Inlägg

Inlägg som zarkov har skrivit i forumet
Av zarkov
Skrivet av Dinkefing:

17,7 tkr som är pengar som är kvar efter mat eller när alla räkningar och sådant är betalda?

Visste inte att ungar är så dyra. Fyra tusen är inget att fnysa åt.

17700 kr i omkostnader, inte kvar att leva på.

3700 kr/mån för en unge fnyser jag åt, det räcker inte på långa vägar.

Av zarkov

Om man använder presentkort hos Reebok och gör retur tolkar jag det som om man får tillbaka som presentkort men går det att använda de pengarna någon annanstans eller är de låsta till just Reebok-shopen? Dvs får man tillbaka ett GetGifted-saldo eller ett Reebok-tillgodo?

Av zarkov
Skrivet av Def_Dog:

Vad bör jag köra för taktik för att kunna spela ut dom andra bankerna som jag skickat ansökningar till?

Nu har du ju fått ett bud av din gamla bank, då är det bara att köra hårt på det. Om de andra bankerna vill ha dig som kund så får de ju se till att erbjuda något som gör det värt besväret att byta bank (även om det numera inte är så värst besvärligt, men det behöver man ju inte erkänna att man vet). Visst tusan borde det vara värt ett par tusen om året?

Av zarkov
Skrivet av ehsnils:

Kylskåp kanske går att se om man överlag har låg energiförbrukning, men har du någon elpatron eller annan hungrig enhet så blir det som kylen drar nästan "osynligt".

Här är de stora förbrukarna elbil, elpatron och ett värmeelement i ett rum som inte har någon annan värme.
http://www.bedug.com/pics/Fun6/effektbalans.png

Sedan finns det solceller och ett batteri inblandat också som gör saker och ting litet bättre.

Nej, det är långt ifrån perfekt och som jag skrev blir det bara svårare med switchade nätaggregat. Värmeelement är rent resistiva, de har en något lägre och längre startströmspuls än motorer, en vanlig synkronmotor drar ofta 5-7 ggr mer än märkströmmen just i startögonblicket (med reservation för Y/D-koppling mm).

Ingen statistisk metod klarar alla specialfall, de ger bara en ungefärlig bild. Elmätaren klarar ju av att mäta dessa små förändringar (eftersom de ligger till grund för debiteringen, annars skulle ju elbilsägare ha gratis hushållsel när de laddar sin bil) så det handlar om databehandling.

Av zarkov
Skrivet av ehsnils:

Nu tror jag att det dessutom är så att RJ45 är Modbus medan RJ12 är en open collector serieport som bara sänder data.

Men i Sverige så skall det bara vara RJ12.

"Realtid" är litet till att ta i också, tror att elmätaren bara sänder en gång i minuten.

Både RJ12 och RJ45 är godkända i Sverige. Data skall sändas var 10 sekund.

Av zarkov

Jag skulle tippa på att man har en databas över vanliga energiförbrukare och deras förbrukningsmönster. Då kan man se att en kompressor som startar, tex i ett kylskåp, drar en viss startström för att sedan gå ner på en lägre förbrukning för att sedan stanna efter en stund. Detta upprepas ganska regelbundet och då kan man gissa att det är just en kyl eller frys. Andra kompressorer har liknande mönster men kanske en större startström eller en annan periodicitet. Andra typer av laster, tex ett värmeelement, har en annan slags förbrukningskurva.

Att skilja på laster med liknande strömförbrukning och liknande karakteristik är dock inte helt lätt, speciellt inte när många prylar använder switchade nätaggregat

Vill man vara riktigt noggrann går det säkert att mäta fasförskjutning och reaktiv effekt, inte bara aktiv.

Av zarkov

Annonsen är avslutad

Av zarkov

WD Elements och My Book 3,5" över 8 TB är väl fortfarande CMR, eller minns jag fel? Enligt länken i OP är de det iaf.

Om det sen spelar någon roll eller inte beror väl på vad det är för filer som skall backupas och hur du gör det? Är det bilder och filmer som aldrig ändras så spelar det ingen roll, är det mängder av småfiler som hela tiden ändras och backupen saknar versionshantering så kommer det nog att märkas till slut.

Av zarkov

Stänger auktionen imorgon söndag kl 20.

Av zarkov

Unifi Switch US-8-60W

Ja, enligt rubriken. 8-portars gigabit-switch från Ubiquiti med fyra PoE-utgångar. Fint skick men säljes pga uppgradering. Manageras i Unifi Controller, t.ex. Cloud Key. Nätadapter ingår. Hämtas i centrala Varberg eller skickas.

Budstart 700 kr.

Läs hela annonsen här

Av zarkov
Skrivet av KroesusSork:

Tjo!

Åkte på -- som så många andra -- att AC-adaptern till USG3:an dog en lördag. Det var inte så kul att vara utan internet, fick tur som en tokig tag på en kompatibel AC så kunde tuffa vidare efter ett par timmar, men EJ kul... Så, det här skrotet måste bytas ut till något mer stabilt.

Så routern är instabil för att nätadaptern dör? Nog för att det är ett känt problem men hur ofta har det hänt dig? En gång per år, var tredje år, var femte år?

Det finns ju inget som säger att inte en mikrotik kan dö av samma anledning?

Av zarkov
Skrivet av aragon:

aok.
jag kör redan mätare via z-wave, det var mer av nyfikenhet jag frågar.

