Inlägg

Inlägg som V8Dragster har skrivit i forumet
Av V8Dragster
Skrivet av mrqaffe:

De flesta tillverkare som haft motorer för olika bränslen har inte utnyttjat möjligheterna med etanolen utan bara gjort så att en vanlig bensinmotor tål den, många gånger har man inte fått ökad effekt med etanol utan i bästa fall inte förlorat effekt jämfört mot bensindrift. Saab och Königsegg ökar däremot effekten.

Men framtiden är ändå inte i förbränningsmotorer utan i el och troligen axialfältsmotorer, hur man sedan lagrar energin är en annan fråga, jag är inte övertygad om att det är batterier i dagen bemärkelse som blir lösningen utan tror att kondensatorer kan bli vanligare. Och för de som vill ha flytande fosil bränslen så finns det redan dag bränsleceller som drivs med diesel, de eldar inte upp dieseln utan arbetar mycket kallare så även om de inte är "rena" så är de ändå betydligt renare än en konventionell dieselmotor.

Tänk om wankelmotorn hade haft lika mycket och lång utveckling som ottomotorn då hade med stor sannolikhet inte ottomotorn existerat idag samt problemen med utsläpp ifrån bilar hade garanterat inte legat på samma nivå som den gör idag heller, men om ottomotorn ändå hade existerat så hade båda motortyperna varit i ett så pass utvecklat stadie som man idag bara hade kunnat drömma om, det är iaf vad jag tror.

Jag är kluven gällande om framtiden är i eldrift, i nuvarande stadie har det en lång väg till att bli perfekt eller nästintill och till ett pris som avskräcker majoriteten och räckvidden är för dålig året runt förutom vintern för då är den bedrövlig och vill man dra husvagn eller hästsläp el vanligt släp så kan man inte välja någon av dem "billigare" elbilarna..
Det finns en hel del redan nu som om det används för utvecklingen utav elbilarna hade fått dem både billigare, hållbarare och med en märkbart bättre räckvidd men som vanligt ska det mjölkas en hel del först innan man är där..

Av V8Dragster
Skrivet av Sions:

Enligt många tillverkare så räknas bilens livslängd till ca 10-15 år. Försäkringsbolag slutar ge ersättning för motorskador efter visst antal år.
Säger inte att en bil inte håller längre, men tillverkarna vill ju säga fler bilar...

Om du håller i ett drivmedel som ej är godkänt (tex för mycket etanol) har jag svårt att se att garantin fortfarande gäller.
Har iof svårt att se att bilen går sönder för att det är 15% etanol, även om instruktionsboken säger det.
Det är inte tillverkaren som byter bränsle, det är ägaren av bilen. (Och politikerna som tvingar inblandning av etanol)
Att köpa en bil under garanti som enbart klarar 10% etanol (enligt avtal) är inget smart val för framtiden då vi vet att det kommer bli högre inblandning av etanol framöver.

Så du anser att man ska acceptera det? om man köper en ny bil och där är garanti kvar då har dem iaf i mitt tycke en skyldighet att åtgärda så den bil man har kan användas utan att man riskerar sin garanti.
Det är väl ändå bättre att köpa en ny bil med garanti än en ny bil utan garanti? sedan så kom infon gällande reduktionen Efter jag hade köpt den bilen, och gällande 10% som max etanol är Kia inte ensamma om heller och det gäller även bilar som byggs och säljs i år och därmed kan det bli ett omfattande problem.

Av V8Dragster
Skrivet av Herr Kantarell:

@Sions Hehe det var en historia det och låter som man kan klara sig utan.

Aha kände inte till det här om Kia. Intressant!

E-85 innehåller som sagt nästan helt Etanol och brinner på ett annat sätt. Så jag tycker och tror att det är en riktigt stor skillnad på E-85 och t.ex. E10 eller min blandning där det fortfarande är mer bensin än etanol.
Skulle aldrig tanka bilen med ren E-85 eller över 50%. Är absolut ingen expert på detta men en del tillverkare har ju haft motorer som gått att köra på både E-85 och E95 (flexifuel?). Hur gör de motorerna?

