Inlägg

Inlägg som Djhg2000 har skrivit i forumet
Av Djhg2000
Skrivet av Bozzeta:

Alla fattar att företag är vinstmaximerande.
Men det finns ingen logik i hans klagomål eftersom inget av det han klagar på gäller när det kommer till hans företag.
Varför behöver jag ett konto för att läsa Twitter?

Jag tror att du har missat min poäng. Windows är ett operativsystem som du kan installera och köra helt offline om du vill, X/Twitter är en kommunikationsplattform där värdet kommer från användarna och är helt värdelös utan en uppkoppling.

Sedan kan man diskutera om det är vettigt att kunna läsa innehåll på X/Twitter utan ett konto, men då kan vi dra in alla andra kommunikationsplattformar med samma problem som Slack, Discord, Signal, etc. Det finns också gott om konkurrenter till X/Twitter som inte kräver konto så det är bara att går till dem istället om du vill sätta press på X/Twitter om att ändra sig.

Av Djhg2000
Skrivet av star-affinity:

Viktiga aspekter att ta upp detta gällande batteriproduktion och återvinning av dessa, men är allt frid och fröjd när det gäller produktion av fossila bränslen? Känner att batteritillverkning för elfordon ofta får mycket kritik medans fossila bränslens tillkomst sällan ifrågasätts.

En annan sak som är till fördel elfordon är att lokala utsläpp i framförallt städer där många fordon är inte är någon höjdare för luftkvaliteten för människor runtomkring.

Ursäkta uttrycket men vet inte vilken sten du har sovit under, det är en kontinuerlig global diskussion om hur vi ska bli mindre beroende av olja från mellanöstern, Ryssland, USA, etc. Debatten eskalerade också mycket under pandemin då många leveranskedjor rubbades av den minskade efterfrågan. USA skiftade också från att försöka köpa olja mer lokalt genom Keystone XL (Kanada producerar olja) till att istället sälja sina existerande oljereserver med en fin vinst och gå tillbaka till att köpa mer från mellanöstern igen. Kriget mellan Ukraina och Ryssland har dessutom kapat bort mycket av naturgasen i europa vilket behövde ersättas med olja och el, vilket bara har ökat efterfrågan på olja med tveksam produktion eftersom alternativet är att folk fryser ihjäl på vintern.

Så förstår inte alls var påståendet om att allt är "frid och fröjd" med produktion av fossila bränslen kommer från. Det är ett fullkomligt absurt påstående för mig.

Av Djhg2000
Skrivet av Radovic:

De borde satsa på vätgas istället... den här (vänster) sörjan om lovsången till Den Gröna Planeten - med vindsnurran och elbilar och att alla ska leva som om det vore himmelriket på jorden 🌏 den idén tror jag inte på.

Vätgas är en återvändsgränd, det ser bra ut på pappret men i praktiken väger säkerhetsriskerna högre än vinsterna på de andra ställena. Det går helt enkelt inte att långtidsförvara vätgas i en bilmiljö.

Med det inte heller sagt att en tvångsomställning till elbilar är brq för miljön heller. Även om vi bortser från hur mycket biprodukter som tas upp för batteritillverkning och hur hälsoproblem hos arbetskraften mörkas bort, så gör skalan på batteritillverkningen att vi är beroende av Kina för att kunna tillverka bilar i samma takt som de säljer.

Lättaste kortsiktiga lösningen hade varit om man fick E85-konvertera gamla bilar utan en massa byråkrati, eller om det var mer än en chansning på om man kunde elkonvertera en gammal bil. Det är otroligt mycket bättre för miljön att återanvända ett gammalt chassi istället för att bygga allt helt nytt.

Av Djhg2000
Skrivet av Bozzeta:

Haha, stämmer bra det... idioten klagar på något han själv infört.

Fast lite skillnad är det väl ändå, X/Twitter är en onlinetjänst medan Windows är en produkt som du köper och installerar på din dator.

Av Djhg2000
Skrivet av Lessismore:

Jo, att aktivera mobil-data för app-sync drar en del, men om man inte använder telefonen så borde det inte vara mycket trafik att tala om, annars är det väl bloatade appar. WiFi drar dock en hel del ström bara att ha det aktiverat.

Efter att ha hållt på med buggfixning i Mobian, letat notifikationslösningar till densamma och väldigt utförligt testat Waydroid, så kan jag säga att det inte är så enkelt.

I tidiga versioner av Mobian så sov aldrig telefonen (enda luren som Mobian gick att köra på var PinePhone). Väldigt kort efter det vaknade den när modemet fick samtal eller SMS och det var tillräckligt bra ett långt tag. Även nu pratas det fortfarande om hur det ska implementeras tyst väckning på timer så den kan vakna lite då och då med låg energiförbrukning och låta program återansluta. Ett problem med det är att veta när de är klara och det är dags att sova igen.

