Finns det någon Linuxdist som är användarvänlig?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lembritt:

Tråkigt att det inte fungerade OOB för dig. Har bara testat KDE Neon på 2x datorer, och dom fungerade utan problem.
Ett tips som skrevs i tråden är att ta bort överklockningen innan man försöker köra Linux. När allt rullar som det ska kan man testa att klocka igen.
Fedora har jag knappt testat då det kräver mycket av användaren.

Om du redan har gett upp KDE Neon, så kan du testa Manjaro KDE!
Manjaro har ett program som du lätt kan installera proprietära drivrutiner.

När du testat andra distar. Vilken grafikdrivrutin kör du med?

Då muspekaren är osynlig har det varit svårt trixa. Även begränsad möjlighet då jag kört via liveusb. Googlade lite och tydligen fanns det någon bugg med muspekaren och eventuell fix med senaste nvidia-drivrutinen. Dock måste jag då installera det och fixa in den manuellt via terminalen. Det har jag inte testat ännu. Inväntade lite mer tips för den största/bästa chansen till en "tear free" linux upplevelse. Kan ta itu och se vad som händer senare ikväll om jag installerar och ser om jag manuellt får in senaste nvidia drivrutinen hur det fungerar.

Visa signatur

AMD Ryzen 5600X, 4x8GB@3600MHz Crucial DDR4,MSI MAG X570 TOMAHAWK-WIFI & Asus RTX 3070 8GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Är bekant med fenomenet med begränsad färgrymd i TV-sammanhang, men har aldrig hört begreppet "Full RGB". Mig veterligen heter det "Full colour range".

Detta. Dettadettadetta. Varför kan det inte finnas en variant som de flesta fokuserar på, medan det fortfarande finns andra alternativ för för purister och hardcore-folk?

Du bekräftar den elitistiska uppfattningen många har om Linux, att om det inte passar får en dra. Kan ni inte förstå att mer casual folk är intresserat av ett alternativ till Windows i och med hela cirkusen med version 10? Det är ju öppet mål nu med alla tokigheter från Redmond.

Varför ska det prompt vara "our way or the highway"? Varför är motsåndet mot GUI-lösningar så religiöst? Varför inte ha båda, som på Mac?
Kan ni inte förstå att en större användarbas, även om det till största delen skulle vara casuals, gagnar hela plattformen, då det finns en större morot att satsa på det och därmed få mer resurser från alla håll?

Varför. Varförvarförvarför??? Du verkar ha missuppfattat vad Linux handlar om och varför folk överhuvudtaget engagerar sig. Det är friheten och möjligheten för utvecklare att göra precis som dom vill utan att nån överhand begränsar dem som är hela poängen med Linux. Att det finns en stor valfrihet och inte ett huvudspår för både användare och utvecklare är ju tjusningen med Linux. Det är ju det som är framgångsreceptet! Skulle man på nått lyckas samla kontrollen över all Linux-utveckling inom en organisation som sedan deklarerade med hela handen att nu gör vi huvudsakligen såhär så skulle linux-communityn dö ut jävligt snabbt då folk skulle sluta engagera sig.

Linux har aldrig varit och kommer aldrig att bli "Windows The Alternate Version". Spelar ingen roll hur länge du väntar eller hur trötta folk blir på Windows/Microsoft...

Trots detta så funkar Linux i många fall som en väldigt bra ersättare till Windows för desktop. Det mesta som folk här klagar över grundar sig dessutom i dåligt stöd från tredjepartstillverkare och har egentligen inget med operativssystemet i sig att göra. Windows hade inte funkat så pass bra som det gör utan det enorma stödet från tredjepartstillverkarna. Vilket i sig inte är så konstigt då Windows har den överlägset största användarbasen. Men man kanske måste förstå att det är det som det handlar om och inte att Windows är något magiskt operativsystem som "allting funkar" i och att Linux måste "komma ifatt"...

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

Linux är trasigt som Desktop OS, det är mina slutsatser. Jag undrade dock ifall det kan finnas någon dist som faktiskt är betatestad och fungerar i den grad som man kan vänta sig av ett Desktop OS som hyllas som ersättaren till Windows.

Jag tycker att det är lite förhastat av dig att dra sådana svepande slutsatser baserat enbart eller mestadels på dina personliga erfarenheter. Har själv använt linux desktop i lite mer än 5 år och det har fungerat väldigt bra för mig. All hårdvara har fungerat out of the box. Med det vill jag inte påstå att linux desktop är felfritt (min erfarenhet är dock även den bara en anekdot), men vill påpeka att det absolut inte är trasigt för mig. Har varit runt och skrotat en hel del under skalet men har mycket sällan/aldrig* varit med om att den fryser vid boot. Därför tycker jag inte man kan säga att det är ett trasigt Desktop OS. Om majoriteten har allvarliga problem kan man börja prata om ett trasigt OS. Men av vad jag upplevt är detta verkligen inte fallet.

*För att försöka hjälpa, så har de problem (frysningar) jag haft med linux enkom varit relaterade till Noveau drivern (reverse engineerad open source driver till nvidias kort). Med nvidias egna drivers har jag aldrig upplevt frysningar. Det första jag gör är alltid att byta den mot nvidias egna proprietära drivers. Idag görs det enkelt via GUI med många populära distar, exempelvis ubuntu och mint.

Lösningen som postades för några år sedan av expander för att få en tear-free desktop fungerar helt felfritt för mig i alla applikationer jag testat, dock ska det sägas att jag inte spelar. Men visst, det är ju en rätt obskyr setting att hitta, vilket kan vara lite typiskt för linux. Med AMD's drivers kommer en checkbox i ett GUI, som även den fungerar felfritt i min erfarenhet.

Om du letar efter en linuxdist som är en total ersättare till Windows tycker jag du ska sluta leta, för det finns inte. Och bra är väl det, vilken frisk människa vill ha ett linux som fungerar precis som Windows?!? Då skaffar man väl Windows? Jag säger inte att "passar det inte så dra", men samtidigt så är det dömt att misslyckas om man försöker använda eller har förväntningar på linux som något det inte är. Många saker är svåra att konfigurera, vissa saker rent obskyra, och allt man vill göra finns inte GUI för. Men det offrar jag mycket gärna för den frihet och flexibilitet som linux erbjuder!

Men med allt det sagt, för enkelt användande som surfning och mediakonsumtion tycker jag att många distar är tämligen felfria (bortsett från noveau), även om apparna för att organisera exempelvis musik och bilder inte alltid är så smidiga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Detta är en otroligt bra beskrivning. Jag hamnade också mitt i denna grop när jag gick över till linux. Av den anledningen krävdes att jag bytade till linux 2-3 gånger innan det fastnade. Jag är också ungefär där du beskriver dig. Jag kan nu göra massor av smidiga grejer som är hopplösa med windows, men där är fortfarande ett fåtal luckor som jag kunde fixa i windows för 5 år sedan.. Men ja, när man väl lärt sig det är det så värt det. ^_^

Det gäller väl egentligen inte bara linux, en van linux användare som byter till windows kommer hamna i precis samma grop.

Skrivet av anon12433:

Jag förstår vad du menar. Jag vill kunna göra samma åtgärder som jag vet att man kan, men i Linux har jag inte kunskapen om det. Så långt håller jag med. Mitt problem ligger istället i att inte ens det grundläggande fungerar på ett tillfredsställande sätt. Jag hade aldrig rekommenderat en ovan datoranvändare att börja med Linux. Utan att den personen gör någonting annat än att köra uppdateringar och surfa så är risken stor att Linux inte bootar nästa uppstart.

Detta är långt ifrån första försöket med Linux. Har testat det till och från under många års tid på en mängd maskiner. I början var det krångligare att ens installera det. Jag tycker dock fler bitar har börjat falla på plats och nu är det oftast riktigt smidigt att installera och samtliga skrivbordsgränssnitt har blivit snyggare och lättare att konfigurera.
Problemet är att så gott som varenda gång jag provar installera Linux så är det någonting ganska vitalt som inte fungerar. Det kan vara USB 3.0, nätverket, grafikdrivrutinerna etc. Direkt när någonting inte fungerar stå stiger inlärningskurvan markant. Det är även svårare att hitta support då det finns så få användare på just din dist. Så det som återstår är att lära sig operativsystemet i detalj innan du kommer vidare och ens kan börja använda det.
Även i de fall där allting installeras som det ska, OSet bootar och uppdaterar normalt så råkar jag ut för att det "hänger sig" vid nästa boot.

