AOC Agon AG271QG

AOC_ag271qg_prodbild_test-1.jpg
AOC_ag271qg_prodbild_test-2.jpg
AOC_ag271qg_prodbild_test-3.jpg
AOC_ag271qg_prodbild_test-4.jpg
AG271QX-1.jpg
AOC4.jpg

Specifikationer: AOC Agon AG271QG

Egenskap

Värde

Storlek och format

27 tum (16:9)

Upplösning

2 560 × 1 440 px

Paneltyp

IPS/AHVA, 8 bitar

Ljuskälla

W-LED

Reflexfilter

Matt

Kontrastförhållande

1 000:1

Ljusstyrka

350 cd/m2

Uppdateringsfrekvens

165 Hz
Adaptiv synk: G-Synk

Responstid

4 ms (GtG)

Betraktningsvinklar

178°/178°

Inbyggda högtalare

2 × 2 W

Anslutningar

1 st. Displayport
1 st. HDMI (max 60 Hz)
2+2 st. USB 3.0 (hubb)
1 st. 3,5 mm hörlur
1 st. 3,5 mm linjeutgång (kallas ”mikrofon ut”)
1 st. 3,5 mm mikrofoningång

Strömförbrukning

Max: 80 W
Typisk: 45 W
Stand-by: < 0,6 W
Energiklass: C

Mått, enbart skärm (B×H×D)

623 × 356 × ca 50 mm, 6,8 kg

Skärmfot

Djup: ca 218 mm
Höjdjustering: ca 130 mm
Maximal höjd: ca 433 – 563 mm
Horisontell rotation: ca ±20°
Vertikal vinkel/tilt: ca -5° – +25°
Pivot: Ja

VESA-fäste

100 × 100 (adapter medföljer)

Vikt inkl. stativ

10 kg

Tillverkargaranti

2 år

Lägsta pris

Stativet är höj- och sänkbart, kan vridas och vinklas samt ställas på högkant. En sak som utmärker stativet är att det ser ganska rejält ut. Mer metall än plast. Det är lite omdiskuterat ifall detta är pojkrumsdesign eller inte. Fast i alla fall en design som klingar mer av P18 än vad det klingar av P12. Designen går inte all-in på att efterlikna robotleksaker vilket kan komma att uppskattas.

Problemet med stativet är att det trots metallen är alldeles för rangligt. De enskilda delarna är ordentligt byggda. Istället är det själva sammansättningen som hänger på en enkel och kort skruv. Det är inte många gängor som håller ihop allt.

Gungar friskt på skrivbordet

Varje gång någon går förbi skrivbordet gungar skärmen ordentligt. När vi höjer och sänker skärmen eller vinklar den rätt är det inte ett enda stabilt intryck någonstans. Att efterdra den ensamma, korta skruven hjälper inte.

aoc_ag271qg_klisterlappen.jpg

Här finns också lite extra finesser som en hörlurshängare på höger sida. En liten arm du fäller ned. Även den blir ranglig efter ett tag och sitter så löst att den halkar ned av sig själv när vi gungar runt med skärmen.

Själva skärmdelen är ganska diskret om än aningen plastig. Skulle baksidans röda V-form inte vara ett problem för ögonen kan du alltid komplettera med annat stativ via VESA-fästet.

Nytt menysystem

Menysystemet är inte exakt det vi sett hos andra AOC-skärmar där menyn är stor och bred över hela skärmen. Här navigeras allt på en mindre yta via lite tröga plastknappar på höger undersida. Knapparna är mer av plastflikar du trycker på. Förvisso får du en taktil återkoppling till var du har placerat din fingertopp, men det är också ett klurigt system där knapparna sitter tätt. Lätt att trycka fel.

aoc_ag271qg_meny_knappar.jpg

Strömförsörjningen sker via extern strömkloss och det är en ganska biffig kluns. Som ett halvdussin chokladkakor staplade ovanpå varandra. Nätanslutningen är så kallad "Musse Pigg"-kontakt, alltså en 3-polig apparatsladd. Den strömsladd som följer med är något kort och kanske behöver kompletteras. Ställer du strömklossen halvvägs får du kanske tre meter i bästa fall.

aoc_ag271qg_powerbrick.jpg

Skärmen har inbyggda högtalare och de är skrattretande usla. Det går att ifrågasätta värdet av att bygga in högtalare när de med vett och förnuft kör ljud på annat sätt, till exempel via ett bättre ljudkort och hörlurar. Detta dög med nöd och näppe till att lyssna på varningsljuden.