Inlägg

Inlägg som Scanian har skrivit i forumet
Av Scanian
Skrivet av SideWinder86:

Herregud vad kompetensen är låg här på detta forumet.....

Det du gjorde precis var att jämföra en Jetmotor mot en bilmotor.....

Nu får du ju lugna ner dig lite, det är nästan så man kan tro att du är avlönad av Nvidia..
Eftersom du tydligen inte förstod ska jag förtydliga lite för dig: thorsama skojade till det och jämförde 580 med Bulldozer och Oggyoc svarade lika skojfriskt att det är en skev jämförelse

Av Scanian
Skrivet av Ohlert90:

Om vi ska vara ännu petigare så är det 3,25GB för att vara exakt, iaf i windows 32-bitars versioner

Fast om vi ska vara petigast och mest exakta så är det 4GB som är maxgränsen för minnesadresser (eller 2^32, därav 32-bitar). Sen "snor" ditt grafikkort och datorns I/O m fl en del av dessa adresser, men det är fortfarande 2^32, eller 4GB, som är gränsen.

Av Scanian
Skrivet av Garnax:

Känns som att ett problem borde uppstå med att data ska ta sig från ramminnet till CPU:n, det avståndet får ju inte vara längre i cm än att data kan färdas dom cm mellan 2 st klockslag för CPU:n, annars hinner inte datan kommer fram för beräkning i tid.

Tror jag läste någonstanns att redan vid 3ghz så går CPU:n så snabbt att en elektron bara hinner färdas 10cm mellan två klockslag för CPU:n

Men det tar ju inte en klockcykel från att data efterfrågas av CPUn tills den finns tillgänglig i ett register att användas, så det problemet är redan "fixat" så att säga. Själva minnet i sig är så enormt mycket långsammare än "transporttiden" från minnet till CPUn.

Av Scanian
Skrivet av Jonteponte:

Ok då. 1 Series M Coupe. Nöjd?

Japp, nöjd.

Skrivet av Jonteponte:

Jag trodde sista bisatsen syftade på att han *inte var aktieägare*. Syftningsfelet är antingen hans eller mitt. Grundansatsen kvarstår dock. Apple har en kassa på kring $20 Miljarder och sedan "short term investments" dvs värdepapper som lätt kan likvideras för resten. I princip lika med kontanter. Den ger ingen större avkastning. Totalt 0.74% tror jag det var förra året. Det jag vände mig emot är att kalla det för kapitalförstöring. För det är så långt ifrån sanningen man kan komma. Apple-aktien har gett en snittavkastning på 65% per år de senaste fem åren. Det är skyhögt över något vettigt index. Känns inte som det förstörs nåt kapital vad jag kan se...

Men vad är det du inte förstår med att det är kapitalförstöring att ha pengar liggande som äts upp av inflation? Visst, så aktien har gått skitbra, det spelar ingen som helst roll för mina argument. Även om företagets alla anställda kunde skita ut hundradollarsedlar, så är det lik förbannat kapitalförstöring att bara ha dem liggandes i någon bank eller i lågavkastande placeringar.
Okej, vi förenklar hela diskussionen till en simpel fråga: tror du aktien hade gått bättre eller sämre om dessa 20 miljarderna placerats på ett sätt så de gett en medelmåttig avkastning på, säg, 10% per år istället för att bara ligga i en byrålåda (bildligt talat)? Är svaret på den frågan "bättre" så är vi överens angående kapitalförstöringen, oavsett vad du vill kalla det.

Av Scanian
Skrivet av fleblik:

Här kan ni se en del av apples balance sheet. Som artikeln också säger så har Apple mer tillgångar än amerikanska staten. Dock är siffran från federal reserve från juli, vilket är under den tiden då de hade sin "debt crisis".

http://www.digitaltrends.com/apple/apple-has-more-money-than-...

Nej. Lär dig skillnaden på tillgångar och likvida medel.

Av Scanian
Skrivet av Jonteponte:

Jag herregud vad lycklig du måste vara över att inte vara aktieägare i Apple! Hoppas jag får all din sympati som köpte för allt jag kunde skrapa ihop för ett par år sedan. Över +40% so far *trots* kass dollarutveckling. Så länge Apple fortsätter som man gör så får de torka sig i arslet med dollarsedlar om de vill. Just nu använder de kassan och "short term investments" till att se till att man kan köpa komponenter till priser som andra bara kan drömma om. Hur tror du annars de kan hålla marginaler som ingen annan är i närheten av? Dessutom köper man med jämna mellanrum små, strategiskt viktiga företag som adderar värde. Ett större köp är dock inte otroligt i närtid. Trodde nog själv att Akamai skulle vara intressant för Apple tex...

