Eftersläp och latens

AOC AG271QG visar upp egenskaper enligt förväntat. Latensen är låg och kring 4 millisekunder (ms). Sedan dröjer det uppemot 8 ms för kristallerna att vridas till fullt ljusgenomsläpp med overdrive-inställningarna på Medium. Total fördröjning är alltså kring 10 ms, vilket är typiskt för den här den typen av spelskärmar med lite långsammare panelteknik. Vill du hyvla bort de sista millisekunderna från responstiden är det fortfarande TN-baserade spelskärmar som gäller.

aoc_ag271qg_respons_frekvens.jpg

Eftersläpsnivåerna är precis som väntat från de IPS-baserade spelskärmarna vi testat tidigare. Kör vi AOC G271QG i lägre frekvens är det också mer eftersläp. Ändå är panelen bättre på att hålla kvar detaljer i rörelse jämfört med en vanlig allroundskärm med 60 Hz-panel och IPS-teknik. Även 60 Hz hos AG271QG, trots att det ser smetigt ut, mer sammanhållen i rörelse jämfört med 60 Hz-allroundskärmar med IPS-teknik.

Skillnaden i eftersläp är hårfin mellan att köra 165, 144 eller 120 Hz. Vad vi kan se är att 165 Hz i vissa lägen ger lite mer eftersläp. Samtidigt är 165 Hz något bättre på att hålla ihop konturer och detaljer i rörelse. Notera hur benen på UFO:t blir något tydligare i 165 Hz jämfört med 120 Hz. Detta skiljer sig en gnutta från konkurrenterna vi testat. Här har AG271QG en hårsmån mer intrimmad styrning av panelen. Annars är upplevelsen av eftersläp väldigt snarlik andra modeller med den här typen av spelanpassad LCD-panel.

Eftersläpsreducering ger tydligast effekt

Den stora skillnaden på släpen kommer förstås när vi använder Ultra-Low Motion Blur (ULMB) och kör 120 Hz. Skarpt och tydligt i rörelser utan eftersläp. Nackdelen med eftersläpsreducering likt ULMB är att vi tappar rejält, en halvering eller mer, med ljusstyrka och att det flimrar. Samt att G-Sync och ULMB inte kan köras samtidigt eftersom dynamisk frekvens då skulle innebär dynamiskt flimmer. ULMB är också begränsad till 85, 100 och 120 Hz och vi når inte högre eller lägre frekvens med tekniken igång.

aoc_ag271qg_respons_overdrive.jpg

AOC AG271QG har ett overdrive-reglage som står Medium från början. Detta är det läge som till synes bäst balanserar mellan eftersläp och skuggor. Snäppet upp är Strong och då får vi en del milda men också synliga skuggor kring starka konturer vid rörelse. Off-läget tar fram mer eftersläp. Lägena Weak och Light ligger någonstans mittemellan Off och Medium med vad som är subtila skillnader sinsemellan. Så pass subtilt att det lär märkas.

Vi skriver mer i detalj om latens, eftersläp, overdrive och eftersläpsreducering i den stora guiden om bildskärmar, avsnitt 18–20.