Så hur löser Android det? Google har en centraliserad server som alla "push"-notifikationer går via. Om telefonen sover så får den notifikationerna från servern nästa gång den vaknar. Om den får många notifikationer inom något magiskt tidsintervall sover den inte alls.

Erfarenheten från Waydroid är också att om man inte installerar Google Play Services så kan man ha Waydroid körandes i bakgrunden även på en så klen och törstig SoC som i PinePhone (Allwinner A64) och få ut nästan en hel dag ur telefonen med en extra laddning och så mycket sovande som går, alltså inget småsurfande och återgå till sömn 15 sekunder efter att ha låst skärmen. Om man däremot installerar Google Play Services så är processorn kontinuerligt ganska hårt lastad och då får man vara glad om den överlever längre än en timme från fullt batteri och Waydroid igång.

Faktum är att i och med porteringen till OnePlus 6 så upptäckte vi att om man bara släcker skärmen och låter processorn klocka ner (fortfarande utan Google Play Services i Waydroid) så klarar telefonen ungefär en hel dag ändå, trots att batterierna i våra begagnade exemplar antagligen inte mår helt 100 längre. Program kan synka på så mycket de vill på egen hand eftersom det så gott som alltid går snabbt och är försumbart i datatrafik. Har kört min telefon så i flera veckor och så länge man inte har haft otur med slumpade skärmtryckningar i fickan som slår på kameralampan (proximity-sensorn är inte implementerad än så den vet inte att den är i fickan) fungerar det tillräckligt bra för att jag inte ska orka arbeta på Qualcomms överdrivet väckningsglada meddelandebuss från modemet.

Av Djhg2000

Kanske bara är jag men tyckte det var rätt smidigt när man kunde traska in på Webhallen och köpa ett billigt nätverkskort och en Volt när man kände för lite kvällspyssel. Datorkomponenten och antal Volt-burkar varierade såklart.

Av Djhg2000
Skrivet av Timmy Fox:

Du bör nog överväga att uppdatera din tolkning av det du hänvisar till.

Ok, så för att granska det du hänvisar till här... de första tre styckena är det inte så mycket att kommentera på. Det handlar egentligen bara om vilka inkomstkällor de har, där Firefox, som du säger, nämns flertalet gånger. Kortfattat så handlar mycket riktigt om royalties och diverse sponsrat innehåll.

Sista stycket däremot, vilket rubriceras som “Subsequent Events” och i kontext bör kunna översättas som “Övriga händelser”, känns mer relevant att citera här:
Detta citat handlar först om en rättstvist som påbörjades i maj 2023 mot deras kinesiska motpart, vilket från min uppfattning drivs som en oberoende organisation i partnerskap med Mozilla Corporation. Tvisten beskrivs handla om att partnerkontraktet löpt ut och att, med anledning av att deras förhandlingar inte lett fram till någon ny överenskommelse, de nu valt att på sikt lägga ner denna satsning kring den kinesiska marknaden.

Näst så nämns det du hänvisar kring AI-satsningen. Detta är en orelaterad händelse som grundar sig i att stiftelsen (Mozilla Foundation) gjort en överföring/utdelning på 35 miljarder dollar till sitt dotterbolag (Mozilla Corporation). Dessa pengar beskrivs ha använts till vidare investeringar i Mozilla Ventures och AI.

Du har inte fel i sin sammanfattning av händelseförloppet, men jag tror att du kan ha missat att inget av detta öht handlar om en minskad satsning på Firefox—annat än en minskad satsning på den kinesiska marknaden, vilket enligt min förståelse egentligen inte handlar om Firefox heller utan snarare så råkade bara den kinesiska motparten använda namnet i sitt bolagsnamn, gissningsvis då Firefox är historiskt deras mest välkända produkt. Investeringen i bl.a. AI är en separat händelse som hamnat under samma “Övrigt”-punkt och impliceras inte vara kopplad till tvisten. Det implicerar inte heller en minskad satsning på Firefox utan kan lika väl handla om en diversifiering där de ämnar utöka företaget till fler områden.

Visst kan det vara andra faktorer som styr beslutet, men nettoresultatet är ändå att det sannolikt finns färre utvecklare som knackar kod till Firefox.

