Cooler Master Ncore 100 Max

cm_ncore_100-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

155 × 481 × 212 mm
172 × 481 × 212 mm (expanded mode)

Vikt

6,3 kg

Material

Aluminium, stål, plast

2,5”-platser

1 st.

Fläktplatser

1 st. 120 mm

Medföljande fläktar

2 st. 120 mm (varav en sitter på AIO-kylaren)

Platser för expansionskort

3 st. (upp till 3,9 i expanded mode)

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), ljud

Nätaggregat

Cooler Master 850 W SFX 80 Plus Gold ATX 3.0

Pris

4 799 kronor

Ncore 100 Max är det senaste chassit som Cooler Master har tagit fram enligt sitt "Max"-koncept – något som i praktiken innebär att man integrerat en AIO-kylare samt ett nätaggregat med skräddarsydda kabellängder i ett SFF-chassi. Chassit följer ungefär samma princip som NZXT:s H1, där modellen bygger på höjden snarare än bredden och djupet, vilket innebär att det faktiska fotavtrycket på skrivbordet hålls nere rejält.

cm_ncore_100-2.jpg

Stilfulla aluminumpaneler på utsidan.

cm_ncore_100-3.jpg

Sidopanelerna är perforerade för god ventilation.

Chassit pryds av två välvda aluminumpaneler på utsidan, vilka ger ett väldigt kvalitativt intryck. Båda panelerna är därtill ordentligt perforerade för att låta komponenterna plocka in luft utifrån.

cm_ncore_100-8.jpg

Längst ned på framsidan syns chassits strömknapp.

cm_ncore_100-9.jpg

På sidan återfinns USB-anslutningar samt ett 3,5 mm kombojack för ljud.

Längst ned på högra sidan av chassits framsida återfinns strömknappen, vilken även fungerar som en strömindikator. Bredvid denna på chassits vänstra sida hittas lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C kapabel till USB 3.2 Gen 2 samt en 3,5 mm-port för ljud.

cm_ncore_100-4.jpg

Chassits baksida.

cm_ncore_100-7.jpg

Bakom perforeringen sitter en förmonterad 120 mm-fläkt.

cm_ncore_100-6.jpg

Längst ned sitter en nätbrunn med intern förlängning till nätaggregatet.

På chassits baksida syns ett utstansat hål vilket moderkortets I/O-panel använder sig av. Ovanför detta skönjas en förmonterad 120 mm-fläkt bakom perforeringarna, som är konfigurerad att suga ut den varma luften ur chassit. Allra längst ned hittas en nätbrunn för strömförsörjning, vilken är kopplad internt via en förlängning till nätaggregatet.

cm_ncore_100-10.jpg

Chassits topp är perforerad och agerar utblås till AIO-kylaren.

En närmare titt på chassits topp avslöjar ett perforerat meshgaller, vilket kan plockas bort vid komponentmonteringen. Detta är utblåset till modellens integrerade AIO-kylare, där det sitter en 120 mm-radiator monterad under gallret.

cm_ncore_100-11.jpg

Båda sidopanelerna sitter med snabbfästen.

cm_ncore_100-12.jpg

På insidan av panelerna sitter det meshgaller som fungerar som dammfilter.

Båda av chassits yttre paneler använder snabbfästen och är därmed lätta att plocka bort utan verktyg eller skruvar. På insidan av respektive panel sitter det meshgaller bakom perforeringarna, vars jobb är att agera dammfilter.

cm_ncore_100-14.jpg

För att plocka bort metallstaget låser vi först upp det övre låset.

cm_ncore_100-15.jpg

Sedan det undre låset.

cm_ncore_100-16.jpg

Därefter är det bara att vika bort staget och plocka bort det.

cm_ncore_100-17.jpg

Nu har vi full åtkomst till insidan.

Med sidopanelerna avtagna har användaren god tillgång till chassits insida, men för att få maximal tillgång till kablarna behöver man plocka bort det metallstag som används som monteringspunkten för ena sidopanelen. Man börjar med att plocka bort meshgallret i toppen och sedan låser man upp de båda spakarna på staget. Därefter är det bara att vika staget åt sidan och plocka bort det.

cm_ncore_100-18.jpg

Den vänstra kammaren huserar moderkort och nätaggregat.

Med full tillgång till chassits inre kan vi börja med att kika på den vänstra kammaren, där denna kan husera moderkort i formfaktorn Mini ITX. I denna kammare sitter även det förmonterade nätaggregatet samt vattenblocket till AIO-kylaren. Nämnvärt är att denna kammare är fylld med emballage vid leverans så att inte vattenblocket ska studsa runt fritt vid transport.

cm_ncore_100-19.jpg

Ett SFX-nätaggregat på 850 W medföljer chassit.

cm_ncore_100-20.jpg

Vid leverans är 24-pins, 8-pins EPS, samt 12VHPWR anslutna.

cm_ncore_100-45.jpg

I tillbehörskartongen finns SATA-ström samt tre 8-pins PCI Express-kontakter.

Det förmonterade nätaggregatet är en uppdaterad variant av bolagets SFX-nätdel V850 SFX Gold på 850 W. Detta är nu ATX 3.0-kapabelt och kommer med skräddarsydda kabellängder som är anpassade efter Ncore-chassit. Vid leverans sitter 24-pins, 8-pins EPS samt 12VHPWR-kontakerna förmonterade, men i tillbehörskartongen finns även SATA-ström samt tre 8-pins PCI Express-kontakter – något som innebär att det finns stöd att strömförsörja en bred skara olika grafikkort.

cm_ncore_100-21.jpg

Platsen för moderkortet, PCI Express-förlängare och vattenblocket.

cm_ncore_100-22.jpg

Vattenblocket har en kontaktbas av koppar.

cm_ncore_100-28.jpg

Vattenblockets slangar löper en 120 mm-radiator i taket med en tjocklek på 38 mm.

