Moderkort: Asus Z170 Pro Gaming

Tillsammans med processorerna i familjen Skylake lanserar Intel även tillhörande styrkretsar i den nya 100-serien. Dessa kommer med den nystöpta sockeln LGA 1151, vilket innebär att moderkorten inte har stöd för äldre processorer ur exempelvis Haswell-familjen medan vice versa gäller för Skylake-processorerna, där dessa inte har stöd för äldre moderkort med sockel LGA 1150.

z170-chipset-block-diagram-rwd.jpg

Flaggskeppet i 100-serien är styrkretsen Z170, som efterföljer föregående års Z97. Bland nyheterna syns först och främst officiellt stöd för minnesstandarden DDR4 i upp till två kanaler. Vidare kommer kretsen med 20 banor PCI Express 3.0 för exempelvis lagring- och USB-enheter – ett stort steg upp från de 8 banorna PCI Express 2.0 som kom med Z97.

Att välja ett specifikt moderkort är dock inte en helt enkel historia, då marknaden just nu huseras av över 70(!) modeller med styrkretsen Z170. För att begränsa urvalet väljer vi att hålla oss till formfaktorn ATX samtidigt som krav ställs på att modellen ska ha stöd för flergrafiksteknikerna SLI och Crossfire med en portkonfiguration som klarar åtminstone 8x/8x PCI Express 3.0.

Givetvis lämnar detta fortfarande en hel drös modeller som lever upp till dessa krav, och därför får vi gå in på mindre detaljer hos korten i gallringsprocessen. Här kan det handla om allt ifrån mer påkostade ljudkretsar med hörlursförstärkare till antalet tillgängliga USB- och lagringsportar. Sist men inte minst väger även en överskådlig och kraftfull UEFI-konfiguration tungt, samtidigt som priset bör ligga inom en skälig nivå sett till finesserna som erbjuds.

Z170 Pro Gaming_09.jpg

Till årets vinterdator faller redaktionens val av moderkort på Asus Z170 Pro Gaming. Modellen bjuder på en hel uppsjö av önskvärda finesser, däribland en integrerad ljudlösning med hörlursförstärkare, gigabit ethernet med krets från Intel samt stöd för blixtsnabba USB 3.1 med tillhörande port för vändbara Type-C.

Därtill återfinns stöd för samtliga tillgängliga längder av instickskort till M.2-porten för lagring, genomtänkt layout samt automatiska överklockningsfunktioner för den som inte orkar finlira med sådant. Är frekvenspulande något man brinner för är modellen dessutom begåvad med en av marknadens bästa UEFI-menyer, med mängder av inställningar att grotta ner sig i.

Exempel på alternativa val

Urvalet av moderkort med Intels styrkrets Z170 är som tidigare nämnts minst sagt enormt. I samma segment som det valda Asus-kortet har i princip samtliga av konkurrenterna liknande modeller. Bland dessa syns MSI Z170A Gaming Pro, Gigabyte GA-Z170X-Gaming 3 samt Asrock Z170 Extreme4, där samtliga har stöd för Crossfire/SLI samt separerad ljuddel med hörlursförstärkare.