Min förväntning idag på Linux var ungefär att så länge du bara gör det mest grundläggande (så som att installera OS och uppdatera) så kommer det fungera utmärkt och vara stabilt. Den förväntningen var dessvärre orimlig sett utifrån alla distar jag testat hittills. Jag kommer säkerligen fortsätta testa Linux i framtiden. OSMC och OpenELEC hör till de bästa distarna jag kört. Om det bara kunde komma någonting lika stabilt och enkelt för desktop så är jag såld.

Tack för svar men nej det är inte orsaken i detta fall.

Hej.

Jag har cirkus 10-11 års erfarenhet med linux servrar, främst privat, väldigt lite professionellt ungefär lika lång erfarenhet med linux som desktop operativ, dock enbart 15 månader som huvudoperativ. Har tidigare alltid använt Linux på laptops och HTPC's där krav på stöd för specifika program inte finns.

På server biten använder jag det för webbservrar, plex, DNS servrar, proxmox, NAS osv. Privat mest för skojs skull samt för att lära mig mer.

Jag kom till punkten då jag kände att jag satt fast i inlärningen och bytte till Linux som huvud OS för ca 15 månader sedan.

Under dessa 10-11 år har jag aldrig hört talas om vad du beskriver, eller det var en lögn, när arch tvingade in alla binärer i /bin så kraschade folks operativ. Det är dock något man kanske får räkna med om man ska köra en bleeding edge rolling release distro ämnad för folk som är power users.

Aldrig någonsin i en distro som inte är rolling release har jag stött på att uppdateringar gör system obootbara, Jag kör unattended upgrades på de flesta av mina servrar och har aldrig stött på problem. Har kört dist upgrades säkerligen 10-15 gånger ibland från system som inte varit igång på flera år utan problem. Jag har heller aldrig hört talas om att enbart en uppgradering av ett standardsystem gör system obootbara.

Så ursäkta min skepticism.

Drivrutiner fungerar fundamentalt annorlunda i windows där vi behöver dra ner en .exe och installera dessa. Drivrutinerna finns i kerneln men kräver att hårdvarutillverkaren har någon skapat ett par drivrutiner till enheten under GPL licensen. Detta krävs för att dem ska läggas in i kerneln, vissa distros gör specifika undantag, tex Ubuntu för Nvidia. En hel del opensource drivrutiner till sketen hårdvara är någon eldsjäl som knåpat ihop genom att reverse engineera proprietära.

Vill inte hårdvarutillverkarna göra open source drivrutiner får man använda proprietära sådana, vilket är ganska enkelt med lite kunskap fast blir alltid ett jävla meck då hårdvarutillverkarna håller dem kasst uppdaterade och det är oftast jobbigt att få tag i rätt drivare.

Operativsystemet känner jag inte kan läggas ansvarig för hårdvarutillverkarnas tillkortakommanden. Skulden här är malplacerad.

Det krävs lite koll på vad du köper för hårdvara om du vill att linux ska fungera felfritt. Det känns jävligt 1992 men så är det, på servermarknaden fungerar allt hårdvara på linux eftersom det är ett så stort användningsområde, på marknaden för persondatorer är det inte alls samma användning av linux och stödet blir därefter, speciellt på billigare hårdvara.

Trådlösa nätverkskort från broadcom eller realtek är riktiga kålsupare i denna härva.
https://wiki.archlinux.org/index.php/broadcom_wireless

Jag kan direkt säga att min erfarenhet är att det grundläggande fungerar utan problem, drivrutinsproblem har jag sött på men det kan inte linux riktigt klandras för då tillverkarna inte skriver riktiga drivrutiner. Man klandrade inte windows under tiden AMD's grafikkortsdrivrutiner var under all jävla kritik.

Jag vet inte riktigt vad du gör med dina system men är den enda gången du skrivit in sudo lösenord när du uppdaterar så är chansen 0 att systemet pajar. Att du sedan bränt igenom ett gäng av de större distributionerna med samma problem så är det antingen något fel på lager 1 eller på lager 8.

Visa signatur

Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment; but you humans do not. Instead you multiply, and multiply, until every resource is consumed.
There is another organism on this planet that follows the same pattern... a virus.
CITERA CITERA CITERA

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av mini-ryttge:

Det gäller väl egentligen inte bara linux, en van linux användare som byter till windows kommer hamna i precis samma grop.

Hej.

Jag har cirkus 10-11 års erfarenhet med linux servrar, främst privat, väldigt lite professionellt ungefär lika lång erfarenhet med linux som desktop operativ, dock enbart 15 månader som huvudoperativ. Har tidigare alltid använt Linux på laptops och HTPC's där krav på stöd för specifika program inte finns.

På server biten använder jag det för webbservrar, plex, DNS servrar, proxmox, NAS osv. Privat mest för skojs skull samt för att lära mig mer.

Jag kom till punkten då jag kände att jag satt fast i inlärningen och bytte till Linux som huvud OS för ca 15 månader sedan.

Under dessa 10-11 år har jag aldrig hört talas om vad du beskriver, eller det var en lögn, när arch tvingade in alla binärer i /bin så kraschade folks operativ. Det är dock något man kanske får räkna med om man ska köra en bleeding edge rolling release distro ämnad för folk som är power users.

Aldrig någonsin i en distro som inte är rolling release har jag stött på att uppdateringar gör system obootbara, Jag kör unattended upgrades på de flesta av mina servrar och har aldrig stött på problem. Har kört dist upgrades säkerligen 10-15 gånger ibland från system som inte varit igång på flera år utan problem. Jag har heller aldrig hört talas om att enbart en uppgradering av ett standardsystem gör system obootbara.

Så ursäkta min skepticism.

Drivrutiner fungerar fundamentalt annorlunda i windows där vi behöver dra ner en .exe och installera dessa. Drivrutinerna finns i kerneln men kräver att hårdvarutillverkaren har någon skapat ett par drivrutiner till enheten under GPL licensen. Detta krävs för att dem ska läggas in i kerneln, vissa distros gör specifika undantag, tex Ubuntu för Nvidia. En hel del opensource drivrutiner till sketen hårdvara är någon eldsjäl som knåpat ihop genom att reverse engineera proprietära.

Vill inte hårdvarutillverkarna göra open source drivrutiner får man använda proprietära sådana, vilket är ganska enkelt med lite kunskap fast blir alltid ett jävla meck då hårdvarutillverkarna håller dem kasst uppdaterade och det är oftast jobbigt att få tag i rätt drivare.

Operativsystemet känner jag inte kan läggas ansvarig för hårdvarutillverkarnas tillkortakommanden. Skulden här är malplacerad.

Det krävs lite koll på vad du köper för hårdvara om du vill att linux ska fungera felfritt. Det känns jävligt 1992 men så är det, på servermarknaden fungerar allt hårdvara på linux eftersom det är ett så stort användningsområde, på marknaden för persondatorer är det inte alls samma användning av linux och stödet blir därefter, speciellt på billigare hårdvara.

Trådlösa nätverkskort från broadcom eller realtek är riktiga kålsupare i denna härva.
https://wiki.archlinux.org/index.php/broadcom_wireless

Jag kan direkt säga att min erfarenhet är att det grundläggande fungerar utan problem, drivrutinsproblem har jag sött på men det kan inte linux riktigt klandras för då tillverkarna inte skriver riktiga drivrutiner. Man klandrade inte windows under tiden AMD's grafikkortsdrivrutiner var under all jävla kritik.

Jag vet inte riktigt vad du gör med dina system men är den enda gången du skrivit in sudo lösenord när du uppdaterar så är chansen 0 att systemet pajar. Att du sedan bränt igenom ett gäng av de större distributionerna med samma problem så är det antingen något fel på lager 1 eller på lager 8.

