Grafikkort: Radeon R9 390 eller Geforce GTX 970

Sedan förra årets sommardator spikades har det kommmit en hel del nytt från de båda grafikkortsjättarna. I slutet av 2014 sjösatte Nvidia sin energieffektiva Maxwell-arkitektur på bred front, med Geforce GTX 970 och GTX 980 i spetsen. Sortimentet breddades senare med mellanklasskortet Geforce GTX 960 samt prestandamonstren Geforce GTX Titan X och Geforce GTX 980 Ti.

AMD har inte heller legat på latsidan då de under sommarmånaderna rullade ut den efterlängtade värstingkretsen Fiji i både flaggskeppet Radeon R9 Fury X samt det något nedskalade Radeon R9 Fury. Ovanpå detta gjorde en rad tidigare grafikretsar comeback i ny kostym i form av den nya Radeon 300-serien, där högre minneskapacitet och uppskruvade klockfrekvenser ska ge de äldre kretsarna nytt liv att konkurrera mot 2015-års uppställning.

Till SweClockers vinterdator gör redaktionen en rockad och låter användaren välja mellan två grafikkort i samma segment – ett från AMD och ett från Nvidia.

SAPPHIRE NITRO R9 390 PR1.jpg

Från AMD väljer vi Radeon R9 390, som i grunden baseras på 2013-års Radeon R9 290. Under huven återfinns 2015-års upplaga av den framgångsrika Hawaii-kretsen, som här får namnet Grenada och kommer med uppskruvade klockfrekvenser i jämförelse med sin föregångare. Därtill har Radeon R9 390 dubblerad minnesmängd mot Radeon R9 290 samtidigt som grafikminnets klockfrekvens har höjts markant.

Då det finns en hel del olika varianter av detta kort ute i handeln lämnar vi i vanlig ordning valet av modell helt öppet. Till det officiella bygget väljer vi dock ut Sapphires Radeon R9 390 Nitro, en modell som kommer med ytterligare uppskruvade klockfrekvenser ihop med företagets formidabla kyllösning Tri-X som håller både ljud- och temperaturnivåerna i schack.

IMG_9026.jpg

På Nvidia-sidan faller vårt val på storsäljaren Geforce GTX 970 med grafikkretsen GM204 under huven. Modellen erbjuder ett imponerande förhållande mellan prestanda och effektuttag, vilket gör den ytterst intressant för entusiaster som prioriterar låg ljudnivå. Ovanpå detta erbjuds stöd för Nvidia-specifika finesser som synkroniseringstekniken G-sync samt den praktiska inspelningsfunktionen Shadowplay.

Precis som med Radeon R9 390 finns det en myriad av Geforce GTX 970-kort från partnertillverkarna ute på marknaden, med olika kyllösningar och nivåer av fabriksöverklockning. Vi lämnar återigen valet helt öppet för användaren, men behöver samtidigt givetvis välja ett kort till det officella bygget. Här faller valet på EVGA Geforce GTX 970 SSC ACX 2.0+, med både saftig fabriksöverklockning och företagets beprövade kylare ACX 2.0+.

Valet och kvalet – AMD eller Nvidia?

Så, vilket grafikkort ska man egentligen välja? Både Radeon R9 390 och Geforce GTX 970 ligger i samma prestandasegment, och även om det förstnämda presterar något bättre i grundutförande kompenseras detta i mångt och mycket av GTX 970-kortens höga fabriksöverklockningar, vilket i slutändan innebär att båda modellerna presterar ytterst likartat.

Istället får man kika närmare på andra faktorer som effektförbrukning och specifika finesser. Geforce GTX 970 är ett betydligt effektsnålare kort än Radeon R9 390, vilket ger potential för ett allmänt tystare system. AMD:s bidrag har dock mer råstyrka i grunden, vilket kan visa sig vara en fördel prestandamässigt i riktigt höga upplösningar.

Är man intresserad av att köpa en skärm med synkroniseringstekniken G-sync är det Geforce GTX 970 som gäller, då detta är en Nvidia-specifik teknik. Likaså om vi vänder på steken så finns AMD:s synkroniseringsteknik Freesync, vilken i sin tur kräver ett grafikkort från företaget själva för att fungera.

I slutändan är det med andra ord lite upp till var och en vilket kort som passar bäst för just ens egen övriga utrustning och preferenser gällandes tillverkarspecifika finesser.

Exempel på alternativa val

Den som kan tänka sig att öppna plånboken lite extra har en del alternativ i de övre segmenten av grafikkort. I första hand syns Geforce GTX 980 som går upp emot Radeon R9 Fury, två väldigt intressanta val strax över 5 000 kronor, där speciellt AMD:s bidrag utmärker sig något med imponerande prestanda för priset.

Ytterligare ett steg upp, vid 7 000 kronors-strecket, återfinns värstingarna Geforce GTX 980 Ti samt Radeon R9 Fury X – två alternativ för de riktiga prestandajägarna som inte godtar kompromisser gällandes upplösning, detaljnivå och bildfrekvens.