Inlägg

Inlägg som zarkov har skrivit i forumet
Av zarkov
Skrivet av Kablash:

Vid ett lånelöfte så tas ju en kreditupplysning, så man kan ju inte direkt gå runt och få lånelöften från flera olika banker, då man får för många kreditupplysningar på sig.
[...]
Bonusfråga: Hur viktigt är det att akta sig för tomträtter? Vet vad en tomträtt är, men är det verkligen så farligt i praktiken?

Det är inget problem att det har tagits flera kreditupplysningar, så länge det är seriösa institut. Om banken frågar svarar man helt enkelt att man har hört sig för hos flera banker/bolåneinstitut.

Det är betydligt värre att ha stora blanco-krediter (sms-lån, blanco-lån, kreditkortsskulder mm).

Tomträtt är ett jävla mög, att hyra mark till något slags påhittat marknadsvärde som ägaren själv bestämmer och kostnad som inte går att påverka.

Av zarkov

Nu har Kafferäven öppnat för förbeställning av sin kalender, de samarbetar bla med Åre rosteri i år.

Å ena sidan har jag förbannat mig själv de senaste åren för att jag inte köpt någon kalender, å andra sidan är 990 kr ganska mycket pengar. Å ena sidan får man 5-6 påsar single origin för de pengarna och det räcker ganska många månader för mig, å andra sidan får man ju chansen att prova nya och annorlunda bönor på det här sättet (bönor som jag antagligen inte hade köpt i större förpackning)...

https://www.kafferaven.se/products/kafferavens-specialkaffeka...

Av zarkov

Skriv ut den som en PDF.

Av zarkov

Produkt: Bose 700 brusreducerande hörlurar
Länk: https://www.amazon.se/dp/B07Q9MJKBV
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5141400
Pris: 2399 kr

Ca 1000 kr billigare än närmaste konkurrent på Prisjakt och det näst lägsta priset någonsin.

Av zarkov

Har du någon disk kvar?

Av zarkov
Skrivet av Boss302:

Vem äger mer än 39.5% eftersom det är ett aktiebolag?

Vem skulle vilja äga mer än 39,5%

Inte ens staten, eftersom man har sålt i omgångar genom åren och det diskuteras om man skall sälja resten också.

Av zarkov
Skrivet av zonar:

Hur gör du sedan för att uppgradera kontrollen?
Gör du bara den "docker compose pull" eller uppgraderar du controllern i containern?

mvh
z

Om man kör latest så räcker det med docker compose pull, precis som du skriver. Vill man köra en specifik version måste det anges i compose-filen först, sen kör man docker compose pull.

Av zarkov
Skrivet av Json_81:

Är det någon som kör controllern i docker?

Har lyckats lägga in docker men hittar/förstår inte riktigt hur man konfigurer klart och får igång controllern.

Har lagt till denna och kan starta den men verkar inte kunna ansluta.
https://hub.docker.com/r/linuxserver/unifi-controller

Har försökt med docker compose och gjort en yaml fil och den dyker upp i docker desktop men får felmeddelande relaterat till portarna.
Kör Nobara (Fedora).

Klistra in din yaml-fil (använd code-taggar) och felmeddelandet.

Av zarkov
Skrivet av naaw:

Men kan jag få mer funktionalitet så tackar jag ju så klart inte nej till det (så länge inte priset drar iväg).

Vad är det för funktioner du tror du behöver?

Enkla testare visar bara om kabeln är rätt kopplad, lite dyrare kan även visa vissa fel (t.ex. korsade trådar eller avbrott). Nästa steg uppåt kostar många tusen och mäter både hastigheter och annat som man kan behöva i en datahall.

Av zarkov
Skrivet av Swedishchef_90:

Problemet med riksbanken och bolån är att många har nog bundit lånen och därför får dem inte samma genomslag med reporäntan.

När dem med stora lån löper ut om ca 2-3 år så kommer nog vi få se en större effekt om inte inflationen har stävjts.

Jag band idag på 4 å till samma räntesats, jag gissar jag betalar lite för mycket om 3 år men fram till dess ganska +/- över tiden.

Snarare tvärtom, 57% av den svenska bolånestocken är rörlig eller skall omförhandlas innan nästa sommar, det handlar om över 2300 miljarder kronor. Någonstans har jag sett att det är ungefär hälften-hälften bundet/rörligt med en liten övervikt åt bundet (det står dock inte i artikeln).

Jag kommer själv få minst fyrdubblade räntekostnader from årsskiftet, från 1,1 till 4,5-5%. Tack för det liksom...

https://www.dn.se/ekonomi/drygt-halften-av-hushallens-bolan-s...

Citat:

Svenskarnas bolån i maj
I maj hade svenskarna bolån till en totalsumma på 4 058 miljarder kronor.

Av de bolånen hade 2 321 miljarder en räntebindningstid på upp till 1 år.

1 674 miljarder av bolånen hade i maj en räntebindningstid på 1-5 år.

63 miljarder av bolånen hade en räntebindningstid på över 5 år,

Källa: SCB

Av zarkov
Skrivet av Kerus3:

Produkt: HELLBERG Xstream MP Hörselskydd
Länk: https://www.proffsmagasinet.se/skydd-klader/horselskydd/horse...
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7001457
Pris: 1995kr (Inloggad), 1895kr (5% Kod AlumniMecenat)

Finns mer med Hellberg!