Jag vet inte hur mycket tydligare man kan vara. Jag har installerat OSet och låtit installationshanteraren automatiskt partitionera disken med växlingsfil etc. Jag har både testat att bocka i de två alternativen man kan göra under installationen där man får välja om uppdateringar ska laddas ner under installationen och om man vill ha stöd för flash, mp3 etc. Samt testat låta dem vara urbockade.

Efter man kommit in den aktuella disten så har jag kört uppdateringar via den officiella uppdateringshanteraren. Jag har kanske startat webbläsaren för att se att den fungerar som den ska och öppnat och stängt filhanteraren för att se att alla diskar syns etc. Ingenting i övrigt har ändrats. Jag har sedan startat om datorn, den har hittat ytterligare någon uppdatering för några program, har laddat hem dem, låtit datorn stå på en stund och stängt av den. Nästa gång man startar den så lyckas den inte boota hela vägen in i OS. Antingen så möts man av en svart skärm och kommer aldrig vidare, någon gång har man fastnat vid en kommandoprompt utan något felmeddelande etc.

Hårdvaran fungerar perfekt och har gjort det under ett års tid och fortsätter göra det nu efter jag har installerat Windows 10 igen.
Jag förstår inte hur svårt det ska vara att acceptera att OSet i fråga är trasigt. Det är ett buggigt OS som standard. Linux kerneln är säkerligen stabil men en kernel är inte ett desktop OS. Standardprogrammen och uppdateringshanteraren som är inkluderad i t.ex. Linux Mint och Elementary OS är vad jag gissar är "trasiga".

Permalänk
Avstängd
Skrivet av sniglom:

Det känns som du missar hela min poäng och drar det här off topic. X-stacken är långsam, att köra X-stack i wayland är långsamt. Att wayland är släppt till Fedora ändrar inte på detta. Programvara behöver skrivas om för att vara native till wayland.

De (få) test som finns på wayland visar att man kan räkna med lägre prestanda. Mitt problem var ju att X är slött!
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=f25-alpha-...

När kompatibilitetslagret används? Varje gång du kör en X-applikation som inte är omskriven för wayland.
Exempelvis finns inte firefox eller VLC som native wayland-applikationer.

Att wayland numera är standard i Fedora måste väl betyda att själva fedora-systemet (med gnome) fungerar med wayland, och detta bör väl innebära en förbättring av systemet, även om många andra program inte stöder wayland.

Jag vet när xwayland (kompatibilitetslagret) används, men inte hur många program som behöver det.

Testet du länkar till gör väl ingen direkt jämförelse mellan wayland och X11. Det jämför xwayland (kompatibilitetslagret) med X11. Detta säger inte hur snabbt/långsamt wayland är.

Permalänk
Inaktiv

Linus Torvalds: Why Linux Is Not Successful On Dektop

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

Jag vet inte hur mycket tydligare man kan vara. Jag har installerat OSet och låtit installationshanteraren automatiskt partitionera disken med växlingsfil etc. Jag har både testat att bocka i de två alternativen man kan göra under installationen där man får välja om uppdateringar ska laddas ner under installationen och om man vill ha stöd för flash, mp3 etc. Samt testat låta dem vara urbockade.

Efter man kommit in den aktuella disten så har jag kört uppdateringar via den officiella uppdateringshanteraren. Jag har kanske startat webbläsaren för att se att den fungerar som den ska och öppnat och stängt filhanteraren för att se att alla diskar syns etc. Ingenting i övrigt har ändrats. Jag har sedan startat om datorn, den har hittat ytterligare någon uppdatering för några program, har laddat hem dem, låtit datorn stå på en stund och stängt av den. Nästa gång man startar den så lyckas den inte boota hela vägen in i OS. Antingen så möts man av en svart skärm och kommer aldrig vidare, någon gång har man fastnat vid en kommandoprompt utan något felmeddelande etc.

Hårdvaran fungerar perfekt och har gjort det under ett års tid och fortsätter göra det nu efter jag har installerat Windows 10 igen.
Jag förstår inte hur svårt det ska vara att acceptera att OSet i fråga är trasigt. Det är ett buggigt OS som standard. Linux kerneln är säkerligen stabil men en kernel är inte ett desktop OS. Standardprogrammen och uppdateringshanteraren som är inkluderad i t.ex. Linux Mint och Elementary OS är vad jag gissar är "trasiga".

Att apt eller dpkg skulle vara "trasig" när dessa rullar på säkert över 100 miljoner enheter på grund av att du inte riktigt får något att fungera på din hårdvara är anledningen att jag inte riktigt accepterar din slutsats. En majoritet av webbservrar använder linux och en majoritet av dessa är debian eller debian derivat.

dpkg och apt kör på alla debian distros och dess derivat. Serverar och desktop installationer.

Om du hamnar i en rescue console så kan du bara köra journalctl -b för att kolla vad som loggats sedan senaste boot. De felmeddelanden du söker finner du där. Linux loggar saker och ting bra, felsökning görs metodiskt i linux istället för i windows där man för det mesta testar olika saker tills det fungerar eftersom eventvwr inte har något vettigt alls att tillföra.

Sedan om du kör uppdateringar via GUI eller via sudo apt-get update && upgrade -y borde inte spela någon roll.

Det är garanterat något med hårdvara/drivrutiner som inte lirar ordentligt om det du säger är sant.

Visa signatur

Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment; but you humans do not. Instead you multiply, and multiply, until every resource is consumed.
There is another organism on this planet that follows the same pattern... a virus.
CITERA CITERA CITERA

Permalänk
Medlem
Skrivet av hulkenstrong:

Lider med dig. Video och Linux är inte en bra kombination. Efter många år utan att få till en "tear free" upplevelse så gav jag upp och kör 100% Windows. Har varit nyfiken på Linux igen men vet att det med 99% chans slutar med en dålig video upplevelse. Då bortser jag från alla andra små pill jag tagit mig igenom. Tex det du har med fullRGB. Dock fixade jag det via xrander och la det som script i autostart som "löste" problemet för mig.
Hittar du en dist som ger dig en "tear free" video upplevelse som fungerar oavsett applikation (typ så som det fungerat i Windows sedan 95...) du kör så hojta till.

Tearfree har du om du har rätt inställningar för rätt typ.
Kör du nvidia och deras drivrutiner kan du använda deras full-composition läge som är mer eller mindre garanti att du får en tearfree upplevelse. AMD har sin TearFree inställningar i sin kontrollpanel.

OpenSource vad jag vet lider inte av tearing när man använder standard vsync. Utöver det antar jag att man kan använda Gsync alternativt Freesync hur nu det senare har stöd för vet jag inte.

Utöver detta är jag förvånad över att folk tror sig att det blir skillnad i drivrutiner mellan olika distar. Alla inbyggda drivrutiner följer med kerneln samt firmware paketet sedan får man standard xinput och dylikt för diverse grejer. Det blir absolut ingen skillnad mellan Ubuntu, Arch, Fedora mm, möjligtvis om de av någon anledning kompilerar in extra stöd eller att Arch får absolut senaste i form av versioner. Allt annat blir mer eller mindre bara annan desktop och lite annan konfiguration och verktyg som följer med olika distron.

Vill man köra flash gäller det att använda Chromium med pepper flash eller Google Chrome med inbyggda flash. Har för mig att det går att få igång Firefox med pepper flash pluginet men inget jag testat. Mer en så har man inte då Adobe har droppat sitt stöd för Linux bra länge sen när de inte klarade av att fixa fullscreen eller för den delen alla säkerhetshål.

Uppdateringsproblemen vet jag inte vad du gör dock, har uppdaterat i kanske snart 7+ år på alla mina datorer samt servrar på jobbet utan att få problem. Enda gången jag lyckades crasha en installation vid uppdateringar vad under Arch när jag uppdaterade utan att först läsa varningen om ändringar i filsystemet samt inte uppdaterat på 6 månader som gav mig en obrukbar konsol efter reboot som resultat.

Kan dock säga att jag har haft samma installation på Arch något över 5år som både flyttat från hårdvara till hårdvara men också hoppat mellan 4 diskar och 2 SSDn utan några som helst problem.