Ett par år till och jag kan åka till närmaste BMW-handlare och casha in på en ny M1 Coupe. En vit

Du bör nog börja med att kolla upp ordet "kapitalförstöring" i nåt bra uppslagsverk.

Good for you! Se till att skaffa dig användarhandboken som interaktiv DVD, för du verkar sakna förmåga att läsa och/eller förstå.
Sen känner jag att jag borde tala om för dig att BMW M1 tillverkades i slutet av 70 och början av 80-talet, så lycka till med att hitta en ny sådan.
Slå upp "läsförståelse" i nåt bra uppslagsverk och applicera det sedan på lämpligt utvalda inlägg i tråden.

Av Scanian
Skrivet av Tatari:

Givetvis ligger det inte på ett bankkonto med standardränta...
http://www.theregister.co.uk/2011/04/25/apple_cash_surplus/

..vilket är, ganska exakt, min poäng. Tack.

Av Scanian
Skrivet av opox:

I nyheten står det faktiskt just kassa och inte tillgångar

Ja, och därav min sublima känga till Swec som inte håller reda på begreppen i sin artikel.
Sen vore det fullständigt oansvarigt av ett företag sitta på en pengahög på 84 miljarder dollar. Det är ren kapitalförstöring att bara samla pengarna på hög på det viset, om jag vore aktieägare i ett sådant företag skulle jag kunna hålla mig för skratt. Nu är ju lyckligtvis så inte fallet.

Av Scanian
Skrivet av rastersize:
Skrivet av Krimsarn:

Så deras kassa är 570 miljarder kronor?
Alltså, de kan spendera 570 miljarder kronor hur de vill? Seriöst?

Ja. De spenderade nyligen ~6,7 miljarder kronor på ett datacenter (~1 miljard USD).

Senast jag hörde hade Apple mer pengar (alltså riktiga pengar på banken) än staten USA
(Var dock före det att USA fick låna mer..)

Nej, verkligen inte. Apple har $84 B i tillgångar, inte i rena pengar. För att sätta det i relation till andra företag kan jag nämna att General Electric har ungefär $750 B (slltså i storleksordningen 10 gånger så mycket som Apple), eller varför inte lilla svenska Volvo AB som har ungefär ~$45 B. Apples 84 miljarder är alltså på inget sätt anmärkningsvärt mycket, utan snarare ganska mediokert bland företagen på Forbe's 2000-lista.

Skrivet av rastersize:

Edit: Inte så konstigt heller kanske i och med att de är världen största företag om man kollar på börsvärde.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_corporations_by_market_c... (Kolla Q3 för 2011)

Apple är inte "världens största företag" - ganska långt därifrån. De är näst störst sett till börsvärdet, men då ska man ju komma ihåg att det är exakt samma Wall Street analytiker som du nyss talade så föraktfullt om som hittat på det börsvärdet. Börsvärdet reflekterar på inget sätt företagets "verkliga" värde, där är nog snarare tillgångarna en bättre måttstock. Mätt i tillgångar hamnar Apple på plats 245 på Forbe's 2000 lista. Totalt ligger Apple på plats 47 på listan över världens 2000 största företag.
http://www.forbes.com/global2000/list?&ascend=true&sort=compa...

Jag tycker nog Sweclockers kan skaffa sig lite elementär kunskap om ekonomi om man ska skriva sådana här nyheter. Det förvirrar bara att säga att "Apple har 84 miljarder i kassa" eller att "apple är världens största företag" (det sista har ni väl aldrig sagt iofs, det är folks egna tolkningar)

Så, nu har jag gnällt tillräckligt för denna morgonen, nu ska jag ta mig en stor mugg espresso och bli på lite bättre humör!

Av Scanian
Skrivet av Sgt. Stinger:

Det är ju klart att de behövde det men långsiktigt sett var det ju inte så bra... Tyvärr hade Amd inte råd att vara långsiktiga i det läget!

Undrar bara hur Amd kunde gå från att släppa a64 som totalt ägde upp intel, till där de är idag! Hade de bara tur med athlon och a64?

Skickades från m.sweclockers.com

Intel spenderar ungefär tre gånger mer på r&d än vad AMD gör, det är ganska uppenbart varför AMD har svårt att hänga med i utvecklingstempot.

