Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee
Skrivet av Bellerefon:

Njae,
en ps5 kostar som en riktig skit-pc, och presterar som en halvdan-PC

Nya spel för PS5 och Series X har mkt bra grafik. Series X matchar ungefär ett 3060TI (7000kr+) i råprestanda.

Av teejee

Halloween-rean har börjat:
https://www.xbox.com/sv-se/promotions/sales/shocktober-sale?o...

Köpte Witcher 3 GOTY för 100kr och Mad Max för 30kr

Av teejee
Skrivet av maDa:

Ja det är verkligen lite I-landsproblem när man tycker 100/100 är otillräckligt. Tänk på oss andra som inte har fiber ens.

Själva single-mode fibern har ingen begränsning, däremot kan utrustningen mellan såklart ha. 2008 känns det docks om allt borde varit Gigabit Ethernet-baserat, men kanske inte.

Nä, 2008 var det nog inte vanligt. Vi fick fiber 2013, och då var det rätt nytt att det var förberett för Gigabit.

Av teejee
Skrivet av FireFox:

Kopplade in switchen idag, fick bli en 8-portars unmanaged.

Det satt en fiberkonverter i skåpet med modellnummer XG6846-R1. Det fanns 4 LAN portar och kopplade in switchen på LAN 1 och från switchen till några av rummen.

Internet slås på av operatören den 1/11 så kan dessvärre inte testa ännu om jag har gjort rätt, någon som kan berätta vad det är för en enhet som jag fått med och om det är rätt kopplat?

https://i.imgur.com/lRvwjow_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

Det är inte säkert att du får vanligt internet från just port 1 utan det kan ligga på en annan port. Men har du inte den dokumentationen från nätägaren nu så är det ju bara att testa sen när det kopplas in.

Av teejee
Skrivet av mikaeljacob:

Vi får fiber vilken dag som helst och vi är verkligen sist i villaområdet. Kostnaden för grävning och installation med Bahnhof är 22.500 kr. Min magkänsla är att de har skrivit fel eller glömt dividera med tio..

Det är ju fullt normal kostnad. Mitt kostade 17000 för åtta år sedan.
De flest ligger runt 15000-30000kr

Av teejee
Skrivet av niklasmagnus:

Har inte så mycket plats kvar i skåpet med både router och switch i skåpet. Har fyra utgångar på nuvarande router så skulle räcka med en 4-6 switch. En liten skulle kunna få plats, max 10 cm bred. tips?

enkla icke managerbara switchar är i princip identiska, de bygger på enkla hw kretsar och är normalt sett helt problemfria och behöver aldrig (kan ofta inte) uppdateras eller konfigureras.

Men netgears GS105 är ju en klassiker i stabilt metallhölje:
https://www.inet.se/produkt/5400761/netgear-prosafe-gs105?utm...

94mm bred

Av teejee

Dela wi-fi från lämplig(a) telefoner som tillfällig lösning och låt nätägaren lösa det (via din felanmälan till operatören).

edit:lite sen på pucken...

Av teejee
Skrivet av anon336981:

En elvisp från Krups. Finns allt till den. Känns som släkten har ärvt den i generationer. 😂

Fick en Krups elvisp "3 Mix 2000" av min syster när hon köpte en ny, hon tyckte bara den var ofräsch men efter lite ordentlig rengöring blev den som ny. Den är ca 30år gammal, varav 15 i min ägo. Kommer säkert ha den i 10+ år till

Av teejee
Skrivet av Najk:

Det var bland annat detta som min initiala rekommendation delvis byggde på. Även ifall Series S som tidigare nämnts av mig och andra inte är i paritet med Series X och att Series S i vissa lägen har problem att upprätthålla en jämn uppdateringsfrekvens på 60 fps så är helhetsintrycket för dess användare att det är en trevlig spelupplevelse.

Sitter man då och spelar i 1080p och ej planerar att uppgradera till UHD så ser jag det som onödigt att lägga extra pengar på en konsol vars utgångspunkt är 4k (i variabel upplösning i syfte att upprätthålla 60 fps).

Sen att Digital Foundry sitter med proffsutrustning och mäter dippar i FPS är något de flesta användare nog inte lägger märke till. Då hade Series S inte sålt så bra som den gör.

I slutändan är det ju en trade-off. Det handlar inte bara om högre upplösning, utan också en del annat "godis" som stängs av eller är nedgraderat jämfört med Series X, men det faktum att Series S är
1) En konsol som går att få tag på enkelt idag och...
2) ... Innebär snuskigt bra prestanda i förhållande till pris och ...
3)... har man redan en TV så slipper man den extra investeringen - vilket leder till...
4) ... Köprekommendation!

Man måste dock ta med begränsad lagring (360GB jämfört med 800GB tillgängligt för spel) och avsaknad av disc i bedömningen när man jämför med X.

(utöver tre ggr långsammare GPU)

Av teejee
Skrivet av Commodore64:

Ok, det är trist, men det måste ju vara för att man inte ska ge skivan till en polare eller något och spela det själv samtidigt?

Kan ju inte vara så att den läser mycket om något ifrån den när man spelar spelet i sig.