Rant

På tal om trasiga OS, tjejen har en Asus Zenbook som inte get mig något som helst huvudverk sen jag installerade Ubuntu på den medans Windows 8 var allt annat än användbart.

Nu när min nuvarande MSI laptop med Win10 samt Optimus där jag inte kan se en film utan att manuellt stänga av intel kortet i device manager för annars hackar hela Windows interfacet eller filmen i fråga.
Behålla WIFI / Bluetooth är ett under, likaså tillgång till nätet utan att behöva resetta Windows brandväggen stup i kvarten som av någon anledning börjat blockera mina anslutningar.
Inte tal om alla Bluescreens jag får vid resume. Inte testat Linux på denna men har aldrig tidigare varit så pass frustrerad över en Windows installation som 10an. Varit riktigt nära att slänga datorn genom fönstret när man satt 4timmar och debuggade varför Bluetooth enheten spårlöst försvann efter en win10 uppdatering, som plötsligt letade sig upp när man tvingade datorn i sleep för att sedan uppleva sadface of blue vid resume.

Btw.....vart fan är sleep knappen i startmenyn......

Dold text

/Rant

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

Hårdvaran fungerar perfekt och har gjort det under ett års tid och fortsätter göra det nu efter jag har installerat Windows 10 igen.
Jag förstår inte hur svårt det ska vara att acceptera att OSet i fråga är trasigt. Det är ett buggigt OS som standard. Linux kerneln är säkerligen stabil men en kernel är inte ett desktop OS. Standardprogrammen och uppdateringshanteraren som är inkluderad i t.ex. Linux Mint och Elementary OS är vad jag gissar är "trasiga".

Nej.

Du kan inte säga att OS'et är trasigt bara för det inte fungerar för dig enbart. Jag har testat det på ett antal olika system, stationära som bärbara, olika åldrar på system. Det har ALLTID fungerat. Förmodligen är det någon drivrutin som inte är ok, eller som exponerar ett fel i hårdvaran som kanske inte används i windows.

Det är inget som är trasigt i uppdateringshanteraren i Mint. Som sagt, jag har aldrig stött på att det inte fungerat.
Om något är trasigt fungerar det inte för någon. Felet ligger i ditt system, alternativt har du oturen att ha någon hårdvarukomponent som har en dålig drivrutin.
Men, jag upprepar, testa att installera nvidias proprietära drivrutin. Det gör du i Control Center -> Driver Manager.
-->Nouveau har orsakat frysningar på samtliga av mina linuxinstallationer (för min stationära dator)! <--

Permalänk
Medlem

Tycker man kan låsa den här tråden. Det trollas mest . "OSet i fråga är trasigt." och så vidare... Är troligen så att TS dator är trasig mot Linux. Hade OS:et varit trasigt så hade det ju varit trasigt för mig, och det är det inte. Lås tråden snälla!

Visa signatur

ASUS ROG STRIX B450-F GAMING - AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB - Cooler Master - Hyper 212 Black Edition - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3200Mhz CL16 Vengeance LPX - Kingston A2000 500GB M.2 NVMe - Fractal Design Define C Svart - 2 X Noctua NF-P14s redux-1200 140mm PWM - Corsair RM650X 650W v2 - ASUS GeForce GTX 1060 6GB DUAL OC - Raijintek Morpheus II Heatpipe VGA Cooler - 2 X Noctua NF-P12 120mm PWM - OS Debian 10 Stable

Permalänk
Medlem
Skrivet av Commander:

Mer en så har man inte då Adobe har droppat sitt stöd för Linux bra länge sen när de inte klarade av att fixa fullscreen eller för den delen alla säkerhetshål.

Tyvärr har Adobe återupptagit utvecklingen av Flash för Linux igen, senaste version är 24.0.0.221, samma som andra plattformar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

När SSDn i min HTPC gick sönder så monterade jag temporärt en HDD i den och tyckte att det kunde vara en kul grej att installera Linux för att se om det kan vara ett gångbart alternativ till Windows 10.

Jag började med Linux Mint 18.1. Till att börja med så stöder det inte Full RGB från början och det är inte direkt lätt att göra en workaround för någon som inte är van Linuxanvändare. Jag körde de uppdateringar som rekommenderades och installerade Kodi, qBittorrent och Flash-player.
Jag passade även på att ta bort program som jag inte använder så som Libre Office men det slutade bara i långa felmeddelanden och gick ej att ta bort. Efter någon omstart så slutade det med svart skärm efter boot och felet kvarstod efter fler omstarter. Provade installera om alltihop igen men efter att ha kört diverse uppdateringar så var den svarta skärmen tillbaka.

Då provade jag Elementary OS 0.4 istället vilken såg enkel och trevlig ut. Återigen problem med Full RGB, har aldrig sett det fungera på någon Linuxdist så jag antar att det är en bugg i kärnan. Efter att jag startar om det så stannar det vid en kommandoprompt där det står något om Busybox eller liknande. Provar starta om igen, felet kvarstår. Installerar om alltihop igen, men felet kommer tillbaka när man startar om datorn. Till slut så bockar jag ur alternativet att installera flash-player, mp3 stöd etc under installationen och då kan jag starta om utan problem.
Dessvärre så går det ej att lägga till bokmärken i den inbyggda webbläsaren och man kan inte ändra startsida. Det finns heller inget ljud på t.ex. Youtube. Provar istället Chromium och Firefox men de lider av kraftig tearing i videos och i Firefox kan man inte stänga av den inbyggda system baren ovanför fönstret vilket gör att man förlorar ganska mycket av bilden.
Det verkar heller ej gå att visa foton i Elementary OS. Provar installera om fotoappen samt en annan bildvisare men det går fortfarande inte att öppna bilder. Till slut så lägger även denna installation av efter att uppdateringshanteraren låser sig och efter det så bootar det bara till en svart skärm.

Då provar jag istället Ubuntu 16.04.1 trots att jag inte är alltför förtjust i Unity. Installationen går som vanligt fint och de flesta programmen finns där. Fortfarande inget stöd för Full RGB dock. Jag väljer att endast köra de garanterat fungerande uppdateringarna. Installerar Kodi. Men som vanligt, efter en omstart så vägrar Ubuntu att boota, fastnar på laddningsskärmen.

Provade snabbt Debian 8.7.1 vilket inte ville installeras i UEFI läge, antar att det är krångligare med denna dist. Jag kan heller inte hitta nätverkskortet i min dator så jag ger upp där.

Ingenting verkar fungera i Linux för mig och med tanke på hur extremt användarfientligt det är så är det heller inte lätt att lösa de problem som uppstår. Alla distar har olika kommandon för hur man gör det ena och det andra, det är svårt att hitta hjälp eller vettiga svar på ens problem. Det jag beskriver här är dessutom bara en bråkdel av alla de problem jag har stött på.
I slutändan så installerar jag Windows 10 igen och då fungerar verkligen allting. Full RGB, uppdateringarna fungerar perfekt, ingen tearing på videos, enkelt att installera Kodi och qBittorrent. Flashbaserade sidor fungerar som de ska. Över lag är allting rappt och snyggt och framförallt stabilt.

Jag vill verkligen hitta en Linuxdist som fungerar som alla beskriver Linux. Extremt stabil, krångel- och underhållsfri etc. Men desto mer jag läser på nätet så verkar det komma fram en bild av att Linux inte är lämpat för desktops. Det är ett förträffligt server OS och går att anpassa för nästan all hårdvara idag, men det blir gång på gång slaget på fingrarna av Windows när det kommer till desktop.
Det finns en Linuxdist som har fungerat fint för mig och det är OpenELEC. Efter att man väl ställt in den så fortsätter den gå månad efter månad utan problem. Men det är allt annat än ett desktop-OS.

Wide gamut är ett generellt problem hos de flesta operativsystem, inte minst Windows. För Linux vet jag faktiskt inte men skulle tro att det borde vara en parameter du borde kunna konfigurera? Majoriteten av program i Windows är inte Color Managed och stödjer inte något annat än sRGB, vilket är haveri för oss professionella användare. Mac OS är inte så mycket bättre konstigt nog... :S
För Linux kan jag tänka mig att det är än färre program då kodare oftast inte letar större färgrymder utan snarare andra egenskaper.

