Montering och temperaturmätningar

Då stora delar av Ncore 100 Max redan är förmonterat, specifikt då nätaggregatet, AIO-kylaren och många av kablarna, så är själva monteringsprocessen relativt enkel. Beroende på vilken typ av processor man använder sig av kan det vara bra att börja med monteringsdetaljerna för processorkylaren, då exempelvis LGA 1700 kräver att man sätter en monteringsram på baksidan av sockeln. I vårt fall används sockel AM4, och då behövs inga förberedelser.

cm_ncore_100-46.jpg

Moderkortet monterat.

Vi börjar med att montera i moderkortet i chassit, vilket görs enkelt efter att man lagt kablar och vattenblocket åt sidan. I samma veva ansluter vi PCI Express-förlängaren till PCI Express-porten på moderkortet. Här stötte vi inte på några problem med konstig passform eller liknande, utan allt flöt på fint.

cm_ncore_100-47.jpg

Merparten av kablarna inkopplade.

Därefter ansluter vi merparten av kablarna till moderkortet, vilket även det är väldigt enkelt då det mesta är fördraget till en bra position för inkoppling. Chassit har en hel del metallöglor i stommen som med fördel används ihop med de medföljande buntbanden för att förankra kablarna. Vi sparar dock 24-pinskabeln tills efter vi har monterat vattenblocket.

cm_ncore_100-49.jpg

Montera på monteringsdetaljerna på vattenblocket.

cm_ncore_100-48.jpg

Applicera den medföljande kylpastan.

Härnäst förbereder vi vattenblocket för montering. För sockel AM4 använder kylblocket sig av plastskenorna som redan sitter monterade på moderkortet och därför behöver vi bara montera på själva fästanordningen på blocket som kommer att fästa i dessa. Cooler Master skickar med en tub av sin kylpasta Cryofuze, vilken vi applicerar sparsamt på processorn.

cm_ncore_100-50.jpg

Vattenblocket på plats.

Därefter placerar vi vattenblocket på processorn och trär metallöglorna på vardera sida så att de fäster i plastskenorna på moderkortet. Sedan är det bara att successivt spänna åt tumskruvarna på vardera sida tills blocket sitter ordentligt.

cm_ncore_100-51.jpg

Monteringen på moderkortssidan avklarad.

Med vattenblocket på plats ansluter vi 24-pinskabeln till moderkortet och buntar ihop denna med slangarna till vattenkylningen för att hålla kammaren lite mer städad.

cm_ncore_100-52.jpg

Dags att montera grafikkortet.

Härnäst är det dags att montera grafikkortet, där vi sedan tidigare har dragit fram 12VHPWR-kontakten till den andra kammaren. Då vi för detta bygge har valt att använda ett väldigt stort grafikkort i form av Asus Geforce RTX 4080 Super TUF så är även chassit ombyggt till sitt expanderade läge för att rymma kortet.

cm_ncore_100-53.jpg

Stort och fint, som vanligt i framtiden.

cm_ncore_100-54.jpg

Det gigantiska TUF-kortet ryms precis i chassits expanderade läge.

Asus TUF-kort är minst sagt väldigt stort, men det sväljs utan något större problem när Ncore 100 Max körs i sitt expanderade läge. Kortet hamnar också i en bra position i förhållande till den förmonterade fläkten i bakkant, där den sistnämnda kan hjälpa till med att dra ut värmen ur chassit.

cm_ncore_100-56.jpg

Den vinklade 12VHPWR-kontakten fungerade fint att koppla in.

TUF-kortet har en inverterad 12VHPWR-kontakt, vilken vi först trodde skulle bli ett problem med nätaggregatets kontakt som är vinklad åt andra hållet. Detta var dock en obefogad oro, då sladdlängden var så pass tilltagen att det gick att böja den tillbaka för korrekt inkoppling.

Temperaturtester för grafikkort och processor

Härnäst ska vi ta en titt på hur Ncore 100 Max hanterar värmen från dels två olika högpresterande grafikkort, men också hur den integrerade AIO-kylaren presterar ihop med processorn Ryzen 9 5900X. Vi börjar med grafikkorten, där vi använder oss av dels Asus Geforce RTX 4080 Super TUF men också ett Geforce RTX 4090 Founders Edition från Nvidia.

cm_ncore_100-58.jpg

Geforce RTX 4090 alstrar en del värme under belastning.

För testet belastar vi korten under 30 minuter med det inbyggda stresstestet i Unigine Superposition, vilket är den tid det tar för temperaturen att stabilisera sig. Värdena för temperatur, varvtal och klockfrekvens loggas sedan från den sista minuten av körningen.

