Vad tycker ni om Windows 10?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Ja, faktiskt.

Hur/var då?

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Själv hade jag stängt av allt automatiskt i Windows update (Win7), så att den bara skulle säga till men inte hämta. Men det ordnade Microsoft till och ändrade på eget bevåg, till att den skulle hämta hem allt automatiskt och dessutom installera själv utan kontroll.
Inte bara en gång utan flera, detta efter att jag ändrat tillbaka för varje gång...

Jag hade inte gett något tillstånd till att varken ladda ner eller installera. Det är vad jag kallar för våldtäkt och något som Microsoft väldigt ofta håller på med nu för tiden.

Så, hade jag på något sett (eller någon annan, då det hänt många) gett Microsoft någon fullmakt att ändra mina inställningar?

Man kan vinna på inkompetens. http://www.theverge.com/2016/6/27/12046738/microsoft-pays-10k...

Inget förvånande när det är USA. Där folk stämmer allt och alla för precis vad som helst. Tror inte vi har någon chans här i Sverige.

Eftersom det står att EULA inte är juridiskt bindande i Sverige, utan det är svensk lag som gäller, så har jag försökt hitta någon lagtext angående mjukvara och licensvillkor/avtal. Inte hittat något än dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MacAllan:

Du inser att du säger emot dig själv här va

En annan sak är också att inte i någon annan dialogruta, som endast har en OK knapp, innebär X att du svara ok på dialogrutan.
X i detta fallet stänger rutan utan att du sagt ok, dvs funktionen blir samma som avbryt i detta fallet.

Förklara hur jag säger emot mig själv.

I alla andra dialogrutor som inte har någon Avbryt-knapp så innebär ett klick på krysset samma som att klicka på Ok vilket är samma sak som att stänga dialogen hur man än stänger den. Vilket förstås inte innebär så mycket eftersom de bara är informationsrutor, vilket också gäller detta nya fönster med information om uppgraderingen. Så du har fel.

Skrivet av PowerNet:

1. Nej, det är det den betyder, krysset har hela tiden betytt avsluta programmet/stäng, vill inte ha det öppet. Punkt. (Precis som det alltid betydit ett nej också, då det inte hänt mer).

Stäng fönstret är inte alltid samma sak som att stänga programmet. Nej om det är en dialog med Ja/Nej, Avbryt om det är en dialog med Avbryt även om det finns Ja/Nej också.

Citat:

Nej, användaren har köpt W7, eller W8 och vill då köra det, användaren har inte köpt ett nytt OS som heter W10, utan betalt för W7 eller W8.

Så det handlar om siffran?

Citat:

Nej, det är inte öppet för tolkning, det är ett nytt OS, finns inget som säger att det är ett gammalt OS.

Windows är ett gammalt OS, Windows 10 är en ny version av det OS:et.

Citat:

Hur fick du det till det? Nej, i det fallet så är det som sker att kalender avslutas (eller att notisen stängs) inget mer.
Det är ju det som de gjort, att kryssa ner ett fönster har hela tiden betytt avsluta/stäng, gör inget mer, vilket de nu ändrat till "OK, installera W10"....

Du påverkar alltså inte kalenderhändelsen genom att trycka på krysset precis som du inte påverkar den genom att trycka Ok, precis samma sak i detta fönster. Det finns inget för dig att bekräfta eller avbryta i fönstret utan det bara informerar om att installationen är schemalagd.

Citat:

Nej, det är "inte bara" det är ett helt nytt OS, och dels så har det även ett internt nytt byggnummer.

Så är Chrome 43 en ny browser om man har Chrome 42? Vart gränsen går är upp till den som äger programmet.

Citat:

Nej, det är väldigt enkelt se: Det är intrång.

Du bör veta vad intrång är innan du anklagar andra för det: https://lagen.nu/1962:700#K4P9c

Citat:

Var det svårt att skriva? Nej, är det korrekt? Ja.

