Nätaggregat: Corsair RM750x 750 W

Ett datorsystem i den här klassen bör givetvis drivas av ett kvalitativt och tillräckligt kraftfullt nätaggregat. Lyckligtvis har självsanering inom branchen resulterat i att de flesta modellerna på marknaden nu håller relativt hög klass. Tumregeln är dock att enheten bör vara testad av den oberoende organisationen 80 Plus, där både verkningsgrad och rippel mäts upp i en kontrollerad miljö. Andra faktorer som kan vara avgörande är tillgängliga anslutningar samt enhetens fysiska storlek.

IMG_1270.jpg

För vinterdatorn 2015 faller valet på Corsairs busfärska RM750x. Modellen erbjuder bland annat gott om anslutningar, briljanta rippelvärden och semipassiv drift, vilket resulterade i åtråvärda utmärkelsen "Toppklass" när den besökte SweClockers testlabb.

Under skalet sitter en modern plattform från Channel Well Technology, vilken bjuder på utmärkta värden över hela brädet. Resultatet är en nätdel som når prima resultat i alla läget – helt enkelt strået vassare än fjolårets vinnare EVGA Supernova G2, utan att prislappen springer iväg.

Givetvis är 750 W i överkant för komponenterna som sitter i årets vinterdator, men likt tidigare inkarnationer vill vi lämna marginaler för överklockning, ytterligare grafikkort samt möjligheten att fylla chassit med lagringsenheter eller andra extrakomponenter.

Läs SweClockers recension av Corsair RM750x

Exempel på alternativa val

Bland alternativen kan framför allt EVGA Supernova G2 nämnas. Modellen erbjuder nära nog samma klass som Corsairs variant, och till rätt pris är det en mycket stark kandidat. Även Cooler Master V750 är ett bra val, åter beroende på prisnivå.

Nämnvärt är också att den som vet med sig att SLI eller Crossfire aldrig kommer bli aktuellt kan spara några hundralappar. För ett system med endast ensamt grafikkort räcker i runda slängar 500 watt, även när det kommer till överklockning.