Jag har aldrig testat Etanol i en två-taktare. Hmm ja kanske att det kan klassas som trimning. Vet faktiskt inte.

Hittade även denna men ska lägga mig nu. https://www.fueleconomy.gov/feg/pdfs/ORNL_High_Octane_Legacy_...

Det står bl.a. så här i kias instruktionsbok
Bensinen får ha en inblandning av högst 10 % etanol och tanka aldrig bensin eller E-bränsle som innehåller metanol.
De sistnämnda bränslena kan orsaka driftproblem och skada bränsle-, motorkontroll- och avgasreningsreningen
Om du får driftproblem sluta tanka bränsle med etanol inblandning.

Skador på bilen eller driftproblem omfattas inte av tillverkarens garanti om felet har orsakats av:
1. Bränsle med mer än 10 %
etanol.
2. Bensin med inblandning av
metanol.
3. Blyad bensin eller blyad ben‐
sin med metanol.

Och jag kan slå vad om att oavsett fel el vad som hänt gällande ovanstående så kommer dem skylla på det med etanol och därmed går dem fria från ansvar, och det är därför jag hoppas att E15 el högre sker innan 2025 för då har jag fortfarande garanti kvar vilket därmed tvingar dem till åtgärder och efter dem har skrivet det ovanstående så kan man ju inte acceptera om dem skulle få för sig att göra en revidering av instruktionsboken där dem ändrar gränsen till det bränsle som då gäller t.ex. E15.

Gällande det med bilar med flexifuel och liknande så om jag inte missminner mig så känner systemet av vilken typ av bränsle som används och ställer därmed om sig till det som används, men det är tydligen inte helt smärtfritt att ha en flexifuel bil då det är många som haft problem med sådant typ av bil när man läst på om dem när man för ett antal år sedan funderade på att köpa en sådan..

Av V8Dragster
Skrivet av mrqaffe:

Det är inte olagligt att ha fordon som kan använda olika bränslen utan det handlar bara om att de inte ska vara "amatörmodifierade" i efterhand och inte testade och godkända med den konfigurationen, det går också att trimma, testa och få det godkänt att använda i trafik men det kostar väl mer än de flesta garagetrimmare vill betala. Det finns också främst militära mulibränslemotorer som kan drivas av nästan vad som helst som är flytande och brinner, de vill kunna hälla i vad helst de hittar i stället för att behöva vänta på nått speciellt bränsle så olja, flygbränsle, alkoholer och allt där emellan brukar funka.

Men för att motorn ska klara mer än ett visst bränsle så krävs ju modifiering vilket i sin tur kräver godkännande av biltillverkaren för att kunna få det godkänt på bilprovningen oavsett om man gör jobbet själv eller om någon firma gör jobbet åt en, många gånger krävs det att den bilmodell man har säljs i det utförandet man vill ändra den till t.ex. E10 till E85, det är ingen garanti att det blir godkänt men det underlättar samt som du säger så är det avsevärt mkt dyrare än om man gör jobbet själv, och frågan är om det inte blir billigare att regga om till ombyggt fordon men då kan det krävas mer jobb runt omkring gällande bromsar osv beroende på effekt, om dem hade gjort det hela smidigare och enklare så är jag säker på att fler hade konverterat sina bilar för E85 som i sin tur borde ge lägre skatt då man har en mer miljövänlig bil än man hade tidigare vilket borde gynna alla parter.. el ja alla utom en d.v.s. staten som hade fått in mindre pengar och det är väl kanske en orsak till att det inte är så smidigt och enkelt.

Av V8Dragster
Skrivet av Herr Kantarell:

@V8Dragster En förgasarmotor är en helt annan sak. Den är mer eller mindre gjord för det bränsle den ska använda. Tändningen är också exakt samma hela tiden.

