Varför en NAS-hårddisk?

Vad är de egentligen som skiljer mellan en NAS-hårddisk och de som normalt används i en dator för att lagra på?

Till att börja med är det värt att påpeka att det inte finns någon spikad standard för vad en NAS-hårddisk skall innehålla eller hur den skall fungera. Dock har de större aktörerna valt att gå en väldigt lika väg. Generellt handlar det om interna komponenter av högre kvalitet sant att firmware optimerats för ändamålet.

Varför komponenterna ska vara av högre kvalitet kan tillskrivas att enheterna ska vara igång dygnet runt, för att användare ska kunna komma åt all sin data. Vanliga hårddiskar är överlag skapade för att köras några timmar per dygn och inte hantera lika mycket data.

Ett exempel är Seagate Barracuda-serie, som är gjorda för att vara påslagna 2 400 timmar per år och under denna period läsa och skriva 55 TB data. Slår man ut dessa värden per dygn blir det cirka 6,5 timmars aktivitet med läsningar och skrivningar på omkring 150 GB.

Tar vi sedan en jämförelse med en Ironwolf Pro är dessa gjorda för att vara aktiva 8 760 timmar per år och hantera total 300 TB data. Detta motsvarar aktivitet dygnet runt och drygt 820 GB data. Samtidigt har dessa enheter också utökad garanti, från 2 till 5 år.

IMG_20170505_172609.jpg

Sett till enheternas firmware är denna modifierad och optimerad för att fungera annorlunda gentemot vanliga enheter. Det största förändringarna är att enheterna har mer avancerad energihantering, där enheterna spinner ned när de inte används, vilket i sin tur skapar mindre vibrationer, drar ned strömförbrukningen och ger längre livslängd.

En annan ändring är att om du försöker läsa data som inte går att få tag på skickar enheten ett kommando till kontrollerna att sektionen som denna data ligger i behöver återskapas. Detta är fördelaktigt när flera enheter körs tillsammans i RAID. Om en konfiguration med redundans körs kan datan då återskapas utan problem.

Med en vanlig hårddisk utan denna ändring kommer den fortsätta leta efter den specifika datan en betydligt längre period, till dess att operativsystemet ger upp. Skulle en av dessa vanliga sitta i en RAID skulle den klassas som defekt och allt innehåll som finns på återskapas. En sådan åtgärd kan ta väldigt lång tid om kapaciteten är i de högre skalorna.

Som nämnt i föregående avsnitt har Seagates NAS-enheter en så kallad RV-sensor, som hela tiden analyserar vibrationer och försöker motverka dess uppkomst.