Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee
Skrivet av FireFox:

Valde dessa två switchar på grund av formfaktor och pris. Osäkert däremot om jag kommer ha användning för en managerbar switch och det kanske finns en billigare variant med samma formfaktor?

Behöver du så många portar samtidigt? Det räcker att du kopplar in (”patchar”) de uttag som du faktiskt använder. Det är t o m praxis att göra så ute på företag.

Stor chans att du kan klara dig med en billig liten 8-portars switch.

Av teejee
Skrivet av ChuniaC:

Nej riktigt så illa är det inte längre, det går bra att spela med äldre hårdvara. Att hitta begagnat som har garanti är dock svårare. Antingen får du köpa begagnat utan garanti eller en billigare ny dator. Den här till exempel skulle duga. https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/hp-m01-f...

Fast en dator med en sån igp är kanske tre gånger långsammare (fps) än en dator med en GPU som 1650 Super och kommer redan dag 1 vara rätt kass.

Så för 1800kr extra (min länk i tidigare post) får man en dator som kan funka helt ok i rätt många år framöver för 1080P gaming. Dvs kostnaden på längre sikt blir antagligen väsentligt lägre.

Av teejee

Det här är den billigaste speldator som jag tycker är ok.
(6700kr)

Nvidia 1650 Super är helt ok för 1080P gaming.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Av teejee
Skrivet av ChuniaC:

För de spelen du nämnde, kopplat med din budget och att grafikkort just nu är väldigt svåra att få tag på och ovanligt dyra, skulle jag rekommendera en stationär dator med integrerad grafik. T.ex AMD Ryzen 5 5600G, som kostar runt 2700 och som alltså har både processor och grafik i samma chip.

Exempel på sådan dator:
https://www.power.se/datorer/datorer/stationar-dator/hp-pavil...

Med lite mindre SSD och kanske 8 GB ram kan nog bygga ihop en likvärdig dator själv för runt 4000.

Värt att nämna är att det är extra viktigt för en sådan här dator att den körs i s.k. Dual-channel. Det betyder att du har två stycken ram stickor. Antingen 2x4GB eller 2x8GB i den här prisklassen. På så vis får du ut maximal prestanda ur Ryzen chippet. För att dual channel ska funka måste också minnena vara installerade korrekt, det finns enkla guider för detta.

Även om det är en bra deal, så är det ju viktigt att påpeka att som speldator är den rätt kass. Och oklart om det går att uppgradera med grafikkort längre fram.
Så trots att den är över TS budget så kan en ännu dyrare dator bli väsentligt billigare i längden.

Av teejee
Skrivet av gonace:

Jag kör en switch innan min pfSense router, då kan jag "tagga-up" de VLAN som används för TV och slippa ha den trafiken gå genom routern.

Det går utmärkt, varför skulle det inte gå? Så länge man inte ställer in switchen att tilldelas en IP-adress ifrån operatören (via DHCP), eller låter flera enheter ligga emot "o-taggade" portar som oftast används för internet.

Många operatörer har olika tjänster på olika VLAN, bara att tagga upp dessa korrekt så fungerar det hur bra som helst.

Klart man kan ha en switch före routern om man vet precis vad man gör och har speciella behov, oftast behövs också särskild utrustning (som managerbar switch). TS har inte såna behov.

Det är gott om trådar som i länken nedan här på Sweclockers där folk kopplar in sig före routern och sen får problem.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1645497-problem-med-up...

Av teejee
Skrivet av Parmenides:

Ja så länge du får fler än en IP av din ISP så går det bra.

Generellt sett går det inte bra. Dels får man sällan flera IP'n från ISP idag. Och dels kommer TS få två separata nätverk i hemmet som inte når varandra, det kommer ge diverse problem med prylar som inte når varandra.

Av teejee
Skrivet av fecko:

Snabb kik så har xbox series x hdmi 2.1. Min tv har endast hdmi 2.0b men annars alla möjliga funktioner vad jag förstått.
LG OLED C8 PLA 2018. Vad går jag miste om?

Du får inte 4k 120Hz och du får inte VRR.

Tror inte du får 120Hz i någon annan upplösning heller men inte säker (beror på TV modell).

Men du får utmärkt bild i 4k 60Hz, och det räcker långt.

Av teejee

Det är inte alls säkert att du får bättre täckning med ny router.

Räckvidd beror främst på effekten och den är lagstadgad. Men det kan även skilja lite på hur bra mottagar-elektroniken är, så lite kan det skilja i räckvidd.

Har ni routern placerad hyfsat mitt i lägenheten? Testa det, det är oftast det som behövs. Annars får man sätta in fler accesspunkter.

Av teejee
Skrivet av GladGutt:

Hej,
Tack för snabbt svar. Det var nästan så jag trodde.
Får undersöka om "patchpanelen" i förrådet inte är en switch redan. Verkar ju som sagt både märkligt och onödigt med så många portar i förrådet...

Läs lite här hur en fast installation av nätverk normalt är uppbyggd så förstår du hur det hänger ihop:

https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/internet/loka...

varje uttag i huset avslutas alltså i patchpanelen, sen måste de uttag som du använder kopplas vidare till en switch och sedan till en router (switch och router kan ju vara i samma låda).