Skrivet av Timmy Fox:

Återigen, ingenting som styrker din tes att de har planer att lägga ner Firefox. Jag tolkar denna artikel som att de vill ta nya tag och hitta nästa stora grej att slå på för ett friare internet och en bättre framtid—något som kan kopplas till deras bredare uppdaterade satsningar. Ingenstans står det att Firefox inte är en prioritet, än mindre antyder de att projektet övervägs läggas åt sidan—de säger enbart att de vill gå på andra banor för att försöka hitta nästa stora grej. Det enda man kan få ut av det är att eventuellt så får inte Firefox riktigt lika stor huvudfokus som deras huvudsakliga produkt utan att möjligen kanske de väljer att dela sin fokus lite mer mellan flera projekt.

Det skulle sätta dem i en väldigt knepig situation med sina investerare om de sa i klartext att de planerar att lägga ner Firefox på sikt, till exempel Google som skulle sluta betala för att vara första sökmotorn i en webbläsare utan framtid. Istället måste de använda språk som inte är så konkret; att skifta fokus till nya projekt implicerar att man tar fokus från gamla projekt, men det låter inte lika negativt.

Skrivet av Timmy Fox:

Den tredje länken är en personlig tolkning som görs av skribenten. Sidan är inte heller på något vis en nyhetssida och killen verkar inte ha några egentliga traditionella journalistiska rötter. Detta är ett glorifierat blogginlägg på en tredjepartssida för bloggare. Det finns bara en enstaka och icke-specifik källhänvisning här till deras årsrapport varpå hela inlägget verkar försöka tolka. Alla övriga länkar och hänvisningar är till tidigare inlägg skrivna av han själv. Kanske så är tolkningarna kvalificerade, men det är fortfarande bara tolkningar och åsikter—inte något som jag anser väldigt relevant till din tes.

Inga journalistiska rötter? Han är biträdande redaktör på Linux Journal. Dessutom har han källreferenser till externa källor en nivå ner i källorna som är hans egna (alltså att de gånger han refererar till sin egen artikel har han en extern referens i den länkade artikeln). Artikeln jag länkade är lite av en meta-artikel av hans tidigare rapportering kring Mozilla med den senaste rapporten som knutpunkt.

Skrivet av Timmy Fox:

Nu så, äntligen en ordentlig nyhetssida som faktiskt sysslar med någon form av journalistik. Kortfattat så verkar de skala ner och omstrukturera organisationen, men återigen inget som antyder att de inte skulle fortsätta med Firefox.

Artikeln inkluderar flera citat som antyder att Mozilla ämnar fortsätta sin satsning på ett fritt och öppet internet (varpå Firefox är en av deras huvudsakliga produkter som kopplar till detta), och hur deras nya satsningar bygger på detta huvudsakliga mål. Det nämns också hur tidigare satsningar integrerats i Firefox och hur det verkar finnas planer att använda deras nya satsningar för att låta Firefox hänga med i utvecklingen. Den tolkning du verkar ta ut däremot är att författaren ställer sig skeptisk till hur realistiskt detta mål är och hur Mozilla egentligen kan åstadkomma med deras nuvarande resurser. Detta specifikt är en åsikt och tolkning, inte något som grundar sig i Mozillas uttalanden.

Det är lite sluttande planet här. Skillnaden mellan att överge Firefox helt och att gradvis låta Firefox tyna bort är inte så stor i det långa loppet, annat än att konkurrensen får en större chans att ta över marknadsandelarna som blir kvar.

Att det går att tolka kickandet av 250 anställda som något positivt är även det en tolking. En tolkning som jag skulle påstå är vad Mozilla vill att du ska ha givet hur de formulerade det i sin pressrelease.

Skrivet av Timmy Fox:

Alla företag sparkar och byter ut folk då och då. Detta verkar ha varit ett ekonomiskt driver beslut och har egentligen inte mycket med Firefox att göra öht. “Nya produkter” handlar återigen om diversifiering för att skapa fler och nya inkomstkällor, flera av vilka sedan artikelns publicering har integrerats i Firefox eller på andra vis var ämnade att integreras i Firefox men lades ned. Det handlade inte om att de hade planer att ersätta Firefox, utan snarare att de ville utöka sitt utbud av tjänster för att skapa nya inkomstkällor.

Du kanske mycket väl har rätt i att Firefox inte ligger bra till under Mozilla, med sjunkande marknadsandelar och diverse motgångar som Mozilla har sett. Detta är det nog ingen här som motsäger och Mozilla behöver nog mycket riktigt bredda sina utsikter för att föra vidare sina ideal. Med det sagt så är det inte mycket som rakt på sak tyder att de på något vis har för planer att ersätta Firefox. Snarare är min egen tolkning att de vill bredda sig och hitta fler saker de kan satsa på för att jobba sig tillbaka upp och sedan använda det för att fortsätta förbättra Firefox genom att sammanfoga dessa satsningar, precis som de gjort innan med tidigare satsningar som exempelvis Pocket.