Helt rätt, den läser inget från skivan mer än kontrollerar licensen.
(bortsett från vid installation såklart)

Av teejee
Skrivet av Commodore64:

Ok så det ni säger är att om man har disc versionen av ett spel så måste man konstant switcha discar när man vill spela spelen? det räcker inte att installera spelen ifrån disc och sen finns dom där tillgängliga att spela ifrån hårdisken?, man måste fortfarande sätta in discen?

Försöker fortfarande komma "upp to speed" när det gäller konsoller

Skivan måste vara i jämnt när du ska spela.

Av teejee

Ett tips är att inte klura utan agera, möjlighet att beställa brukar snabbt försvinna.
Så beställ där du kan och se vem som levererar först.

Av teejee
Skrivet av FireFox:

Har nog varit rätt insnöad på att säkra för ev. framtida behov, men du har rätt i att en 8 portars switch kommer räcka för nu så får man leta en större ifall behovet dyker upp senare!

För sådär 7-8 år sen satte jag in en 8-portars billig netgear switch för att testa om kablaget i huset gick att uppgradera från 100Mbit till 1Gigabit. Det funkade utmärkt och den "provisoriska" lösningen funkar utmärkt fortfarande

Av teejee
Skrivet av FireFox:

Valde dessa två switchar på grund av formfaktor och pris. Osäkert däremot om jag kommer ha användning för en managerbar switch och det kanske finns en billigare variant med samma formfaktor?

Behöver du så många portar samtidigt? Det räcker att du kopplar in (”patchar”) de uttag som du faktiskt använder. Det är t o m praxis att göra så ute på företag.

Stor chans att du kan klara dig med en billig liten 8-portars switch.

Av teejee
Skrivet av ChuniaC:

Nej riktigt så illa är det inte längre, det går bra att spela med äldre hårdvara. Att hitta begagnat som har garanti är dock svårare. Antingen får du köpa begagnat utan garanti eller en billigare ny dator. Den här till exempel skulle duga. https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/hp-m01-f...

Fast en dator med en sån igp är kanske tre gånger långsammare (fps) än en dator med en GPU som 1650 Super och kommer redan dag 1 vara rätt kass.

Så för 1800kr extra (min länk i tidigare post) får man en dator som kan funka helt ok i rätt många år framöver för 1080P gaming. Dvs kostnaden på längre sikt blir antagligen väsentligt lägre.

Av teejee

Det här är den billigaste speldator som jag tycker är ok.
(6700kr)

Nvidia 1650 Super är helt ok för 1080P gaming.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Av teejee
Skrivet av ChuniaC:

För de spelen du nämnde, kopplat med din budget och att grafikkort just nu är väldigt svåra att få tag på och ovanligt dyra, skulle jag rekommendera en stationär dator med integrerad grafik. T.ex AMD Ryzen 5 5600G, som kostar runt 2700 och som alltså har både processor och grafik i samma chip.

Exempel på sådan dator:
https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/hp-pavil...

Med lite mindre SSD och kanske 8 GB ram kan nog bygga ihop en likvärdig dator själv för runt 4000.

Värt att nämna är att det är extra viktigt för en sådan här dator att den körs i s.k. Dual-channel. Det betyder att du har två stycken ram stickor. Antingen 2x4GB eller 2x8GB i den här prisklassen. På så vis får du ut maximal prestanda ur Ryzen chippet. För att dual channel ska funka måste också minnena vara installerade korrekt, det finns enkla guider för detta.

Även om det är en bra deal, så är det ju viktigt att påpeka att som speldator är den rätt kass. Och oklart om det går att uppgradera med grafikkort längre fram.
Så trots att den är över TS budget så kan en ännu dyrare dator bli väsentligt billigare i längden.

Av teejee
Skrivet av gonace:

Jag kör en switch innan min pfSense router, då kan jag "tagga-up" de VLAN som används för TV och slippa ha den trafiken gå genom routern.

Det går utmärkt, varför skulle det inte gå? Så länge man inte ställer in switchen att tilldelas en IP-adress ifrån operatören (via DHCP), eller låter flera enheter ligga emot "o-taggade" portar som oftast används för internet.

Många operatörer har olika tjänster på olika VLAN, bara att tagga upp dessa korrekt så fungerar det hur bra som helst.

Klart man kan ha en switch före routern om man vet precis vad man gör och har speciella behov, oftast behövs också särskild utrustning (som managerbar switch). TS har inte såna behov.

Det är gott om trådar som i länken nedan här på Sweclockers där folk kopplar in sig före routern och sen får problem.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1645497-problem-med-up...

Av teejee
Skrivet av Parmenides:

Ja så länge du får fler än en IP av din ISP så går det bra.

Generellt sett går det inte bra. Dels får man sällan flera IP'n från ISP idag. Och dels kommer TS få två separata nätverk i hemmet som inte når varandra, det kommer ge diverse problem med prylar som inte når varandra.

Av teejee
Skrivet av fecko:

Snabb kik så har xbox series x hdmi 2.1. Min tv har endast hdmi 2.0b men annars alla möjliga funktioner vad jag förstått.
LG OLED C8 PLA 2018. Vad går jag miste om?

Du får inte 4k 120Hz och du får inte VRR.

Tror inte du får 120Hz i någon annan upplösning heller men inte säker (beror på TV modell).

Men du får utmärkt bild i 4k 60Hz, och det räcker långt.