Det är ju också ganska stor skillnad på att köra helt etanol (e-85) mot att blanda i lite. Det är ju inte så man häller i vatten i bränslet direkt utan etanol brinner också bra.

Som hasenfrasen skrev tidigare i tråden kan etanol kyla motorn och ge fördelar på det sättet.

När jag var yngre hade jag både moped med 2-takts motor och RC bilar. Härligt med 2-takts motorer med nästan 20000 varv.
Testade nån gång att försöka köra en motor utan nitro, då ville den inte ens starta, så förgasarmotorer är kinkiga med rätt bränsle. Testade en gång rapsolja och nitro men det kleggade igen bränsleslangen. MEN den startade iaf.
https://webshop.rcsweden.com/sv/bransle/rapicon/bil-1/rapicon...

Jo jag vet det är annorlunda med förgasarmotorer kontra insprutare, utan nämnde det mer då även det berörs av ämnet kring E10.

Vissa bilmärken nämner att man riskerar garantin om man tankar högre än E10 och jag är väldigt nyfiken på vad KIA som är ett av dem märkena kommer att göra med alla nuvarande bilar som fortfarande har garanti vid nästa reduktion, för när det både står skrivet i instruktionsboken samt att dem även gick ut med det i samband med E10 att inget högre än E10 får tankas så kan en revidering av instruktionsböckerna inte vara godkänd men å andra sidan man vet aldrig.. men intressant ska det bli att se vad som kommer sägas alt göras när E15 kommer in i bilden.

Att jag säger E85 är för det är det bränsle med högst inblandning utav etanol vi har på mackarna och jag tog för givet att det är just det du använt för att blanda ut bensinen med? och egentligen är det inte så stor skillnad på att köra på E85 el mixa E10/98 med E85 för det krävs att man kompenserar luft och bränslemängden på båda delarna rätt för att undvika riskerna det medför dvs spikningar som är en säker död för motorer kommer komma som ett brev på posten.

Nu när du nämner moped och rc bilar, frågan är hur mopederna av äldre modeller el ja alla med förgasare klarar detta med mer etanol för man får ju inte trimma en moped och ökar man bränslemängden så anses ju det vara trimning och därmed kommer jag åter in på bilar för ju mer etanol ju mer måste man öka bränsleblandningen och effekten ökar även den men det är inte lagligt mer än till en liten procent som man snabbt kommer upp i och ännu snabbare om bilen har turbo, så frågan är hur dem tänker sig kring detta?

Av V8Dragster
Skrivet av Herr Kantarell:

Jo moderna bilar är rätt bra att ställa in bra tändningstiming och luft bränsle mix mager/fet insprutning m.m.

Kör man för mycket Etanol så har ju bränslet en helt annan (lägre) energiförmåga. 70% mot bensin.

Så 40L E10 ger 36L Bensin (oktan?), 4L Etanol. Med 10L E85 så är Det ytterligare 1.5L Bensin (oktan?) och 8.5L Etanol
37.5L bensin 12.5L Etanol vilket är 25% etanol. Förbrukning 0.75x1 + 0.25x0.7 = 92% Energi jämfört mot 100% bensin. 8% teoretisk högre förbrukning.

Man vill ju öka Etanolen mer och mer över de kommande åren till E30 30%. BMW säger redan nu att deras bilar klarar 25%

Jag tror Etanol är ganska ofarligt mot packningar i låga koncentrationer. Jämför med att droppa öl på en magasin tidning jämfört med vodka som börjar lösa upp färgerna rätt direkt.