Av Scanian

Hu vilken tur att jag inte sprang iväg och köpte mig ett 990fx förra veckan som jag planerade. Nu får den gamla x4 940:an stanna kvar i laguppställningen ett tag till.

Usch vad besviken jag känner mig, ska ta och dränka mina sorger i kaffe..

Av Scanian

Av din arroganta och uppblåsta attityd drar jag slutsatsen att du egentligen inte har någon poäng annat än att "jag tycker såhär, och det är mer rätt än det du tycker". Du framstår som en liten snorvalp som inte än lämnat handelshögskolan och som tror att du kan allt som är värt att kunna. Det kommer väl med erfarenhet och mognad att inse att så inte är fallet antar jag.

Okej, det du tycker praktiseras av företag. Företag som blir fällda i domstolar. Ungefär som judeutrotningen som praktiserades av personer som blev fällda i domstolar. Något att filosofera över såhär på fredagsmorgonen kanske. Bara för att något sker betyder inte att det är rätt, varken moraliskt, juridiskt eller på något annat sätt.
Men visst, jag tvivlar inte på att dina åsikter praktiseras av företag, medan mina praktiseras av domstolar. Go figure..

Du behöver inte spela dummare än du redan har utmålat dig att vara. Att cykla utan hjälm är ett lagbrott, likväl som våldtäkt eller att muta OEM-försäljare. Men det finns grader av lagbrott, därför döms man inte till livstid för att ha snattat ett tuggummi på ICA.

Du skrev tidigare att "Trade is a social act". Av dina sociala färdigheter här på forumet kan jag bara utgå från att du är den sämsta ekonomen som någonsin vandrat på jordens yta.

PS. Behöver du en stege för att komma ner från dina höga hästar behöver du bara fråga.

Av Scanian
Skrivet av kungkryss:

Jo, det gjorde du, men du förstår inte innebörden av det du själv säger. Du säger att finns det ett behov så kommer produkten att köpas oavsett vem som tillhandahåller den. Ingenstans nämner du något pristak, och således får man logiskt anta att det köps oavsett pris. Spela inte dum nu.

Det är varken utsvävande eller flummigt, det är ett faktum det jag skrev. Det hjälper inte att du försöker med någon guilt by association.

Faktum är att de inte begått felaktigheter, men uppenbarligen bedömts bryta mot lagen. Det spelar egentligen ingen roll, det de gjort är inte fel och man får bruka vilka incitament som helst för att få kunden att köpa en vara. Det är varken etiskt eller moraliskt fel med att erbjuda lägre pris i utbyte mot exklusivitet. Så fungerar världen, så sluta gråt. Tycker du det är trist - spara veckopengen och köp en AMD, hursom - sluta gråt.

Så, faktum kvarstår att alla fakta stödjer mina "flummiga utsvävningar" (är John Stuart Mill en flummare?) påståendet. Intel har agerat enligt fri marknad, piskat bajset ur AMD och du gnäller och ropar på byråkrati. Sådan är den tafatte pöbelns roll.

Så, oavsett legal status så är det varken smutsiga metoder, moraliskt eller etiskt fel, eller någonting annat. Och de har även betalat de marknadsvidriga böter de tilldelats, så saken borde vara avgjord sedan länge.

Eller är det smutsigt att sälja processorer?

En uppgörelse är inte en fällande dom, och vad andra än Fed Gov. dömer är självklart irrelevant.

Så, faktum kvarstår - smarta företag som struntar i obetydliga svennebananer som du regerar och det med all rätt. Puss på AMD, riktiga nollor.

Övrigt; Dina resonemang skulle hjälpas om du satte din fot på ett högre läroverk och inte bara drog dem ur stjärten.

Lycka till i arbetslivet på den flummiga utsvävande marknaden.

Men om de bedömts bryta mot lagen kan de då verkligen hävda att de inte begått felaktigheter?
Förklara gärna också varför det är ointressant vad andra dömer än federal court.
Vem John Stuart Mill är vågar jag erkänna att jag inte vet. För min del kan han vara en koalauppfödare på Nya Guinnea. Jag tvivlar inte en sekund på att du nu kommer förklara det för mig och hur han är relevant i denna tråden.

Angående mina erfarenheter inom högre läroverk och i arbetslivet så får jag väl medge att jag är en simpel civilingenjör med examen i datateknik och robotik. Jag har jobbat som konsult på olika företag i västsverige i ett antal år och vågar nog hävda att jag lyckats ganska bra, från en simpel civilingenjörs synpunkt sett.