Nej.

Citat:

Användaren har köpt ett OS (ex W7) och det är då det systemet användaren vill köra, inte tvångsförflyttas till ett OS denne inte vill köra.

Du talar inte för alla och användaren har blivit informerad om uppgraderingen och har haft möjligheter att avbryta den om den bara läste vad informationen faktiskt sa.

Citat:

Det är just det som de inte har gett, att kryssa ner en ruta har hela tiden betytt avsluta/avbryt/stäng, inte "ok installera W10 mot min vilja och vetskap".

Hade det varit en fråga, som det liknande fönstret var tidigare så hade det stämt, men nu är det inte det. Installationen var redan godkänd, kanske inte av användaren men genom dennes val av automatiska rekommenderade uppdateringar (exempelvis) och MS val av att sätta installationen till en sådan.

Citat:

Nej, WU sköter sig i stort sätt självt, men att tvinga användare till ett helt nytt OS på detta viset är helt fel gjort.
Och nej, den är inte accepterad någonstans, om en användare kör AWU så är det uppdateringar till sitt köpta OS denne vill ha, inte få ett helt nytt OS nertryckt i halsen på tvång av Microsoft.

Igen: Det är inte tvång när användaren har informerats och har haft alla möjligheter att avbryta.

Citat:

Nej, för X har hela tiden betytt avsluta/stäng/avbryt, inget annat.

Förutom i de fall där valet avsluta/stäng/avbryt inte finns för då är det samma sak som att trycka på Ok.

Citat:

Nej, det har man inte. Har man AWU igång så är det uppdateringar till sitt OS man vill ha, inte få ett helt nytt OS nerladdat utan vetskap, eller egen vilja som slösar surfpotten för användaren, och irriterar.

Windows 10 är en uppdatering av tidigare Windows.

Citat:

Acceptera att det är Microsoft som "skitit i det blå skåpet" med denna hanteringen, att det är de som varit för aggresiva, inte att användaren gjort fel.

De har varit påtryckande och det har bitit dem i röven men det betyder inte att dina påståenden om intrång, tvång eller vad ett gränssnittselement har för funktion är korrekta.

Citat:

Det hade varit så mycket enklare om de:

1. Informerat endast 1 gång "Vill du ha W10?" (bara en fråga rakt upp och ner) med ett JA/NEJ alternativ, eller om användaren kryssat ner rutan så slutar de fråga och gör inget.

Men de vill ju få användare till W10 och då är det kontraproduktivt. En säljare gör inte ett försök att sälja sin produkt liksom.

Citat:

2. Endast installerat KB installationsrutan en gång, och inte gång på gång trots att den avinstalleras och blockas.

Det håller jag helt med om.

Citat:

3. Inte tvångsflyttat användare till W10 (Som de nu gjort).

Det har kommit rapporter om detta, men inga som helt säkert kan säga att de inte godkänt installationen genom exempelvis att trycka på Ok eller krysset på rutan vi diskuterar. Hade det faktiskt hänt att exempelvis en dator som bara står igång utan användarinput hade uppgraderats så hade det varit riktigt kasst, men det har inte skett.

Citat:

4. Lyssnat på användarna och gjort ett OS de vill ha, inte ett som Microsoft vill ha (Dvs de skulle byggt vidare på W7 istället).

Det är vad de har gjort. W10 är en vidareutveckling av Vista/7/8 där de faktiskt har lyssnat på högljudda användare som dig. Därav tillbakagång i startmenyn exempelvis, inte till sjuans men mycket mer som sjuans än vad åttans var.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Galvanizer:

Man kan vinna på inkompetens. http://www.theverge.com/2016/6/27/12046738/microsoft-pays-10k...

Inget förvånande när det är USA. Där folk stämmer allt och alla för precis vad som helst. Tror inte vi har någon chans här i Sverige.