Hur du än vrider och vänder på allt så är du fast i sRGB.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rick69:

Att wayland numera är standard i Fedora måste väl betyda att själva fedora-systemet (med gnome) fungerar med wayland, och detta bör väl innebära en förbättring av systemet, även om många andra program inte stöder wayland.

Jag vet när xwayland (kompatibilitetslagret) används, men inte hur många program som behöver det.

Testet du länkar till gör väl ingen direkt jämförelse mellan wayland och X11. Det jämför xwayland (kompatibilitetslagret) med X11. Detta säger inte hur snabbt/långsamt wayland är.

Ja, det stämmer fint. Det visar att om jag idag vill använda program som Firefox eller VLC, så kommer det troligtvis gå långsammare. Det är ju vad som spelar roll för mig nu, hur de program jag brukar använda presterar.
Men visst, du har helt rätt i att om jag inte bryr mig om att använda de program jag vill köra, så finns wayland här redan nu och det finns applikationer som troligtvis presterar bättre.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aje:

Wide gamut är ett generellt problem hos de flesta operativsystem, inte minst Windows. För Linux vet jag faktiskt inte men skulle tro att det borde vara en parameter du borde kunna konfigurera? Majoriteten av program i Windows är inte Color Managed och stödjer inte något annat än sRGB, vilket är haveri för oss professionella användare. Mac OS är inte så mycket bättre konstigt nog... :S
För Linux kan jag tänka mig att det är än färre program då kodare oftast inte letar större färgrymder utan snarare andra egenskaper.

Hur du än vrider och vänder på allt så är du fast i sRGB.

TS har skrivit fel, det ska stå full range rgb, så det har inte med färgrymd att göra. Det tog ett par inlägg innan det kom fram ur sammanhanget.

Min gissning är att ts grafikkort defaultar till 16-235, istället för normala 0-255, för att skärmen är ansluten via HDMI.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Born_HardCORE:

Varför. Varförvarförvarför??? Du verkar ha missuppfattat vad Linux handlar om och varför folk överhuvudtaget engagerar sig. Det är friheten och möjligheten för utvecklare att göra precis som dom vill utan att nån överhand begränsar dem som är hela poängen med Linux. Att det finns en stor valfrihet och inte ett huvudspår för både användare och utvecklare är ju tjusningen med Linux. Det är ju det som är framgångsreceptet! Skulle man på nått lyckas samla kontrollen över all Linux-utveckling inom en organisation som sedan deklarerade med hela handen att nu gör vi huvudsakligen såhär så skulle linux-communityn dö ut jävligt snabbt då folk skulle sluta engagera sig.

Linux har aldrig varit och kommer aldrig att bli "Windows The Alternate Version". Spelar ingen roll hur länge du väntar eller hur trötta folk blir på Windows/Microsoft...

Trots detta så funkar Linux i många fall som en väldigt bra ersättare till Windows för desktop. Det mesta som folk här klagar över grundar sig dessutom i dåligt stöd från tredjepartstillverkare och har egentligen inget med operativssystemet i sig att göra. Windows hade inte funkat så pass bra som det gör utan det enorma stödet från tredjepartstillverkarna. Vilket i sig inte är så konstigt då Windows har den överlägset största användarbasen. Men man kanske måste förstå att det är det som det handlar om och inte att Windows är något magiskt operativsystem som "allting funkar" i och att Linux måste "komma ifatt"...

Varförvarförvarför måste Linux vara någon slags sekt dit bara invigda ges tillträde?

Varför kan det inte finnas en dist som är lite toppstyrd ämnad för en lite bredare publik, medan alla tjogtals andra distar är kvar precis som de är? Allting behöver inte vara antingen eller.

Ubuntu verkade ha den ambitionen, men jag vet inte vad som händer där längre. Inte hört så mycket de senaste åren, och det som hörts har mest varit negativt.

Kan du inte se att en öppning till en lite bredare publik gagnar hela scenen? Om tröskeln till Linux sänks ökar ju chansen att folk får intresse för det och sedermera bidrar till utvecklingen. Om användarbasen är större ökar också de kommersiella aktörernas intresse till att bidra med bättre drivrutiner. Du är ju själv inne på det på slutet.

Visa signatur

Räkna ut hur kraftigt nätaggregat du behöver på OuterVision Power Supply Calculator. 500W räcker för de allra flesta vanliga system. Seasonic är bäst. ;) – Elektrostatisk urladdning är ett verkligt problem.
"People who are serious about software should make their own hardware" – Alan Kay
Bojkotta maffian

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Varförvarförvarför måste Linux vara någon slags sekt dit bara invigda ges tillträde?

Varför kan det inte finnas en dist som är lite toppstyrd ämnad för en lite bredare publik, medan alla tjogtals andra distar är kvar precis som de är? Allting behöver inte vara antingen eller.

Ubuntu verkade ha den ambitionen, men jag vet inte vad som händer där längre. Inte hört så mycket de senaste åren, och det som hörts har mest varit negativt.

Kan du inte se att en öppning till en lite bredare publik gagnar hela scenen? Om tröskeln till Linux sänks ökar ju chansen att folk får intresse för det och sedermera bidrar till utvecklingen. Om användarbasen är större ökar också de kommersiella aktörernas intresse till att bidra med bättre drivrutiner. Du är ju själv inne på det på slutet.

Det är ingen sekt och det är i mitt tycke ett par bra idéer du lägger fram.

Det som gör den här tråden mindre användbar är att en person har haft problem med en dist på en specifik dator, och nu döms alla Desktopinstallationer med Linux ut som helhet. Folk som har mycket erfarenhet av dom vet att det inte är sant att det skulle vara stabilitets- eller bootproblem generellt sett, så där faller retoriken lätt platt. Låt oss hålla oss till verkligheten.
Sen att det går att konfigurera sönder enskilda applikationer eller tjänster, eller med arbete mer kritiska delar av OS:et är en separat fråga.

Ex. installerade jag Linux Mint 18.1 på datorn i sig så sent som för två veckor sedan och inte heller där, som i dussintals (eller hundratals om jag räknar kloning av Fedora till beräkningsservrar) så hände något konstigt utan det bara fungerade.

Visa signatur

|[●▪▪●]| #Lekburk#: Ryzen 3700X >-< GB-X570-AE >-< 32GB DDR4 >-< MSI RTX 3070 >-< 970 EVO 1TB SSD>--
--< Arctic Freezer 34 >-< FD Define R4 >-< Seasonic F.+ 650W >-< Acer XF270HUA >-< AOC Q2778VQE >--
#Servering#: Ryzen 1700@3,6GHz >-< Prime X470 Pro >-< 16GB DDR4 >-< GTX 1030 >-< 970 EVO 500GB SSD >--
--< Stockkylare >-< Antec P182 >-< Silver Power 600W >-< Samsung 245T |[●▪▪●]|

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Varförvarförvarför måste Linux vara någon slags sekt dit bara invigda ges tillträde?

Varför kan det inte finnas en dist som är lite toppstyrd ämnad för en lite bredare publik, medan alla tjogtals andra distar är kvar precis som de är? Allting behöver inte vara antingen eller.

Ubuntu verkade ha den ambitionen, men jag vet inte vad som händer där längre. Inte hört så mycket de senaste åren, och det som hörts har mest varit negativt.

Kan du inte se att en öppning till en lite bredare publik gagnar hela scenen? Om tröskeln till Linux sänks ökar ju chansen att folk får intresse för det och sedermera bidrar till utvecklingen. Om användarbasen är större ökar också de kommersiella aktörernas intresse till att bidra med bättre drivrutiner. Du är ju själv inne på det på slutet.

Linux är väl nåt som alla kan köra?

Problemet här är att trådskaparen verkar tycka att alla Linux är trasiga för att han får problem med alla på sin PC. Men det fungerar ju uppenbarligen utan problem för miljoner andra människor, så det handlar ju om Linux på just den hårdvaran med just de uppgifterna som ska köras och inte att Linux är trasigt generellt.

