Det har under det senaste året rapporterats ett flertal gånger om tvisten mellan de två tillverkarna Apple och Qualcomm. Denna har sin i grund att Apple hävdat att Qualcomm tagit för mycket betalt för sina patent, något som de även stämde företaget för.

Nyligen rapporterades det även att Apple övervägde att dumpa Qualcomm som tillverkare av modem för nästa års Iphone-modeller. Dessa uppgifter styrks nu av Digitimes, som rapporterar att Apple flyttat hälften av sina beställningar av modem från Qualcomm till Intel och att de överväger Mediatek för de övriga 50 procenten.

Enligt branschanalytiker uppfyller Mediatek de tre krav Apple har vid val av kretstillverkare, nämligen teknik som är i framkant, omfattande dokumentation för sina produkter och en pålitlig logistik.

Användandet av Mediatek när det kommer till modem för Iphone-modem väntas dock bli kortvarigt, men öppnar upp för vidare samarbete mellan de två företagen. Bland annat nämns smarta högtalare och enheter för trådlös laddning, vilka båda är områden där Mediatek innehar en stor marknadsandel och ligger i framkant när det kommer till teknik.