Eftersom det står att EULA inte är juridiskt bindande i Sverige, utan det är svensk lag som gäller, så har jag försökt hitta någon lagtext angående mjukvara och licensvillkor/avtal. Inte hittat något än dock.

Skickades från m.sweclockers.com

EULA är ett avtal och är bindande så länge det inte går emot svensk lag eller är helt orimligt. Även om delar av ett avtal bedöms som ogiltiga så kan resten av det vara giltigt. Windows användaravtal har inte prövats i domstol men det finns inget lagvidrigt eller orimligt i det vad jag kan se. Möjligtvis vissa delar av datainsamlingen, men det påverkar som sagt inte delarna som har att göra med hur man får använda sin licens eller hur uppdateringar sköts. IANAL osv. dock.

Permalänk
Medlem

Jag tänker inte älta detta vidare eftersom vi ser helt olika på saken och då blir det till slut bara pajkastning, vilket är helt onödigt.

Permalänk

Vad händer om pop-up rutan med texten: uppdatering sker om 15 minuter och sedan ett par till tidsalternativ poppar upp medan jag står i duschen? Jag klickar inte på något men win tio installeras ändå.
Hur frivilligt är det valet då?
Och VAR har jag godkännt att win tio ska installeras?
Win tio är ingen uppdatering av mitt win sju utan en uppgradering till win tio.
Uppdateringar är inga uppgraderingar.
Jag skrev en tråd för länge sedan om att min dator uppgraderades medan jag var borta från datorn .
Svaren då var att det inte var möjligt osv.
När de personerna nu fattat att det verkligen är så illa fortsätter att försvara Microsoft med näbbar och klor.
Att de förlorat i en stämning i usa betyder inget för de här personerna.
Microsoft har medvetet kört ett fulspel med sina kunder och vissa vägrar inse sanningen.
Det var nog samma sorts personer som i Tyskland vägrade inse att det fanns koncentrationsläger i deras land.
Varför Vågar ni inte inse sanningen?
Hade Microsoft varit ok hade de frågat en gång och sedan respekterat svaret.
Men, nä, de skulle lura och bombardera sina kunder med pop-ups och till sist helt enkelt köra över sina kunder och installera Windows tio utan möjlighet att stoppa det .
Sen kan de sitta med sina siffror och visa hur många som installerat Windows tio och känna sig stolta.
Svineri.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

Försvunnit program?

Har hört av en del som installerat att vissa program har försvunnit för dom!
Vet inte vilka program det var, ska återkomma när jag hört mer om detta.
Hur många har erfarenhet av att program eller filer har försvunnit?

Har bara märkt att de filer jag angett ska öppnas med VLC eller Winamp inte gör detta numera.
Kanske en bagatell men irriterande ändå!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettersson99:

Har hört av en del som installerat att vissa program har försvunnit för dom!
Vet inte vilka program det var, ska återkomma när jag hört mer om detta.
Hur många har erfarenhet av att program eller filer har försvunnit?

Har bara märkt att de filer jag angett ska öppnas med VLC eller Winamp inte gör detta numera.
Kanske en bagatell men irriterande ändå!

Inga program har försvunnit från min dator vad jag kan se.
Sen kan uppgraderingen mycket väl ändra standardprogram, men det är ganska enkelt att ändra tillbaka, går även att göra mer detaljerade inställningar vilka filer som skall öppnas med vad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Galvanizer:

Man kan vinna på inkompetens. http://www.theverge.com/2016/6/27/12046738/microsoft-pays-10k...

Inget förvånande när det är USA. Där folk stämmer allt och alla för precis vad som helst. Tror inte vi har någon chans här i Sverige.

Eftersom det står att EULA inte är juridiskt bindande i Sverige, utan det är svensk lag som gäller, så har jag försökt hitta någon lagtext angående mjukvara och licensvillkor/avtal. Inte hittat något än dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Det handlar inte om inkompetens, utan att Microsoft valt att strunta i sina kunders viljor och val och istället köra över dem.
Framförallt detta gjorde att jag valde bort detta företag..