Är det någon som vet hur Hellberg är jämfört med Peltor? Jag har använt olika Peltor på jobbet och skulle gärna vilja ha ett par Alert XP när jag grejar hemma men de är så förtvivlat dyra, även begagnade. Har provat ett par Zekler men de satt så hårt över huvudet att jag fick ont.

Av zarkov

Varför inte gå tillbaka till tillverkaren igen?

"Hej, nu har jag pratat med ÅF men de vägrar hjälpa mig då produkten utgått ur deras sortiment. Finns det någon chans att ni kan hjälpa mig?"

Av zarkov
Skrivet av istream:

Längsta lista med undantag jag sett för den där rabattkoden på Clas 😩

Ja, jag tror de lägger till något varje gång de har kampanj. När de började med dessa kampanjer för några år sedan var det väl bara Google, Apple och frimärken som var undantagna. Sen tillkom Ryobi och Hue och sen nästa och nästa och nästa ...

Av zarkov
Skrivet av maweric:

Jag skulle nog göra någon typ av ozonbehandling innan målning. Finns varianter som inte innehåller allt för mycket ozon.

Bra tips, jag vet att en granne har en sådan maskin som jag säkert kan låna.

Sadolin-färgen var bra pris på men med resa till närmaste Hornbach blir det inte mycket billigare än Jotun eller Nordsjö från en lokal färghandel.

Av zarkov

Måla rum med röklukt

Vi håller på och renoverar vårt blivande kontor och när vi drog ner det yttersta lagret av tapeten så kände vi en tydlig lukt av tobaksrök. Tidigare ägare rökte tydligen både här och var i huset. I ett annat rum målade jag med Biltemas oljebaserade spärrfärg men den luktar skunk så jag slipper gärna den i fortsättningen, även om röklukten försvann.

Vad finns det för bra vattenbaserade spärr/stoppfärger som inte kostar skjortan? Det är 18-20m2 som skall målas, varav runt hälften är vägg som skall tapetseras och resten skall målas.

Av zarkov

Jag jobbar på ett av Vattenfalls dotterbolag och även om vi inte har VF i namnet så vet alla att vi hör dit. Jag skäms som en hund varje gång jag hör sådana här berättelser, jag tycker det är för jävligt att Sveriges största elbolag håller på så här.

Jag vågar inte tänka på hur stor goodwill-förlusten är i dessa fall, jämfört med kostnaden för att bryta avtalen och kanske behålla en kund eller tre. Nu kommer TS aldrig gå i närheten av VF som elbolag igen och berättar dessutom sin historia på ett av Sveriges största forum, hur många kunder förlorar man inte på det?

Av zarkov
Skrivet av sweisdapro:

Om vi utgår att en dag räknas som oanvänd.
Produkten lämnas tillbaka och säljs igen, som också använder i en dag och lämnar tillbaka, vilket då också måste räknas som nyskick (såld i nyskick och återlämnad efter en dag, alltså oanvänd enligt axiom).
Detta upprepas, tills antalet gånger den sålts går mot oändligheten, då den fortfarande räknas som oanvänd.
Alltså gäller att vara är oanvänd även om antalet dagar den använts går mot oändligheten och följaktligen är varor aldrig använda

En vara kan ju bara vara använd en dag en gång. Efter nästa dags användning är den ju använd två dagar, oavsett om det är av samma eller olika personer.

Av zarkov
Skrivet av redberg32:

Och när är det second hand då? Använd i en dag fortfarande ny? Två? Tre? En vecka?

Det beror väl på både vad det är för vara, hur den använts och hur den marknadsförts.

Ett par kalsonger i öppnad förpackning eller en dammig borrmaskin?

Av zarkov
Skrivet av D.:

Det är väldigt olika mellan olika arbetsgivare, på en del håll har man gott om semester och mycket afk medan det på andra håll ligger på absolut minimum.

Sen finns det ju de som har barn och därmed tar ut FL el andra liknande, samt sen VAB och själva är sjuka oftare. Även om det inte ska diskrimineras mot det, så kan man ju inte förneka att dessa gör att personen arbetar betydligt mindre än andra som inte har det alls. Man kan ju tycka att de som aldrig har någon av dessa istället borde ges extra semester el komp.

Enligt Energiföretagens kollektivavtal så minskas ATF-tiden (arbetstidsförkortning) för varje frånvarodag utöver semester och egen sjukdom, ca 15 min per dag man är borta. Det är inte mycket men ändå tydligt för oss småbarnsföräldrar, att vabba febriga eller kräksjuka barn är inget större nöje eller återhämtning.

Av zarkov
Skrivet av tBiorrith:

Äh, det har inte blivit nåt ännu. Jag tänkte invänta Black Friday, men när det väl blev BF glömde jag bort det.
Jag är dock fortfarande mest inne på Makita, men även Milwaukee har fångat mitt intresse. Jag har förut sett det som ett amerikanskt märke, men de har verkligen börjat segla upp i Sverige också tycker jag.
Snart är det skatteåterbäring, så den kanske blir ett stork verktygspaket då.

Milwaukee är bra skit men kostar också därefter. Spontant skulle jag placera Mw som nummer tre, efter Festool och Hilti, men alla märken har starkare och svagare sidor. Festools sågar är väl de flesta snickares våta dröm men Hilti tillverkar världens kanske bästa borrmaskiner. Milwaukees starkaste sida jämfört med dessa två är bredden.

För en hobbysnickare är Mw overkill deluxe.