Men har inte alls tänkt på katalysatorn m.m. Kanske inte borde experimentera med min bil

Den kompenseringen som finns i bilar är för att dem ska kunna användas i hela världen då kvalitén på bränslet kan variera en hel del, men absolut kan det kompensera för etanolinblandning men det varierar en god del från bilmärke till bilmärke gällande hur mkt det klarar att kompensera men redan vid nästa reduktion dvs införandet utav E15 kommer majoriteten av dagens bilar kräva modifiering för att kunna köra på det och ännu värre blir det när dem planerar att mer el mindre direkt efter det ska införa E20..
Gällande mer el mindre etanol som man kan köra på är inte svårt att räkna ut egentligen och det går att göra det med räkning mellan "tummen och pekfingret" dvs öka mängden bränsle med likvärdigt antal procent som man ökar inblandningen av etanol, som med min ena bil en volvo 940 turbo som jag kan köra på E85 genom att byta tillbaka till original LMM men dem har inte godkänt en sådan konvertering utan ansett det vara olagligt och skyller på olika saker, men tror det var förra året det kom ut mer om det för att få fler att göra en etanolkonvertering i form av en bonus som täcker halva kostnaden upp till ett visst belopp men någon skillnad på skatten skulle inte ske, så då är tanken att jag ska betala för något som inte behövs och ändå inte få lägre skatt trots att bilen anses som miljövänlig efter konvertering, så mitt intresse för göra något sådant är lägre än noll.

Sen får man även tänka på att det är inte bara bilar som drabbas av denna höjda inblandning utav etanol, motorcyklar blir mer utsatta då majoriteten? av dem motorcyklar som används har förgasare och där finns ingen direkt kompensering för bränsleblandningen vilket därmed tvingar många att tanka 98, och det kommer bli ett stort problem vid nästa reduktion..

Gällande slitage utav etanol har jag inget bevis för varken mer el mindre slitage mer än det som kan läsas om i alla möjliga forum, däremot är min erfarenhet utav etanol och då E85 mindre kul på vintern då det är mindre lättstartat än 95/98, och vem vet om man låter en bil el mc stå för länge med för mkt etanol i tanke så kanske det till slut växer ut ett träd.

Ja det med katalysatorer är jäkligt känsligt om man har för fet blandning alt för mager blandning, men att sluta experimentera med sin bil tycker jag inte man ska för hur ska man annars lära sig ngt nytt alt ngt "bättre"?
Det blev visst lite mer text skrivet än jag först tänkte.

Av V8Dragster
Skrivet av Herr Kantarell:

Tanka 40L E10 och 10L E85 om du har någorlunda ny bil, märker ingen skillnad. Drar lika mycket och känns lika stark. Har dock turbo.

Nu vet jag inte vad du har för bil, men att rekommendera till en ännu magrare bränsleblandning än det man får med E10 utan att kompensera för just den magrare bränsleblandningen är allt annat än riskfritt, vissa bilars styrsystem kan kompensera lite mer än andra bilars men det är ingen garanti att det i alla fall är tillräckligt för att undvika spikningar och andra tråkigheter som kan bli väldigt kostsamma, magrare blandning är inte heller ngt som en bil turbo gillar, och ingen bils katalysator gillar magrare blandning då det leder till högre temperatur som tenderar att slita ut dem i förtid.

Av V8Dragster
Skrivet av twit:

Det är en markant skillnad på att använda en vara i två-tre månader och att prova en vara under en kort tid för att sedan bestämma att man vill ångra köpet. Problemet med att du skriver att det är fritt fram att använda skärmen fram till Black Friday för att sedan returnera den är att NetOnNet mycket väl kan vägra en sådan retur eller ta ut ett nyttjandeavdrag.

Vem har sagt något om att man ska använda en vara i två-tre månader? men samtidigt så kan man göra det då det är netonnet som ger en den möjligheten i 90 dagar, priset på skärmen gäller bara denna helgen och då man har 90 dagar öppet köp har man möjlighet att gardera sig till black friday, om man sedan väljer att använda den eller inte under den perioden är ju upp till köparen då netonnet ger en den möjligheten.