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Pettersson99:

Har hört av en del som installerat att vissa program har försvunnit för dom!
Vet inte vilka program det var, ska återkomma när jag hört mer om detta.
Hur många har erfarenhet av att program eller filer har försvunnit?

Har bara märkt att de filer jag angett ska öppnas med VLC eller Winamp inte gör detta numera.
Kanske en bagatell men irriterande ändå!

Win 10 har rensat startmenyn från det jag lagt in själv ett par gånger och det har även brutit kompatibiliteten med 1 program. att få startmenyn tömd kan säkert uppfattas som "försvunnit" det är i alla fall väldigt irriterande att behöva lägga in programmen där igen även om de i sig inte har försvunnit från datorn (för mig)

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Ingen av mina föräldrars datorer har blivit uppgraderade automatiskt, utan att de ville, vad jag har hört o sett. O tro mig, jag skulle få höra det direkt om så var fallet

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Pettersson99:

Har hört av en del som installerat att vissa program har försvunnit för dom!
Vet inte vilka program det var, ska återkomma när jag hört mer om detta.
Hur många har erfarenhet av att program eller filer har försvunnit?

Har bara märkt att de filer jag angett ska öppnas med VLC eller Winamp inte gör detta numera.
Kanske en bagatell men irriterande ändå!

En del gamla versioner av vissa program tas bort då de verkar vara inkompatibla med tian. Till exempel CPU-Z. Men uppdaterade versioner fungerar förstås. Man får en rapport om detta om/när man kör kompatibilitetskollen och man får också en lista över eventuella program som har avinstallerats på skrivbordet efter uppgradering. Jag har inte stött på något alls som plockats bort och jag har ändå en del obskyra program.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

EULA är ett avtal och är bindande så länge det inte går emot svensk lag eller är helt orimligt. Även om delar av ett avtal bedöms som ogiltiga så kan resten av det vara giltigt. Windows användaravtal har inte prövats i domstol men det finns inget lagvidrigt eller orimligt i det vad jag kan se. Möjligtvis vissa delar av datainsamlingen, men det påverkar som sagt inte delarna som har att göra med hur man får använda sin licens eller hur uppdateringar sköts. IANAL osv. dock.

Tycker ägarna till mjukvaran ska få bestämma fullt ut över den så länge det är inom "rimliga gränser".

Godkänner inte vi villkoren så kan vi ju låta bli att använda mjukvaran. Svårare än så är det inte. Ingen är tvingad till att använda Windows överhuvudtaget.

Skrivet av DaBone:

Det handlar inte om inkompetens, utan att Microsoft valt att strunta i sina kunders viljor och val och istället köra över dem.
Framförallt detta gjorde att jag valde bort detta företag..

Hade datoranvändarna lite högre kunskapsnivå så skulle inte det här problemet med Windows 10-uppgraderingen alls existera. Skulle behöva höja kunskapen inom IT-området överlag.

I takt med generationsbyten så sker ju detta mer och mer nu som tur är. Men det är ändå många ur dagens generation som är totalt ointresserade av allt vad dator heter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Tycker ägarna till mjukvaran ska få bestämma fullt ut över den så länge det är inom "rimliga gränser".

Godkänner inte vi villkoren så kan vi ju låta bli att använda mjukvaran. Svårare än så är det inte. Ingen är tvingad till att använda Windows överhuvudtaget.

Hade datoranvändarna lite högre kunskapsnivå så skulle inte det här problemet med Windows 10-uppgraderingen alls existera. Skulle behöva höja kunskapen inom IT-området överlag.

I takt med generationsbyten så sker ju detta mer och mer nu som tur är. Men det är ändå många ur dagens generation som är totalt ointresserade av allt vad dator heter.