Sen vet jag ju inte om nätverket i ditt hus är "by the book " eller inte iofs

Av teejee

Netonet-datorn har 512GB SSD och 1TB mekanisk hårddisk, det är ingen höjdare i en modern speldator. Du vill ha både OS och spelinstallation på SSD. Och 512GB räcker inte till många spel utöver Windowsinstallationen.

Av teejee

Jag är ingen skärmexpert, men 1440P skärm (som den du länkar) är väl "rätt" upplösning för en 3070 GPU iaf. Och IPS och 165HZ är ju också bra. Låter som bra val i den prisklassen.

Av teejee
Skrivet av Petterk:

Kan inte med gott samvete rekommendera något som ska täcka ett helt hus på två våningar.

Asus har inte något problem med UPNP och det är den funktionen som gör att du inte behöver ställa in något i din Teliarouter. Vill du inte ha Asus funkar någon av de andra märkena jag nämnt. Ingen tillverkare är svår om du läser tillverkarens instruktioner.

Placering mitt i huset och/eller nära trappan kan nog funka utmärkt, men det beror ju på material i väggar och golv.
Vi pratar om ett radhus, så korta avstånd och sannolikt gipsväggar, så inte så svår miljö.

Av teejee

Det är inte alls otroligt att det är just 6GB grafikminne. De flesta laptop med 3060 har 6GB t ex.

Det är vanligt att OEM-datorer har nerskalade komponenter.

Så räkna inte med 12GB, jag tror inte du kommer få det.

Av teejee
Av teejee
Skrivet av geting77:

För övrigt, är datorn någorlunda OK för spel eller bör man kika på något annat? Tänkte spela BF2042 😎

Den funkar mkt bra för spel. Bra CPU för gaming och en utmärkt GPU. Billigaste 3060-grafikkortet på prisjakt kostar 5500kr.

Sen är ju SSD'n i minsta laget iofs. Men du måste kompromissa i den prisklassen.
Räkna med att du snart får köpa en extra 1TB SSD och sätta in.

Edit: ser att grafikkortet bara har 6GB, rätt ovanligt för 3060. De brukar ha 12GB. För 1080P-spelande är det nog lugnt iofs.

Av teejee
Skrivet av Patriksan:

För att man kan använda samma processor, moderkortsmontering, biossettings, chassiinstallation, nätagg till datorer med och utan grafikkort. HP halverar en massa produktionsomkostnader på detta sätt (exempelvis produktionstestare och lagerhållning) inte bara för processorn utan för varje steg i monteringskedjan från moderkortsmontering till chassiinstallation.

Fast komponentkostnaden är också extremt viktig. Och nej, OEM'er har ofta inte samma nätagg med och utan grafikkort.

Och det är inga konstigheter att ha olika CPU'er när det är samma sockel, det brukar vara gott om CPU-varianter på OEM-datorer. Men det är inte svart eller vitt, utan det är en noggrann kalkyl där man har mkt bra koll på alla kostnader. Så tjänar man 10 kr mer på en billigare komponent så väljer man det. Tjänar man 10kr mer på att hålla ihop antalet varianter så väljer man det Marginalerna är mkt små i den här branschen.

Jag tror snarare på min edit jag gjorde ovan. 5600XT har ju även ett IO-chip från GF som kostar en del, så det är nog inte billigare att tillverka än 5600G. Så jag tror HP fick bättre pris på 5600G än 5600XT.

Av teejee
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, 180W PSU skulle ju räcka, jag undrar dock lite hur dem har lyckats peta in en Intelprocessor i socket AM4 på den. troligen tryckfelsnisse iofs.
Den datorn ger en intressant bild av hur mkt RTX3060 kortet kostar HP, 5600G & 16GB RAM slår ju 10400 & 8GB RAM varje dag i veckan, så grafikkortet är ju då mindre värt än 5k för HP, närmare 4k.

Jo, OEM'erna skriver ju mer långsiktiga kontrakt för att säkra komponenter till sin produktion. Så de har ju helt andra priser än vi konsumenter nu. Det är spotmarknaden som tar mest stryk när det är brist (och mininghysteri).

Av teejee
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, det kommer att fungera, du kan dock glömma överklockning. Rekommendationer tar ju höjd för att man kanske får för sig att köra en överklockad 11900K, 10 HDD, 20 fläktar osv.
Just den datorn ser jag dock som ett paket med en surfdator + RTX 3060, då 5600G har inbyggd grafik redan.

Fast det sitter inget 400W nätagg i en OEM surfdator.

Här är en HP "surfdator", den har 180W nätagg.
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar...

Sen kan man ju undra varför de valt 5600G istället för 5600, lite märkligt, de borde få 5600XT billigare från AMD.

Edit: fast 5600XT har ju separat IO-chip, så 5600G är nog billigare att tillverka än 5600XT trots integrerad grafik.

Av teejee
Skrivet av Kevlarheart:

Är oxå sjukt sugen på en series x enhet. Sitter man här o får leta ihjäl sig från drop från Elgiganten osv

Skrivet av Vargavinter:

Missa inte webhallen, finns på lager nu!

Av teejee
Skrivet av nu1mlock:

Du kan ju alltid flytta ner Xboxet dit du har kontrollen nu. Blir dessutom ännu mer stilrent då man inte skulle se Xboxet överhuvudtaget (om det går att stänga).

Xboxen får inte vara där med luckan stängd, det blir garanterat överhettning. Med öppen lucka är det nog OK.