Kylning

För att stressa komponenterna och på så sätt få dem att generera maximalt med värme används framförallt två program. Det första är 3dmark06 som får stå på och köra "Firefly forest" under 60 minuter och på så sätt belasta grafikkortet. Det andra är programmet heter Orthos och är en specialversion av Prime95 som anpassats för dual-core-processorer. Detta program körs med inställningen "Small FFTs" lika länge som 3dmark06. För att få fram chassitemperaturen används båda programmen samtidigt.

Hårddisken belastas genom att cirka 40 GB data kopieras mellan två partitioner. Processor, hårddisk och chassitemperatur avläses med hjälp av Speedfan, medan Rivatuner 2.01 bevakar grafikkortet. Rumstemperaturen höll sig stabilt på 22 °C och varierade inte mer än någon tiondels grad under hela testet.

Enermax skickar endast med två fläktar till chassiet. Den första mäter hela 250 mm och kan användas antingen som insug eller som utblås genom att ställa om en liten strömbrytare. Den andra fläkten är en vanlig 120 mm-modell som blåser frisk luft mot hårddiskburen. Eftersom buren är vriden 90° hindrar plåten luftflödet en del, vilket kan bli ett problem om man fyller buren till bredden med hårddiskar.

I övrigt har tillverkaren förstorat den vänstra plåtens fläktgaller så att den inte bara täcker den gigantiska 250 mm-fläkten utan även fungerar som ventilationshål. Med lite vilja går det att installera fler fläktar i detta galler, men det kräver antagligen några mindre modifikationer och kommer inte bli särskilt snyggt. I den bakre delen av chassiet finns det däremot en "riktig" plats för en 120 mm-fläkt (och mindre modeller).

Tittar vi närmare på resultaten märker vi först och främst att det inte spelar någon större roll om den stora 250 mm-fläkten används som insug eller utblås. Det skiljer visserligen någon grad här och var, men det kan mycket väl ligga inom felmarginalen.

Uber Chakra har inga som helst problem att kyla testsystemet. Processortemperaturen är helt godkänd, även om vi sett prov på chassin med betydligt bättre resultat. I testet användes en grafikkortskylare från Zerotherm som kom på delad förstaplats i det stora kylartestet. Där fick vi fram något lägre temperatur, men 55-56 °C är ändå i nivå med det vi kan förvänta oss. Även hårddisktemperaturen är bra. Man brukar säga att man ska sträva mot cirka 40 °C, men lägre än så är inte värt besväret.

Det enda som förvånar oss är den låga chassitemperaturen. Trots att luften inuti lådan inte blir varmare än 27 °C verkar komponenterna inte kunna dra nytta utav detta, vilket tyder på att luftcirkulationen inte är den bästa. Kanske kan detta bero på att Enermax snålat in och inte installerat någon 120 mm-fläkt som utsug i den bakre delen av chassiet.

Sammanfattningsvis ganska medelmåttiga resultat i temperaturtestet. Eftersom det är en såpass stor datorlåda som vi talar om och att det faktiskt finns plats för ytterligare en 120 mm-fläkt kunde Enermax utnyttjat detta och bättrat på kylningen en del, men temperaturerna är som sagt godkända.