Rimliga gränser har passerats för länge sedan..... och själv har jag slutat använda Windows pga. det.

Så du menar alltså att personer som betalt för exempelvis Win7 och vill ha kvar det operativsystemet, ska tvingas på Win10, utan någon tanke på varför de vill ha kvar det gamla?
Det är vad som händer iaf.. Ingen respekt för användarens önskemål och vilja, utan de blir totalt överkörda och får ett helt nytt OS där saker ofta inte fungerar eller krånglar. Många blir påtvingade ett OS som de inte vill ha och det ger ju Microsoft riktig goodwill......

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Rimliga gränser har passerats för länge sedan..... och själv har jag slutat använda Windows pga. det.

Så du menar alltså att personer som betalt för exempelvis Win7 och vill ha kvar det operativsystemet, ska tvingas på Win10, utan någon tanke på varför de vill ha kvar det gamla?
Det är vad som händer iaf.. Ingen respekt för användarens önskemål och vilja, utan de blir totalt överkörda och får ett helt nytt OS där saker ofta inte fungerar eller krånglar. Många blir påtvingade ett OS som de inte vill ha och det ger ju Microsoft riktig goodwill......

Än är vi inte tvungna att använda Windows 10 istället för Windows 7. Om det inte handlar om t.ex. Direct X 12-spel. Men det är ju en annan sak.

Jag kände mig inte direkt tvungen att uppdatera mina datorer, det valde jag själv att göra. Några är fortfarande Windows 7 och 8 installerade på.

Vet inte varför många känner sig tvingade?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Än är vi inte tvungna att använda Windows 10 istället för Windows 7. Om det inte handlar om t.ex. Direct X 12-spel. Men det är ju en annan sak.

Jag kände mig inte direkt tvungen att uppdatera mina datorer, det valde jag själv att göra. Några är fortfarande Windows 7 och 8 installerade på.

Vet inte varför många känner sig tvingade?

Jag förstår inte det heller. Här i familjen har fortfarande föräldrarna Windows 7, utan att ha blivit "tvingade" till Windows 10 vad jag har hört

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Än är vi inte tvungna att använda Windows 10 istället för Windows 7. Om det inte handlar om t.ex. Direct X 12-spel. Men det är ju en annan sak.

Jag kände mig inte direkt tvungen att uppdatera mina datorer, det valde jag själv att göra. Några är fortfarande Windows 7 och 8 installerade på.

Vet inte varför många känner sig tvingade?

Jag och många andra har blivit tvångsuppdaterade (eller som jag säger tvångsnedgraderade) till Win10, utan möjlighet att avböja..
Microsoft har ändrat inställningar i update, så att den laddat ner och installerat automatiskt..
Senaste gången var en Win8-platta som jag hittade i källaren, som jag skrivit om tidigare.. inte ett ord om att 10:an skulle installeras.
Varför skulle det då vara så konstigt att känna sig tvingad..??

Den Win7-dator som jag höll kvar längst, installerade jag om och stängde av allt vad uppdateringar hette. Då blev det lugnt..
Nu är den min HTPC med Linux.

Tycker inte man ska vara tvungen att installera om datorn, bara för att Microsoft inte respekterar ens vilja.. Tycker även det är konstigt att hur många det än är som berättar om hur de blir tvingade, så kommer det alltid kommentarer som dina..

Vet inte om det har att göra med vilken hårdvara man har eller om det är något annat, men vissa/många blir tvingade. Finns för många fall, för att förneka det, även om man är Microsoft-fanatiker..

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av DaBone:

Vet inte om det har att göra med vilken hårdvara man har eller om det är något annat, men vissa/många blir tvingade. Finns för många fall, för att förneka det, även om man är Microsoft-fanatiker..