Som du säger är väl just Ubuntu den "bredare" disten enligt min erfarenhet. Jag har inte hört något särskilt negativt om det, men jag brukar inte läsa så mycket på Linux-forum iofs.
Det har varit lätt för operatörer på jobbet att lära sig eftersom det "bara funkar".

Vill man ha det lite mer rent funkar Linux Mint lite mer som Windows out-of-the-box med samma kortkommandon för fönsterhantering, windows-knappen öppnar startmenyn osv.

Men, men, KUbuntu är iaf vad jag har kört in på lite surf-PCs på jobbet (Intel NUC som kör lite web-baserade presentationsprogram och statistik) eftersom KDE liknar Windows och andra traditionella desktops med traskbar och starmeny så operatörerna känner igen sig.

Hemma har jag också en NUC med KUbuntu för tillfället och allt har funkat bra utom några skumma problem. Ett var att jag inte kunde streama film från en Windows-mapp via nätverket i VLC med subtitles, men en mer Linux-kunnig kompis visade mig hur man mountade nätverksmappen så funkade det sen.

Det enda problemet jag inte lyckats lura ut just nu är varför Chrome verkar tappa ljud med HDMI mot min TV ibland och inte annars. Men det löser sig säkert om jag kikar lite mer på forum när jag har tid. Det är framförallt Netflix jag vill kunna köra och då krävs Chrome om man inte vill göra workarounds.

Den stora grejen med Linux för mig är just att man kan konfigurera i princip allt så att det fungerar och ser ut som man vill. Jag ogillar verkligen att Windows 10 är så fult och platt och att man inte kan få ens välja Aero-liknande utseende och än mindre få installera 3e-parts-teman. Mitt KDE är hur snyggt som helst i jämförelse

Men förutom mina problem med just Chrome och Netflix/HDMI just nu så har Linux fungerat väldigt bra och det har aldrig slutat fungera efter någon uppdatering, då hade jag fått skäll på jobbet XD

Ska man bara surfa och grejar i office m.m. så funkar det ju rakt med både KUbuntu och Linux Mint utan problem i alla fall jag provat hittills (kanske ett 10-tal datorer, mest NUC och Dell-PCs).

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

Fortfarande några som inte inser att det inte finns någon distribution för konsumenter och hemanvändare. @GilbertG: Det finns helt helt inte, det är ingen som tar ansvar för att det fungerar som de gör på serversidan. Community-distar är community.

Vill hemanvändare ha ett skrivbordsoperativ som kommer förinstallerat och förväntas kunna uppdateras under dess livslängd får de köpa Mac om de inte vill ha Windows. Det gör inte community-distarna sämre, men något som inte har någon officiell support från leverantören/disten, datortillverkaren och komponenttillverkare är inte det du eller TS efterfrågar (eller låter som ni förväntar er) eftersom det sällan kommer vara en ersättare rätt av. Om Canonical inte tar ansvar för att Dells laptops som kommer förinstallerade fungerar utan workarounds, uppdateringar bryter eller nya OS versioner fungerar, om Dell inte tar ansvar, om komponenttillverkarna inte tar ansvar så är det helt enkelt inget som är riktat mot hemmarknaden. Ingen försöker! Närmast du kommer är RHEL på en HP Workstation för specifika arbetsuppgifter eller dylikt.

På serversidan får du support både av datortillverkaren, leverantören av disten och i förlängningen komponenttillverkarna. Du köper helt enkelt ett system med support och då får du support och folk som jobbar för att det ska fungera, folk som testar och kommer erbjuda fixar om uppdateringar bryter något. Osv. Det är inte något du kan förvänta dig av ett gratis communityprojekt, där syftet ofta är att utveckla och testa nya grejer och där de inte kan arbeta på samma sätt mot supportade system. Dell behandlar Ubuntu på en laptop annorlunda mot hur de behandlar det mot en server, och så gör också Canonical. Canonical kallar system certifierade när de i praktiken inte alls är det, och är mer eller mindre otestade och kanske inte ens går att installera med standardmedia. Canonical är ett kommersiellt bolag, men får du som hemanvändare något stöd av dem? Nej. Det hjälper ju inte ens att köpa en Dell-laptop som är förinstallerad. Flera tidigare modeller där har inte gått att uppgradera till senare OS. Det är inte någons attityd det är fel på, du är välkommen att köra det utan support, eller med support (på server). Kör du det utan support förväntas du lägga ner lite arbete själv, och förväntas kunna rapportera fel ordentligt och förväntas veta att det inte alltid är möjligt att backporta alla fixar till en communitydist som till stor del sköts av frivilliga. Just för att de är community-distar och inte ett gäng folk som får lön för att det ska fungera på just din hårdvara. Det är ju du som valt ett alternativ utan officiell support.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ddelin:

Tyvärr har Adobe återupptagit utvecklingen av Flash för Linux igen, senaste version är 24.0.0.221, samma som andra plattformar.

Är det som det skrivs att det saknar 3D acceleration och DRM stöd i Linux varianten de släppte? Känns helt värdelöst om det är så då DRM stödet är nog det enda man vill ha flash kvar på datorn.

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av sniglom:

TS har skrivit fel, det ska stå full range rgb, så det har inte med färgrymd att göra. Det tog ett par inlägg innan det kom fram ur sammanhanget.

Min gissning är att ts grafikkort defaultar till 16-235, istället för normala 0-255, för att skärmen är ansluten via HDMI.

Nejdå jag har inte skrivit fel, det är helt enkelt väldigt många som är okunniga. Kolla bara antalet likes på "vad är full RGB" posterna. Kommandot i xrandr ser till och med ut såhär: "--set 'Broadcast RGB' 'Full'"

Lite mer läsning för de som vill lära sig:
http://referencehometheater.com/2014/commentary/rgb-full-vs-l...

Skrivet av RHWarrior:

Det är ingen sekt och det är i mitt tycke ett par bra idéer du lägger fram.

Det som gör den här tråden mindre användbar är att en person har haft problem med en dist på en specifik dator, och nu döms alla Desktopinstallationer med Linux ut som helhet. Folk som har mycket erfarenhet av dom vet att det inte är sant att det skulle vara stabilitets- eller bootproblem generellt sett, så där faller retoriken lätt platt. Låt oss hålla oss till verkligheten.
Sen att det går att konfigurera sönder enskilda applikationer eller tjänster, eller med arbete mer kritiska delar av OS:et är en separat fråga.

Ex. installerade jag Linux Mint 18.1 på datorn i sig så sent som för två veckor sedan och inte heller där, som i dussintals (eller hundratals om jag räknar kloning av Fedora till beräkningsservrar) så hände något konstigt utan det bara fungerade.

I de senaste exemplet så handlar det om min HTPC, men du har bevisligen missat att jag använder använder Linux i arbetet till och från samt har provat Linux i olika former sedan 2007-2008. Det blir ganska många datorer, om man hela tiden stöter på problem där den gemensamma nämnaren är Linux (trots att man följer instruktionerna) så är det ganska enkelt att dra slutsatser.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

Nejdå jag har inte skrivit fel, det är helt enkelt väldigt många som är okunniga. Kolla bara antalet likes på "vad är full RGB" posterna. Kommandot i xrandr ser till och med ut såhär: "--set 'Broadcast RGB' 'Full'"

Lite mer läsning för de som vill lära sig:
http://referencehometheater.com/2014/commentary/rgb-full-vs-l...

Enligt denna artikel ska man alltid använda "limited" när man använder en TV som bildskärm.
Stämmer det?

Måste grotta ner mig i manualer när jag kommer hem och testa på mina enheter.

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Commander:

Är det som det skrivs att det saknar 3D acceleration och DRM stöd i Linux varianten de släppte? Känns helt värdelöst om det är så då DRM stödet är nog det enda man vill ha flash kvar på datorn.

https://github.com/cshorler/hal-flash

Permalänk
Medlem

Sen kan man ju säga så här.

Funkar ChromeOS som är baserat på Gentoo i grunden?

Funkar Android som kör Linux-kärnan?

