Inlägg

Inlägg som Micke O har skrivit i forumet
Av Micke O
Skrivet av sniglom:

Det finns pcie till pci-adaptrar, om det är ett intressant alternativ för att köra ditt scsi-kort i modernare datorer.

Här är några varianter
https://www.aliexpress.com/item/1005005044153503.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005064528742.html
https://www.dustin.se/product/5010653053/pci-express-to-pci

Om moderkort & CPU har stöd för det bör du även kunna virtualisera och köra passthrough till scsi-kortet. Då kan du ha en modern burk med modernt OS och köra SCSI-kort + scanner inuti en VM.
https://pve.proxmox.com/wiki/PCI_Passthrough#Requirements

Jo jag såg dom där men tyckte det var lite sketchy break-out-kablar mm. Nu har jag beställt en hyfsat modern burk som faktiskt har PCI-slot, så just det är inte problemet. Frågan är väl snarare vilka SCSI-varianter som är kompatibla.

Av Micke O
Skrivet av [SmR]BMF:

Ok, kollat vidare. Verkar som det finns ett kort som heter LSI LSI20320IE (pci-e) som enligt en användare på ett forum fungerar under W10 64bit, hittat kortet för runt 300kr. Bifogar länk:

https://www.tenforums.com/drivers-hardware/131544-lsi-logic-l...

Glhf!

Frågan är om det funkar med SCSI-2, Ultra320 är en avsevärt mycket modernare variant.

Edit: Det verkar möjligen kunna fungera - på sidan 3-14 i manualen står det:

"Up to 320 Mbytes/s as well as Fast, Ultra, Ultra2, and Ultra160 speeds; Synchronous offsets up to 62."

Av Micke O

SCSI-fantom sökes

Bakgrund:
Farsan har en gammal filmscanner, en Canon Canoscan FS4000US, med USB och SCSI2-anslutning. Vi pratar USB 1 och det tar låååång tid att scanna en bild i vettig upplösning. Med SCSI-anslutning går det avsevärt mycket snabbare. SCSI-kortet har en Micro68-kontakt och scannern en Micro50 enligt de specar på nätet jag hittar (har den inte hos mig just nu). Erforderlig kabel finns.

Problem A:
Problemet är att det SCSI-kort som tidigare körts med scannern är ett Adaptec AHA-2940U2W och det har PCI-anslutning (inte PCIe).
Nu har jag köpt en drägligt modern Dell Optiplex XE2 MT som faktiskt har en PCI-slot.

Problem B:
Drivrutiner till AHA-2940U2W för någorlunda moderna OS... Det finns hemmahackade drivisar för många Adaptec-kort som ska fungera på 64-bitars Win10 - men inte just 2940U2W.

Möjlig lösning 1:
Installera ett gammalt OS till vilket drivisar för SCSI-kortet finns. Till Windows Server 2008 (icke R2) finns det officiella drivisar. Windows 7 också. Inte ett jätteproblem - den ska enbart användas för scanning. Inget surfande etc.

Möjlig lösning 2:
Hitta ett annat SCSI-kort som stöds av de hemmahackade drivisarna.

Möjlig lösning 3:
Hitta och köpa ett annat SCSI-kort med PCIe-anslutning och drivisar till modernare OS

Jag är osäker på vilka SCSI-varianter som är kompatibla med varandra. Har även ett Adaptec AVA-2904 (de hemmahackade drivisarna ska funka till detta) och ett Tekram DC-395U/UW (hittar inga officiella drivisar), men båda dessa har Micro50-kontakt och då måste jag byta kabel, men det är nog görbart.

Vad gäller drivisar till själva scannern så kommer jag, om jag inte hittar/får igång originaldrivisarna, köpa och köra VueScan som ska funka enligt dom själva.

Av Micke O
Skrivet av Dunde:

Det är väl det sämsta av två världar. Dyr. Tung. Dåligt utnyttjade utymmen. Tråkig, bullrig förbränningsmotor, litet batteri med klen elmotor. Hög servicekostnad och en massa rörliga delar som går sönder.

Precis min åsikt, och erfarenhet.

Av Micke O
Skrivet av Otori:

Nu kan jag för lite om effektiviteten i elmotorer, men det som skulle uppskattas av mig är längre räckvidd och mindre effekt.
Varför ska en elbil behöva göra 0-100 på under 4s?

Kan man inte göra en mindre motor, som drar mindre el, och därmed kommer längre på samma batteripack?

När det gäller nybilsförsäljningen får man ju ha i beaktande att det är företag och leasing som står för majoriteten av inköpen.
Och gissningsvis är privatleasas inte jättemånga Model Y då kostnaden ligger på 8000kr/månad.

Som sagt, diskussionerna blir ju helt uppåt väggarna om man bara kan jämföra nybilsförsäljning och LR (läs bilar för höginkomsttagare).