Nya satsningar betyder inte nödvändigtvis en avverkning av gamla satsningar. Om jag inte missminner mig så är Porsche ett exempel att kolla på, då lanseringen av Cayenne afaik var en stor risk för dem eftersom deras fokus var främst dyra sportbilar som tyvärr inte var lönsamma nog. Cayenne blev deras mest populära modell och pengarna de tjänade på den tillät dem att fortsätta göra lyxiga sportbilar utan att oroa sig lika mycket för deras lönsamhet.

Nu finns det säkert en miljon fotnoter kring den historien men poängen här är att jag inte ser någon som helst anledning varför inte Mozilla skulle kunna försöka åstadkomma något liknande med sina satsningar på AI m.m. för att skapa nya inkomstkällor som då kan subsidiera den fortsatta utvecklingen på deras existerande satsningar såsom Firefox. Inget av de källor du länkat motsäger heller den möjligheten. På kort sikt kanske de vill satsa på mer och andra saker och inte bara Firefox, men på lång sikt finns det inget som säger att de ämnar avveckla eller ersätta Firefox.

Det är ju lite det som är min huvudpoäng här; om Firefox fortsätter vara i praktiken helt under kontroll av Mozilla så kommer Firefox att sakta men säkert dö ut till fördel av Chromium-baserade webbläsare. Mozilla ser att skeppet sjunker och försöker hitta nytt fotfäste innan det är för sent. Eller i andra ord; både Mozilla och Firefox kan mycket väl överleva smällen men de kommer inte att göra det tillsammans. Ju snabbare vi tar itu med problemet istället för att låtsas om att det regnar desto bättre chanser har vi att faktiskt ha något annat än Chromium kvar i slutändan.

Som sagt; fork av Firefox eller inte så kan vi inte låta Mozillas alltmer halvhjärtade insatser vara den enda oppositionen till Chromium.

(Porsche Cayenne är inte så bra exempel, VW äger Porsche och första generationen av Cayenne car en välutrustad Touareg med ändrat utseende. Nästan allt under karossen var identiskt och utbytbart med VW-bilen. Kort sagt bara riskfyllt i frågan om varumärkets identitet, inte tekniskt eller ekonomiskt.)

Du har rätt i att mina källor inte motsäger att Mozilla vill ha mer pengar att utveckla Firefox med, men jag tycker en mer sannolikt tolkning är att de bara vill ha mer pengar oavsett hur de får dem. Det går hand i hand med den nuvarande trenden inom amerikanska företag, som är att försöka ha oändlig tillväxt (istället för långvarig tillväxt mot ett realistiskt och hållbart mål).

Av Djhg2000
Skrivet av lhugo:

Biten om Lunduke är inte menat som ett ad hominem utan snarast att jag anser att han precis som du kommer med en rad påståenden ounderbyggt. Känner man inte till honom innan och söker snabbt kan man tro att han fortsatt är en journaist och missa den gradvisa utförsbacke in i konspiratoriskt tänkande som sketr. Avsiken var fokus på att du hänvisar till hans rena tyckande på sin blogg.

Oavsett så kommer vi inte lämgre. Vi har olika syn på bevisvärde och hur man belägger ett påstått skeende. Jag anser att drar slutsar som du inte belägger, du anser dig ha redogjort får dessa.

Oavsett tycker jag att Mozillas framtida fokus är viktig och hittar du något mer konkret får du gärna återkomma.

Jag håller nog mer om att vi inte kommer längre. Bryan Lunduke verkar få dig att se så rött att det inte finns något annat ämne i ditt inlägg att dikutera.

Av Djhg2000
Skrivet av lhugo:

Så slutsatsen baseras inte på faktiska uttalander som Mozilla gjort. Det är istället du som tyder vad du tycker dig se "mellan raderna". De artiklar du hänvisar till är 1. Mozillas rapporter som inte stöjer din ståndpjnkt,

Låt mig göra det enkelt för dig:

Firefox nämnt 5 gånger i rapporten i den första länken. 3 av dem är i samma stycke där det förklaras vilka inkomster som Royalties syftar på i sökmotorvalen, 1 gång där det förklaras att reklaminkomster kommer från en av tre ställen där nya flikar i Firefox är en av dem, och 1 där de beskriver att de genom en stämning försöker tvinga avveckling av sin verksamhet i Kina och istället satsa på Mozilla Ventures and AI.