Svaren är ja, och varför är hur leverantör av OS:et, komponenttillverkare och elektroniktillverkaren som gör prylen arbetar. Men en communitydist har inget av detta samarbete och kommer inte testa för just din hårdvara eller kunna ge dig någon regelrätt support. Ingen försöker som sagt göra det vissa verkar efterfråga eller förväntar sig. Varför handlar om pengar, inom serverbranschen där det fungerar med support både från leverantörer av system och operativsystemen så finns det miljarder att tjäna. Red hat har ju nästan 10 000 anställda, men de levererar ingen desktop-upplevelse med support för vanliga PCs. De kan inte lägga resurser på grejer som inte säljer. Vill man ändå köra GNU/Linux på skrivbordet får man ju leva med att det är communitydistar som gäller utan support. För de flesta vill ju ändå inte betala för sig som behövs för att alla delar ska ramla på plats.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon12433:

Nejdå jag har inte skrivit fel, det är helt enkelt väldigt många som är okunniga. Kolla bara antalet likes på "vad är full RGB" posterna. Kommandot i xrandr ser till och med ut såhär: "--set 'Broadcast RGB' 'Full'"

Lite mer läsning för de som vill lära sig:
http://referencehometheater.com/2014/commentary/rgb-full-vs-l...

Menar du att jag har fel, för att växeln till xrandr heter "Full" och din källa är en hemmabiosida? Är du på riktigt?
Eftersom du gillar nitpicking kan jag ge dig något att suga på.

När du skriver --set 'Broadcast RGB' 'Full' till xrandr pratar den med xservern som i sin tur sätter en intelspecifik inställning.
Så vad står det egentligen i dokumentationen för denna inställning?

Citat:

BROADCAST_RGB - method used to set RGB color range
Adjusting this property allows you to set RGB color range on each channel in order to match HDTV requirement(default 0 for full range). Setting 1 means RGB color range is 16-235, 0 means RGB color range is 0-255 on each channel. (Full range is 0-255, not 16-235)

Kollar man i nvidias drivrutiner så heter det dynamic range. Du kan sätta antingen "full dynamic range" eller "limited dynamic range". Här nämns inte ens RGB, däremot handlar det om range.

Sony benämner det som RGB Full Range
http://manuals.playstation.net/document/en/ps3/current/settin...

Om du tittar på formatet för vanlig HDTV, Rec. 709, står ingenting om limited RGB, däremot kan du läsa om range för RGB-värden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709#Digital_representation

Men om vi ska ta och titta på ditt problem, så är det att du vill köra full range på en HDTV och inte en skärm, alltså något som är ickestandard. Du kallar det sedan användarfientligt att du får skapa ett uppstartsskript för att köra med dessa specialinställningar. Varför går det inte att sätta permanent? För att det inte finns stöd för det i inteldrivrutinen. En workaround på problemet hade varit att köra limited range på din tv, dvs, standardinställningarna för film på tv.

Jag vill påstå att du drar det väldigt långt när du säger att Linux inte är redo för desktop, med motiveringen att din HTPC med ett intelkort inte kan köra med permanenta ickestandardinställningar. Hur stor del av potentiella användare är drabbade av detta tror du?

Sen måste jag säga att påstå att det bara fungerar på windows är osant. När jag söker i intelforumen hittar man otaliga trådar om problem med rgb range på windowssidan med. Halva förklaringen visar sig vara att Intel inte ens haft stöd för detta förrän relativt nyligen.

Citat:

Full Range RGB support is available for the following Intel® Iris™ and HD Graphics products;
4th Generation Intel® Core™ Processors with Intel® Iris™ Pro Graphics 5200
4th Generation Intel® Core™ Processors with Intel® Iris™ Graphics 5100
4th Generation Intel® Core™ Processors with Intel® HD Graphics 5000/4600/4400/4200
3rd Generation Intel® Core™ Processors with Intel® HD Graphics 4000/2500
Intel® Pentium® Processor 2020M/2030M/2117U/2129Y/2127U/A1018/G2010/G2020/G2020T/G2030/G2030T/G2100T/G2120/G2120T/G2130/G2140 with Intel® HD Graphics
Intel® Pentium® Processor 3560Y/3556U/3550M/G3220/G3220T/G3320TE/G3420/G3420T/G3430 with Intel® HD Graphics
Intel® Celeron® Processor 927UE/1000M/1005M/1007U/1017U/1019Y/1020E/1020M/1037U/1047UE/G1610/G1620/G1620T/G1610T/G1630 with Intel® HD Graphics
Intel® Celeron® Processor 2980/2955U/2950M with Intel® HD Graphics

https://communities.intel.com/thread/97292
Notera förresten hur även Intels supportperson kallar det för "Full Range RGB".

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Varförvarförvarför måste Linux vara någon slags sekt dit bara invigda ges tillträde?

Varför kan det inte finnas en dist som är lite toppstyrd ämnad för en lite bredare publik, medan alla tjogtals andra distar är kvar precis som de är? Allting behöver inte vara antingen eller.

Ubuntu verkade ha den ambitionen, men jag vet inte vad som händer där längre. Inte hört så mycket de senaste åren, och det som hörts har mest varit negativt.

Kan du inte se att en öppning till en lite bredare publik gagnar hela scenen? Om tröskeln till Linux sänks ökar ju chansen att folk får intresse för det och sedermera bidrar till utvecklingen. Om användarbasen är större ökar också de kommersiella aktörernas intresse till att bidra med bättre drivrutiner. Du är ju själv inne på det på slutet.

Hur får du till att det skulle vara nån slags sekt?!? Alla community-distar är gratis att ladda ner för alla, vill man lära sig mer eller behöver hjälp finns det gått om forum, mailingslistor, wikis osv att vända sig till. Tycker man att nåt saknas eller funkar dåligt är det fritt fram att engagera sig och bidra indirekt (testning, dokumentation tex) eller direkt (programmering, projektledning tex) till utvecklingen. Hur mycker öppnare kan det vara?? Att du tror att "bara invigda ges tillträde" får mig att tvivla på vad du egentligen vet om Linux. Har någon som helst relevant erfarenhet av operativsystemet själv?? Du låter nämligen som en person som sett att det finns installerat på nån dator på jobbet eller har en polare som kör det på sin dator och snackar om det ibland...

Vad skulle det hjälpa ifall EN distribution var LITE toppstyrd hade du tänkt??? För det första antingen så har du toppstyrning eller så har du det inte. Det finns inget mellanting i det här sammanhanget (det skulle inte göra nån skillnad). För det andra så är det ju inte så att varje distribution har sin helt egenutvecklade kernel, x11/wayland, drivrutiner osv. En distribution är ju huvudsakligen en sammanställningen av det som produceras i de olika utvecklingsprojekten. Visst viss anpassning och modifikation sker, men inte alls på den nivån att distributionen skulle bli oberoende av "huvudprojektet" (tex linux-kerneln). En toppstyrd distribution skulle alltså inte uppnå särskilt mycket. Känns inte som om du vet vad du snackar om...

Ubuntu är en väldigt komplett distribution för den som vill kom igång snabbt och inte vill fixa så mycket själv. Det är dock fortfarande en community-dist av linux (med tanke på det jag skrev ovan). De släpper stora releaser varje år så att du inte vet vad som händer där säger väl mer om dig än nåt annat...

Att linux får fler användare ser jag bara som positivt men det är inget överordnat mål som går före linuxs grundprinciper om frihet och mångfald. Du kan inte göra om linux till ett mainstream-alternativ för alla möjliga casuals (med krav på support på individnivå) utan att döda det som gjort linux framgångsrikt. Det finns redan ett mainstream-alternativ och det är Windows...

Visa signatur

Asus P6X58D-E || Intel Core i7-930 || Corsair H50 || 3x4GB Crucial Ballistix Elite 1866MHz CL9 || Sapphire R9 390 Nitro 8GB || Sandisk Extreme II 2x120GB RAID 0 || Antec P183, 4 st Chassifläktar || Antec True Power 650W || ASUS VG248QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av GilbertG:

Du bekräftar den elitistiska uppfattningen många har om Linux, att om det inte passar får en dra. Kan ni inte förstå att mer casual folk är intresserat av ett alternativ till Windows i och med hela cirkusen med version 10? Det är ju öppet mål nu med alla tokigheter från Redmond.