Nja, jag vet inte om jag håller med. Jag misstänker att Microsoft har kört samma popup som folk klagar på X'ett i, och att den bara ligger kvar en stund, sen försvinner. Har användaren inte varit där, eller inte uppmärksammat den, så har man, åtminstone i teorin, om än inte i praktiken, haft en möjlighet att stoppa uppgraderingen.

B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Nja, jag vet inte om jag håller med. Jag misstänker att Microsoft har kört samma popup som folk klagar på X'ett i, och att den bara ligger kvar en stund, sen försvinner. Har användaren inte varit där, eller inte uppmärksammat den, så har man, åtminstone i teorin, om än inte i praktiken, haft en möjlighet att stoppa uppgraderingen.

B!

Var närvarande hela tiden, då min Win8-platta helt plötsligt hade Win10. Fanns ingen ruta eller något, som talade om att det var något OS-byte på gång. Bara att uppdateringar skulle hämtas och installeras..

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Tycker ägarna till mjukvaran ska få bestämma fullt ut över den så länge det är inom "rimliga gränser".

Godkänner inte vi villkoren så kan vi ju låta bli att använda mjukvaran. Svårare än så är det inte. Ingen är tvingad till att använda Windows överhuvudtaget.

Hade datoranvändarna lite högre kunskapsnivå så skulle inte det här problemet med Windows 10-uppgraderingen alls existera. Skulle behöva höja kunskapen inom IT-området överlag.

I takt med generationsbyten så sker ju detta mer och mer nu som tur är. Men det är ändå många ur dagens generation som är totalt ointresserade av allt vad dator heter.

Du har lustiga åsikter du, man kanske är "tvingad" av arbetsgivaren, inte under vapenhot men nog finns det ett visst tvång ibland om man inte vill få problem där då många företag är inlåsta i MS sytem som man tyvärr inte kan byta ut särskilt lätt, MS kämpar för att låsa in användarna.
Kunskapsnivån på användarna har väldigt lite med problemen med win 10 att göra, hur påverkar den tex interfacedesignen i 10an ? Det handlar inte alltid om att man inte kan utan om att man inte vill använda det, personligen kan jag använda både 8 8.1 och 10 men jag föredrar designen från win 7 eftersom den är bättre och mer lättanvänd.
Hade MS däremot varit mer kompetenta snarare än enbart giriga hade de inte försökt införa ett intrface som inte varit vad användrana velade ha, klagomålen kom när de tog bort startmenyn i början av 8ans liv, den fanns ju med i de första versionerna om du kommer ihåg det men när den togs bort började klagomålen och de har inte slutat, MS har backat lite men har fortfarande en lång bit kvar till startmenyn verkligen är en förbättring jämfört med den som fanns i 7an, när de når dt så kommer troligen mycket av kritiken att lugna sig och man kan börja uppleva win 10 elelr vad det då heter som en förbättrad version man vill använda.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Utrymme

Hur är det med det utrymme denna version tar upp på hårddisken?
Dvs tar det mer utrymme nu jämfört med den version man hade innan.
Har inte kollat detta själv, ligger mycket skräp kvar från den förra versionen man hade?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pettersson99:

Hur är det med det utrymme denna version tar upp på hårddisken?
Dvs tar det mer utrymme nu jämfört med den version man hade innan.
Har inte kollat detta själv, ligger mycket skräp kvar från den förra versionen man hade?

Ja kör en systemrensning på disk C och ta bort Windows.old "Tar du bort den kan du ej återställa datorn sen till föregående Windows"
Högerklicka på C välj egenskaper klicka på diskrensning sen klicka på rensa systemfiler.
Du kommer få minst 20GB mer på C efter det

Windows 10 tar mindre utrymme än vad tidigare Windows gör

Visa signatur

╔ Corsair 32GB DDR4 CL15 3000Mhz VENGEANCE RGB ■
╠ ASUS-ROG-MAXIMUS-X-HERO ■ ASUS-ROG-STRIX-RTX2070-OC ■ i7 8700K
╠ DeepCool Captain 280EX RGB ■ 2x Samsung 970 EVO 500GB■
╠ Deepcool NEW ARK 90 Electro Limited Edition NR58 ■ XFX PRO1000W Limited Black Edition
╚ Samsung SE790C 34" Ultrawide 3440x1440@75Hz