AI nämns vid namn på ungefär 3 ställen; där de presenterar sin företagsstruktur och sitt börsnoterade dotterbolag MZL.AI som är dedikerat till AI, i beskrivningen av vilka inkomstskatter de betalar, och där de beskriver sin ekonomiska relation med AI-avdelningarna inom Mozilla gentemot tredjepartsaktörer (där Mozilla Ventures and AI nämns som en tredje part).

I den andra länken har vi följande citat:

Citat:

The internet gives most of us a big sense of joy and connection. It’s where we connect with friends and family. It’s where we laugh. It’s where we fall in love. Yet, as the internet has fallen back into the hands of a few big companies over the last decade, it’s also started to grate on many of us. It feels more and more like someone else is in control of our online lives. And, in many ways they are.

Shifting this trajectory — pushing things in a more trustworthy, competitive, and vibrant direction again — can feel impossible. It’s a big, daunting task. But as someone who still believes the internet can be a force for empowerment and human connection, it’s a task we need to tackle. And I’m somewhat optimistic. We’ve done it before.

I den tredje länken förklaras det metodiskt och med källhänvisningar hur Mozilla har skiftat fokus från Firefox till AI.

I den fjärde länken ser vi hur Mozilla så tidigt som augusti 2020 började skifta fokus från Firefox i sig till de omkringliggande tjänsterna:

Citat:

The internally facing memo(Opens in a new window) sent to staff has a little more meat on it. All operations in Taipei are being closed. In addition to the 250 job losses, some 60 people will be reassigned. It's making investments in Pocket, Hubs, VPN, Web Assembly, and various security and privacy products. Two new teams, focused on design and UX (user experience) will be created, and a new ML feature team will be assembled to add machine learning to Firefox. The future of projects such as Rust wasn't discussed in either letter, but since Rust is now baked into Firefox and has been a fairly successful project, the organization will presumably continue to devote resources to its development.

I den femte länken från januari 2020, innan det gick att bortförklara med pandemin, ser vi hur Mozilla sparkade 70 anställda och däribland ledningen i QA-gruppen, samtidigt som de valde att fortsätta utveckla nya produkter i deras ganska intetsägande pressmeddelande:

Citat:

Baker says laid-off employees will receive “generous exit packages” and outplacement support. She also notes that the leadership team looked into shutting down the Mozilla innovation fund but decided that it needed it in order to continue developing new products. In total, Mozilla is dedicating $43 million to building new products.

“As we look to the future, we know we must take bold steps to evolve and ensure the strength and longevity of our mission,” Baker writes. “Mozilla has a strong line of sight to future revenue generation, but we are taking a more conservative approach to our finances. This will enable us to pivot as needed to respond to market threats to internet health, and champion user privacy and agency.”

Skrivet av lhugo:

2. gamla artiklar från 2020 som inte stödjer din ståndpunkt utan handlar om annat,

I så fall har du inte förstått min ståndpunkt, som är att Firefox ligger risigt till i händerna på Mozilla när de väldigt tydligt skiftar fokus bort från Firefox. Alltså de använder bokstavligen uttrycket "Shifting this trajectory" i deras bloginlägg om Mozillas framtid.

Skrivet av lhugo:

3. egna minnesbilder av vad du tror dig har läst men inte vet var och sist

Antar att du baserar detta på krypto-biten, men som tur är finns det spår av deras krypto-fiasko kvar på internet:
https://cointelegraph.com/news/within-seconds-mozillas-former...
https://www.coindesk.com/business/2023/02/07/crypto-wallet-se...

Innan du försöker hävda att CoinDesk också är "extremhögeranhängare" så är artikeln för närvarande länkad från Mozilla Ventures egen hemsida.

Skrivet av lhugo:

4. artiklar/video från Bryan Lunduke.

Menar du att han har fel för att du inte gillar honom?

Skrivet av lhugo:

För den som inte vet vem Lunduke är så var han en gång i tiden en av drivkrafterna bakom Jupiter Broadcast. Sen spårade han ur och blev alltmer polariserande i Linux-communityn och nu närst är en högerkonspiratorisk eller rent av extremhögeranhängare https://www.reddit.com/r/linux/comments/muc18q/whats_the_deal.... Han lägger ut en del löst tyckande på sin plattform och ej heller någor att lita på.

Det spelar ingen roll hur illa du tycker att hans personlighet är, har han faktamässigt fel i den länkade artikeln?

Skrivet av lhugo:

Vad jag menade med källor var konkreta uttalande från Firefoxs utvecklingsteam, Mozilla eller seriösa analyser av god journalistisk sed.

Du menar som Mozilla Corporation, ExtremeTech och TechCrunch? Tror du har mer än liten uppförsbacke i att redogöra för påståendet att de senare två inte har god journalistisk sed.