Längre ned har vi monteringsplatsen för moderkortet, där en PCI Express 4.0-klassad förlängningskabel löper till den högra kammaren som huserar grafikkortet. Här ser vi även vattenblocket till den integrerade AIO-kylaren, vilket har stöd för AMD:s socklar AM4 samt AM5 och Intels socklar LGA 115x samt LGA 1700. Vattenblocket är anslutet med slangar till en 120 mm-radiator i taket med en tjocklek på 38 mm. Paketet kyls i sin tur av en 120 mm-fläkt.

cm_ncore_100-29.jpg

I botten finns det plats för en 2,5"-enhet.

Medan merparten av de som bygger nytt använder sig av M.2-baserad lagring så finns det dock stöd för gammal hederlig 2,5"-montering i Ncore 100 Max. Monteringspunkten återfinns i chassits botten, där man skruvar på fyra metallpiggar på enheten som i sin tur trycks genom förmonterade gummibussningar och hålls på plats med hjälp av friktion.

cm_ncore_100-24.jpg

Vid leverans får det plats grafikkort med längder upp till 337 mm på längden.

cm_ncore_100-25.jpg

Grafikkortet kan därtill ta upp tre kortplatser (max 62 mm i tjocklek).

Trenden med ständigt växande grafikkort har varit ett ganska stort problem för tillverkarna av SFF-chassin, där varje åtgärd trumfas av att nästa generations grafiklösningar växer på såväl längden som bredden. Med Ncore 100 Max har Cooler Master verkligen försökt ta höjd för detta, där modellen direkt ur kartong har stöd för grafikkort med längder upp till 337 mm samt en tjocklek på 62 mm (de kan med andra ord ta upp maximalt tre kortplatser).

Ironiskt nog finns det en del populära modeller på marknaden, däribland Asus TUF-varianter i Geforce RTX 4000-serien, som överskrider såväl tillåten längd som tjocklek inuti chassit. Här har dock Cooler Master ett ess i rockärmen, då Ncore 100 Max med några lätta åtgärder kan omvandlas till det bolaget kallar för expanded mode – något som tillåter större grafikkort att få plats på insidan.

cm_ncore_100-30.jpg

Grafikkortsplatsen i sitt grundutförande.

cm_ncore_100-31.jpg

Nedflyttat grafikkortsram och PCI Express-port, nu med plats för längre grafikkort.

Expansionen av chassit görs i två olika steg, där det första ger ytterligare plats för särskilt långa grafikkort. För att möjliggöra detta skruvar man loss monteringsramen för grafikkortet i chassits botten samt PCI Express-porten och flyttar ned dessa ett snäpp. Efter att ha gjort detta får man tillgång till ytterligare 30 mm på längden för grafikkortet – något som innebär att det nu ryms modeller med längder upp till hela 357 mm.

Nu kanske man undrar varför chassit inte levereras i detta utförande, då det ger möjligheter till montering av stora grafikkort. Jo, det är nämligen som så att vid leverans är avståndet mellan monteringsramen för grafikkortet och botten anpassat för att rymma kontakterna till bildskärmskablarna som löper ut i underkant. Sänker man ned monteringsramen minskar utrymmet i botten, vilket innebär att man behöver använda sig av bildskärmskablar med vinklade kontakter.

cm_ncore_100-32.jpg

Monteringsstaget i bakkant är löstagbart.

cm_ncore_100-33.jpg

Efter att ha lossat två skruvar går det att plocka bort.

I vissa fall räcker det dock inte att bara utöka utrymmet på längden, då vissa grafikkort är tjockare än var som ryms inom ramarna för tre kortplatser. För det ändamålet har Cooler Master gjort det möjligt att expandera chassit på bredden. Detta görs genom att först skruva bort ett metallstag på modellens baksida.

cm_ncore_100-34.jpg

Därefter behöver man flytta på ena foten i botten.

cm_ncore_100-36.jpg

Foten flyttad.

Därefter lägger man chassit ned och avlägsnar två skruvar som håller ena foten på plats. När foten är lös flyttar man denna ett steg upp och skruvar fast den igen.

cm_ncore_100-37.jpg

Metallstaget placeras längre åt sidan och skruvas tillbaka.

Efter det är det dags att skruva tillbaka metallstaget i en ny position längre åt sidan så att det matchar upp med den flyttade foten i botten.

cm_ncore_100-38.jpg

Bolaget skickar med en större topp som passar i det expanderade läget.

cm_ncore_100-39.jpg

Den större toppen på plats.

Då vi nu har breddat chassit passar inte längre den meshbestyckade toppanelen, men lyckligtvis skickar bolaget med en större variant i tillbehörskartongen. Vi plockar därför fram den och monterar den på ovansidan.

cm_ncore_100-44.jpg

Ncore 100 Max i grundutförande på 15,8 liter.

cm_ncore_100-43.jpg

Ncore 100 Max i expanded mode på 17,5 liter.

På bilderna ovan har vi monterat på sidopanelerna igen, vilket ger en bra vy över hur chassit förändras när det körs i sitt expanderade läge. I det sistnämnda läget växer lådvolymen till 17,5 liter från 15,8 liter, vilket ger plats för grafikkort tar upp till 3,9 kortplatser i anspråk eller har en tjocklek som motsvarar maximalt 79 mm.