När man så kommer in på begagnatmarknaden så kommer tankarna till hur länge batterierna håller och vad det skulle kosta att behöva byta ut dem?
Hur länge håller motorerna i vårt klimat och vad kostar dessa att byta?

Kör man bara företagsbil (tjänste/förmån etc. o.dyl) så behöver man ju inte bry sig det minsta.

Men normala Svensson har lite mer att fundera över och har inte lika stort kapital att röra sig med som vissa här intråden verkar ha.

Mig veterligt drar inte en stark elmotor mer än en svag vid given belastning - såvida den inte bara har permanentmagneter. Men jag kan ha fel.

Av Micke O

Tror jag det med deras priser...

Av Micke O
Skrivet av Krippa75:

Gällande lönen får man ha i åtanke att i fallet VD för statligt ägt företag finns inte möjligheten att få andra typer av ersättning istället för lön. Hade det varit ett vanligt börsnoterat företag hade hon garanterat haft max en tvåhundring i månadslön men utöver det ett ständigt ökande aktieinnehav som renderat ett antal miljoner i årlig utdelning.
Det är lite samma grej med de som driver de stora ICA Maxi-butikerna som är bland de högst betalda i landet om man ser till ren förvärvsinkomst.

Skillnaden är att hon hade fått sparken från ett normalt bolag mtp hur företaget presterar...

Av Micke O
Skrivet av Steefzar:

Bilprovningen skulle bli billigare och bättre
Resultat: Den blev dyrare

Apoteket skulle bli mer tillgänglig och billigare
Resultat: Det blev dyrare och mediciner finns inte på lager (Egen erfarnhet)

Posten skulle bli bättre och mer tillgänglig
Resultat: "Vad är post? Nej vi vill inte hantera post"

När ska Sverige lära sig att sälja ut viktiga samhällsfunktioner inte funkar?

Men - du kan nu få läkemedel levererade till dörren. Lycka till med det innan privatiseringen. Felet är väl att inget fått ansvaret för att lagerhålla medicin på det vis man hade förr.

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Tänker man sig att 90% av breven är väck på 20 år - och höjer avgiften med gånger 3 bara.
Då har man inte närmelsevis kompenserat för intäktsbortfallet plus inflation. Då får man in 3 gånger 10% av intäkterna. En tredjedel... Skär man ned halva utdelningsdagarna så kompenserar det för den del till (men det lär inte halvera kostnaderna). Det motsvarar fortfarande inte bortfallet. De har säkert skurit på ett helt gäng fält till.

Men de åtgärderna handlar ju om att tackla de minskningar som redan skett. Gårdagens problem. Nedgången fortsätter ju. Kommande 3 år ska en fjärdedel av nuvarande intäkter bort - igen (om de går ner 10% om året). Tre år efter det ska den resan göras om ännu en gång.
Det är ett konstant tryck på att skala ner verksamheten. Men inte på antal brevlådor de ska köra ut till. De ökar.

Jag ser utmaningen framöver och avundas inte uppgiften att få den kalkylen att gå ihop.

Fast tiden det tar att leverera till dessa brevlådor minskar eftersom Postnord tvingar/lurar BRF:er att installera postboxar. Hos oss kostade det några hundra tusen...
Först hette det att många av brevinkasten inte uppfyllde arbetsmiljökraven (för tröga, satt för lågt, öppnade inte tillräckligt mycket). Man hade inventerat över 500 brevinkast. Någon hittade sin flång nya säkerhetsdörr på denna lista och ifrågasatte riktigheten. Postnord gick runt och inventerade på nytt. Några (väldigt många har bytt till moderna säkerhetsdörrar) dörrar uppfyllde inte kraven. Nu dög heller inte belysningen i trappuppgångarna för Postnord (den dög ju tydligen första gången man inventerade). En medlem som jobbat just med belysning på arbetsplatser åkte tillbaka till sitt gamla jobb och lånade utrustning för att göra stickprov. Det visade sig att belysningen var okej för läsning UTOM i trappan mellan våningsplanen på vissa av husen - men man borde nog ändå inte läsa medan man går i trappan... Då hotade Postnord med att sluta bära ut posten så att vi skulle få hämta den på ett utlämningsställe. Jag tyckte att vi skulle låta dom göra så - de hade nog inte tyckt att det var så kul om över 500 hushåll skulle hämta sin post på samma servicesställe Tyvärr vek styrelsen ned sig och blåste några hundra tusen på postboxar. Postnord lockade ju också med att man skulle kunna få paket i dessa boxar men i verkligheten bär man såklart inte ut något som är större än ett vykort.

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Ja. Och de besparingarna räcker säkert för mer än en halvering av postgången (eller någon anann procentsats). Men posten har ju gått ner ännu mer. 90% av breven är ju väck jämte med för 20 år sedan.
Det har skurits både här och där i många omgångar för att hänga med på de konstant färre skickade breven. Men läget har såklart inte stabiliserat sig utan det blir 10% färre brev i år. Och 10% mindre året efter igen. Och sedan 10% ner till. Då är det ytterligare 25% av verksamheten väck. På 3 års sikt...
Det där är inte så himla lätt att tackla över tid utan att fortsätta dra ner i någon ände.