Slutligen vill jag säga att det är tråkigt att du inte tycks kapabel att föra en sansad diskussion utan att förfalla till personagrepp och förolämpningar. Men det säger väl mer om dig än om mig antar jag.

Av Scanian
Skrivet av Henkka:

Hur får sweclockers 245 dollar till 2050kr? Borde inte någon som är i "branschen" vid det här laget veta att väl ute i svenska butiker så får man räkna med 10 ggr dollarpriset. Inte ens med tull (vilket ni verkar ha glömt) och moms blir det så lite som 2050kr (jo jag förstår att ni räknat 245 x 1,25 x 6,7kr men det funkar inte så i handeln).

Nej.
Denna diskussionen tas upp varje gång priser nämns i dollar.
I7 2600 kostar till exempel $294. I Sverige ligger den på 2444:- (prisjakt) Det är alltså en faktor på 8,31, ganska nära 6,7*1,25 med andra ord.
I5 2500K kostar $205, i Sverige 1742:-. Faktor 8,5
Nu orkar jag bara kolla på Intels priser eftersom de hade en sån fin lista på sin hemsida, men kolla gärna andra tillverkare också så ska du se att din estimering på 10 inte stämmer längre.

http://files.shareholder.com/downloads/INTC/1409539040x0x4965...

Av Scanian
Skrivet av kungkryss:

Varför skulle vi sluta borsta tänderna för att det bara fanns tandkräm från Colgate? Du har inga belägg över huvud taget och anklagar mig för att ha snurrat in mig i "mina varv"?

Ja, jag menar att människor slutar köpa produkter om de kostar för mycket. Jag vet inte hur du får det till någonting märkligt, men du är fri att hänvisa till studier som visar att människor är villiga att betala vad som helst för tandkräm. Snurrig är vad du är, minst sagt.

Sedan vet jag inte om tandborstning står och faller med Colgates/X tillverkares tandkräm, men i din speciella värld kanske det förhåller sig så.

Ditt påstående leder till att människor skulle belåna sina hus för att köpa tandkräm, om efterfrågan finns. Nobels ekonomipris väntar dig när du lett denna tes i bevis.

Nej, varor köps inte oavsett vem som tillhandahåller den.

Finns det någon fällande dom mot Intel i det fall vi pratar om? Du får gärna redovisa den om så. Du tycks vilja hindra frihandel, men tillskriv inte mig åsikter jag inte har, m.a.o; sluta angripa halmgubbar.

Jag vet inte var du fått det ifrån att Intel brutit mot den lagen eller att jag anser att det är okej för att "främja sina mål" (what?), men jag antar att du har nära och livlig kontakt med din fantasi.

Jag vet inte vad du fiskar efter här eller om du bara är ute och trollar.

Intel har blivit tilldömda att betala böter i Sydkorea (2008) och EU (2009). De har blivit fällda av The Fair Trade Commission of Japan (2005), de accepterade domslutet men vägrade medge att de begått felaktigheter. De har även gått med på en uppgörelse med AMD i USA (2010) där de bland annat fick betala 1,25 miljarder dollar. Även här förnekade de att de begått felaktigheter. Fyll gärna i om jag har missat nåt.

Vi kan med fördel lämna dina flummiga utsvävningar om en fri marknad och sådant därhän, för detta har inget med tråden att göra.

Edit: Jag har för övrigt inte nämnt priset på tandkrämen från Colgate över huvud taget. Jag betackar mig för dina försök att lägga ord i munnen på mig.

Av Scanian
Skrivet av kungkryss:

Vänta nu, ville ingen köpa intels produkter? De sålde väl, eller? Bara för att man är ensam aktör innebär inte det att människor köper ens varor. Tänk ett varv till.

Menar du att folk slutar köpa en vara för att det bara finns produkter från en tillverkare att tillgå? Så om det bara fanns tandkräm från Colgate så skulle vi sluta borsta tänderna? Du har nog snurrat in dig i dina varv verkar det som. Finns det en efterfråga på en vara så kommer den köpas, oavsett vem som tillhandahåller den.

Skrivet av kungkryss:

Nej, det må strida mot någon antitrust law, men det är inte intressant. Det gör alla metoder du nämner vilka du anser OK, lustigt nog. Det vi diskuterar är om metoderna är smutsiga eller inte, vilka de absolut inte är. Inte heller är det moraliskt fel att erhålla rabatt för att begränsa sortimentet. Om du inte är införstådd i detta är irrelevant.