Summa summarum verkar det mer som att du inte vill inse att Mozilla skiftar fokus. De kommer inte att säga det rakt i ansiktet på sina investerare men alla tecken pekar mot att Firefox är mer och mer av ett periferiprojekt inom Mozillas ledning. Du kommer inte att få det svart på vitt förrän Mozilla är övertygade om att investerarna är mer intresserade i deras nya projekt.

Av Djhg2000
Skrivet av lhugo:

Sist finns det en viktig poäng med att inte odla en webbläsarmonokultur sett till motor. Vi behöver val och även om Chrome är baserad i ett FOSS-projekt så styrs det av helt andra krafter än vad som annars genomsyrar FOSS-communityn. Det ger Google enorm makt kring framtida formning av nätet och inte något som värnsr om användaren och dess integritet.

Skrivet av evil penguin:

Något tillräckligt bra som inte är baserat på Chromium... det har vi ju redan idag i Firefox.
Det vore som jag ser det orimligt att gå in i det här med inställningen att Firefox ska vi inte satsa på, utan vi ska hoppas på att någon bygger något helt nytt istället?

Ett alternativ som inte är en Chromium-fork kan mycket väl vara en Gecko-fork, men det finns även projekt som inte är baserat på något tidigare såsom LibWeb+LibJS (hittills bara använd i Ladybird vad jag vet men skriven helt nytt från grunden) och WebEngine (fork av WebKit) i KDE Konqueror.

Det som hindrar utvecklingen av alternativa motorer är katt-och-råtta-leken som Google har med Mozilla. Google är en av världens största nätverk av webbtjänster och de använder Chromium-specifika buggar och tillägg på många ställen, tanken är väl att de ändå har kontroll över marknaden genom att själva underhålla källkoden så det finns ingen som protesterar tillräckligt högt ändå.

Som sekundär konsekvens av hela röran är det svårt att bygga en ny motor som är s.k. "bug-for-bug"-kompatibel med Chromuim istället för att följa de definierade standarderna, vilket gör att saker som YouTube inte fungerar perfekt, vilket i sin tur gör att det är svårt att rekommendera dem som användbara för vanliga användare. Om man gör det för tidigt får motorn bara ett dåligt rykte (som LibWeb+LibJS) och om man gör det för sent så hinner utvecklingen stagnera av utvecklare som tröttnar på "reverse engineering" av Chromiums buggar.

Jag kör fortfarande på spåret att om Vivaldi/Brave blir tillräckligt stora så kommer deras egna träd kunna ta en egen riktning med nya funktioner och leda tåget istället för att huvudsakligen försöka vara i fas med Chromium. Det räcker nog med att Google behöver importera några få patchar från en fork för att vinden ska vända, det är ungefär ekvivalent med att visa att Google inte är odödliga på marknaden och andra motorer faktiskt har en chans.

Av Djhg2000
Skrivet av lhugo:

Kan du källhänvisa till något som styrker att fokus skulle skiftas ffrån Firefox till något annat i den utsträckning att Firefox skulle sluta utvecklas? Firefox är ju trots allt paradprodukten och historiskt sett en stor inkomstkälla för Mozilla sett till defaukt-sökmotorn.

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ja: I ljuset av senaste tidens rättegångar mot Google är det självklart att Mozilla söker parallella inkomstkällor, då en stor del av deras inkomster från Firefox kommer igenom att Google är förstavalet för sök. Jag tror dock inte de aktivt söker göra sig av med Firefox. Däremot kan man ju fundera på om "AI" och krypto är bra val för diversifiering av inkomster...

Skrivet av evil penguin:

Jag tror påståendet taget ordagrant är hittepå; det står inte så i någon ekonomisk rapport såvitt jag kunnat hitta.

Däremot så gör ju Mozilla något slags satsning inom AI, det har de varit tydliga med att de anser är viktigt, så i någon mån innebär det väl att Firefox gått från att vara i princip den enda prioriteten till att vara en av flera satsningar.
("Krypto" vet jag inte om jag hört någon annanstans dock, det kan ha smugit sig in av bara farten?)

Ingenstans har de såvitt jag sett sagt något om att Firefox inte är viktigt eller inte kommer att vidareutvecklas (annat än utomstående som gjort spekulativa "hot takes" som läser in det mellan raderna när det finns nya satsningar).

Sedan vad som händer i slutänden är ju förstås en fråga som är frikopplad från vad någon sagt; Firefox går kräftgång sett till marknadsandel och det kan ju tvinga fram något oavsett vad som sagts respektive vad planen är.

