i ojordade uttag.

Läxan är; kontrollmät för bövelen skärmledaren på nya kablar, och särskilt på billiga kablar! Felaktiga kablar returneras omedelbart eller klipps sönder.

Av Djhg2000
Skrivet av Bernd_P1:

vet inte vad som är mer pinsamt. att man har gett detta kort så hoppas "bra" betyg eller att man våga posta sånt här tramsig PR för Nvidia. men man gör väl det man måste för att få maten på bordet hemma.

Med tanke på vad NVIDIA har hittat på tidigare skulle jag inte utesluta att tredjepartstillverkarna behöver spela med eller tappa bra tillgång på GPU-kisel.

Av Djhg2000
Skrivet av snajk:

Jag plockade isär min Ayn Odin nyligen för att byta skärm och framsidan, den var också "bra ur reparationssynvinkel" (med typ allt du nämner, separata kretskort, minimalt med lim, skruvar, en del komponenter (som spakarna) som finns tillgängliga på den öppna marknaden etc.) men fortfarande var det ju ganska komplicerat. Jag har plockat isär ett antal laptops, dock bara "proffsmodeller", och de är generellt väldigt mycket enklare att hantera. Telefoner är jobbiga som fan förstås, men det är sällan man kan göra så mycket mer än typ byta batteriet eller skärmen, möjligtvis byta kamera eller någon port, men då är det för det mesta fram med lödkolven som gäller. Det är bra att dessa företag satsar på "repairability" men de är inte perfekta på något sätt. Steamdeck borde vara enklare med tanke på att den ändå är en rätt mycket större enhet än Ally.

Ja proffsmodeller av laptops brukar vara mycket mer genomtänkta ur reparationssynvinkel, antagligen för att företagsmodellerna ofta repareras under servicekontrakt (oftast med garanterade servicetider också) för att hålla hela perioden som kontraktet gäller. Konsumentmodeller brukar istället ersättas med en ny maskin om det behövs mer än trivial reparation, antingen under garanti/reklamationsrätt eller av kunden själv.

Kikade lite snabbt på Ayn Odin och då specifikt att byta joysticks, verkade lätt som en plätt. För att sätta det i sammanhang kan vi ta Sony PSP som exempel på vad som brukade anses vara en lätt reparation. Notera att skruvarna har olika längder och storlekar (kikade precis på ett av mina exemplar och det ska egentligen vara olika färg också) i det senare fallet, något som inte nämns i videon. Det som verkligen räddade PSP här är att själva bildpanelen inte sitter ihop med framsidan, vilken gör att den går att öppna från båda hållen.

Hittade inte någon video på skärmbyte i specifikt Ayn Odin men hittade en isärplockning av Odin Pro och den verkar vara en aning knepigare men ändå ganska jämförbar med Steam Deck och ROG Ally.

Om du vill ha ett exempel på svår reparation av något modernt kan du kika på byte av slutargardiner på Sony A6000 (den modulen plockas loss ca 8 min in i videon). Kan personligen intyga att man vill avsätta en hel kväll och någon god alkfri dricka även om man har erfarenhet av pillig reparation, om inte annat för att fukt från en svettig panna är bland det sista man vill ha i ett kamerahus.

Av Djhg2000
Skrivet av Meowi:

Är väl inte att kasta skit att säga som det är? Det blir märkligt om man måste försköna för att vissa kan ta illa upp.

Fast det är ju inte så det är, det är hela poängen. Artikeln får det att låta som att Steam Deck är svår att reparera, vilket den verkligen inte är jämfört med andra handhållna datorer.

Som personlig referenspunkt har jag till exempel WiBrain B1. I dagsläget en väldigt gammal sak men där fanns det saker som känsliga kablar anslutna mellan lager av kort och monteringsplattor, en hatt på strömbrytaren till WiFi som lätt kunde gå sönder om man inte satte den i rätt spår medan man skruvade ihop bakstycket, etc. Tillgången på reservdelar var obefintlig men man behövde ändå öppna den ganska djupt ner för att byta hårddisk (ja, det var en 1,8" roterande disk i den).

Inte riktigt handhållen men tidiga ASUS EeePC har jag mekat med också, de var klart bättre än konkurrenten Acer Aspire One men jämfört med Steam Deck skulle jag inte kalla någon av dem särskilt lätta heller (de har också fördelen att inte alls vara lika tätt packade invändigt men ändå lyckades de göra områdena runt gångjärnen riktigt petiga). Har även tagit isär ett otal telefoner genom åren med varierande svårighetsgrad.

De som mekar handhållen dator idag har ingen aning om hur illa det har varit om man tycker Steam Deck är svår. Rent objektivt saknar både Steam Deck och ROG Ally flera av elementen som gör det svårt att reparera dem; de har inga gångjärn, de har delat upp innehållet i flera kretskort trots att det egentligen inte behövs, de använder ett fåtal sorters skruvar, det är väldigt lite lim (även om jag medger att Steam Deck får minuspoäng av limmat batteri), inga små känsliga plastbitar som bara ramlar bort, man behöver inte 3 händer för att vika allt åt rätt håll när man skruvar ihop saker, etc.

Av Djhg2000

E3 har väl ändå tappat nästan alla till Summer Game Fest genom att ställa in år efter år? Tyckte det var samma känsla på Summer Game Fest i år som E3 brukade ha och det såg ut som de hade gott om publik som faktiskt var där också.

Av Djhg2000

Var det verkligen nödvändigt att kasta så mycket skit på Steam Deck? Båda systemen är extremt mycket mer reparerbara än andra handhållna datorer, och särskilt jämfört med de äldre av dem.

Det går liksom att se positivt på ROG Ally utan att se ner på Steam Deck, vi behöver inte dela upp marknaden med fler fanboys åt ena eller andra hållet innan marknaden ens har hunnit etablera sig ordentligt. Båda är kompetenta och reparerbara system.

Av Djhg2000

Använder nästan uteslutande Matrix för chatt numera. Undantaget är Slack på jobbet, men det går inte att välja bort.

Det kan vara av intresse för tråden att Whatsapp är baserad på Signal men med modifierad kryptering och åtminstone tidigare även serverlagrade nycklar.

Av Djhg2000
Skrivet av daskaren:

Hur är prestandan jämfört med Windows via proton, det är väl en emulering, hur mycket tappar man?

Proton är ju baserat på WINE och WINE Is Not an Emulator . Det är i princip bara en öppen implementation av Windowsbiblioteken så att samma APIs fungerar, så det är ingen riktig emulering.

DXVK översätter DirectX 10 och senare till Vulkan om det behövs, det är väl närmare emulering men fortfarande huvudsakligen API-implementation.

Prestandaskillnaden beror väldigt mycket på spelet. Enstaka spel går märkbart långsammare, enstaka spel går märkbart snabbare, men de flesta finns det bara mätbar skillnad i numera och åt båda hållen.

Det finns dock vissa specifika scenarion där Linux väldigt ofta är snabbare än Windows. Ett av dem är om du spelar på en APU med den inbyggda grafiken, där Linux har bra stöd för att hantera effektbalansen mellan CPU- och GPU-delen, till skillnad från Windows som fortfarande inte riktigt vet hur delat grafikminne fungerar på dem.

Av Djhg2000

Använder alltid svenska i Windows men engelska i alla tredjepartsprogram. Det är en vana som har hängt med sedan tiden då popups var ett problem och det var ett snabbt sätt att identifiera om en ny ruta verkligen hörde till Windows eller något annat.

I allt annat blir det engelska, inklusive Debian som är vad jag kör i botten på alla datorer (Windows är sedan länge förpassat till VM).