Är det inte intressant att det är emot någon antitrust lag? Det tycker jag nog att det är i allra högsta grad, och där har vi nog nått pudelns kärna. Du tycker det är OK att bryta lagen för att främja sina mål - jag tycker det inte. Sen kan man ju anse vad man vill om lagen som sådan.

Av Scanian

Behöver du byta akut eller håller din gamla 775:a ihop några månader till?
Både Intel och AMD släpper inom kort nytt och om inte annat så kommer väl dagens AMD att säljas för en spottstyver då. Min gamla X4 940 får allt spela lite till innan han blir avbytt.

Angående om AMD är något att ha beror det ju helt på vad du använder datorn till. Menar du i spel så tjänar du betydligt mer på att köpa en billig 4-kärnig och lägga mer pengar på ett grafikkort. Vilken som helst av dagens Phenom2/i5/i7 klarar majoriteten av dagens spel galant sålänge det kombineras med ett vettigt grafikkort. Tror till och med att det fanns ett test här på Swec som tydliggjorde hur lite processorn spelar roll för fps, testa att sök på det (eller hoppas att någon godhjärtad tittar in i tråden och länkar till det).
Ska du ha datorn till annat än spel, daglig porrsurf och uTorrent (läs: "vanlig varjedagsanvändning") blir det förstås andra förutsättningar.

Av Scanian
Skrivet av kungkryss:

Lustigt resonemang från många. Det är väl självklart att OEM-tillverkare får ta vilka beslut de vill? Om de hellre tar emot pengar av Intel för att sälja deras processorer så är det deras beslut. Jag förstår faktiskt inte vad klagomålet gäller?

Om AMD vill komma ikapp får de skapa någonting människor är villiga att köpa.

Din slutknorr ekar ganska tomt med tanke på att det bara verkar gälla åt ena hållet. För Intel behövde ju inte skapa någonting människor var villiga att köpa - de behövde ju bara se till att inget annat än deras produkter fanns tillgängliga att köpa, eller hur?
OEM-tillverkare måste, precis som alla andra, följa lagen vilket innebär att de faktiskt inte får ta vilka beslut de vill. Om de hade valt att bara sälja Intel för att de inte gillade AMD, för att de tyckte Intel luktade bättre eller för att deras uppblåsbara dockor beordrade dem till det skulle det vara helt OK, men eftersom de fick pengar (eller bättre erbjudande vilket är ekvivalent med pengar) från Intel för att inte sälja AMDs produkter så var det olagligt. Om du förstår klagomålet eller inte är inte relevant.

Av Scanian
Skrivet av Mörkret:

Varför de styckade av det? För att få in mera stålar såklart. Genom att kapa av och bilda GF så kan de nu plocka upp outsourcing. Men jag ser att du inte vill svara på varför ingen annan chip-tillverkare är där Intel är idag.
Förresten, x86-64 lanserades först ihop med den första Opteron CPUn och fanns bara på pappret innan det. Notera också hur 2003 är 2-3 år efter Intels hela spektakel med OEM-säljarna.

Så släpp konspirationsteorierna nu, gratulera världen och Intel till att stora tekniska framsteg görs. Att skitnödigt försöka pissa på ett företag bara för att man gillar ett annat är bara barnsligt.

I fallet mellan EU och Intel där sistnämnde dömdes till att betala 1,06 miljarder euro specificeras att de (Intel) med hjälp av villkorliga rabatter lyckats bibehålla sin marknadsandel under perioden 2002-2007, något de beordras sluta med i och med domen.. Med andra ord inte alls 2-3 år efter AMD64 lanserades som du skrev, utan snarare under precis samma period.

http://www.nytimes.com/2009/05/14/business/global/14compete.h...

Citat:

Ms. Kroes ordered Intel to stop offering rebates that were conditioned on buying less of a rival’s product, or not buying them at all, which she said had helped Intel maintain a share of at least 70 percent of chip sales market from October 2002 to December 2007.

Vad var det du skrev, "försöka pissa på ett företag bara för att man gillar ett annat"? Dags att skaka av snorren och stänga gylfen då kanske..

Av Scanian

Kan vi inte försöka hålla oss till en sådan här tråd? Det blir mindre rörigt så..
http://www.sweclockers.com/forum/116-massiva-onlinespel/99295...