Mozilla själva säger det inte i klartext men det är uppenbart att de inte bryr sig om Firefox längre när man läser mellan raderna. Till exempel hur de inte tycks vidta några synliga åtgärder på deras sjunkande marknadsandelar och lägger sina ökade inkomster (som i inkomstkällorna som ökar, inte summan av alla inkomster) på annat istället som chefslöner, eller hur de sparkade hela QA-ledningen av Firefox.

Källor:
https://assets.mozilla.net/annualreport/2022/mozilla-fdn-2022...
https://blog.mozilla.org/en/mozilla/mark-surman-mozilla-25-ye...
https://lunduke.locals.com/post/5053290/mozilla-2023-annual-r...
https://www.extremetech.com/computing/313658-mozilla-fires-25...
https://techcrunch.com/2020/01/15/mozilla-lays-off-70-as-it-w...

Sumeringen från Bryan Lunduke finns även i videoformat om man hellre lyssnar på artikeln som podcast: https://www.youtube.com/watch?v=bZ-WqPvoFyc

Biten med krypto kommer jag inte ihåg var jag har läst men är helt säker på att jag har gjort det.

Edit: Förtydligande parentes om inkomsterna.

Av Djhg2000

Till er som tror att Firefox är lösningen så behöver ni nog tänka om. Mozilla sa i sin senaste ekonomiska rapport att Firefox inte längre är en prioritet och att de har skiftat fokus till krypto och AI.

Rätt lösning som jag ser det är att använda någon fork av Chromium tills vi har något tillräckligt bra som inte är baserat på den. Vivaldi och Brave har båda rivit ur Privacy Sandbox ur kodbasen, själv kör jag Vivaldi men har hört bra omdömen om Brave också.

Av Djhg2000
Skrivet av användare-234:

Sluta rensa kommentarer som är relevanta. Det är jättedåligt att ni cencurerar så mycket. Det skapar en jättedålig värld.

Det tycker jag helt ärligt låter som en urusel idé. Antingen så publicerar man artikeln och tar konsekvenserna av det, eller så publicerar man den inte alls. Vi ska inte hålla på med amerikanska otyg som avsiktiga ekokammare.

Av Djhg2000
Skrivet av KennethMolund:

Haha ni är roliga i tråden. Så extremt konservativa.

Knappen är en logisk utveckling nu när Copiloten gör sitt intåg. Tror man kommer ha stor nytta av Copiloten när man har lärt sig att använda den på ett effektivt sätt.

Jag älskar AI!

Man kan välja att se det som konservativt eller som att det redan finns massor med knappar man kan använda för en funktion som inte är lanserad i hela världen än. Lite som när Google pushade varje biltillverkare till att integrera Android Auto även i Sverige trots att det inte fanns något stöd i telefonerna här i många år, även efter att det fanns i nästan varje bil. Bara död hårdvara som väntar på mjukvara helt enkelt.

Andra sidan av varje mynt skulle alltså vara att det vore väldigt "progressivt" med en ny knapp för Microsoft Edge. Edge har funnits väldigt länge och det är på tiden att det kommer en knapp för den som är skild från webläsarknappen.

Jag har inget mot en ny knapp i sig, en till dedikerad knapp för att öppna en terminal i något specialläge är inte fel, men en knapp specifikt för Copilot är alldeles för tidigt.

Av Djhg2000
Skrivet av Xeonist:

Om dom har blivit påkomna med att publicera ChatGPT-genererat material så kan det möjligvis vara en komisk detalj, men det är icke desto mindre irrelevant för den inlämnade stämningsansökan.

Ja? Hela poängen jag hade var att det är lite komiskt om det har gått "full circle" och NYT har börjat äta sin egen svans så att säga.

Skrivet av Xeonist:

Har du läst stämninsansökan?

Det är här jag tycker att parallellerna till TPB är tydliga.
Dom (TPB) ville också hävda att upphovsrättsinnehavarna inte "förstod tekniken", att dom inte lagrade något innehåll, osv, och rätten förklarade för dom att det är helt irrelevant.

Jag läste faktiskt bara artikeln på Sweclockers men du drar iväg ganska hårt på vad som skulle hända i en rättegång, vilket har väldigt lite att göra med vad jag skrev. Att TPB har haft liknande argument betyder dessutom varken att det inte stämmer eller att det finns någon djupare mening att uttyda ur att dra paralleller.

Skrivet av Xeonist:

Du har helt rätt i att det är vad den är, och att den är så "dum".
Problemet (för dig, och OpenAI) är att den enda slutsatsen att dra av det är att NYT har helt rätt i sin stämningsansökan, och också kommer rätt (något som inte alltid kommer av att ha rätt).