Fast om man nu både har halverat utdelningen OCH höjt priset med 2-3ggr och dessutom sänkt kvaliteten på utdelningen eftersom väldigt mycket hamnar hos fel adressat så har jag ändå svårt att förstå varför det inte går ihop ekonomiskt. Sen har väl paketvolymerna ökat ganska mycket och jag vet inte ifall varje "gren" ska bära sina egna kostnader eller hur det är tänkt.

Minns särskilt en intervju jag hörde med Postens högsta chef någon gång strax efter millenieskiftet när denne sa att det där med "brev och paket inte var deras kärnverksamhet" - det var när alla skulle leka bank plötsligt...

Av Micke O
Skrivet av Söderbäck:

Snarare för att kompensera för att brevleveranserna går ner 10% år efter år efter år. Nu är 90% av brevleveranserna väck jämfört med ett gäng år bak. Det har dels kompenserats med högre porton och dels med färre leveransrundor.
Men eftersom antal brev fortsätter gå ner så kommer man behöva fortsätta sätta in mer årgärder för att få det att gå ihop.

Fast med tanke på att man knappt bär ut brev öht längre och dessutom till postboxar som man lurat/tvingat BRF:er att installera för dyra pengar - dvs de behöver inte ens använda trapporna längre, så har man redan sparat en hel del. Nu är det ju snudd på billigare att åka och lämna grejerna till mottagaren själv ifall man bor i samma stad och då VET man att det kommer fram också, nu hamnar ju procentuellt sett av det som bärs ut väldigt ofta hos grannar istället.

Av Micke O

Javisst - om dom halverar priset...

Av Micke O
Skrivet av s1lvertunga:

Exakt detta. Det är endast dessa individer som tjänar på att dunkla uppgifter, dvs de allra rikaste. Det är som en check and balance på de allra rikaste. Vem fan bryr sig om the average sveklockare tjänar 30 eller 70 i månaden, jag vill veta om ifall ägaren av min lokala Ica plockar ut 300k/efter skatt.

Spoiler; det gör hon. Hurra för de rikaste!

Så, vad gör du med den informationen?

Av Micke O
Skrivet av Omega5509:

Krattar manegen för korruption.

På vilket sätt? Har mutorna hittills tagits upp i deklarationen?

Av Micke O
Skrivet av scienta:

Och barn borde börja jobba när de lärt sig gå, för det gjorde man förr!

Det är underbart att folk kan leva på det de brinner för. Det är förjävligt med bolag som alltid tror sig ha rätt till största kakan av det andra slitit hårt för att producera.

Skivbolagen alltså. Som sagt, det står var och en fritt att ingå avtal med skivbolag eller låta Spotify stream materialet man skapat... Gillar man inte villkoren så låter man bli.

Av Micke O

Står det inte artisterna fritt att välja om dom vill låta Spotify strömma deras alster eller inte?

Av Micke O
Skrivet av jimjans:

Ja är väl problemet när du använder knack till att sätta dit hjulskruvarna att du inte vet vilket moment du får på åtdragningen av skruvarna. Därför jag själv släpper med knack och drar åt med momentnyckel.

Man kan ju också använda momentstav på mutterknacken. Dock är det inte lika exakt som en momentnyckel och beror tydligen bl a lite på hur snabbt den knackar.

Annars kan man ju gänga på bultar/muttrar förhand, sedan dra fast med mutterknacken men inte hårt och sedan dra med momentnyckel till rätt moment - så brukar jag göra.

Av Micke O
Skrivet av Pirum:

Om en bult sitter i navet, avbruten, pga att någon dragit sönder den, då tycker jag som lekman att det låter rimligt att byta hela navet om en märkesverkstad eller motsvarande säger det. Vet ju inte hur det såg ut, men om någon borrar ur bulten - hur vet man att gängorna är bra nog att hålla 20 år till?

Tveksam till om däckbytarfirmor har annan kompetens än att byta däck, om det är saker på bilen som går sönder alltså. Det kan säkert finnas, speciellt på kombinerade verkstäder/däckbytare, men inte om man bara slänger av/på hjul/fälg/däck.

Du kan nog utgå ifrån att klåparfirma dragit bultarna alldeles för hårt med mutterknacken och att det var därför den gick av (särskilt mtp deras track record). Då kan man med ditt resonemang ifrågasätta skicket på gängorna på de andra 3 naven också.

Av Micke O

D för "diesel"?

Av Micke O
Skrivet av Hyllbert:

Är ju inte bättre, tyvärr.

Nej, men bättre än nya Prisjakt och en indikation på vad man tycker om den.