Av V8Dragster
Skrivet av NordhNet:

Kör den verkligen 10bit eller är det 8bit+frc?
Låter otroligt billigt för en äkta 10bits skärm 😱

Vet ej hur jag kollar upp vilket av dem det är jag har, men både windows och amd uppger 10bit och hdr, priset var det som gjorde att jag fick upp ögonen för denna skärmen och slog till, övrigt är trevlig bonus

Av V8Dragster
Skrivet av twit:

https://support.netonnet.se/hc/sv/articles/360000585705-Hur-f...-
"Du får returnera din vara, trots att du öppnat förpackningen och provat produkten."

Provat, inte använt.

Om man har provat en vara så är den ju använd

Av V8Dragster
Skrivet av Bot - Medium:

Hur tycker du bilden är?

Jag sitter i dagsläget på en Dell Ultrasharp u2515h(IPS QHD från 2017(?)) och vill ha en ultrawide. Är nöjd med bildkvalitén på skärmen jag har men klart att högre refresh rate hade varit trevligt. Är ovanstående skärm från NetOnNet likvärdig eller bättre?

I mitt tycke på denna korta stund jag hunnit använda skärmen tycker jag att den är svårslagen för sitt pris på 2990kr som gäller dagen ut, men med det sagt så kanske någon annan anser något helt annat, skärmen jag kommer ifrån är en Asus MQ278 som har en TN panel men en bra sådan, men bildkvalitén är mycket bättre och svärtan spelar är i en klass för sig själv iaf jämfört med min förra, har en bärbar som har några år på nacken som har IPS panel men denna är även vassare än den, men jämfört med den du har vet jag ej då det inte är någon jag använt men är man medlem i netonnets klubbhyllan så har man 90dagars öppet köp även vid använd vara så kommer något bättre till black friday så har man garderat sig men jag tvivlar starkt på att det kommer någon bättre skärm i denna storleken till bättre pris innan detta året är slut.

Av V8Dragster
Skrivet av Mongroovy:

Kör du Adaptive Sync med AMD eller Nvidia?

AMD

Av V8Dragster

Köpte ovan nämnda skärm ifrån Netonnet idag och har precis kopplat in den så har inte hunnit testa den men blev positivt överraskad över att den har Adaptive sync(mellan 48-120Hz), HDR, 10Bit istället för det vanliga? 8Bit samt att man kan även välja 4K upplösning i 60Hz, enda på förhand som är synd är att skärmen ej är höj el sänkbar men den går att tilta.

Av V8Dragster

Köpte nedanstående förra året då jag var ute efter någon lampa som var bra när jag gjorde något med bilen, mc, ha i källaren el rent allmänt vid behov och kravet var bra ljus, magnet el möjlighet att hänga den smidigt och gärna en batteritid som är värd namnet och denna har för mig varit den bästa ficklampa jag haft då den har magnet på baksidan som går att vinkla så är den smidig när man håller på med bilen el mc och i källaren/förrådet är den guld värd pga sin magnet som även är starkare än jag hade förväntat mig, kroken däremot bör man nog vara försiktigare med då den är i plast men den har inte gått av än, ljusbilden är inte den längsta men den skämmer inte ut sig, däremot är ljusbredden för mitt användande suverän.
Den är även lätt och smidig att ladda, batteriindikatorn är även den bra med sina fyra streck och när börjar ta slut så blinkar lampan några gånger som förvarning och jag kan inget annat än att rekommendera denna.

https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/arbets...

Av V8Dragster

Hej, Jag börjar med bud på 100kr
Mvh

Av V8Dragster

Jag slår till på den 2a för 250kr
Mvh

Av V8Dragster

Uppkopplingstyp: Fiber
ISP: Bahnhof
Hastighet: 100/100
Kostnad: 0 kr/mån

Av V8Dragster
Skrivet av aines:

Absolut, bud noterat.

Undrar mest om hur länge du tänkt köra med högstbjudande?

Mvh

Av V8Dragster

60kr

Av V8Dragster

Hej, då hoppar jag in och börjar på 50kr
Misstänker att man behöver aktivera nyckeln via intel vilket jag då skulle uppskatta hjälp med.

Mvh