Rent juridiskt, och tekniskt, hade ni behövt hävda att den inte är det du säger att den är, för att OpenAI/Microsoft skulle kunna ha en chans.

Varför skulle det vara ett problem för mig? Jag tror du har misstolkat mitt ursprungliga inlägg som ett svar på något av dina inlägg?

Av Djhg2000
Skrivet av Xeonist:

Jag vet inte, jag gissar att alla stora mediahus har auto-genererat innehåll, men hur menar du att det är relevant?

Jag tycker det är relevant på meta-nivå; om NYT använder AI för att skriva artiklar och råkar få samma svar två gånger så är det inte AI:t som har kopierat NYT, då är det bara NYT som inte förstår AI på en nivå till.

Bara att de tror att ChatGPT konkurrerar med nyhetskällor tyder på att de har fundamentala brister i sin förståelse om vad en LLM är, och sprider FUD om AI som helhet. En LLM är som vi vet bara autorättande felstavningskontroll på steroider och ska behandlas därefter. Den är inte kapabel att urskilja fakta från språk och kan bara ge illusionen av faktagrundade svar.

Av Djhg2000

Kanske minns fel, men var inte New York Times en av tidningarna som blev påkomna med AI-skrivna artiklar?

Av Djhg2000
Skrivet av Kasken:

Detta känner jag personligen inte alls igen.

Snarare är det tvärtom VISA som fungerar "överallt", medans MasterCard saknar stöd på vissa ställen som de flesta använder i sin vardag.

Jag har personligen haft mitt VISA betalkort i över 25år och har hittills inte träffat på ett enda ställe i Europa där det inte fungerat som betalningsmedel.

Jag menar egentligen åt andra hållet, senast jag kollade var det bara Forex och någon till som utfärdade VISA-kort för svenska kunder. Jag fick mitt VISA-kort bytt till ett MasterCard-kort hastigt och lustigt ungefär mitt under kortets giltighetstid från min bank.

Något som få dock har koll på är att Skatteverkets e-legitimation existerar. Från vad jag har läst mig till ska det fungera ungefär som BankID på kort fast me godtycklig standardkortläsare (till exempel de som finns inbyggd på vissa företagslaptops) och programvaran finns för Windows, Mac och Linux. Har funderat på att skaffa det och testa men har inte blivit av.

Av Djhg2000
Skrivet av Kasken:

Som det är upplagt idag så sätter det oss alla i beroendeställning till fåtal gigantiska världsomspännande företag med säte i Amerika.

De är ju redan så långt gånget att man idag inte ens kan nyttja så basala samhällsfunktioner som barnomsorg eller kollektivtrafik utan att ha ingått användaravtal med antingen Google eller Apple..... O alla bara lallar runt som att detta vore fullt normalt och inget att bekymra sig över.

Det går att åka kollektivtrafik med VISA eller MasterCard, men eftersom de svenska bankerna har gått ihop och trängt ut VISA från den svenska marknaden har MasterCard så gott som monopol här. Så beroende av amerikanska bolag är man oavsett och de har ökänt fria tyglar på att banna de som kritiserar dem, samtidigt som de i praktiken driver privat beskattning på hela svenska folkets korttransaktioner.

Jag har sagt till min bank att jag vill ha stöd för Mobilt BankID (som tyvärr också drivs av ett privatägt skitföretag men som i alla fall är svenskägt för tillfället) till postmarketOS. I postmarketOS är det du själv som har kontrollen över din telefon och om du absolut vill (och din telefon klarar det) kan man köra Android-appar också genom Waydroid. Personligen kör jag Mobian (samma idé fast baserad på Debian) men jag har ändå avsatt en separat telefon för Mobilt BankID så den kan lika gärna köra postmarketOS.

För de som faktiskt vill se fler OS än Android och iOS föreslår jag att ni testar postmarketOS. Det finns inte så många kompatibla telefoner och installationsprocessen kan vara mer eller mindre svår beroende på vilken telefon man har, men ingen annan kommer att bryta marknadsdominansen av de två stora alternativen om vi inte gör något åt det själva.

Av Djhg2000
Skrivet av kazoom:

Jag beställde lampor för över 2000 på POWER nu på Black Friday. Använde BankID i Postnord-appen några timmar innan uthämtning. Ombudet gav ut mitt paket till någon annan (eller så var det insider stöld) innan jag hann hämta ut paketet. Nu kan jag inte få ersättning då jag använt BankID för att identifiera mig i förtid och då förlorar man tydligen all trovärdighet och möjlighet att reklamera. Så stor jävla varning på BankID specciellt om det är nåt lite dyrare!

Varför inte bara hämta ut med vanligt ID-kort?