Permalänk

@fermia:
Tack för detta svar, ska testa det

Permalänk
Medlem
Skrivet av fermia:

Ja kör en systemrensning på disk C och ta bort Windows.old "Tar du bort den kan du ej återställa datorn sen till föregående Windows"
Högerklicka på C välj egenskaper klicka på diskrensning sen klicka på rensa systemfiler.
Du kommer få minst 20GB mer på C efter det

Windows 10 tar mindre utrymme än vad tidigare Windows gör

Skulle vilja veta var den tar dom 20GB någonstans?
Min win.old mapp är 56.4MB stor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MacAllan:

Skulle vilja veta var den tar dom 20GB någonstans?
Min win.old mapp är 56.4MB stor.

Finns ju rapporter om att folk inte kunnat gå tillbaka till sitt gamla OS.. Kanske Win.old backupen inte är skapad på rätt sätt, utan det blev något fel när den gjordes?

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Avstängd
Skrivet av snajk:

1. I alla andra dialogrutor som inte har någon Avbryt-knapp så innebär ett klick på krysset samma som att klicka på Ok vilket är samma sak som att stänga dialogen hur man än stänger den. Vilket förstås inte innebär så mycket eftersom de bara är informationsrutor, vilket också gäller detta nya fönster med information om uppgraderingen. Så du har fel.
Stäng fönstret är inte alltid samma sak som att stänga programmet. Nej om det är en dialog med Ja/Nej, Avbryt om det är en dialog med Avbryt även om det finns Ja/Nej också.
2. Windows är ett gammalt OS, Windows 10 är en ny version av det OS:et.
3. Så är Chrome 43 en ny browser om man har Chrome 42? Vart gränsen går är upp till den som äger programmet.
4. Windows 10 är en uppdatering av tidigare Windows.
5. Det är vad de har gjort. W10 är en vidareutveckling av Vista/7/8 där de faktiskt har lyssnat på högljudda användare som dig. Därav tillbakagång i startmenyn exempelvis, inte till sjuans men mycket mer som sjuans än vad åttans var.

1. Där har du fel, det är en installationsruta för W10, där de totalt ändrat funktionen för krysset.
2. Nej, Windows är inte ett gammalt OS, Windows är en familj av olika operativsystem, och Windows 10 är den senaste produkten inom Windows familjen, inte en uppdatering av W7 eller W8, utan ett nytt operativsystem.
3. Ja, för det är en ny version, så ja det är en ny webbläsare.
4. Nej, W10 är inte en uppdatering av Windows, utan är en helt ny Windows version, och då är det fel att automatiskt installera den som "uppdatering" och tvinga ut den.
5. Nej det har de inte, för hade de lyssnat på användarna så hade de slopat W8 och inte ens byggt W10 alls, utan byggt vidare på W7, lagt till mer funktioner mm och behållit det grafiska, finns mycket som saknas i W10 som finns i W7.

Visa signatur

System: Corsair Obsidian 550D Midi Tower Svart || Corsair AX 850W PSU || Intel® Core i7-3770K Processor || ASUS P8P67-M || 2 x Intel® SSD 520 Series 180GB || Gigabyte GeForce GTX 670 2GB PhysX CUDA ||

Permalänk
Avstängd
Skrivet av PowerNet:

1. Där har du fel, det är en installationsruta för W10, där de totalt ändrat funktionen för krysset.
2. Nej, Windows är inte ett gammalt OS, Windows är en familj av olika operativsystem, och Windows 10 är den senaste produkten inom Windows familjen, inte en uppdatering av W7 eller W8, utan ett nytt operativsystem.
3. Ja, för det är en ny version, så ja det är en ny webbläsare.
4. Nej, W10 är inte en uppdatering av Windows, utan är en helt ny Windows version, och då är det fel att automatiskt installera den som "uppdatering" och tvinga ut den.
5. Nej det har de inte, för hade de lyssnat på användarna så hade de slopat W8 och inte ens byggt W10 alls, utan byggt vidare på W7, lagt till mer funktioner mm och behållit det grafiska, finns mycket som saknas i W10 som finns i W7.

