Slutsats

Enermax EC5001 Uber Chakra är ett chassi som spinner vidare på samma tema som lillebror EC3052, det vill säga en datorlåda med hög användarvänlighet och med få onödiga finesser. Förutom storleken finns det knappt några skillnader värda att nämna, men det går numera att stänga av belysningen i den stora 250 mm-fläkten. Alla som avskyr lysdioder får dock fortfarande stå ut med att den mindre 120 mm-fläkten lyser blått.

När det gäller kylning och ljudnivå är även dessa egenskaper identiska mellan de båda modellerna. Tillverkaren skickar med två fläktar, varav den största mäter hela 250 mm. Dessa hade inga problem att kyla testsystemet, men eftersom det finns gott om plats i lådan hade vi hoppats på mer. Det samma gäller ljudnivån. Även om de medföljande fläktarna är förhållandevis lågmälda finns det inte en tillstymmelse till ljuddämpande finesser, vilket är rent ut sagt dåligt, inte minst med tanke på priset.

Uber Chakra kostar i dagsläget cirka 1400 kr inklusive moms vilket är ungefär dubbelt så mycket som den mindre modellen. Detta är ett på tok för högt pris för en datorlåda som faktiskt mest är ett stycke mer plåt, och eftersom tillverkaren snålat in på både kylning och ljuddämpning känns produkten mest som ett budgetchassi med identitetskris. Bättre kan ni, Enermax.

Fördelar:

  • Gott om utrymme

  • Verktygsfria fästen

  • Anslutning för external serial-ata

Nackdelar:

  • På tok för högt pris

  • Fronten måste lossas vid installation av externa enheter

  • Ingen ljuddämpning

Pris till slutkund är i dagsläget cirka 1400 kr inklusive moms.