RTX 4080 Super TUF

RTX 4090 FE

Temperatur

69 °C

74 °C

Varvtal

1 150 RPM

1 600 RPM

Klockfrekvens

2 715 MHz

2 700 MHz

Med siffrorna i hand kan vi konstatera att Ncore 100 Max inte bara rymmer stora grafikkort i flaggskeppsklassen utan även hanterar värmen från dessa med bravad. Asus RTX 4080 Super TUF-kort är en riktigt bra matchning med chassit, där kortet gigantiska kyllösning håller temperaturerna i schack trots att modellen kapslas in i ett relativt litet chassi.

Efter en längre tids belastning ligger grafikkretsen på 69 °C samtidigt som fläktarna snurrar i väldigt tysta 1 150 RPM. Klockfrekvenserna hålls även de uppe hos kortet, där dessa ligger på ungefär samma nivå som när vi recenserade kortet och gjorde motsvarande mätningar i ett miditower-chassi.

Den som vill maximera grafikprestandan med ett Geforce RTX 4090 kommer även att kunna göra det ihop med Ncore-chassit. Founders Edition-versionen av Geforce RTX 4090 kan dra betydligt mer effekt än RTX 4080 Super och därmed alstrar också modellen mer värme. Denna värmeutveckling hanteras dock fint av chassit, där grafikkretsens temperatur landar på 74 °C medan fläktarnas varvtal håller 1 600 RPM – en inte särskilt störande nivå.

Founders Edition-kortet har som många vet en ganska okonventionell kyllösning med en bakmonterad fläkt, men detta fungerar bra inuti Ncore-chassit. Det finns nämligen en luftspalt mellan kortet och skiljeväggen till moderkortsplåten, vilket ihop med 120 mm-fläkten i bakkant hjälper till med att flytta bort värmen från grafikkortets bakre del.

Sist men inte minst ska vi visa några mätningar från processorn Ryzen 9 5900X ihop med den integrerade AIO-kylaren. För belastningen används CPU-stresstestet i AIDA64 (utan FPU) under 30 min, vilket är representativt för en last över samtliga kärnor vid exempelvis 3D-rendering där processorn ligger spikad på 142 W effektuttag.

Ovanpå detta kör vi ytterligare ett test med processorns effektbudget upplåst via Precision Boost Overdrive (PBO) och applicerar CPU-stresstestet i AIDA64 med FPU-last. Anledningen till detta är för att pressa upp effektuttaget och värmeutvecklingen mer för att hitta var gränserna går hos AIO-kylaren. Nämnvärt här är att de uppnådda klockfrekvenserna inte är jämförbara med varandra mellan testlasterna då FPU-lasten kommer att pressa ned dessa mer.

Ryzen 9 5900X

Ryzen 9 5900X (PBO/FPU)

Temperatur

78 °C

90 °C

Varvtal

1 950 RPM

2 400 RPM

Klockfrekvens

4 450 MHz

4 175 MHz

Effekt (Package Power)

142 W

178 W

Om vi börjar med att kika på processorn i sitt grundutförande med ett effekttak på 142 W, så är detta en alldeles utmärkt matchning för den integrerade AIO-kylaren. Temperaturen stabiliserar sig på 78 °C samtidigt som klockfrekvensen lägger sig på 4 450 MHz, vilket är ungefär den nivån man kan förvänta sig av en Ryzen 9 5900X vid full flerkärnig belastning. Fläktvarvtalet vid 1 950 RPM är klart hörbart, men ändå acceptabelt sett till belastningsgraden.

När vi låser upp effektbudgeten och applicerar en tung FPU-last blir det desto svettigare för den ganska lilla AIO-kylaren. I början av mätningarna låg effektuttaget för processorn på 185 W, men efter några minuter mättas radiatorns förmåga och vi slår i processorns throttle-gräns vid 90 °C. Processorn börjar därför sänka sina klockfrekvenser och med det även sitt effektuttag för att bättre anpassa sig efter kyllösningen.

I slutet av mätningen har processorn stabiliserat sig på 178 W, och det är någonstans i de regionerna som gränserna brukar ligga för den här typen av AIO-kylare med radiator i 120 mm-storleken. Med andra ord kommer den utan problem att hantera exempelvis spellaster från flaggskeppsprocessorer likt Ryzen 9 7950X och Core i9-14900K, men när det kommer till tung flertrådad belastning kommer de behöva vrida ned sina klockfrekvenser för att hålla värmeutvecklingen i schack.