1. Nej det stämmer inte alls. Installationsruta är inte ett vedertaget begrepp men fönstret vi diskuterar är inte en del av installationsprogrammet.
2-4. Definitionsfrågor, inte upp till dig att definiera för alla.
5. Användare tycker olika. Statistiken säger att merparten av användarna är nöjda med Windows 10.

Permalänk
Medlem
Skrivet av -=Mr_B=-:

Nja, jag vet inte om jag håller med. Jag misstänker att Microsoft har kört samma popup som folk klagar på X'ett i, och att den bara ligger kvar en stund, sen försvinner. Har användaren inte varit där, eller inte uppmärksammat den, så har man, åtminstone i teorin, om än inte i praktiken, haft en möjlighet att stoppa uppgraderingen.

B!

Jag hade fått en del popups på min laptop och som många andra, missat ändringen med avbryt-texten.

Även om jag tycker det är dålig stil, så kan jag ta att det är mitt fel som missat att läsa noga, mest för att en kompis satt och spelade spel på den hemma hos oss i någon veckas tid innan sommaren, men likväl mitt fel.

Det som däremot inte var så trevligt var att datorn utan att fråga startades om mitt under en spelsession, avbröt alla spel och program som var igång och startade om datorn och började uppgradera. Där fick vi ingen fråga alls ifall det var ok att starta om datorn "nu eller senare" utan den bara körde på.

Då var vi rätt griniga allihop eftersom sambon, en till kompis och jag behövde den fjärde spelaren med laptopen i spelet och nu fick göra något annat i en timme eller två...

Visa signatur

Shadows never sleep...
Specs: Ryzen 5600X, Powercolor Fighter RX 6700XT, ASUS B550-I ITX, 32GB 3600MHz DDR4, Bitfenix Phenom µ-ATX

Permalänk
Medlem

@snajk: Vilken statistik? Möjligtvis av de 20% som använder Win10. 20% marknadsandel efter att ha varit "gratis" i ett år talar om ett klart svalt mottagande.
Personligen har jag Win10 på en dator för att jag tycker det har ett bättre GUI än Win8.1 som datorn levererades med, men jga är inte nöjd. På mina övriga datorer med Win7 så kommer jag behålla Win7 för att jag inte upplever att Win10 tillför något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PowerNet:

1. Där har du fel, det är en installationsruta för W10, där de totalt ändrat funktionen för krysset.
2. Nej, Windows är inte ett gammalt OS, Windows är en familj av olika operativsystem, och Windows 10 är den senaste produkten inom Windows familjen, inte en uppdatering av W7 eller W8, utan ett nytt operativsystem.
3. Ja, för det är en ny version, så ja det är en ny webbläsare.
4. Nej, W10 är inte en uppdatering av Windows, utan är en helt ny Windows version, och då är det fel att automatiskt installera den som "uppdatering" och tvinga ut den.
5. Nej det har de inte, för hade de lyssnat på användarna så hade de slopat W8 och inte ens byggt W10 alls, utan byggt vidare på W7, lagt till mer funktioner mm och behållit det grafiska, finns mycket som saknas i W10 som finns i W7.

Det finns betydligt mer nya, bra och nyttiga funktioner i Windows 10 än 7:an... samtidigt som det även är mer onödigt kludd.

Vad saknas i 10:an som återfinns i 7:an, som någon har nytta av?