Varför ska det prompt vara "our way or the highway"? Varför är motsåndet mot GUI-lösningar så religiöst? Varför inte ha båda, som på Mac?
Kan ni inte förstå att en större användarbas, även om det till största delen skulle vara casuals, gagnar hela plattformen, då det finns en större morot att satsa på det och därmed få mer resurser från alla håll?

Självklart går det att uppfatta det som att communityn är elak och aggressiv, det man måste ha i baktanken är att Linux är samtidigt hobby och entusiastprojekt som det är produktionsprojekt, du kan inte direkt applicera modellen som Microsoft/Apple kör med på Linux.

Hos MS hamnar du antingen i telefonsupport eller på ett forum eller Youtube där alltifrån amatörer till proffs ger, inte sällan, konstruktiva svar på OS som används av praktiskt taget "alla".
Det är dessutom kommersiellt så du bör självklart tala väl om din produkt om du har någon anknytning till den.

Linux säljs inte, Linux har inget marketing team, om man då antar att den väldigt breda och spretiga communityn skulle vara Linux marketing team är man väldigt fel ute.
Du kommer garanterat att råka ut för alla möjliga olika personer med olika nivåer av kunskap.
Linux "säljer" bokstavligt talat sig självt i form av funktionalitet, användbarhet samt anpassningsmöjligheter.

Linux är inget som tvingas på dig, Linux ber heller inte om din uppmärksamhet, då du i princip inte kan råka ut för det, såvida du inte själv väljer att lägga in det på en enhet.
Linux siktar heller inte på det mål som du kallar öppet, då det inte konkurrerar med Windows eller Mac på samma villkor.
Linux är ofta bra på det som de övriga aktörerna inte är bra på.
Linux är snarare del av en filosofi och produkt som vunnit intresse tack vare marknadsläget mellan övriga aktörer för OS.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av sniglom:

Menar du att jag har fel, för att växeln till xrandr heter "Full" och din källa är en hemmabiosida? Är du på riktigt?
Eftersom du gillar nitpicking kan jag ge dig något att suga på.

När du skriver --set 'Broadcast RGB' 'Full' till xrandr pratar den med xservern som i sin tur sätter en intelspecifik inställning.
Så vad står det egentligen i dokumentationen för denna inställning?
Kollar man i nvidias drivrutiner så heter det dynamic range. Du kan sätta antingen "full dynamic range" eller "limited dynamic range". Här nämns inte ens RGB, däremot handlar det om range.

Sony benämner det som RGB Full Range
http://manuals.playstation.net/document/en/ps3/current/settin...

Om du tittar på formatet för vanlig HDTV, Rec. 709, står ingenting om limited RGB, däremot kan du läsa om range för RGB-värden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709#Digital_representation

Men om vi ska ta och titta på ditt problem, så är det att du vill köra full range på en HDTV och inte en skärm, alltså något som är ickestandard. Du kallar det sedan användarfientligt att du får skapa ett uppstartsskript för att köra med dessa specialinställningar. Varför går det inte att sätta permanent? För att det inte finns stöd för det i inteldrivrutinen. En workaround på problemet hade varit att köra limited range på din tv, dvs, standardinställningarna för film på tv.

Jag vill påstå att du drar det väldigt långt när du säger att Linux inte är redo för desktop, med motiveringen att din HTPC med ett intelkort inte kan köra med permanenta ickestandardinställningar. Hur stor del av potentiella användare är drabbade av detta tror du?

Sen måste jag säga att påstå att det bara fungerar på windows är osant. När jag söker i intelforumen hittar man otaliga trådar om problem med rgb range på windowssidan med. Halva förklaringen visar sig vara att Intel inte ens haft stöd för detta förrän relativt nyligen.
https://communities.intel.com/thread/97292
Notera förresten hur även Intels supportperson kallar det för "Full Range RGB".

Det är ju det jag försökt säga hela tiden men inte lyckats förklara lika bra som du. 16-235 är det normala för en TV och HDMI är det normala sättet att koppla in en TV. Därför är det förväntat att skärmar med HDMI-ingång borde fixa detta så att man kan ansluta olika HDMI-prylar såsom digitalboxar och liknande.

Sedan brukar det ändå finnas en inställning på TV-apparater att köra "PC range" utifall man ansluter en dator som ger "fel" nivåer för HDMI. I det här fallet känns det som trådskaparen kör med fel inställningar i sin TV och försöker kompensera det med fel inställningar för grafikkortet. Men jag kan ha fattat fel. Det vara en bildskärm som inte går att ställa till 16-235 range trots att grafikrivrutinen tror att skärmen ska klara det och att man måste använda workarounden för att kringgå problemet. Men precis som du skriver känns detta som ett specialfall som man nästan kan förlåta drivrutintillverkaren att de normalt inte supportar detta. Men trots det finns ju möjligheten att fixa detta med ett script vilket kanske kan anses duga för att lösa detta udda specialfall?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ronnylov:

Det är ju det jag försökt säga hela tiden men inte lyckats förklara lika bra som du. 16-235 är det normala för en TV och HDMI är det normala sättet att koppla in en TV. Därför är det förväntat att skärmar med HDMI-ingång borde fixa detta så att man kan ansluta olika HDMI-prylar såsom digitalboxar och liknande.

Sedan brukar det ändå finnas en inställning på TV-apparater att köra "PC range" utifall man ansluter en dator som ger "fel" nivåer för HDMI. I det här fallet känns det som trådskaparen kör med fel inställningar i sin TV och försöker kompensera det med fel inställningar för grafikkortet. Men jag kan ha fattat fel. Det vara en bildskärm som inte går att ställa till 16-235 range trots att grafikrivrutinen tror att skärmen ska klara det och att man måste använda workarounden för att kringgå problemet. Men precis som du skriver känns detta som ett specialfall som man nästan kan förlåta drivrutintillverkaren att de normalt inte supportar detta. Men trots det finns ju möjligheten att fixa detta med ett script vilket kanske kan anses duga för att lösa detta udda specialfall?

TVn frågar efter videonivåer, drivrutinen levererar videonivåer och även när han ställt in PC-nivåer på TVn så rapporterar troligen inte TVn det. Drivrutinen gör rätt, xrandr är ingen workaround utan det officiella verktyget för detta i Xorg. Även på Windows så får du i detta scenario videonivåer som standard, men där har också Intel en kontrollpanel där du kan ändra det.

OpenELECs skript har jag länkat tidigare i tråden, bara att aktivera systemd-servicen så ändrar den automatiskt anslutningen till full range. Måste igen säga att det inte är någon workaround, skriptet kör bara xrandr. Just detta är alltså inget fel och han hade inte drabbats av det om det gällt en inbyggd skärm i en laptop, eller en PC-monitor (oavsett anslutningstyp). Det handlar om så pass nya drivrutiner/kernel i alla fallen att det garanterat fungerar som tänkt.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Eazy:

Tycker man kan låsa den här tråden. Det trollas mest . "OSet i fråga är trasigt." och så vidare... Är troligen så att TS dator är trasig mot Linux. Hade OS:et varit trasigt så hade det ju varit trasigt för mig, och det är det inte. Lås tråden snälla!

Jag tycker likadant. Lås tråden moderator! Jag har installerat och kört flera olika linuxdistros på flera olika PC stationära och laptops sedan 2002 utan problem. Några datorer har haft problem med drivrutiner för hårdvaran, och vissa datorer fungerar helt enkelt bara inte bra med Linux. Och går inte ens att installera Linux på. Men jag sitter inte för det och skriver skräp allmänt om operativsystemet i ett forum. Det finns information att hämta på nätet vilken hårdvara som fungerar bra och som inte fungerar bra med Linux. Ska man köra Linux får man ta reda på information själv innan man köper ny hårdvara eller begagnad hårdvara, att den verkligen fungerar ihop. Ofta finns det andra som har liknande problem med hårdvaran som inte fungerar bra, då är det bara att läsa vad andra skriver på nätet i forum och hitta lösningen. Ibland finns det inte en lösning ändå, men då är det tillverkaren av hårdvaran som inte släpper stöd för Linux eller att det inte finns bra öppna drivrutiner för hårdvaran. Lås tråden!