Jämfört med trafo-mätning så får du ut betydligt mer data ur HAN-porten än tidigare. Förutom strömmen i respektive fas (som väl är det enda du får ut idag?) så får du fasspänningar, aktiv och reaktiv effekt in och ut samt elmätarens mätarställning.

Av zarkov
Skrivet av aragon:

hur ofta uppdateras datan med elna?
vet om det är tid och belastningen som triggar uppdateringen?

Uppdatering sker var 10 sekund enligt standarden, oavsett vad man har för pryl inkopplad. Det beror inte på belastningen.

Den stora frågan är om du vill ha en öppen eller låst lösning. Kör du redan t.ex. Home Assistant eller något liknande system finns det ingen anledning att betala för att få tillgång till sin data på en flashig websida.

Jag har en Slimmelezer+ och en P1ib och skillnaden är marginell. Enda anledningen till att jag köpte två olika var för att utesluta fel i min utrustning, det gjorde att jag kunde visa nätägaren att felet låg hos dem när jag inte fick ut någon vettig data.

Av zarkov

50% på comfyballs med kod FF23.

Av zarkov

Toppen, då kör jag på det. Hade jag inte fått några vettiga svar hade plan B varit att åka till Biltema och lägga ett stålrör över knät för att se hur grova saker som behövs för att det inte skall svikta.

Återstår att lösa infästningen av skivan mot röret, jag är inte så sugen på att skruva uppifrån genom skivan. Eller så provar jag först utan skruvar och ser hur det går...

Jag återkommer när jag kommit igång med bygget!

Av zarkov
Skrivet av zonar:

Hejsan!

Kul att jag för första gången ser ett problem relaterat till hållfasthet på Swec. E-modulen är ungefär 210 GPa för stål så det är utmärkt att räkna med oberoende om stålet är från Kina eller Kiruna. Dock kommer draghållfastheten troligen skilja.

I ditt räkneexempel blir dock belastningen av materialet (Spänningen sigma) troligen långt under denna gränsen.

Det som har störst inverkan på nedböjningen är höjden på tvärsnittet i detta fallet. Dock bör balken gå mellan två punkter där du har ben.

/z

Tack för ditt svar, då behöver jag inte bry mig om valet av stål. Min tanke är att fästa reglar på väggen, 45x70 eller 45x95 och lägga skivorna på, ritade här i grönt, där jag fräser spår för röret. Stålrörets främsta uppgift blir att stödja skarven, förmodligen gör jag den med hålplattor och skruv. Jag kommer öppna väggen för att kunna dra el och nätverk så jag kanske klämmer dit en kortling eller två att skruva i också.

Är mina siffror på nedböjningen rimliga som ett överslag? 5mm är helt ok om någon sätter sig på den, det är ju inte normalfallet.

https://i.imgur.com/gH9B3Id.png

Av zarkov

Nedböjning av balk

Jag sitter och försöker räkna fram vilken dimension jag behöver på en stödbalk till ett skrivbord för att inte få för stor nedböjning. Tanken är att bygga ett L-format skrivbord i hörnet på mitt kontor och bara fästa det längs väggarna, utan stödben i skarven. Räcker det med ett fyrkantsrör 40x40x1,5 från Biltema eller måste jag leta upp kraftigare doningar?

Jag hittade en formel på nätet, nedböjningen δ=F*L^3/(48*E*I) för en fritt upplagd balk. Med ett stålrör 40x40x3mm och kraften 1000N mitt på balken blir nedböjningen ca 1,7mm vilket jag tycker är klart godkänt (E=2,1*10^5 N/mm2, I=15,7*10^4 mm4). Samtidigt kan jag inte hjälpa att tycka att det är rätt lite, 1000N motsvarar ändå att jag sätter mig på mitten med hunden i famnen.

Med samma formel och ett annat värde på I (5,68*10^4) för det tunnare röret från Biltema blir nedböjningen ca 5mm vilket också får sägas vara godkänt, jag kommer ju inte att sitta där hela tiden och bänkskivan kommer ju också ta upp en del av lasten. Ev får man justera ner elasticitetsmodulen lite för att kompensera för billigt kinastål i Biltema-röret och då ökar ju nedböjningen lite till.

Har jag räknat rätt?

https://i.imgur.com/kt8O7p6.png

Av zarkov
Nytt bud: 1 500 kr för USW-Lite-16
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av zarkov
Skrivet av OldSchool297:

Har några sådana gamla i huset. Dem ger 1000w max vid steg 3 och vid full effekt? Någon som vet vad steg 2 ger? De ska bara vara 230v i uttaget så förstår inte hur de ska kunna ge 380v. De verkar bli billigare med ett element på 750w med fläkt som kopplas till uttaget? Tycker att de värmer mer enbart på 750w med full effekt.

Är du säker på att det bara är 230V i uttaget? Och är det verkligen uttag alls, utrustning med 380/400V märkspänning skall nämligen vara fast ansluten eller använda CEE-kontakt (stor trefashandske). Förr fanns andra typer av handskar, ofta i metall och rent livsfarliga.

Av zarkov

Om du loggar in med ssh på din router så kan du tvinga den att släppa sin gamla adress och begära en ny. Det som är märkligt är att din ISPs DHCP-server borde ha en lease-tid på 4-24h, dvs om samma MAC-adress ansluter igen under denna tid så får den samma ip-adress.

if you SSH into the USG you can renew the DHCP lease on the WAN port. On USG 3 you can see the interfaces: show interfaces WAN is usually eth0: show interfaces ethernet eth0 to actually renew: renew dhcp interface eth0 you may need to release first: release dhcp interface eth0