Insidan

Efter att ha skruvat loss tumskruvarna till den vänstra plåten möts vi av ett mycket stort och luftigt innandöme som faktiskt ser exakt likadant ut som i den mindre Chakra-modellen. Skillnaden är givetvis att det finns plats för fler enheter, men annars är det samma design som går igen.

Först och främst märker vi att det inte finns några skruvhål till expansionsenheter såsom hårddiskar och dvd-brännare, utan allt är ”verktygsfritt”. Det finns däremot massvis med hål till moderkort av alla möjliga storlekar.

Det går att montera instickskorten helt utan att använda verktyg. Tillverkaren har konstruerat en liten klämma som håller fast samtliga kort på en gång. Det enda som behöver göras att kroka loss plåten med handtaget, sätta in kortet och därefter kroka på igen. Flyttar man ofta chassiet eller om man av någon annan anledning inte gillar det verktygsfria fästet går det bra att använda vanliga skruvar istället.

För att installera externa enheter såsom dvd-brännare måste man först lossa hela frontpartiet så att skenorna får plats, men för att göra detta måste man komma åt fyra hakar som sitter fördelade på bägge sidorna av chassiet. Båda sidoplåtarna måste skruvas loss, så det blir inte en helt verktygsfri installation trots allt.

När fronten är borttagen går det även att komma åt den främre fläkten som sitter monterad i en liten plastbur. Ska man byta fläkt är det här man ska börja.

Frontpartiet består av ett enda stort stycke med täckplåtar och lister ordentligt fastsatta i plaststommen. Här syns det att alla perforerade delar försetts med dammfilter modell skumplast. När det är dags att städa får man helt enkelt göra om hela proceduren igen och lossa frontpartiet.

Som vi tidigare berättat sitter den gigantiska 250 mm-fläkten fastskruvad i den vänstra plåten. Den ansluts med hjälp av en vanlig 4-pins Molex-kontakt och det går inte att kontrollera något mer än riktningen på fläkten, om man inte köper till en fläktkontroller. Nu är det dags att fylla chassiet med hårdvara och se hur Uber Chakra är att använda i praktiken.